ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Κουνάει μόνο τα μάτια της και απαιτούν τη μετακίνησή της...

...για να εξεταστεί από ψυχίατρο παρότι πάσχει από νευρολογική ασθένεια

Από πρόσφατη κινητοποίηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και συγγενών τους που κατήγγειλαν τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ
Από πρόσφατη κινητοποίηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και συγγενών τους που κατήγγειλαν τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ
Μπορεί να κουνήσει μόνο τα μάτια της. Κι όμως η διεύθυνση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ζητά τη μετακίνησή της για να εξεταστεί και μάλιστα από ...ψυχίατρο, παρότι πάσχει από νευρολογική νόσο! Την ίδια ώρα, από το Σεπτέμβρη του 2012 της έχει κοπεί το προνοιακό επίδομα και θα παραμείνει χωρίς επίδομα μέχρι να βγει η απόφαση του ΚΕΠΑ.

Η 47χρονη Αικατερινή Παπαδοπούλου πάσχει από Νόσο του Κινητικού νευρώνα εδώ και 7 χρόνια και ζει στην Κόρινθο. Η ιατρική γνωμάτευση είναι -δυστυχώς- ξεκάθαρη: «Πλήρης ανικανότητα ορθοστάτησης και βάδισης. Πλήρης αναρθρία... Αναπνέει με αναπνευστήρα μέσω τραχειοστομίας... Η μοναδική κινητική λειτουργία που διασώζεται είναι η οφθαλμοκίνηση. Η ασθενής πληρεί την κλινική εικόνα της ακινητικής βωβότητας».

Εξαρχής, ήταν βέβαιο πως το κυνήγι των «ανάπηρων - μαϊμού» που έχουν εξαπολύσει οι τελευταίες κυβερνήσεις θα ήταν απάνθρωπο και με μοναδικό στόχο τις περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δε διαθέτουν καν το απαραίτητο επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό για να στελεχωθούν οι Επιτροπές, παρότι ενδιαφέρονται -υποτίθεται- να πιαστούν όσοι δεν είναι ανάπηροι. Δε διαθέτουν καν ομάδες γιατρών που θα επισκέπτονται όσους ασθενείς δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ο χρόνος αναμονής στα ΚΕΠΑ φτάνει τους 6 - 8 μήνες και κατά τη διάρκεια αυτή κόβονται επιδόματα, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Και φυσικά κατάληξη όλου αυτού του κυνικού κυνηγητού δεν είναι να ωφεληθούν οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους, αντίθετα προσθέτουν νέα εμπόδια στο Γολγοθά τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αίτηση για εξέταση της ασθενούς στο σπίτι κατατέθηκε από την οικογένειά της στις 28/2/2012 και σχεδόν ένα χρόνο μετά -στις 15/2/2013- έλαβε απάντηση πως πρέπει να παρουσιαστεί στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Κορίνθου, όπου συνεδριάζει το ΚΕΠΑ. Στο μεταξύ, η κόρη της κινδυνεύει να χάσει τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που δικαιούται στις πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς την πιστοποίηση αναπηρίας της μητέρας της.

Δεν αρκεί το δράμα, οι δυσκολίες από την εμπορευματοποιημένη Υγεία - Πρόνοια και η στεναχώρια της κάθε οικογένειας, πρέπει και να πασχίζει να αποδείξει και να φωνάζει πως ο άνθρωπός τους πάσχει από μια ανίατη ασθένεια: «Η νόσος από την οποία πάσχει δεν γίνεται καλά πουθενά στη Γη, είναι ανίατη η ασθένεια, δυστυχώς», σημειώνει σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Αναπηρίας και το υπουργείο Εργασίας ο σύζυγος της ασθενούς, Δημήτρης Ανδριανάκος και συμπληρώνει: «Γιατί δεν κάνετε πιο εύκολη τη ζωή των ΑμεΑ; Δεν προτίθεμαι να θέσω τη ζωή της συζύγου μου σε κίνδυνο και επιμένω να ζητώ επίσκεψη της επιτροπής του ΚΕΠΑ στο σπίτι».

ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Σε μια «κλωστή» η ζωή τους

Τα πιο φθηνά φίλτρα αιμοκάθαρσης θα προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία

Σε μια «κλωστή» κρέμεται η ζωή χιλιάδων νεφροπαθών αιμοκαθαιρόμενων εξαιτίας πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Υγείας να προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία τα πιο φθηνά φίλτρα τεχνητού νεφρού. Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του υπουργείου «αναιρεί το καθήκον επιλογής του φίλτρου αιμοκάθαρσης από τους θεράποντες ιατρούς, όπως προτάσσει η ιατρική πρακτική διεθνώς και δίνει το δικαίωμα στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων μέσω μηνιαίων τηλεφωνικών μειοδοτικών διαγωνισμών να προμηθεύονται φίλτρα χωρίς καμιά προδιαγραφή».

Ακόμη μια εγκληματική εκδοχή του νοσοκομείου - επιχείρηση, με θύματα όχι μόνο τους πάμφθηνους εργαζόμενους, αλλά και τους ασθενείς. Οι αιμοκαθαιρόμενοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένα φίλτρα ανάλογα με τον οργανισμό τους και τη φάση της ασθενείας, καθ' υπόδειξη του γιατρού τους. Αποτέλεσμα της απόφασης του υπουργείου «είναι οι ασθενείς να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με διαφορετικά φίλτρα σχεδόν σε κάθε συνεδρία, αλλάζοντας θεραπευτική αγωγή και κινδυνεύοντας να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή είτε από αλλεργικό σοκ, είτε από υποβάθμιση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων». Την ίδια ώρα οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα 3ο και 7ο Θεραπευτήρια του ΙΚΑ είναι στον αέρα στέλνοντας «πελατεία» στις ιδιωτικές κλινικές.

Να αναλάβει το κράτος τη μεταφορά των νεφροπαθών

Τα αδιέξοδα των νεφροπαθών μεγαλώνει και το πλαφόν στα έξοδα μετακίνησής τους.

«Για μας είναι θέμα ΖΩΗΣ. Δεν θα επιτρέψουμε να μας στείλετε στον Καιάδα της εξαθλίωσης. Η υπομονή μας εξαντλείται γι' αυτό ΑΜΕΣΑ να καταργήσετε την απόφασή σας που προβλέπει εφάπαξ ποσό για εκτός πόλης μετακινήσεις στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΝΤ) και Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ)».

Τα παραπάνω σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λιβαδειάς «Η Ελπίς» με επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ, δυο μήνες μετά από άλλη επιστολή διαμαρτυρίας που είχε υπογραφεί από 71 νεφροπαθείς αιμοκαθερόμενους. Ο Νέος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ βάζει πλαφόν στα έξοδα μετακίνησης των νεφροπαθών εκτός των αστικών κέντρων προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.

Στην επιστολή αναφέρεται το εξής παράδειγμα: Ενας αιμοκαθερόμενος που μένει σε απόσταση 25 χλμ από την ΜΤΝ ή την ΜΧΑ με βάση το ισχύον τιμολόγιο των ταξί θα πληρώσει 61,70 ευρώ την αιμοκάθαρση. Με 13 αιμοκαθάρσεις το μήνα η δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 802,10 ευρώ. «Ο συγκεκριμένος αιμοκαθερόμενος θα αναγκαστεί να πληρώσει συμμετοχή 402,10 ευρώ το μήνα δηλ. 4.825,10 ευρώ το χρόνο. Να γιατί η απόφασή σας είναι εγκληματικά λανθασμένη και αν συνεχιστεί πολλοί από εμάς που είμαστε σε απόσταση μεγαλύτερη των 12 χλμ κινδυνεύουμε να χάσουμε τη ζωή μας, γιατί η πενιχρή σύνταξή μας δεν φτάνει να συμπληρώσουμε τη διαφορά του ποσού που μας αναλογεί».

Ο Σύλλογος απαιτεί από τον ΕΟΠΥΥ να αλλάξει αυτήν την εγκληματική απόφαση και διεκδικεί να αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ τη μεταφορά νεφροπαθών και άλλων χρόνιων περιστατικών μέσω ενός δημόσιου φορέα μεταφοράς τύπου EΚAΒ.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ
Ολοήμερη διαμαρτυρία την Τρίτη

Πανελλαδική κινητοποίηση με ολοήμερη παραμονή έξω από το υπουργείο Οικονομικών οργανώνουν οι τυφλοί της χώρας την Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλεί όλες τις κατηγορίες των αναπήρων, τους γονείς και κηδεμόνες να πάρουν μέρος στην προσυγκέντρωση στην Πλατεία Βάθη, ώρα 11:30 πμ και με πορεία να φτάσουν στο υπουργείο Οικονομικών (Μητροπόλεως και Νίκης στο Σύνταγμα) για ολοήμερη παραμονή. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ξεσηκωμός ενάντια στις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, σε φάρμακα και θεραπείες, τα χαράτσια και τη φοροληστεία, την πείνα και την ανεργία».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Εκδήλωση της ΝΟ Βιομηχανίας

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του βιομηχανικού προλεταριάτου στην ταξική πάλη», την Δευτέρα 25 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα γίνει προβολή βίντεο. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας.

19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Συζήτηση για τις Θέσεις

Εκδήλωση - συζήτηση για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο διοργανώνει η Αχτίδα Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής, τη Δευτέρα 25/2, στις 7 μ.μ., στο θέατρο «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», Καπνοκοπτηρίου 8 και Στουρνάρη (πλησίον Αχαρνών). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ