ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΣΕΕ - ΤΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ
Συμβολή στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Συγκαλύπτουν τα αίτια της ανεργίας στα τεχνικά επαγγέλματα και αναλαμβάνουν ρόλο στην εξασφάλιση του δυναμικού που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια

Η ανεργία στον κλάδο δεν οφείλεται στη χαμηλή παραγωγικότητα, αλλά άρχισε να αυξάνεται μετά από μια περίοδο ανάπτυξης και μεγάλης παραγωγικότητας της εργασίας, σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων
Η ανεργία στον κλάδο δεν οφείλεται στη χαμηλή παραγωγικότητα, αλλά άρχισε να αυξάνεται μετά από μια περίοδο ανάπτυξης και μεγάλης παραγωγικότητας της εργασίας, σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων
Συμφωνία για συνεργασία στο στόχο της υλοποίησης «μιας ολοκληρωμένης και εξειδικευμένης παρέμβασης για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στα τεχνικά επαγγέλματα» υπέγραψαν προχτές η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, η πρωτοβουλία αυτή «αφορά εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους του κλάδου των τεχνικών επαγγελμάτων σε όλα τα επίπεδα, με επίκεντρο την προώθηση και την ενίσχυση της πρόσβασης στην κλαδική αγορά εργασίας, την καταπολέμηση της κλαδικής ανεργίας, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων στην κατεύθυνση και των νέων επαγγελματικών περιγραμμάτων, την ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων και προσόντων απασχόλησης, συμβατών με τον προσανατολισμό του νέου παραγωγικού υποδείγματος».

Ιδιος προσανατολισμός με το κεφάλαιο

Πρακτικά, η συνεργασία των τριών αυτών φορέων θα εκφραστεί με τη συγκρότηση μιας συντονιστικής επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους του ΤΕΕ, του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, «για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αλληλένδετων και στοχευμένων δράσεων», που ξεκινούν από τη χαρτογράφηση των αναγκών που έχουν οι επιχειρήσεις σε εργατικό δυναμικό και φτάνουν μέχρι τη «διενέργεια εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης» και τη «διερεύνηση της δυνατότητας ανάληψης κοινών δράσεων για την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων».

Μάλιστα, στο δελτίου Τύπου που εξέδωσαν, ομολογούν χωρίς περιστροφές ότι στόχος τους είναι να εργαστούν «στην εκπόνηση μιας δέσμης ενεργειών με στρατηγικές επιδιώξεις την ανάκαμψη, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την ενδυνάμωση του πλέγματος προστασίας, την πιστοποίηση προσόντων ανθρώπινου δυναμικού, την ενθάρρυνση της επαγγελματικής κινητικότητας, την επένδυση στην Ερευνα και την καινοτομία, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του τεχνικού κλάδου».

Επομένως, όπως σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων, «το μνημόνιο συνεργασίας των τριών φορέων κινείται στον ίδιο προσανατολισμό με τις στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες».

Αποκρύπτουν τις αιτίες της ανεργίας

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει ακόμα για το μνημόνιο συνεργασίας των τριών φορέων: «Αποκρύπτει τη βασική αιτία που γεννάει την ανεργία, τις απολύσεις, το χτύπημα του σταθερού χρόνου δουλειάς, τις εργασιακές σχέσεις που συνθλίβονται στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας.

Η ανεργία δεν αυξήθηκε επειδή δεν είχαν τεχνική κατάρτιση οι οικοδόμοι στις Κατασκευές, οι εργαζόμενοι στους άλλους κλάδους. Αντίθετα, η τεχνική κατάρτιση, οι νέες τεχνολογίες στην οικοδομή αξιοποιήθηκαν για να γλιτώνουν το οικοδομικό ένσημο οι μεγαλοκατασκευαστές, με την τροποποίηση του Οικοδομικού Κανονισμού Ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε από τη Διοίκηση του ΙΚΑ.

Η ανεργία δε διογκώθηκε επειδή μειώθηκε η παραγωγικότητα της εργασίας, αλλά αντίθετα άρχισε να οξύνεται μετά από μια περίοδο μεγάλης ανάπτυξης και μεγάλης παραγωγικότητας. Η ανεργία γεννιέται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Αξιοποιείται από τους επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλα συμφέροντα, για να εκβιάζουν τους εργαζόμενους για ακόμη πιο φτηνά μεροκάματα και χειρότερους όρους δουλειάς.

Κήρυγμα «κοινωνικής συναίνεσης»

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται: «Με το μνημόνιο συνεργασίας των τριών φορέων, η ευθύνη της ανεργίας μετατοπίζεται στον άνεργο γιατί δεν έχει εκπαιδευτεί γύρω από τις μελλοντικές ανάγκες, τις δεξιότητες, τις νέες τεχνολογίες, δε διαθέτει τα προσόντα που απαιτεί το "νέο παραγωγικό υπόδειγμα" του κεφαλαίου. Η κοινή συμφωνία της ΓΣΕΕ με το ΤΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ είναι κάλεσμα για συναίνεση και αποδοχή των απαιτήσεων του κεφαλαίου για φτηνούς εργαζόμενους, που θα περιπλανιούνται από κλάδο σε κλάδο, με εργασιακές σχέσεις - "λάστιχο".

Είναι προέκταση του καλέσματος της κυβέρνησης για κοινωνική συναίνεση, ώστε να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια τα σκληρά αντεργατικά μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, τους πλειστηριασμούς, την περικοπή δικαιωμάτων και το χτύπημα κατακτήσεων.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εδώ και δεκαετίες, είναι αγκαζέ με τη στρατηγική του κεφαλαίου, την υπηρετεί πιστά με τους κοινωνικούς διαλόγους, την προώθηση της γραμμής της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, που οι εργαζόμενοι γνώρισαν από πρώτο χέρι ότι συνοδεύονται με σφαγιασμό της ζωής τους, με χαμηλά μεροκάματα, με μισή Ασφάλιση, με συνθήκες δουλειάς που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη κερδοφορία στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σε άλλη ρότα τα συμφέροντα εργαζομένων - ανέργων

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταλήγει: «Τα συμφέροντα των εργαζομένων και των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στη γραμμή του συμβιβασμού, της συναίνεσης. Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν δίπλα στα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεργολάβων.

Η λύση βρίσκεται στον αγώνα με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στη σύγκρουση με την πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου. Βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης, στη συσπείρωση, στο δυνάμωμα της γραμμής που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας απευθύνει κάλεσμα στους οικοδόμους, στους εργαζόμενους στις Κατασκευές, στους ανέργους, να δώσουν αποφασιστικά απάντηση στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και του πολιτικού - συνδικαλιστικού του προσωπικού. Η επερχόμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου και η απάντησή μας θα είναι πανελλαδική πανεργατική απεργία μέσα στο Γενάρη».

Κύμα καταδίκης της απόπειρας για «λοκ άουτ» στην ΕΒΓΑ

Η εργοδοσία αναγκάστηκε τελικά να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, αλλά η προκλητικότητά της πρέπει να απαντηθεί μαζικά

Την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΓΑ, όπου η εργοδοσία προσπάθησε το βράδυ της Κυριακής να επιβάλει «λοκ άουτ» απέναντι στο δίκαιο αγώνα τους για καταβολή της μισθοδοσίας, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς του κινήματος.

Θυμίζουμε ότι το Σωματείο των εργαζομένων στην ΕΒΓΑ αντέδρασε άμεσα στην πρόκληση της εργοδοσίας. Πέρα από την καταγγελία στην Επιθεώρησης Εργασίας, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευση να συνεχίσουν τον αγώνα τους με 4ωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια και με νέα Συνέλευση, αύριο Πέμπτη, στη 1 μ.μ. Κάτω από την αποφασιστικότητά τους, η εργοδοσία υποχρεώθηκε τελικά να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Το «λοκ άουτ» της εργοδοσίας καταγγέλλουν μεταξύ άλλων τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Β. Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ν. Λάρισας, Λαυρίου, Λευκάδας, Νάουσας, Λέσβου, Σάμου και Φωκίδας. Στο κείμενο, που συνυπογράφουν, σημειώνουν:

«Η αντεργατική πρόκληση της ΕΒΓΑ δεν αποτελεί μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά τον προπομπό του νέου νόμου που θα χτυπά την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση στους τόπους δουλειάς, που ετοιμάζει να φέρει στη Βουλή η συγκυβέρνηση μετά τις γιορτές. Ο δρόμος του ταξικού αγώνα που επέλεξαν οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ απέναντι στην εργοδοσία, είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς για κάθε πρόβλημα, αλλά και συνολικά απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας που τσακίζει την Κοινωνική Ασφάλιση, στις ΣΣΕ, τους μισθούς και κάθε άλλο δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες.

Καλούμε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργατών της ΕΒΓΑ. Να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα στους εργάτες της ΕΒΓΑ. Το "λοκ άουτ" και η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσουν. Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι».

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και καταδίκης του «λοκ άουτ» εξέδωσαν ακόμα οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Λογιστών, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον αγώνα στη «Ροδόπη ΑΕ»

Τον αγώνα του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ» χαιρετίζει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η νέα φάση στην οποία μπαίνει ο αγώνας, μετά τη δέσμευση της εργοδοσίας για επαναπρόσληψη των απολυμένων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και το σταμάτημα των απολύσεων, καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την αλληλεγγύη με κάθε τρόπο των εργαζομένων της Ξάνθης και συνολικά του ξανθιώτικου λαού μέχρι την ολοκλήρωση της νίκης του αγώνα του σωματείου. Οι ταξικές δυνάμεις άμεσα θα θέσουν σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς που έχουν εκπροσώπηση το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης προς το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης "ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ" για την έμπρακτη στήριξη των απολυμένων μέχρι την επαναπρόσληψή τους. Ταυτόχρονα καλούμε και όλα τα εργατικά σωματεία να πράξουν το ίδιο».

Εξορμήσεις σε διόδια και λιμάνι

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να προετοιμαστεί η εργατική τάξη, για να δώσει απάντηση με νέα απεργία στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, συνδικάτα θα βρίσκονται στα παρακάτω σημεία για την ενημέρωση των εργαζομένων σήμερα Τετάρτη: Στις 5 μ.μ. στα διόδια της Ελευσίνας, στο Λιμάνι του Πειραιά από το πρωί και στο Αεροδρόμιο στις 4 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ