ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΚΑ 2015
Προμηνύει νέες περικοπές σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους

Κομμένος και ραμμένος στην εξυπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην παραπέρα συρρίκνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι και ο νέος προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2015. Τον προϋπολογισμό αυτό καταψήφισε στη σχετική συζήτηση στο ΔΣ του Ταμείου ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της διοίκησής του και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, εκφράζοντας τη θέληση των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων του. Οπως σημείωσε - μεταξύ άλλων - παρά τις συνεχιζόμενες περικοπές στις παροχές του Ταμείου προς τους ασφαλισμένους όλα τα προηγούμενα χρόνια και το συντριπτικό χτύπημα στις αποδιδόμενες συντάξεις, διαμορφώθηκε άλλος ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, το οργανικό έλλειμμα του Ταμείου για το νέο έτος προϋπολογίζεται στα 982,7 εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα έξοδά του προϋπολογίζονται στα 10,937 δισ. ευρώ και τα έσοδά του στα 9,954 δισ. ευρώ. Στην εξέλιξη αυτή, σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 6,42% σε σχέση με τη φετινή κρατική επιχορήγηση και κατά 9,57% σε σχέση με το 2013, ενώ την ίδια στιγμή, όπως είπε ο Δ. Κουμπούρης, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών προκαλεί ετήσια απώλεια στο ΙΚΑ πάνω από 1 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή όσο και το οργανικό έλλειμμα για τη νέα χρονιά.

Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων επεσήμανε ότι όσον αφορά το σκέλος των εσόδων του, ο προϋπολογισμός ανεβάζει σε 700 εκατομμύρια ευρώ τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στις αποδιδόμενες συντάξεις του ΙΚΑ και τα οποία θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους και μέσα στο 2015, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το έλλειμμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Σε κίνδυνο το ΕΚΑΣ

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του ΕΚΑΣ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς η επιχορήγηση του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ΕΚΑΣ είναι μόλις 330 εκατομμύρια ευρώ, όταν η σχετική δαπάνη για το 2015, που προϋπολογίζεται από τις οικονομικές υπηρεσίες του Ταμείου, ανέρχεται στα 460 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, η επιχορήγηση που πάντα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μικρότερη κατά 130 εκατομμύρια ευρώ από τη δαπάνη που προβλέπεται ή κατά 28,26%! Εξέφρασε την αντίθεσή του και για τον περιορισμό των παροχών σε χρήμα που περιλαμβάνουν τα επιδόματα ασθενείας και μητρότητας, αφού αυτές προϋπολογίζονται στα 160 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,29% σε σχέση με φέτος και κατά 15,5% σε σύγκριση με το 2013. Τέλος, ο Δ. Κουμπούρης στην τοποθέτησή του, διατύπωσε την αμφιβολία του για το κατά πόσο ο προϋπολογισμός αυτός θα πραγματοποιηθεί όσον αφορά το σκέλος των εσόδων του, αφού όπως είπε βιομήχανοι κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν παραπέρα μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για να υπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ
Χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για τις συντάξεις τους

Μιλάει στο «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Πισπιρίγκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών

Με τη διαρκή μείωση των συντάξεών τους και το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου τους είναι αντιμέτωποι οι 1.040 συνταξιούχοι του πρώην Ταμείου Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων, που τώρα λειτουργεί στη Δ' Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών, στο ενοποιημένο Ταμείο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Για τα προβλήματα αυτά, απόρροια της κλιμακούμενης αντιασφαλιστικής επίθεσης στο σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Χρήστο Πισπιρίγκο, πρόεδρο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών.

-- Ποιες είναι οι συνέπειες των αντιασφαλιστικών νόμων για το Ταμείο σας;

-- Οταν εργάζονταν, οι συνταξιούχοι του Ταμείου μας, οι εισφορές τους παρακρατούνταν επί του συνόλου των αποδοχών. Ομως ο υπολογισμός των συντάξεων γινόταν με συντάξιμες αποδοχές υποδεέστερων ΣΣΕ, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να βγαίνουν με πολύ μικρές συντάξεις. Η οικονομική τους κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, του επιδόματος άδειας.

Από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα, έχουν μειώσει τις κύριες συντάξεις έξι φορές, σχεδόν το ίδιο και τις επικουρικές. Εάν συνυπολογιστούν τα χαράτσια, η φοροληστεία, η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, έχουν φθάσει σε σημείο εξαθλίωσης.

-- Ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τα αποθεματικά και τις συντάξεις;

-- Η κατάσταση του Ταμείου μας, που ποτέ δεν επιχορηγήθηκε από το κράτος, το Φλεβάρη του 2012, δηλαδή πριν το «κούρεμα» των αποθεματικών, ήταν η εξής:

Ολοι οι κλάδοι του Ταμείου μας είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου περίπου 112 εκατομμύρια ευρώ, που έληγαν από το 2012 έως το 2017, και σε μετρητά περίπου 64 εκατομμύρια, στην ίδια τράπεζα. Με αυτά υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν οι συντάξεις για περίπου τέσσερα χρόνια, χωρίς να μπει ούτε ένα ευρώ έσοδο στο ταμείο. Το ίδιο ίσχυε και για τους άλλους κλάδους και μάλιστα για περισσότερα χρόνια.

Μετά το «κούρεμα» από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, κατά 53% και την αναγκαστική μετατροπή του υπόλοιπου των ομολόγων που έμειναν σε νέα ομόλογα, τα οποία λήγουν από το 2023 μέχρι το 2042, άφησαν το Ταμείο χωρίς αποθεματικά, χωρίς χρήματα. Παράλληλα, έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα έσοδα της Δ' Διεύθυνσης, λόγω της κατακόρυφης μείωσης της κυκλοφορίας των εντύπων, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τις συντάξεις. Ηδη, ο κλάδος σύνταξης για να απονείμει συντάξεις δανειοδοτείται από άλλους κλάδους της ίδιας Διεύθυνσης.

Σαν Σύνδεσμος, αντιδρώντας σε αυτήν την κατάσταση, έχουμε αναπτύξει δραστηριότητες προς όλες τις κατευθύνσεις, έχοντας τη στήριξη των μελών μας. Εχουμε οργανώσει συνελεύσεις, συσκέψεις και μια σειρά κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις. Ωστόσο, τα αρμόδια υπουργεία, κάνουν πως δε μας γνωρίζουν! Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειώσουμε για άλλη μια φορά ότι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι δεν χρωστούσανε και δε χρωστάνε τίποτα και σε κανένα. Οχι απλώς δεν χρωστάνε, αλλά τους χρωστάνε.

-- Ποια αιτήματα διεκδικεί ο Σύνδεσμός σας;

-- Διεκδικούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απρόσκοπτη απονομή των συντάξεων. Να επιστραφούν οι απώλειες από το «κούρεμα». Να γίνει ουσιαστική ενοποίηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, χωρίς να χαθούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Να ανακληθούν όλες οι μειώσεις στις συντάξεις, επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του Ταμείου σε προσωπικό.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι για όλα τα παραπάνω οξυμένα προβλήματα που αφορούν στους συνταξιούχους και όλους τους ασφαλισμένους χρειάζεται να είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Πρέπει όλοι και όλες να βάλουμε ένα λιθαράκι, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση που θα σαρώσει όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα, μαζί με την πολιτική τους. Πολύ χρήσιμο είναι να θυμόμαστε ότι οι κατακτήσεις στο παρελθόν έγιναν με αγώνες. Από πάνω ποτέ και πουθενά δεν δόθηκε τίποτα από καμία κυβέρνηση. Υποχρεώθηκαν από τη λαϊκή πάλη και τώρα μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει. Μην περιμένουμε σωτήρες.

Το ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ τις μέρες των γιορτών

Με τροποποιημένο το πρόγραμμά του για τις επόμενες 2 βδομάδες εκπέμπει το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ. Το βδομαδιάτικο πρόγραμμα θα επιστρέψει ξανά από τις 5 Γενάρη. Μέχρι τότε, οι εκπομπές τις μέρες των γιορτών θα είναι οι παρακάτω: Την Τετάρτη 24/12 και 31/12, στις 12 μ., «Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά» με την Μαρία Καραπιπέρη, με κάλαντα και έθιμα από όλη την Ελλάδα. Την Πέμπτη 25/12 και 1/1, στις 9 μ.μ., «ΠΑΜΕ δρόμο», με τον Γιώργο Σαρρή. Το Σάββατο 3/1, στις 12 μ., «Οι αγώνες στο επίκεντρο», με καλεσμένο μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Εργοδοτικοί εκβιασμοί γύρω από το Δώρο

Να πέσει στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης καλεί η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα να απαντήσουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία και να διεκδικήσουν την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, απευθύνει στους εργαζόμενους η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ. Χαρακτηριστική για την αποθράσυνση των εργοδοτών, είναι η περίπτωση επιχείρησης που αξιώνει από τους εργαζόμενους να υπογράψουν πως πήραν το Δώρο χωρίς να τους έχει καταβληθεί.

Η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στην ανακοίνωσή της, καταγγέλλει: «Γνωστό συσκευαστήριο της Αργολίδας εκβιάζει και απειλεί τους εργαζόμενους με απόλυση αν δεν υπογράψουν χαρτί που λέει ότι πήραν το δώρο Χριστουγέννων, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να το έχουν πάρει. Η εργοδοσία, πέρα από την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων, εφαρμόζει συστηματικά ελαστικά ωράρια για να γλιτώνει το ένσημο. Οι εργαζόμενοι τις καθημερινές δουλεύουν πεντέμισι ώρες, ενώ το ένσημο μπαίνει στις έξι και τις Κυριακές δουλεύουν φουλ "μαύρο" δωδεκάωρο. Απροκάλυπτα, κλέβει ένσημα από τους εργαζομένους, όταν για 110 μεροκάματα τους έχει "κολλήσει" μονάχα 60 ένσημα».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις απειλές, να μην υπογράψουν κανένα χαρτί «που τους αναγκάζει στην ανέχεια, να συσπειρωθούν στο συνδικάτο τους και να διεκδικήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους να τους καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων όλο και στην ώρα του». Τέλος, καλεί «τους αρμόδιους κρατικούς εποπτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ Αργολίδας) και το υπουργείο Εργασίας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το νόμο, προκειμένου η επιχείρηση να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους της και να πάψουν τέτοια φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ