ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Είμαστε πιο έμπειροι - συνεχίζουμε!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Κυριακή, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Κλείνουμε, πια, πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα. Στο δρόμο του αγώνα μάς έβγαλαν τα μέτρα που πάρθηκαν το καλοκαίρι, ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, με την ψήφο των 222 βουλευτών στη Βουλή και προστέθηκαν στα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, καθώς και τα σχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που παρέδωσε η κυβέρνηση για έγκριση στους εταίρους της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Για να εναντιωθούμε αγωνιστικά σ' αυτά τα μέτρα και τα σχέδια, διεκδικώντας συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν στην ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, στήσαμε τα μπλόκα. Και όχι για να πετύχουμε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ένα διάλογο με την κυβέρνηση, όπου... θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας και... θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για το πώς και πότε θα εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια που μας εξοντώνουν.

Γι' αυτό, εξαρχής, είπαμε και ξεκαθαρίσαμε ότι για να πάμε σε διάλογο με την κυβέρνηση θα πρέπει ν' αποσύρει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό και να πάρει πίσω τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης και, φυσικά, να δεχτεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά μας, με τα οποία, στο κάτω της γραφής, δεν ζητάμε να μας δώσει, αλλά να μην μας πάρει κι άλλα.

Από την αρχή του φθινοπώρου που ξεκινήσαμε τις κατά τόπους κινητοποιήσεις, προαναγγέλλοντας ότι θα προχωρήσουμε σε πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό, φροντίσαμε να ενημερώσουμε την κυβέρνηση, πολλές φορές και με διάφορους τρόπους, για το πλαίσιο των αιτημάτων μας. Αρα, η κυβέρνηση γνωρίζει καλά, από καρό, τι ζητάμε, δεν περιμένει να γίνει τώρα συνάντηση για να μάθει τα αιτήματά μας και να μας απαντήσει. Εμείς δεν είχαμε ποτέ την αυταπάτη ότι μπορεί να κερδίσεις κάτι χωρίς αγώνα. Λέγαμε πάντα και συνεχίζουμε να λέμε ότι μόνο με σκληρό, ανυποχώρητο και μακρύ αγώνα μπορείς κάτι ν' αποσπάσεις.

Γι' αυτό και σε όσους από την αρχή που βγήκαμε στα μπλόκα μάς ρωτούσαν "πότε θα κανονιστεί συνάντηση με την κυβέρνηση", τους απαντούσαμε "το θέμα είναι πώς θα οργανώσουμε καλύτερα τη μάχη, πώς θα εξασφαλίσουμε τη συμπαράσταση και τον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και τα άλλα στρώματα, ώστε ν' αυξηθεί η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας και όχι αν και πότε θα πάμε σε συνάντηση". Και συνιστούσαμε σε όλους αποφασιστικότητα, υπομονή και αντοχή.

Μακρύς και δύσκολος αγώνας

Εξαρχής ήταν γνωστό ότι υπήρχαν διαφορετικά αιτήματα μέσα στο αγροτικό κίνημα και ανάμεσα στα μπλόκα. Ηξερε η κυβέρνηση ότι άλλα είναι τα συμφέροντα και τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και άλλα των μεγαλοαγροτών. Είναι, επομένως, υποκριτικό, αλλά και ύπουλο από τη μεριά της, να κάνει την ανήξερη και να ζητάει να υπάρξει μια αντιπροσωπεία που θα εκφράζει όλα τα μπλόκα, με την οποία θα κάνει συνάντηση και διάλογο. Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, όταν όχι μόνο υπάρχουν διαφορετικά αιτήματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι αντίθετα κι αντικρουόμενα μεταξύ τους;

Ηταν δυνατόν να πάμε όλοι μαζί σε μια συνάντηση, όπου οι μεν εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών θα ζητούσαν να προχωρήσει γρήγορα ο διαχωρισμός σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη" κι εμείς, ως εκπρόσωποι των μικρομεσαίων αγροτών, θα αντιδρούσαμε - και σωστά - λέγοντας δεν το θέλουμε αυτό, γιατί είναι εργαλείο για το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμά μας; Βεβαίως, κάτι τέτοιο θα βόλευε πολύ την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την προκλητικά αρνητική στάση της έναντι των δίκαιων αιτημάτων της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς.

Είμαστε πιο έμπειροι - συνεχίζουμε. Με τον δικό μας πολυήμερο και σκληρό αγώνα και, βεβαίως, με τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είχαμε ήδη την πρώτη επιτυχία. Η κυβέρνηση, αν και το είχε προγραμματίσει, δεν τόλμησε, μέχρι τα τώρα, να φέρει για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, ενώ πίσω πήγε και το Φορολογικό. Κι έχουμε προειδοποιήσει ότι, όποτε κι αν τολμήσει να τα φέρει, θα μας ξαναβρεί μπροστά της.

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Με τα μπλόκα και με άλλες μορφές πάλης. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι κίνημα αγωνιστικής διεκδίκησης και θα συνεχίζει να παλεύει στους δρόμους, να επαγρυπνεί και να δώσει απάντηση όποτε έρθουν τα μέτρα ως νόμοι στη Βουλή. Θα γίνεται πιο δυνατό όσο θα δυναμώνει η δράση των αγροτικών συλλόγων στα χωριά και θα δημιουργούνται νέοι αγροτικοί σύλλογοι εκεί που δεν υπάρχουν. Οσο, δηλαδή, θα γίνεται πράξη ο στόχος για μαζικοποίηση και ισχυροποίηση του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας θα είναι μακρύς και δύσκολος και χρειάζεται να έχουμε επιμονή, υπομονή και αντοχή. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι με "μια τουφεκιά", όσο δυνατή κι αν είναι, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε όλα για τα οποία παλεύουμε. Χρειάζεται αγώνας συνεχής και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον κάνουμε...».


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν με όλες τις μορφές τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων

Μαζική η νέα πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Νίκαια

Από τον αποκλεισμό στα διόδια Ακτίου
Από τον αποκλεισμό στα διόδια Ακτίου
Συνεχίζοντας ανυποχώρητα στα μπλόκα τον αγώνα για την επιβίωσή τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες απαιτούν από την κυβέρνηση ν' απαντήσει συγκεκριμένα σε καθένα από τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο που προβάλλουν και είναι:

1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Στη νέα πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την περασμένη Κυριακή στη Νίκαια, μετά από πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα για παραμονή στα μπλόκα και ταυτόχρονα αποφασίστηκε, σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, να απαιτηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αυτά αιτήματα.

Το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια
Το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια
Και αυτή η πανελλαδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Νίκαιας, όπως και οι προηγούμενες, ήταν μαζική, με τη συμμετοχή δεκάδων μπλόκων από τον Εβρο έως την Κρήτη. Πλούσια και γόνιμη ήταν η συζήτηση που αναπτύχθηκε, στην οποία εκφράστηκε η ομόθυμη αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα στα μπλόκα και με άλλες μορφές πάλης, στη βάση των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη το αγροτικό κίνημα να είναι έτοιμο για να παρέμβει αγωνιστικά - και με συμμετοχή στις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που προγραμματίζονται και με νέα κάθοδο στην Αθήνα, αν χρειαστεί - όταν η κυβέρνηση φέρει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το Ασφαλιστικό και άλλα εξοντωτικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η ανάγκη αλληλοενίσχυσης των μπλόκων. Σ' αυτό αποσκοπεί η απόφαση που πάρθηκε, αγωνιστές από το μπλόκο της Νίκαιας κι άλλα μπλόκα να μεταβούν με λεωφορεία στο μπλόκο Κορωπίου Αττικής και Προμαχώνα Σερρών, όπου συνάδελφοί τους δίνουν σκληρές καθημερινές μάχες και δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Συγκρούονται διαφορετικά αιτήματα

Στην εισήγησή του, στη σύσκεψη, ο Β. Μπούτας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, κάνονας μια αναδρομή στον έναν και πλέον μήνα που οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα, αλλά και στους προηγούμενους μήνες που γίνονταν οι κατά τόπους αγροτικές κινητοποιήσεις, στάθηκε ιδιαίτερα στους λόγους που έβγαλαν τους αγρότες στον αγώνα.

Στιγμιότυπο από τη μαζική σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη μαζική σύσκεψη
Οπως είπε, οι αγρότες δεν βγήκαν για να πετύχουν μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά για να αντιδράσουν αγωνιστικά στα εξοντωτικά μέτρα και σχέδια της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν αιτήματα που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους. Αναφερόμενος στο ερώτημα που τίθεται από τη κυβέρνηση και από ΜΜΕ «γιατί δεν πάτε όλοι μαζί στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό», σημείωσε ότι τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών είναι διαφορετικά και συγκρουόμενα με τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο αίτημα για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», με το οποίο συμφωνεί η κυβέρνηση, αφού τον προωθεί η ΕΕ και είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς διαφωνούμε, γιατί στόχος είναι η επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, όπως επιδιώκουν και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που θέλουν να συγκεντρώσουν τη γη, την παραγωγή και την εμπορία στα χέρια τους για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους».

Καταλήγοντας, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος και το κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί, να μαζικοποιηθεί και να δυναμώσει ώστε να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων μπλόκων από όλη τη χώρα, που μετέφεραν στη σύσκεψη τις διαθέσεις για συνέχιση του αγώνα που επικρατούν στον αγροτικό κόσμο των περιοχών τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το κύμα λαϊκής συμπαράστασης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το περασμένο Σάββατο, στο μπλόκο της Νίκαιας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης μαζικών φορέων από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Τους εκπροσώπους των φορέων καλωσόρισε και ευχαρίστησε ο Β. Μπούτας, ενώ χαιρετισμούς στους αγωνιζόμενους αγρότες απηύθυναν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Λάρισας και Καρδίτσας και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, της ΕΛΜΕ Τρικάλων και της Ενωσης Γυναικών Λάρισας.

Πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου έκαναν την Κυριακή οι αγρότες από τα μπλόκα του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και του Λούρου Πρέβεζας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, από τις 12 μ. μέχρι τις 3 μ.μ., σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Μέλη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να μπουν στο συλλαλητήριο, αλλά εκδιώχθηκαν από τους αγρότες, που ξεκαθάρισαν πως είναι ανεπιθύμητοι στις κινητοποιήσεις και τον αγώνα τους. Χτες το μεσημέρι, οι αγρότες απέκλεισαν το δρόμο στον κόμβο του Αγίου Νικολάου, ενώ σε ανάλογη κινητοποίηση θα προχωρήσουν και σήμερα (12 μ. έως 2 μ.μ.).

Με τη μαζική συμμετοχή του λαού των Χανίων έγινε την Κυριακή συγκέντρωση και αποκλεισμός του δρόμου, στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια. Χτες το απόγευμα, στο χώρο του μπλόκου, έγινε σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και εκπροσώπων από μπλόκα της Κρήτης, όπως το μπλόκο Πραιτωρίων, με σκοπό την ενημέρωση για τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης της Κυριακής στη Νίκαια και τη συζήτηση για τη συνέχιση του αγώνα στη βάση των αποφάσεων αυτών.

Συναυλία αλληλεγγύης οργάνωσε την Κυριακή το απόγευμα, η Επιτροπή Αγώνα του Παναιγιάλειου αγροτικού μπλόκου, στο χώρο όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν στήσει το μπλόκο τους για περισσότερο από ένα μήνα.


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ανέγγιχτος ο πυρήνας της αντιλαϊκής πολιτικής

Με εκπροσώπους αγροτών από ορισμένα μπλόκα συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός

Δίχως να υπάρξει η παραμικρή δέσμευση της κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες, ολοκληρώθηκε η χτεσινή πολύωρη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με εκπροσώπους αγροτών από ορισμένα μπλόκα της χώρας.

Είχε προηγηθεί άγριο παρασκήνιο για τον καθορισμό της αντιπροσωπείας που θα συναντούσε τον πρωθυπουργό, ώστε η σύστασή της να υπηρετεί την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι συνομιλεί με «αντιπροσωπευτικό» δείγμα των μπλόκων. Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί και υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας Β. Αποστόλου, Γ. Κατρούγκαλος, Μ. Μπόλαρης, Α. Πετρόπουλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος και Στ. Αραχωβίτης.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα περισσότερο από όσα στοχευμένα διέρρεε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, ορισμένοι από τους εκπροσώπους έκαναν λόγο, μετά τη συνάντηση, για «ουσιαστικό διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών. Η πλειοψηφία τους ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα κατά τόπους μπλόκα.

Ωστόσο, υποδεχόμενος την αγροτική αντιπροσωπεία στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η τελική πρόταση της κυβέρνησης θα κινείται εντός των ορίων που επιβάλλεται από «το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες, το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».

«Μηνύματα» σε όσους αγωνίζονται

Γι' αυτό, άλλωστε, τα μέτρα που ανακοίνωσε στη συνάντηση με τους αγρότες, σε καμιά περίπτωση δεν αναιρούν τον πυρήνα της φορολογικής και αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως χαράσσεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τα μνημόνια, χτυπώντας άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες και επιταχύνοντας τον αφανισμό τους.

Μιλώντας στην αντιπροσωπεία, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει μήνυμα συνολικά στους εργαζόμενους και στο λαό που αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ζητώντας να ξεχάσουν κάθε διεκδίκηση και να βάλουν πλάτη στην ανάκτηση του χαμένου ΑΕΠ, στηρίζοντας το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει και γι' αυτούς.

Οπως είπε, «αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις, ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες, αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός, με αναρτήσεις του στο λογαριασμό του στο Twitter, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι συνελεύσεις των αγροτών θα σταθούν θετικά απέναντι στις ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησής μας να δοθούν λύσεις»...

Σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε τη χτεσινή συνάντηση ως «ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα» στο διάλογο που επιδιώκει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατέστη σαφής «η δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Ελληνες πολίτες».

Οι κυβερνητικές προτάσεις

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό προβλέπουν πενταετή μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021, κλιμάκωση των εισφορών για σταδιακή μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021, δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% αντί για 20%, υπολογισμός του εργόσημου ως έξοδο των αγροτικών επιχειρήσεων.

Για το Φορολογικό, θεσπίζεται αφορολόγητο όριο για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, δίχως όμως να προσδιορίζεται το ύψος του, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων «η συνολική επιβάρυνση για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από τη σημερινή».

Επίσης, ανακοινώθηκε αυστηροποίηση του ορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για την ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, καθώς το εισόδημα, προερχόμενο από αγροτικές δραστηριότητες αυξάνεται στο 51% από 35% που είναι σήμερα, ενώ ανακοινώθηκαν και σειρά άλλων μέτρων όπως ρύθμιση χρεών στη ΔΕΗ, επίσπευση διαδικασιών για την πληρωμή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων και ορισμένα άλλα τέτοια χιλιοειπωμένα και από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org