ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΣΚΟΥΠΑ
Νομοθετούσε «δωράκια» στους ομίλους έως το τελευταίο λεπτό η κυβέρνηση

...την ώρα που απέρριψε ασυζητητί την τροπολογία του ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων στον ΟΑΕΔ

Ούτε οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους οποίους έχουν παραδοθεί τα λιμάνια της χώρας έμειναν «παραπονεμένοι»...

Eurokinissi

Ούτε οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους οποίους έχουν παραδοθεί τα λιμάνια της χώρας έμειναν «παραπονεμένοι»...
Ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας, με το οποίο η κυβέρνηση με διαδικασίες - εξπρές νομοθέτησε ένα νέο πακέτο σαρωτικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, με «εμβληματικό» το νέο χτύπημα στην Κυριακή αργία και την παραπέρα καθήλωση του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα, δεν έλειψαν και τα έξτρα δωράκια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως στους εφοπλιστές, στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές, αλλά και όσους εκμεταλλεύονται τις λιμενικές υποδομές, πληρωμένα και αυτά από το λεηλατημένο πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για τους οποίους δεν δίνεται «μία» ακόμα και για την προστασία τους από την πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση την ώρα που με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αλλά και με τροπολογίες που κατέθετε μέχρι την τελευταία στιγμή, πρόσφερε απλόχερα «ζεστό» χρήμα από όλες τις πλευρές στους μεγαλοεπιχειρηματίες, απέρριψε και αυτήν τη φορά ασυζητητί την τροπολογία που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε αυτό το νομοσχέδιο και προέβλεπε την αυτονόητη άμεση μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων που προσλήφθηκαν από την αρχή του 2017 με το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ενδεικτική για τις υποτίθεται χαοτικές διαφορές που έχουν με τη ΝΔ ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, όχι μόνο όσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά και απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ.

Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, την επομένη της κατάθεσης της τροπολογίας του ΚΚΕ, έφερε δική του τροπολογία για τους ίδιους εργαζόμενους, με την οποία αντί για την άμεση μονιμοποίησή τους, πρότεινε την επέκταση των συμβάσεών τους, δηλαδή συνέχιση της ομηρίας τους και διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στον οποίο θα μπορούσαν να λάβουν μέρος και οι 4.000 με αυξημένη μοριοδότηση.

Αμέτρητα τα έξτρα δωράκια στους ομίλους

Στο μεταξύ, στη βροχή των τροπολογιών μέχρι και το τελευταίο λεπτό, εντοπίστηκε ευνοϊκή ρύθμιση και για τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους έχουν παραδοθεί τα λιμάνια της χώρας (COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, γερμανική DIEP GmΒH, ναυτιλιακός κολοσσός CMA CGM, και «Belterra» του ομίλου Σαββίδη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κ.ο.κ.).

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «οι παραχωρησιούχοι δικαιωμάτων χρήσης λιμένα προς εγκατάσταση ή λειτουργία επιχείρησης η οποία πλήττεται οικονομικά από την πανδημία κορονοϊού Covid-19, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών (...) δύναται να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής μέρους του οικονομικού ανταλλάγματος, το οποίο (μέρος) δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 30% του συνολικού οικονομικού ανταλλάγματος για τους μήνες Σεπτέμβρη του 2020 και Οκτώβρη του 2020 κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων».

Ακόμα, στην επόμενη παράγραφο, για τους ίδιους ομίλους, «σε περίπτωση που εδρεύουν σε περιφερειακή ενότητα η οποία εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου (βλέπε Θεσσαλονίκη) ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας (...) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού οικονομικού ανταλλάγματος, αρχής γενομένης από το μήνα Νοέμβριο 2020, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων».

Μάλιστα, στην ειδική έκθεση που συνοδεύει τη ρύθμιση αναφέρεται ότι «για την εκτίμηση του ύψους της εν λόγω μείωσης εσόδων δεν εστάλησαν στοιχεία από το αρμόδιο υπουργείο».

Υπενθυμίζεται ότι στους όρους της σύμβασης παραχώρησης των λιμανιών τόσο του Πειραιά όσο και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται ότι οι όμιλοι ή αλλιώς «παραχωρησιούχοι», όπως αναφέρονται στη διάταξη, θα πρέπει να δίνουν στο Δημόσιο ως αντάλλαγμα (ενοίκιο ας πούμε) το 3,5% του κύκλου εργασιών ανά έτος.

Με άλλη τροπολογία προβλέπεται συμπλήρωμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020 με 200 εκατ. ευρώ που θα πάνε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στη ρύθμιση αναφέρεται γενικά και αόριστα ότι προορίζονται για την «ανάσχεση της πανδημίας» και στην ειδική έκθεση ότι «αναμένονται θετικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και την οικονομία»...

«Ανοιχτά» δεδομένα για μπίζνες και «πάσαν χρήσιν»

Την πλατφόρμα του gov.gr για κινητά τηλέφωνα και την πλατφόρμα για τη διάθεση ανοιχτών δεδομένων του Δημοσίου παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκης, στον πρωθυπουργό. «Πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης, που, όπως τονίζουν, θα τονώσουν την «επιχειρηματική δραστηριότητα», καθώς «η ελεύθερη διάθεση των δεδομένων του Δημοσίου - από τις μετακινήσεις και τις βροχοπτώσεις μέχρι το δημογραφικό και την εγκληματικότητα - θα αποτελέσει πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο και παράγοντα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων», ενώ και η λεγόμενη «ψηφιοποίηση» υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού στόχο έχει να συμβάλει στην ακόμα πιο απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής σε σειρά τομέων.

Τυπικά, η εφαρμογή του gov.gr, το govApp, επιτρέπει στους πολίτες να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση και από φορητές συσκευές σε όλες τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες του Δημοσίου, θα μπορούν να μοιραστούν ψηφιακά έγγραφα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική θυρίδα όπου θα διατηρούνται τα έγγραφα αυτά με άλλους πολίτες, ενώ σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να κοινοποιήσουν αρχεία και στην υπηρεσία με την οποία θέλουν να συνδιαλλαγούν.

Παραπέρα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, στη νέα πύλη «όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ερευνητές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και απλοί πολίτες, μπορούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα», ενώ ήδη έχουν ενσωματωθεί 38 σειρές δεδομένων, οι οποίες υπάγονται σε 9 θεματικές ενότητες και με την πάροδο του χρόνου περισσότεροι φορείς του Δημοσίου αναμένεται να τροφοδοτήσουν το data.gov.gr με στοιχεία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά ότι «αυτά τα ανοιχτά δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντικό πλούτο, καθώς μπορούν να τύχουν αξιοποίησης από πολλές εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται ακριβώς στην επεξεργασία τέτοιων δεδομένων», που αποτελούν νέο «χρυσωρυχείο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Θυμίζουμε πως πέρα από τα «ανοιχτά» δεδομένα, η κυβέρνηση με τις πρόσφατες συμφωνίες της με τη «Microsoft» για τη δημιουργία data centers στην Ελλάδα, έχει δεσμευτεί να της δώσει «προίκα» και όλα τα δεδομένα των τριών «υπολογιστικών νεφών», όπου θα συγκεντρώνονται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία από τη δημόσια διοίκηση, προς επιχειρηματική και κάθε άλλου είδους χρήση.

Την ίδια ώρα αναπάντητα παραμένουν τα πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την αμερικανική εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων - με γνωστές διασυνδέσεις με τη CIA - «Palantir», για την οποία μέχρι και τώρα η κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει για το τι περιλαμβάνει, ποια δεδομένα και πώς αξιοποιούνται από τον αμερικανικό όμιλο, που έχει κατ' επανάληψη κατηγορηθεί για κάθε είδους παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και συνεργασία με αμερικανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σχέδια για τις επόμενες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Προγραμματισμός ενός «γενναίου πλέγματος μεταρρυθμίσεων» για το 2021 έγινε χτες στην τελευταία για φέτος συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν νομοσχέδια, «πρωτοβουλίες» και σχέδια δράσης «τα οποία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις», όπως διαβεβαίωσε σχετικά το Μαξίμου, έχοντας κατά νου ανάγκες και προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων.

Κάνοντας εξάλλου έναν απολογισμό του 2020, ο πρωθυπουργός μέτρησε πάνω από 113 νομοσχέδια, ένα προς ένα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του κεφαλαίου, με πρόσχημα και την πανδημία, και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «με τον ίδιο ρυθμό».

Ξεχώρισε δύο νομοσχέδια: Για την Παιδεία (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη) και για τον Πολιτισμό, το οποίο μετατρέπει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού που είναι σήμερα, «σε αυτοτελείς οντότητες» που «μπορούν να χαράσσουν αυτόνομη πολιτική, διαχειριζόμενα τα ίδια πόρους αλλά και χορηγίες».

Οπως προκύπτει από τα όσα παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη, με το εν λόγω νομοσχέδιο απογειώνεται η εμπορευματοποίηση, καθώς στόχος μπαίνει η «σταδιακή μείωση των κρατικών πόρων» των εν λόγω μουσείων, τα οποία «αξιοποιώντας τις τεχνικές διοίκησης και διαχείρισης επιχειρήσεων, επικοινωνίας και marketing» καλούνται «να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους»!

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021, που επίσης συζητήθηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο. Ξεχώρισε τη «διεύρυνση των πολιτικών απασχόλησης», όπως παρουσιάζουν την προετοιμασία και προσφορά στο κεφάλαιο εργατικού δυναμικού κομμένου και ραμμένου στις απαιτήσεις του.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έκανε λόγο για «μία δέσμη πολιτικών που θα ξεκινούν από την Επαγγελματική Εκπαίδευση, την εφαρμογή του νομοσχεδίου το οποίο μόλις ψηφίσαμε, μέχρι την καλλιέργεια δεξιοτήτων σε όλους, ώστε να μπορέσουμε να ευθυγραμμίσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με την προσφορά στο επίπεδο των εργαζομένων οι οποίοι θέλουν να απασχοληθούν σήμερα στην πατρίδα μας».

Παραπέρα στο Σχέδιο προβλέπεται η επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής με τη «διευκόλυνση των νέων επενδύσεων», τις ιδιωτικοποιήσεις, την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, την επέκταση των ΣΔΙΤ κ.ά.

Στους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής για το 2021 περιέλαβε και τη «δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας», φτιαγμένου από τα γνωστά «υλικά» της παραπέρα εμπορευματοποίησης, που οδηγούν στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα, «ξεκινώντας με την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας», το οποίο περνά μέσα από εκτεταμένες ΣΔΙΤ και ελαστικές σχέσεις εργασίες για τους εργαζόμενους στον κλάδο, συνεχίζοντας να ανοίγει και νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία.

Επικοινωνία Δένδια - Ντιμιτρόφ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Ν. Ντιμιτρόφ, κατόπιν αιτήματός του, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Φέρονται να συζήτησαν την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και για ζητήματα εμβολιασμού. Μεταξύ των δύο πλευρών ωστόσο «τρέχουν» κι άλλα ζητήματα, όπως σχεδιασμοί - με αμερικανικό καπέλο - στα Ενεργειακά, για νέους αγωγούς και αύξηση της διοχέτευσης αμερικανικών συμφερόντων φυσικού αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια και ευρύτερα, κόντρα στο ρωσικό καύσιμο. Επίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ - πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ - θέλει να διατηρήσει στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό τις αποστολές εναέριων περιπολιών της ΠΑ στον εναέριο χώρο της γείτονα (λόγω ένδειας δικών της αεροσκαφών), θέμα που η Β. Μακεδονία παζαρεύει να αναθέσει στη Βουλγαρία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ