ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ηχηρό και στρατιωτικό «παρών» στο νέο γύρο ανταγωνισμών

Ο Βλ. Πούτιν ζήτησε ενίσχυση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων

Από το χτεσινό ρωσικό Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό τον Βλ. Πούτιν
Από το χτεσινό ρωσικό Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό τον Βλ. Πούτιν
Προειδοποιήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν - για λογαριασμό της αστικής τάξης που εκπροσωπεί - κατά τη συνεδρίαση του Αμυντικού Συμβουλίου με ανώτατους στρατιωτικούς, όπου έθεσε και τις προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά. Είπε χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπόψη τα επιτεύγματά μας, όχι μόνο τα στρατιωτικά, αλλά και την Ιστορία μας, τη γεωγραφία, την κατάσταση της ρωσικής κοινωνίας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι προς το παρόν είμαστε πιο δυνατοί από κάθε δυνητικό επιτιθέμενο αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. Αν αφήσουμε τους εαυτούς μας να χαλαρώσουν ακόμη και για ένα λεπτό, να καθυστερήσουν ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, η στρατιωτική εκπαίδευση, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σε χρόνο μηδέν. Με δεδομένη την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση στον κόσμο, δεν θα έχουμε το χρόνο να το καταλάβουμε».

Ο Πούτιν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση «στην ενίσχυση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να διεισδύουν στα σημερινά και μελλοντικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας». Πρόσθεσε ότι «και τα συμβατικά όπλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε ανώτερο ποιοτικό επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ υπάρχει ανάγκη να εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των σύγχρονων όπλων ακριβείας, των μέσων επικοινωνίας και αναγνώρισης καθώς και όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου».

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, το μερίδιο των σύγχρονων εξοπλισμών στις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις είναι σχεδόν 60%, ενώ ανέφερε ότι οι φετινές στρατιωτικές ασκήσεις απέδειξαν την αυξημένη ικανότητα των μονάδων, τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξής τους και ιδιαίτερα στάθηκε σε αυτές των ανατολικών και νότιων συνόρων της Ρωσίας, εκεί δηλαδή όπου ασκήθηκε και η μεγαλύτερη πίεση από την πλευρά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το οποίο συνέχισε την ανάπτυξή του προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι «εξακολουθούν να λείπουν πολλά πράγματα και πρέπει να κάνουμε πιο πολλά για να είναι τα πυρηνικά όπλα σε ένα υψηλότερο επίπεδο, να ενισχυθούν οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και να βελτιωθούν περαιτέρω τα συστήματα ραντάρ και επικοινωνιών».

Νέοι εξοπλισμοί

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, σημείωσε ότι στόχος για το 2017 είναι να ενισχυθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις επιπλέον με 905 άρματα μάχης, 170 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, 5 εκσυγχρονισμένα βομβαρδιστικά και 4 νέες συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων «S400». Επίσης, προγραμματίζεται η ναυπήγηση 20 νέων σκαφών για το Πολεμικό Ναυτικό. Στη συνεδρίαση σημειώθηκε επίσης ότι από το 2015 η Αεροπορία αύξησε το στόλο κατά περίπου 400 αεροσκάφη, παραδόθηκαν 24 νέα πλοία και 2 υποβρύχια.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η κατεύθυνση που δόθηκε, που δείχνει προς όλα τα πεδία όπου αναμένεται να κλιμακωθεί ο ανταγωνισμός με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ετσι, δηλώθηκε ότι απαιτείται ενίσχυση στις δυτικές, νοτιοδυτικές και αρκτικές περιοχές.

Συνεχίζονται η κόντρα με τις ΗΠΑ και οι ...προσδοκίες

Μιλώντας χτες στο τηλεοπτικό κανάλι «Rossiya 24», ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε στις επιθέσεις κατά της Ρωσίας. Αναφερόμενος στις κατηγορίες του απερχόμενου Προέδρου, Μπ. Ομπάμα, και ορισμένων υπηρεσιών των ΗΠΑ για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας, ανέφερε ότι «για τις ΗΠΑ είναι πιο εύκολο να δαιμονοποιούν τη Ρωσία παρά να εξετάσουν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, να συζητήσουν ποιες από τις παλαιότερες υποσχέσεις πληρούνται, πού πέτυχαν και πού όχι, πώς έχουν τα πράγματα με την ασφάλεια στον κόσμο, τι καταστροφικές συνέπειες έχουν προκληθεί από αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική». Και κατέληξε: «Επειδή αυτή η υπόθεση είναι πιο δύσκολη, γι' αυτό δημιουργείται ένας εχθρός που κατηγορείται για τα πάντα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την υπόθεση των κυβερνοεπιθέσεων το απόλυτο παραμύθι και σημείωσε ότι η χώρα του έχει την ικανότητα να απαντάει και στη δυσφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης της Δύσης. Πάντως, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να αναθερμανθούν οι «παγωμένες σχέσεις των δύο χωρών» και εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι «η νέα και φρέσκια αμερικανική διοίκηση θα συμβάλει σε αυτό». Πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το είδος της προσέγγισης του νέου Προέδρου, Ντ.Τραμπ, ποια θα είναι η μελλοντική πολιτική απέναντι στη Ρωσία». Εσπευσε ωστόσο να δηλώσει ότι «ποτέ δεν πάσχαμε από υπέρμετρη αισιοδοξία, ποτέ δεν φορούσαμε ...ροζ γυαλιά και ξέρουμε ότι κάθε Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιδιώξει την εξασφάλιση των συμφερόντων της χώρας του και το ίδιο κάνει και ο Ρώσος Πρόεδρος». Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι δεν περιμένουν θεαματικές αλλαγές ούτε στο θέμα της ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τα ρωσικά σύνορα ούτε και στο θέμα των κυρώσεων. Πάντως, αν κάτι είναι βέβαιο, ανεξάρτητα από την τακτική που θα ακολουθήσουν οι Τραμπ και Πούτιν, είναι ότι υπηρετούν το συμφέρον των αστικών τάξεων που εκπροσωπούν και οι λαοί θα βρίσκονται στις συμπληγάδες του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, όσο δεν οργανώνουν την πάλη τους σε κάθε χώρα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, που γεννά φτώχεια, δυστυχία, πολέμους, εκμετάλλευση.

ΗΠΑ
Συμβούλιο Εθνικού Εμπορίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικού Εμπορίου με επικεφαλής τον οικονομολόγο Πίτερ Ναβάρο, που έχει υιοθετήσει στο παρελθόν θέσεις έναντι της Κίνας και υπέρ της βελτίωσης των αμερικανικών οικονομικών σχέσεων με την Ταϊβάν, προχώρησε χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πολυτελή έπαυλή του στη Φλόριντα.

Ο 67χρονος Ναβάρο είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (University of California, Irvine), ενώ ήταν σύμβουλος του Τραμπ, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εχει γράψει αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων: «Θάνατος από την Κίνα: Πώς οι ΗΠΑ έχασαν τη βιομηχανική τους βάση», το οποίο έγινε και ντοκιμαντέρ. Θεωρεί ότι η αμερικανική διπλωματία θα πρέπει να σταματήσει να έχει ως σημείο αναφοράς την «πολιτική της μιας Κίνας», χωρίς ωστόσο να τάσσεται και υπέρ της διπλωματικής αναγνώρισης της Ταϊβάν.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, σημείωσε ότι «μόνο στην περίπτωση που η Κίνα και οι ΗΠΑ σεβαστούν η μία την άλλη και δώσουν έμφαση στα κομβικά συμφέροντα και τις ανησυχίες της άλλης πλευράς, θα διαφυλαχτεί η σταθερότητα σε βάθος χρόνου, μέσω κινήσεων αμοιβαίας εξυπηρέτησης συμφερόντων».

Νέες δηλώσεις Τραμπ για Βερολίνο και μετανάστες

Καταδικάζοντας χτες εκ νέου την πρόσφατη επίθεση φορτηγού σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, ο Τραμπ επανέλαβε πως έχει ως προτεραιότητα να σταματήσει ακραίες ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες και υπαινίχθηκε πως είναι πρόθυμος να προχωρήσει στην υλοποίηση προεκλογικής υπόσχεσης για προσωρινή απαγόρευση της εγκατάστασης Μουσουλμάνων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Μπόινγκ» και της «Λόκχιντ Μάρτιν», εταιρείες αεροναυπηγικής που έχουν αναλάβει τη ναυπήγηση δύο νέων προεδρικών αεροπλάνων της «Air Force One» έναντι 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που κατέκρινε δημόσια προ ημερών ο νέος Πρόεδρος. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι Ντένις Μιούλινμπεργκ της «Μπόινγκ» και Μέριλιν Χιούσον της «Λόκχιντ Μάρτιν» διαβεβαίωσαν τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο πως θα πάρουν μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής των δύο αεροσκαφών, διατηρώντας τα κριτήρια ασφάλειας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ξεκινά σήμερα η κατασκευή της οδικής γέφυρας που θα ενώνει την Κίνα με τη Ρωσία πάνω από τον ποταμό Χεϊλονγκτζιάνγκ (νοτιοανατολική Κίνα). Η γέφυρα θα έχει μήκος 19,9 χιλιόμετρα και θα είναι η πρώτη που θα ενώνει τις δύο χώρες. Το κόστος της εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,47 δισ. γιουάν (355,6 εκατ. δολάρια), ενώ υπολογίζεται να είναι έτοιμη τον Οκτώβρη του 2019.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου πραγματοποίησε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, εξάροντας τις προσπάθειες των λιβανέζικων αρχών στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη φιλοξενία Σύρων προσφύγων». Μετά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, ο Ερό εξέφρασε την υποστήριξη της Γαλλίας και τη χορήγηση βοήθειας 105.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος από τη Συρία.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη ΛΔ Κονγκό, καθώς οι συνεχιζόμενες επεμβάσεις του στρατού και της αστυνομίας σε βάρος διαδηλωτών που αντιδρούν στις νέες προσπάθειες του απερχόμενου Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα να παρατείνει, αντισυνταγματικά, την παραμονή του στην εξουσία έως τον Απρίλη του 2018. Οι νεότερες πληροφορίες διεθνών δικτύων ανέβασαν τους νεκρούς διαδηλωτές σε τουλάχιστον 34, οι τραυματίες ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες και οι συλληφθέντες πλησιάζουν τους 300.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέοι βομβαρδισμοί

Συνεχίστηκαν και χτες οι επιθέσεις των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) στην Ανατολική Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Βομβαρδίστηκαν πολλές κατοικημένες περιοχές με πάνω από 600 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Για άλλη μια φορά, χρησιμοποιήθηκαν βαρέα όπλα που υποτίθεται, με βάση τη συμφωνία, θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί.

Τεταμένη είναι η κατάσταση και στην περιοχή Ντεμπάλτσεβο του Λουγκάνσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να διεισδύσει, πέρα από την καθορισμένη γραμμή, ενώ οι πολιτοφυλακές αναφέρουν το θάνατο χτες 19 Ουκρανών στρατιωτών.

ΣΕΡΒΙΑ
Συμφωνία για εξοπλισμό από τη Ρωσία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σε εξοπλιστικό πακέτο από τη Ρωσία προχωράει η Σερβία από τον ερχόμενο Μάρτη οπότε έχει προγραμματιστεί η αγορά έξι ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου «MiG-29», 30 αρμάτων μάχης Τ-72 και 30 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης επιδιώκοντας την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της στα Βαλκάνια.

Το κόστος του εξοπλιστικού πακέτου που ανακοινώθηκε χτες το μεσημέρι από τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς κυμαίνεται μεταξύ 188 - 240 εκατομμυρίων δολαρίων υπό ιδιαίτερα προνομιακούς όρους και σε μία περίοδο αυξημένης έντασης των σχέσεων της Σερβίας με τη γειτονική Κροατία (που είναι μέλος και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ). Ο Βούτσιτς εντούτοις έσπευσε να υποστηρίξει ότι η χώρα του θα παραμείνει «ουδέτερη» στρατιωτικά μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ