ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΒΓΑ»
Συντονίζονται και απαντούν στην εργοδοτική επιθετικότητα

Συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο πραγματοποίησαν χτες οι εργάτες της «ΕΒΓΑ». Οικοδομούν βήμα το βήμα τον απαραίτητο συντονισμό για την επιτυχία του αγώνα τους

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από την πύλη της «ΕΒΓΑ»
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από την πύλη της «ΕΒΓΑ»
Απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα και τις απολύσεις έδωσαν χτες οι εργάτες της «ΕΒΓΑ». Με την τετράωρη στάση εργασίας, την ταυτόχρονη συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο και το συντονισμό της δράσης τους με τους εργάτες του κλάδου, τα ταξικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς, έκαναν ξεκάθαρο πως απαιτείται ενότητα και συντονισμός σε ταξική κατεύθυνση. Η μάχη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις βγαίνει από τις πύλες του εργοστασίου, διευρύνεται, αποκτά τα χαρακτηριστικά του συντονισμού. Η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε 30 απολύσεις.

Μαζί με τους εργάτες της «ΕΒΓΑ» από την πρώτη στιγμή ήταν η ταξική Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Συνδικάτο της Αττικής, καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Αντιπροσωπείες από τα Σωματεία Εργαζομένων της «TASTY» και της «ΦΑΓΕ», από την εργοστασιακή επιτροπή της «ΝΟΥΝΟΥ», εργαζόμενοι από τη «ΜΕΒΓΑΛ» και τη «NESTLE», έδωσαν το «παρών», συμπαραστεκόμενοι στους συναδέλφους τους. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, της Ομοσπονδίας Μηχανικών - Θερμαστών Ελλάδας, του Πανελλαδικού Σωματείου Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Ιατρικής.

Το πανό του Συνδικάτου έδινε το στίγμα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Οχι στις απολύσεις». Στην απέναντι πλευρά το πανό της Επιτροπής Αγώνα Γεωπονικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών: «Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στην ΕΒΓΑ - Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», καθώς και η δυναμική παρουσία των φοιτητών στη συγκέντρωση ανέδειξαν πως ο αγώνας των εργατών βαδίζει χέρι χέρι με την ανάγκη συσπείρωσης και συντονισμού με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Τον αγώνα των εργατών χαιρέτισε και η Ομάδα Γυναικών Κολωνού - Σεπολίων (ΟΓΕ). Εκεί ήταν και αντιπροσωπεία της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, που επίσης χαιρέτισε τον αγώνα των εργαζομένων.

Τέλος, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εργοδοσία, ξεκαθαρίζοντας πως θα βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από το ταξικό ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, όπου και σημειώθηκε η ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας. Εκεί ήταν και ο Θοδωρής Κούτρας από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο οποίος δήλωσε: «Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται πολλές λύσεις δεν υπάρχουν. Είναι απαραίτητος ο συντονισμός τους με τα άλλα σωματεία, μαζί με την αλληλεγγύη των ταξικών σωματείων, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτή τη μεγάλη επίθεση που δέχονται».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εμπορευματοποίηση «καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας»

Σε ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως επιχειρήσεων και την ταυτόχρονη επιβολή χαρατσιών στους ασθενείς, προχωρά η κυβέρνηση με τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου.

Οπως ανακοίνωσαν χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ήδη στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων έχουν προσδεθεί 55 νοσοκομεία, ενώ από την 1/1/2011 θα ενταχτούν άλλα οχτώ. Ηδη, προωθείται η υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να αποκτήσουν τη δυνατότητα χρήσης των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την εκτέλεση συνταγών διαγνωστικών εξετάσεων, όχι μόνο κατά την πρωινή βάρδια, αλλά και κατά τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων.

«Ετσι, θα μπορεί ο ασφαλισμένος κάθε Ταμείου να κάνει οποιεσδήποτε εξετάσεις και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας», όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου. Οι άρρωστοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους 30-90 ευρώ για την ιατρική επίσκεψη και τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιβαρύνονται με τις εργαστηριακές και άλλες εξετάσεις, με βάση το δημόσιο τιμολόγιο, ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και να έχουν ίδια έσοδα. Ειδικά για την ιατρική επίσκεψη προβλέπεται και συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου (πχ ΟΠΑΔ με 20 ευρώ) ανάλογα με τον κανονισμό κάθε Ταμείου. Πάντως ετοιμάζεται ενιαίος κανονισμός παροχών για όλα τα ταμεία που θα τις σπρώξουν «προς τα κάτω».

Ο νόμος προβλέπει ακόμα ότι θα πληρώνουν από την τσέπη τους όσοι κάνουν εξετάσεις και δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή οι ανασφάλιστοι, οι άνεργοι οι μετανάστες κλπ. Επίσης, προβλέπει πληρωμές από την ιδιωτική ασφάλιση. Επομένως η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων λειτουργεί και ως πριμοδότηση των ασφαλιστικών εταιρειών, αφού μέσω αυτών θα διασφαλίζεται η ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας των δημόσιων νοσοκομείων και θα έχει τα χαρακτηριστικά της ελεύθερης επιλογής.

Μέσα από την ολοήμερη λειτουργία, αλλά και το όλο πλέγμα των μέτρων που παίρνονται στο χώρο της Υγείας επιχειρείται δραστική μείωση των δαπανών. Ετσι, μόνο η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων για παροχές υγείας και φαρμάκων θα μειωθεί κατά 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012. Από 10,2 δισ. ευρώ το 2009 μειώθηκε σε 9,15 το 2010. Θα μειωθεί σε 7,75 το 2011 και σε 6,7 το 2012. Μ' άλλα λόγια ετοιμάζονται άγριες περικοπές, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κυρίως για τα φάρμακα.

Ολες οι επιλογές αυτές είναι συνδυασμένες με την προώθηση του νομοσχεδίου - σκούπα του υπουργείου Υγείας.

ΟΧΙ στις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ

Φθηνό εισιτήριο για όλο το λαό και Ενιαίο Κρατικό Φορέα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς απαίτησαν χτες εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) Εργαζόμενων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ. Η κινητοποίηση έγινε ενόψει της νέας αύξησης (η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο) στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ που αποφάσισε η κυβέρνηση και μαζί με όλες τις άλλες που έχει ήδη επιβάλει κάνουν αβίωτη τη ζωή των εργαζομένων, των ανέργων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, από 1η Γενάρη το βασικό εισιτήριο του ΟΑΣΘ αυξάνεται από 60 στα 80 λεπτά και καθιερώνονται διάφοροι τύποι εισιτηρίων, με ιδιαίτερα τσουχτερό κόστος.

Ο ΟΑΣΘ είναι ιδιωτικός φορέας και επιδοτείται από το κράτος μέρος του εισιτηρίου για να εξασφαλίζει την κερδοφορία του. Η κρατική επιδότηση περιορίζεται και προκειμένου να συνεχίσει να κερδοφορεί ο ΟΑΣΘ, κυβέρνηση και Οργανισμός αποφάσισαν να φορτώσουν το κόστος στο λαό.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ παρουσίασαν τις διεκδικήσεις τους και κάλεσαν το λαό να δυναμώσει τον αγώνα στο πλάι των ταξικών συσπειρώσεων.

Επιχειρηματικές μπίζνες στην Υγεία

Σε επιθετικές κινήσεις εξαγορών στο χώρο της Υγείας, με φόντο τις ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προχωρούν ξένοι όμιλοι με τη διαμεσολάβηση ντόπιων επιχειρηματιών.

Ετσι, χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς «Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν» αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι έκανε αποδεκτή την πρόταση του Ομίλου «Ιατρικό Αθηνών» και του στρατηγικού του εταίρου «Asklepios Kliniken» και του χορήγησε δικαίωμα αποκλειστικότητας μέχρι την 20/1/2011, ώστε να συγκροτήσουν το κατάλληλο επενδυτικό σχήμα και να υποβάλουν αξιόπιστη προσφορά εξαγοράς του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο «Asklepios Kliniken» είναι γερμανικός όμιλος νοσοκομείων και κατέχει περισσότερο από το ένα τρίτο των μετοχών του «Ιατρικού Κέντρου». Το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και λειτουργεί υπό την εποπτεία του «Ερυθρού Σταυρού». Μέσα από ευεργετικές διατάξεις - τόσο για το ίδιο όσο και για τον «Ερυθρό Σταυρό» - λειτουργεί ως «κοινωφελές ίδρυμα», αλλά και ως επιχείρηση με πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία, με όρους των συμβάσεων μεταξύ των Ταμείων και των ιδιωτικών κλινικών.

Τώρα μέσω αυτής της συμφωνίας το «Ερρίκος Ντυνάν» φαίνεται να περνάει στα χέρια του γερμανικού ομίλου.

Να σταματήσουν να εργάζονται υπερωριακά και να κάνουν εφημερίες αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΣΥ - μέλη της Ενωσης στο Ρέθυμνο, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί για την υπερωριακή τους εργασία εδώ και μήνες και δεν έχουν λάβει καμία αμοιβή για τις εφημερίες που πραγματοποιούν. Οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτήν την κινητοποίηση, σε ΓΣ που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες, από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου.

Σε ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν κυρίως σε παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, που οδηγεί το νοσοκομείο στο κλείσιμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ