ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η στάση της ΕΕ υποθάλπει την τουρκική προκλητικότητα

Copyright 2020 The Associated

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ενδεικτική των σκληρών παζαριών που γίνονται ώστε να παραμείνει η Τουρκία στον ευρωατλαντικό άξονα, σημειώνει σε δελτίου Τύπου της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος και τονίζει: «Η ΕΕ αναμασά για ακόμη μια φορά όσα ουσιαστικά υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα. Αυτός είναι ο λόγος που, χωρίς να θίγονται τα σχέδια της τουρκικής αστικής τάξης, χαρακτηρίζεται "λυπηρή" η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η ΕΕ, που σε άλλες περιπτώσεις κάνει, με βάση τα συμφέροντά της και κατά το δοκούν, "σημαία" τέτοια ζητήματα, στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αρκείται σε τυπικότητες.

Είναι ενδεικτικό ότι στην απάντησή της σε ένα τέτοιο ζήτημα, η ΕΕ εκφράζει έως και την ικανοποίησή της για τη μεθόδευση του υπό την εποπτεία των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ παζαριού για τη συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο τόσο της ίδιας όσο και της ελληνικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς και όλων των αστικών κομμάτων».

Θυμίζουμε ότι ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης είχε καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί «για την προκλητική απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί της τουρκικής κυβέρνησης» και για την «κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926, που καθορίζουν τα σύνορα, την εξαγγελία γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τις διεξαγόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ».

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» και τις προσκλήσεις προς την Τουρκία «να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου». Παραπέρα, «εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει: «Ο λαός χρειάζεται να επαγρυπνεί, γιατί η διαδικασία των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων βάζει στον "Προκρούστη" σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ως αντάλλαγμα για την απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας και τη διατήρησή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβέρνηση. Η πολιτική τους εγκλωβίζει τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, κάνοντας τη χώρα στόχο των ανταγωνισμών. Οι κυρώσεις που "χαϊδεύουν" την Τουρκία δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ και την ΕΕ ώστε να συνεχίσουν το παζάρι, καλλιεργούν την αναμονή στο λαό.

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να θέσει στο προσκήνιο το ζήτημα της αποδέσμευσης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, της διεκδίκησης της δικής του εξουσίας, όπου ο ίδιος θα απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει».


ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Ψάχνουν «στρατηγικά» ορθούς δρόμους συνεργασίας με τον «ΝΑΤΟικό εταίρο» Τουρκία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε χτες ότι «στρατηγικά» δεν θεωρεί «ως τον ορθό δρόμο» ένα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία (που η κυβέρνηση ΝΔ και άλλοι εμφανίζουν ως επιλογή πίεσης στην Αγκυρα), εξηγώντας ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και τόσο εύκολο έναντι ενός ΝΑΤΟικού εταίρου». Μάλιστα, με δεδομένη την πρωταρχική σημασία που Βερολίνο, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον αποδίδουν στη διατήρηση της Αγκυρας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, ο Μάας πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη βιώσει μια φορά ότι ο ΝΑΤΟικός εταίρος Τουρκία, επειδή δεν έλαβε άλλους πυραύλους από τις ΗΠΑ, τους αγόρασε απλώς έπειτα στη Ρωσία».

Ακόμα, ο Μάας υπογράμμισε πως «φυσικά θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε στο ότι θα υπάρξει λύση για τη διένεξη και δεν θα πρέπει μονίμως να αφαιρούμε από την εξοπλιστική συνεργασία έναν ΝΑΤΟικό εταίρο».

Στο μεταξύ, τη σημασία συνέχισης των σχέσεων με την Τουρκία υπερασπίστηκε και ο πρέσβης της Αυστρίας στην Αγκυρα, Γιοχάνες Βίμερ, ο οποίος - παρά τις εντάσεις και τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών - δήλωσε ότι «οι διμερείς μας πολιτικές σχέσεις σίγουρα δεν στερούνται διαφωνιών, αλλά αυτό δεν εμποδίζει Αυστρία και Τουρκία να συνεργάζονται όπου είναι σημαντικό και για τις δύο». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «συνολικά οι σχέσεις μας είναι στέρεες και διαθέτουν αξιόπιστες ιστορικές ρίζες. Αυστρία και Τουρκία έχουν συνεργαστεί μαζί για δεκαετίες, σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων της οικονομίας, του τουρισμού, της ασφάλειας (...) Υπάρχουν ακόμα προκλήσεις αλλά υπάρχουν και καλές προοπτικές για τη συνεργασία μας».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, επανέλαβε χτες ότι «αποτελεί καθήκον μας να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Εμείς απλά θέλουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας. Είναι η Ελλάδα που "καταδιώκει" τα δικαιώματά μας. Ο ορθότερος τρόπος είναι η Ελλάδα να βρει λύση διαπραγματευόμενη με την Τουρκία. Εμείς έχουμε σχέδια (αλλά) προσπαθούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το πλαίσιο. Αν κάποιος αναζητά λύσεις αλλού αντί να διαπραγματεύεται με την Τουρκία, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διευθετηθεί. Εμείς καλούμε σε διάλογο (...) Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα με τους γείτονες στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και την Κύπρο, πολιτικά, μέσω διαλόγου, εντός του πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτός είναι ο στόχος, η πρόθεση και η ευχή μας».

Ο Ακάρ έκανε όμως δηλώσεις και για τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις, εκτιμώντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά και το ΝΑΤΟ αλλά και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Κατά την επιθεώρηση της άσκησης «Kaplan Pencesi 2020» (Νύχια της Τίγρης) στη βάση της Μούγλα (απέναντι από τη Ρόδο). «Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να δουν ότι η απόφαση αυτή που έλαβαν είναι λάθος και να την αντιστρέψουν το συντομότερο, ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα θα επηρεάσει αρνητικά και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και ορισμένες εργασίες των ΗΠΑ εδώ πέρα...» ανέφερε σύμφωνα με την ελληνική ιστοσελίδα του TRT.

Αυτά, την ώρα που μια σειρά από «σημάδια» δείχνουν τις διεργασίες στο παρασκήνιο για επανέναρξη διερευνητικών επαφών με την ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και μέσα στο Γενάρη, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πάντως, η Αγκυρα επανέφερε και κατηγορίες για την αντιμετώπιση προσφύγων στην Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην προσπερνούν τα «βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων από την Ελλάδα» που «τώρα μετατράπηκαν σε φόνους», ζητώντας μάλιστα μεγαλύτερη εμπλοκή της Frontex που «τα αγνοεί».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN Turk, η τουρκική κυβέρνηση δρομολογεί την κατασκευή 5 ναυτικών παρατηρητηρίων, εκ των οποίων τα τρία στα Κατεχόμενα και τα δύο κοντά στο λιμάνι της Μερσίνης.

Νέα NAVTEX για το «Ορούτς Ρέις»

Την ίδια ώρα κι ενώ το παζάρι με ΗΠΑ και ΕΕ κλιμακώνεται πολύπλευρα, η Τουρκία ξεκαθαρίζει με κάθε τρόπο ότι δεν θα παραιτηθεί από τις αξιώσεις της, κάτι ασφαλώς που αφορά και Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό. Ετσι, χτες αργά το απόγευμα ο Ωκεανογραφικός Σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του «Ορούτς Ρέις», με ισχύ από χτες και για ένα 6μηνο, μέχρι και τις 21 Ιούνη. Η νέα Ναυτική Οδηγία αφορά τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ