ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Η ζωή στα στρατόπεδα

Αυξάνονται οι καταγγελίες για τις δύσκολες συνθήκες στα στρατόπεδα.

  • Ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών, που οι φαντάροι παίρνουν τις άδειές τους για να πάνε στις οικογένειές τους, το οικονομικό βάρος γίνεται δυσβάστακτο. Ενδεικτικά, φαντάρος από τα Καρδάμυλα της Χίου, για να φτάσει σπίτι του στην Πάτρα, πρέπει να ξοδέψει μαζί με την επιστροφή του περισσότερα από 100 ευρώ. Δεν συζητάμε να είναι από την Κρήτη ή από τη Φλώρινα ή να χρειάζεται να πάρει και φοιτητική ή αγροτική άδεια. Υπάρχουν διαμαρτυρίες από στρατιώτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη αυτών των μεγάλων εξόδων. Ακόμη και οι Κάρτες Δωρεάν Επιβίβασης που δικαιούνται οι στρατευμένοι, έχουν περιοριστεί σε μόλις μία για τους 9 μήνες της θητείας και η επιλογή είναι με το οικονομικότερο μέσο.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να λύσει άμεσα αυτό το πρόβλημα των στρατευμένων και των οικογενειών τους. Πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν με λεωφορείο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται είτε με υπηρεσιακά μέσα, είτε με κάλυψη του συνόλου του τιμήματος των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω εξόδου να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση, να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στην πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα. Οι στρατευμένοι να μετακινούνται δωρεάν σ' όλες τις αστικές συγκοινωνίες. Το ΚΚΕ ήδη στις 4 Σεπτέμβρη κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα προβλήματα των στρατευμένων και η κυβέρνηση δεν απάντησε. Επανήλθε με Επίκαιρη Ερώτηση στις 18 Δεκέμβρη, σχετικά με τα προβλήματα των μετακινήσεων που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι.

  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ) στη Λαμία, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από ανθυπολοχαγό, και μάλιστα γυναίκα, του Στρατολογικού Γραφείου, φαντάρος ρώτησε αν δικαιούται μετάθεση επειδή η γυναίκα του είναι στο μήνα της να γεννήσει. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν δικαιούται τίποτα προς το παρόν. «Εφόσον το βρέφος γεννηθεί και... ζήσει... (!) τότε μπορεί να ζητήσεις μετάθεση κατ' εξαίρεση». Σε επιμονή του φαντάρου η ανθυπολοχαγός τού απάντησε: «Ας πρόσεχες».
  • Στο ίδιο στρατόπεδο (ΚΕΥΠ, Λαμία) το ιατρείο υπολειτουργούσε. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φαντάρου, ο οποίος επί μια βδομάδα ψηνόταν στον πυρετό και πηγαινοερχόταν από το ιατρείο στο θάλαμο και αντίστροφα, για να του δίνουν μόνο αντιπυρετικά. Χρειάστηκε να περάσει μια βδομάδα, να φτάσει στη διοίκηση και τελικά να διακομιστεί ο φαντάρος στο νοσοκομείο. Αντίστοιχα, σε άλλες περιπτώσεις, τους έλεγαν να αγοράσουν παυσίπονα στην έξοδό τους από φαρμακεία της πόλης.
  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα, χρυσαυγίτες φαντάροι «διαμαρτυρήθηκαν» γιατί φαντάροι κατόρθωσαν να κερδίσουν να διαβάζουν ελεύθερα τον «Ριζοσπάστη» μέσα στο στρατόπεδο. Ενοχλήθηκαν οι χρυσαυγίτες και επεδίωξαν να καταργηθεί αυτό το δικαίωμα, λέγοντας ότι οι εφημερίδες απαγορεύονται. Οι τρεις συγκεκριμένοι χρυσαυγίτες απομονώθηκαν γρήγορα από τους υπόλοιπους φαντάρους. Τελικά κατέληξαν να γυρνάνε μόνοι τους σαν γραφικά φαντάσματα στο Κέντρο αναμένοντας τη μετάθεσή τους.
  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα, σε τουλάχιστον 35 νεοσύλλεκτους, τους έβαλαν να υπογράψουν ότι παρέλαβαν 3 χιτώνια όπως προβλέπεται, αλλά τους έδωσαν 1 ή 2, γιατί δεν είχαν άλλα. Τους είπαν μάλιστα ότι στο Μοναστηράκι έχει τα πιο φτηνά! Οταν διαμαρτυρήθηκαν έντονα κάποιοι, πήραν ακόμη 1, ενώ σε όλους «έγινε σαφές» από τον διοικητή ότι «αυτό πρέπει να μείνει μεταξύ μας».
  • Σε μονάδα της Αττικής φαντάρος γιατρός απειλήθηκε από λοχία γιατί τόλμησε να ενεργοποιήσει τη θέρμανση στο αναρρωτήριο της μονάδας που φιλοξενούσε ασθενή. Δεν έκανε πίσω, βγήκε αναφορά. Στην προσπάθεια να βρει το δίκιο του, τηλεφώνησε στο «Γραφείο Στήριξης Οπλιτών» και έπεσε πάνω στην ίδια λοχία που τον είχε απειλήσει με ποινή τις προηγούμενες μέρες στη μονάδα του... Αυτό αποδεικνύει ότι οι φαντάροι δεν θα βρουν το δίκιο τους στα διάφορα γραφεία στήριξης, που στήνουν οι διοικήσεις, αλλά μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση.
  • Από την 3η Επιλαρχία Αναγνωρίσεως (Γ' ΕΑΝ) της Αλεξανδρούπολης, φαντάροι κατήγγειλαν με επιστολή τους τη ΝΑΤΟική εμπλοκή της χώρας και τη δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη. Οι ίδιοι αρνήθηκαν να κάνουν σκοπιές στο λιμάνι της πόλης που σταθμεύουν ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού.
Συμμετοχή πυροσβεστών στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 14 Δεκέμβρη

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Αγωνιστική ήταν η συμμετοχή των πυροσβεστών στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 14ης Δεκέμβρη, σε Αθήνα, Γιάννενα, Πάτρα, Χαλκίδα, Ικαρία, με τα πανό της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συνέντευξη με τον οργανωτικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών

Η στήλη δημοσιεύει τη συνέντευξη που ακολουθεί, στην προσπάθεια προβολής και εκλαΐκευσης των προβλημάτων που απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, όπως και το αναφαίρετο δικαίωμα να αγωνίζονται για τη λύση τους. Ακολουθεί η συζήτηση με τον οργανωτικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) κ. Τσάκαλο Αναστάσιο, Αρχικελευστή (Ακστή) Εθελοντή Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) Μηχανικό (ΜΗΧ).

-- Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική στους μισθούς, τις συντάξεις, την Παιδεία, Υγεία, τη φορολογία για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές σας;

-- Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως στρατιωτικοί είναι διαχρονικά. Είναι γνωστό ότι οι στρατιωτικοί αμειβόμαστε ως λειτουργοί, ενταγμένοι στο «ειδικό μισθολόγιο». «Ειδικό φτωχολόγιο» για εμάς, καθόσον ακόμη και μεταξύ των εργαζομένων που αμείβονται από το ειδικό αυτό μισθολόγιο, οι στρατιωτικοί είμαστε οι «κακομισθοδοτούμενοι». Βρισκόμαστε στον πάτο του «ειδικού μισθολογίου».

Οι μειώσεις που υποστήκαμε πρώτοι απ' όλους τους εργαζόμενους και λειτουργούς επέφεραν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Στην Υγεία, ειδικά στους συναδέλφους μας που υπηρετούν μακράν των αστικών κέντρων, όπου αφενός η μετάβασή τους για «υποχρεωτική» παρακολούθησή τους από τα στρατιωτικά νοσοκομεία κατέστη αδύνατη, λόγω αυξημένων οικονομικών εξόδων, και αφετέρου στην αγορά των φαρμάκων κ.λπ. Στην Παιδεία, εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος και την αναγκαστική μείωση εξωσχολικής δραστηριότητάς τους, ακόμη και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ή υποστήριξης των σχολικών μαθημάτων κ.λπ. Η αυξημένη φορολογία που έπληξε όλους τους Ελληνες πολίτες και η συνεχιζόμενη επιδρομή στις συντάξεις επηρέασαν δραματικά την ψυχολογία όλων των στρατιωτικών.

-- Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας, εξασφαλίζεται η δυνατότητα συλλογικής διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για τα δικαιώματά σας στην υπηρεσία και συνολικότερα στη ζωή σας;

-- Για τα παραπάνω προβλήματα, αλλά και πλήθος άλλων κυρίως θεσμικών και κλαδικών, οι στρατιωτικοί, εδώ και 13 χρόνια, ξεκινήσαμε την προσπάθεια συλλογικής εκπροσώπησής μας. Υπήρξε αδιαμφισβήτητα η ανάγκη και οι Ελληνες στρατιωτικοί, όπως οι λοιποί εργαζόμενοι και λειτουργοί, να εκφραστούμε συνδικαλιστικά, ιδίως από το 2009 και εντεύθεν με τη μνημονιακή «επίθεση - λαίλαπα», προκειμένου οργανωμένα να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και τιτάνια νίκη της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΕΣ) είναι οι δύο (2) αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), τα έτη 2014 και 2016, που δικαίωσαν την επιμονή της ΠΟΕΣ και ανέτρεψαν τη μνημονιακή μισθολογική πολιτική των κυβερνήσεων, Ωστόσο, καθόσον η Πολιτεία δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με αυτές τις αποφάσεις, η Ομοσπονδία μας προσέφυγε δύο (2) φορές στο 3μελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, πιέζοντας για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεών του. Μία φορά το υπόψη Συμβούλιο επέβαλλε στο ΥΠΟΙΚ πρόστιμο 50.000,00 ευρώ, ενώ τη δεύτερη φορά αναμένουμε την απόφασή του, οπότε και η ΠΟΕΣ θα πράξει αναλόγως. Θεωρούμε ότι μετά τους ν.4407/2016 και 4494/2017, η συνδικαλιστική ελευθερία στους στρατιωτικούς κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αν και τον τελευταίο χρόνο εμφανίστηκαν κατευθυνόμενες από συγκεκριμένο κομματικό χώρο προσπάθειες αμφισβήτησης αυτής της συνδικαλιστικής ελευθερίας στους στρατιωτικούς. Η ΠΟΕΣ στήθηκε σε γερά θεμέλια, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει και να δυναμώνει, παρά τις προσπάθειες διάσπασης του συνδικαλιστικού αυτού φορέα.

-- Σήμερα η πλειοψηφία των στρατιωτικών προέρχεται από φτωχές εργατικές και αγροτικές οικογένειες, οι συνθήκες ζωής των οποίων συνεχώς χειροτερεύουν. Υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή για ζητήματα ασφάλειας και επιβολής της τάξης. Πώς τοποθετείται η Ομοσπονδία σας σχετικά με αυτές;

-- Η ΠΟΕΣ έχει τοποθετηθεί δημοσίως πολλάκις για το θέμα αυτό. Ο σκοπός και ο ρόλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας μας και όχι η καταστολή στο εσωτερικό της. Στο παρελθόν έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ο στρατός και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, αλλά μετά από καταγγελίες και έντονη αντίδραση της ΠΟΕΣ, τούτο δεν κατέστη δυνατό. Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι κομμάτι του ελληνικού λαού και αυτόν και μόνον αυτόν θα υπερασπίσουν.

TOTE...

Οι φαντάροι Τριπόλεως διαμαρτυρήθηκαν ομαδικά για το σάπιο κρέας

Από καιρό η κατάσταση του συσσιτίου στο 11ο σύνταγμα της Τρίπολης είναι ελεεινή. Πριν 10 μέρες μας έδωσαν χαλασμένο μπακαλιάρο. Την άλλη μέρα μας έδωσαν σκουλικιασμένο κρέας. Αγανακτισμένοι οι φαντάροι διαμαρτυρήθηκαν ομαδικά στο σύνταγμα δείχνοντας τα σκουλίκια. Οι σακαράκες πιστοποίησαν ότι ήταν «ακατάλληλον προς βρώσιν» και μας έδωσαν τυρί.

Δεν πέρασαν όμως τρείς μέρες και μας έδωσαν πάλι μπακαλιάρο χειρότερο από τον πρώτο. Εξαγριωμένοι πήγαμε στο συνταγματάρχη, ο οποίος για να καλμάρει την αγανάκτησή μας διέταξε ανακρίσεις.

Από το άλλο μέρος όμως προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους συνειδητούς φαντάρους που μπαίνουν επί κεφαλής για την καλυτέρευση της θέσης τους.

Πολλοί κόκκινοι φαντάροι του 11ου πεζ. συντάγματος.

Τρίπολη 5/2/33

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από τον «Νέο Ριζοσπάστη», το 1933. Η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» είχε απαγορευτεί αρκετές φορές και έβγαινε ο «ΝΕΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έβαζαν οι κυβερνήσεις την περίοδο του μεσοπολέμου.

...ΣΗΜΕΡΑ

Σκουλήκια στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων 2/39, όταν οι φαντάροι διαπίστωσαν την ύπαρξη σκουληκιών στο συσσίτιο. Υπήρξε μεγάλη αναστάτωση στο εστιατόριο.

Για την ποιότητα του φαγητού είχαν διαμαρτυρηθεί και το προηγούμενο διάστημα. Βγήκαν στην αναφορά. Η απάντηση που πήραν ήταν «θα μεταφερθεί στους ανωτέρους». Η διοίκηση αδιαφόρησε.

Οι φαντάροι με τις διαμαρτυρίες τους κατάφεραν το πρόβλημα να περάσει τα όρια του στρατοπέδου. Με αφορμή την ορκωμοσία, το ΚΚΕ έκανε γνωστά στους γονείς τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι νέοι.

Το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, όπως είναι ήδη γνωστό, για το πρόβλημα.

Για ποιον μεριμνά η κυβέρνηση;

Μέσα από τη στήλη του «Ριζοσπάστη» τις προηγούμενες βδομάδες, έχουμε αποκαλύψει μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φαντάροι αλλά και το προσωπικό των ΕΔ σε όλη την Ελλάδα. Αν κάποιος ρίξει μία ματιά στον κρατικό προϋπολογισμό που συζητήθηκε αυτές τις μέρες στη Βουλή, εύκολα θα κάνει τη διαπίστωση ότι αυτά τα προβλήματα θα συνεχίσουν και θα διογκωθούν και άλλο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τσακίζει το λαό με απανωτούς φόρους και περικοπές, την ίδια στιγμή που είναι αρκετά γαλαντόμα απέναντι στο κεφάλαιο και τους διεθνείς συμμάχους του, όπως το ΝΑΤΟ, το κοινό ταμείο της Ευρωπαϊκής Αμυνας.

Φαίνεται πως η περιβόητη αναβάθμιση των «F-16» θα κλείσει στο 1,3 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που θα αρπαχτεί από τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών για να καταλήξει στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή, οι φαντάροι ενημερώνονται από τις μονάδες ότι στις άδειες των Χριστουγέννων δεν τους καλύπτεται ούτε ευρώ για να πάνε να περάσουν λίγες μέρες με τους δικούς τους ανθρώπους. Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν διστάζει να κοροϊδεύει κατάμουτρα τους στρατευμένους. Με «διαρροές» ενημερώνουν ότι η μετακίνηση για τους φαντάρους είναι δωρεάν, ενώ στην πράξη είναι κοινό μυστικό ότι αυτό δεν γίνεται.

Η «μέριμνα για το προσωπικό» που διαφημίζει το υπουργείο και η κυβέρνηση, φαίνεται ότι δεν αφορά τους φαντάρους. Μέριμνα από τις κυβερνήσεις υπάρχει για το ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή σε επεμβάσεις έξω από τα σύνορα και βέβαια για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Και από αυτήν την κατάσταση αναδεικνύεται αυτό που έχουμε ξανατονίσει. Η θέση των φαντάρων και των στελεχών των ΕΔ από λαϊκές οικογένειες είναι δίπλα στο λαό που αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και ποτέ απέναντί του.

ΕΥΧΕΣ

Ευχόμαστε από βάθους καρδιάς, εκ μέρους της στήλης, χρόνια πολλά, καλή αγωνιστική χρονιά, με δύναμη, υγεία και ευτυχία.

Συνεχίζονται οι προσφορές για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ από στρατόπεδα. Τα τελευταία μηνύματα που έφτασαν στον «Ριζοσπάστη», εκτός της 3ης ΕΑΝ, είναι από το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου στη Λαμία και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ