ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρι με το βλέμμα σε αγωγούς και υδρογονάνθρακες

Ετοιμασίες για τις επαφές στη Γενεύη δίπλα σε χάρτες με παλιούς και νέους ενεργειακούς «διαύλους» στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο ερχομός της «Exxon Mobil» στην κυπριακή ΑΟΖ αναδεικνύει το αμερικανικό ενδιαφέρον για όλη την Ανατολική Μεσόγειο

Copyright 2016 The Associated

Ο ερχομός της «Exxon Mobil» στην κυπριακή ΑΟΖ αναδεικνύει το αμερικανικό ενδιαφέρον για όλη την Ανατολική Μεσόγειο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τους γύρους επαφής που θα γίνουν στη Γενεύη για το Κυπριακό από τις 9 έως τις 11 Γενάρη και, βέβαια, τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που αρχίζει στις 12 Γενάρη.

Ο Κύπριος ηγέτης μίλησε για «δημιουργική» συνάντηση. Είπε ότι υπάρχει πρόοδος σε μερικά κεφάλαια, αλλά σε άλλα υπάρχουν εκκρεμότητες, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι πριν από τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στις 9 - 11 Γενάρη θα καλυφθούν όλα τα θέματα με τη «διασταυρούμενη διαδικασία».

Το βράδυ της Τετάρτης, μετά από συνάντηση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, με τον Ν. Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, επέμεινε ότι «το αν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία (στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια) είναι ένα θέμα το οποίο είναι εκτός συζήτησης, έχει τελειώσει», ενώ για τις άλλες συμμετοχές σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την παρουσία της ΕΕ εκεί, στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο», συμπληρώνοντας πως «είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η επιθυμία (για συμμετοχή στη Διάσκεψη) από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ)». Κατέληξε, μεταξύ άλλων, ότι «τόσο η ΕΕ όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορούν να έχουν προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια που γίνεται, για να έχουμε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα».

Από τη μεριά του, ο Αϊντε είπε ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά για να ξεπεράσουν τις διαφορές που απομένουν και στις οποίες μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις, αναφέροντας πάντως ότι κάποιες διαφορές θα αφεθούν για τους τελικούς γύρους των συνομιλιών που θα γίνουν στη Γενεύη. Ο Αϊντε μίλησε ξανά για την «τεράστια» διεθνή στήριξη για το Κυπριακό αλλά και για τη «δύσκολη συγκυρία» και τον «περίπλοκο κόσμο» μέσα στα οποία συνεχίζονται οι συνομιλίες. Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ακόμα ότι τις επόμενες μέρες θα έχει νέες επαφές σε Αθήνα, Αγκυρα και Λονδίνο.

Φουντώνουν τα σχέδια για μπίζνες

Οι διεργασίες γύρω από την ολοκλήρωση του συμβιβασμού με το νέο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου αποκτούν νέα ορμή μετά τις ανακοινώσεις για την ανάθεση νέων αδειών έρευνας και ανάπτυξης «οικοπέδων» στην κυπριακή ΑΟΖ. Ξεχωρίζει ο ερχομός του αμερικανικού κολοσσού «Exxon Mobil», ο οποίος επιλέχτηκε για την αξιοποίηση του οικοπέδου «10», που βρίσκεται δίπλα στο τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ».

Οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί για την αξιοποίηση όχι μόνο των κυπριακών υδρογονανθράκων αλλά γενικά όλης της Ανατολικής Μεσογείου συνδέονται με ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες. Αλλωστε, οι επενδυτικές κολιγιές έχουν και γεωπολιτικές προεκτάσεις, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Σε αυτήν τη βάση, πρέπει να είναι σαφές ότι η «λύση» του Κυπριακού συνδέεται με ευρύτερες αναμετρήσεις π.χ. για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, στον οποίο σήμερα η Ρωσία διατηρεί το «πάνω χέρι», προκαλώντας τη δυσαρέσκεια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Οι «διαδρομές» που εξετάζονται στο χάρτη της περιοχής για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων είναι πολλές, με τις «εναλλακτικές» να ασκούν φυσικά τη δική τους επίδραση και στα παζάρια για το Κυπριακό.

Στην τουρκική αρθρογραφία, για παράδειγμα, επανέρχονται τακτικά τα προτερήματα της κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει την Τουρκία και το Ισραήλ, με στόχο τη μεταφορά υδρογονανθράκων μέχρι και τη Δύση. Χτες, η «Χουριέτ» φιλοξενούσε δηλώσεις της Τζίνα Κοχέν, Ισραηλινής εμπειρογνώμονα σε θέματα Ενέργειας από το ισραηλινό Πανεπιστήμιο Τέχνιον, η οποία επιχειρηματολογώντας για τα οφέλη ενός τέτοιου αγωγού επισήμανε για την Κύπρο: «Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι μιας προσοδοφόρας διαδρομής, μέσα στο τρίγωνο με Ισραήλ, Τουρκία και Αίγυπτο. Από εμπορικής πλευράς, υπάρχουν τεράστια οφέλη για όλα τα μέρη αν επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο». Αξιοποιώντας τις εκτιμήσεις της Ισραηλινής εμπειρογνώμονα, αρθρογράφος της «Χουριέτ» σημείωνε ότι «η ενεργειακή συνεργασία στη Μεσόγειο είναι σημαντική από την πλευρά της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. Από την ίδια πλευρά, τα κοινά συμφέροντα είναι πιθανόν να ενθαρρύνουν παίκτες που για καιρό είχαν διαμάχες μεταξύ τους ώστε να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και έτσι να συνεισφέρουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Στο επίκεντρο Ασφάλεια - Εγγυήσεις

Ασφαλώς, η μεγάλη αξία του φυσικού πλούτου της περιοχής εντείνει και τις διεργασίες γύρω από το φλέγον θέμα της ασφάλειας της Κύπρου, αφού αυτό αφορά την πλεονεκτική θέση που έχουν και θα αποκτήσουν (ή θα χάσουν) ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτη την Τουρκία, που ως κατοχική δύναμη διατηρεί στρατεύματα δεκάδων χιλιάδων ανδρών στο νησί. Βέβαια, το κεφάλαιο της Ασφάλειας έχει προεκτάσεις και σε ευρύτερες γεωστρατηγικές ισορροπίες και επιδιώξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, δεδομένων της γεωγραφικής θέσης του νησιού και του ρόλου που ήδη παίζουν λιμάνια και αεροδρόμιά του σε μια σειρά από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (βλ. Συρία). Το παζάρι παραμένει σκληρό για τη μορφή που θα αποκτήσει η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, καθώς, πίσω από τις διακηρύξεις πάρα πολλών για την ανάγκη να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, ξεπηδούν προτάσεις για τη μία ή την άλλη λυκοσυμμαχία (ΕΕ, ΝΑΤΟ) που μπορεί να εμπλακούν σε μια «πολυεθνική δύναμη», η οποία θα επιβλέπει την κατάσταση στην Κύπρο και την εφαρμογή της συμφωνίας λύσης. Στην «Καθημερινή», χτες, επανήλθε το σενάριο δημιουργίας μιας τέτοιας «πολυεθνικής δύναμης, στην οποία ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνονταν και τουρκικές δυνάμεις» και μάλιστα από τη σκοπιά ότι αυτή «θα μπορούσε κάλλιστα να απαντήσει στους όποιους φόβους, δικαιολογημένους ή όχι» των Τουρκοκυπρίων για την ασφάλειά τους. Στο ίδιο κείμενο περιλαμβανόταν και η ιδέα για μια «σωστά δομημένη, ισχυρή και αποτελεσματική αστυνομία, που ενδεχομένως να έχει όχι μόνο την πρέπουσα εκπαίδευση, αλλά και την ενεργό στήριξη της διεθνούς κοινότητας».

«Παρούσα» στο αλισβερίσι για Ασφάλεια - Εγγυήσεις δηλώνει βέβαια και η Ελλάδα, που έχει εκφράσει ευρύτερα την ετοιμότητά της να συνεισφέρει σε διάφορες ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις που προωθούνται στο όνομα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή. Από αυτήν τη σκοπιά η κυβέρνηση συνεχίζει διάφορες επαφές καλλιεργώντας στο λαό επικίνδυνες αυταπάτες και για την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν (που αναμένεται πριν από τη Διάσκεψη της 12ης Γενάρη), στην οποία όλα δείχνουν ότι «θα ανοίξουν» και άλλα κεφάλαια, όπως τα Ελληνοτουρκικά, ενεργειακά σχέδια κ.τ.λ.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας προχτές το βράδυ άτυπα σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι το Κυπριακό είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, λέγοντας ότι ενόψει Γενεύης δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις καθώς «ο Ερντογάν είναι ο γνωστός Ερντογάν», αλλά και προσθέτοντας πως όταν έρθει η ώρα του δημοψηφίσματος η Ελλάδα θα πάρει θέση, σχολιάζοντας ότι «δεν θα παίξουμε τις κουμπάρες» και ότι το ζήτημα των εγγυήσεων είναι μείζον για την Αθήνα.

Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την προεδρία του υπουργού Ν. Κοτζιά. Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι το Κυπριακό.

Το ΕΣΕΠ συστάθηκε με νόμο το 2003, ως όργανο διαμόρφωσης «εθνικής στρατηγικής» και «εθνικής συναίνεσης» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, όργανο «συμβουλευτικό της κυβέρνησης». Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει, καθώς το ΕΣΕΠ ουσιαστικά βάζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν τον κολαούζο της εκάστοτε κυβέρνησης, ενώ όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, μπορούν να λένε τις απόψεις τους στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Αλλωστε, και όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η επικείμενη συνεδρίαση «θα είναι συνέχεια των δύο ενημερώσεων που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο κ. Κοτζιάς, εντός μηνός, προς τους Ελληνες βουλευτές, κατά τις συνεδριάσεις τόσο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας (18/11/2016), όσο και των μελών των Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων (30/11/2016)»...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ

ΤΟΚΙΟ.--

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ θα φτάσουν οι στρατιωτικές δαπάνες της Ιαπωνίας και το επόμενο έτος, όπως αποτυπώθηκε στο σχέδιο προϋπολογισμού που υπέγραψε χτες ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε και πήρε το δρόμο για την έγκρισή της από τη Βουλή.

Η ποσοστιαία αύξηση, σε σχέση με τη χρόνια που τελειώνει, είναι 1,4%, ωστόσο τα ποσά που θα διατεθούν για την υπεράσπιση - και στρατιωτικά - των αναγκών του ιαπωνικού κεφαλαίου είναι αστρονομικά. Συνολικά, σχεδιάζεται αυτά να φτάσουν τα 5,13 τρισ. γεν ή 43,6 δισ. δολάρια. Μεγάλο μέρος των σχεδίων αφορά την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και υποβρυχίων, αλλά και την ενίσχυση της ακτοφυλακής.

Το σχέδιο κατατέθηκε σε μια περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί σε Ασία - Ειρηνικό, μεταξύ άλλων και ανάμεσα σε Κίνα - Ιαπωνία (που διατηρούν διαφορές στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα). Η ευρύτερη κούρσα εξοπλισμών (βλ. εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο) γίνεται και με το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της απειλής της Βόρειας Κορέας». Βεβαίως, το ιαπωνικό κεφάλαιο επιδιώκει συνολικά να ενισχύσει τη δράση του στην περιοχή και παγκοσμίως, γι' αυτό και παίρνει μέτρα, αναπροσαρμόζοντας γοργά και τις νομοθετικές διατάξεις που μέχρι πρότινος έβαζαν ορισμένα εμπόδια στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός συνόρων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ