ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ για παιδιά

Σε ρόλο θεατή και πρωταγωνιστή ταυτόχρονα, τα δεκάδες παιδιά που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πέρασαν υπέροχα!

MotionTeam

Γέλια, χορός, τραγούδι, κατασκευές, παιχνίδι, θέατρο, αλλά και συζήτηση. Ολα αυτά ήταν τα πολύτιμα συστατικά του «Χριστουγεννιάτικου φεστιβάλ για παιδιά» που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Πρωταγωνιστές αυτής της όμορφης γιορτής ήταν τα δεκάδες παιδιά και οι γονείς τους, που αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία επιβεβαιώνοντας την ανάγκη τέτοιες προσπάθειες να συνεχιστούν.

Οι λιλιπούτειοι βρέθηκαν σε ρόλο θεατή και πρωταγωνιστή στα θεατρικά που παρουσιάστηκαν, αλλά και δημιουργού στα εργαστήρια κατασκευών. Επαιξαν όλοι μαζί και όπως δήλωσαν ξεκάθαρα μέσα από τα γέλια και τις γκριμάτσες τους, τα επιφωνήματα και τα χειροκροτήματα, πέρασαν υπέροχα. Ναι, υπέροχα!

Απόλαυσαν «Το άρωμα των λουλουδιών» της Αναστασίας Περιστεράκη - Ψυχογιού που παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Ενα παραμύθι που αναδεικνύει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος από την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων. Και ολοκληρώνεται με νικηφόρο αγώνα καθώς πια τα λουλούδια μπορούν να ανθίζουν στις καμινάδες των εργοστασίων και τα πουλιά να πετούν τριγύρω χωρίς φόβο.

Ανέλαβαν δράση για να απελευθερώσουν τον Αϊ Βασίλη από τη φυλακή όπου τον οδήγησαν παραμονές Πρωτοχρονιάς οι κατασκευαστές παιχνιδιών, με τη συνδρομή της αστυνομίας, με πρόσχημα ότι στάθμευσε παράνομα το έλκηθρό του! Ξεσηκώθηκαν τα πιτσιρίκια και κατάφεραν να απελευθερώσουν τον Αϊ Βασίλη, ώστε τα δώρα να προλάβουν να φτάσουν στην ώρα τους. Το έργο «Ο Αϊ Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους», του μεγάλου παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά, παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα «Χωρίς αυλαία» του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς.

MotionTeam

Στο εργαστήρι «Οι βοηθοί του Αϊ Βασίλη» τα παιδιά ζωγράφισαν κάρτες και έγραψαν ευχές για τον καινούριο χρόνο. Ζήτησαν να είναι ειρηνικός, με χαρά για όλα τα παιδιά και κυρίως με πολύ πολύ πολύ ελεύθερο χρόνο για να μπορούν να παίζουν.

Επίσης, με τη βοήθεια των παιδαγωγών, έφτιαξαν μουσικά όργανα.

Φεύγοντας πήραν και από ένα αναμνηστικό δωράκι, από τα πολλά παιχνίδια δημιουργικής απασχόλησης που είχαν τοποθετηθεί κάτω από το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε μια σύντομη σύσκεψη με τους γονείς. Η Χαρά Παπαϊωάννου, εκ μέρους της ΚΟΘ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στις αγωνίες και τα προβλήματα των νέων ζευγαριών που ξεκινούν από το αν και πότε θα μπουν στη διαδικασία να κάνουν οικογένεια και συνεχίζονται με το πρόβλημα της στέγης, με την επίθεση που γίνεται στο δικαίωμα στη μητρότητα, με τα πανάκριβα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ανεργία και τις βίαιες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, με όλα τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου στη χώρα μας. Οπως είπε, «μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, γίνεται συχνά η αγωνία για την ανατροφή των παιδιών "θηλιά στο λαιμό" για ένα νέο ζευγάρι. Δεν μπορούμε να απολαύσουμε ένα παιδικό θέατρο με τα παιδιά μας, απ' τα λίγα και πανάκριβα που υπάρχουν... μια εκδρομή... Μας αποζητούν γιατί μας βλέπουν λίγο και τους λέει συχνά "καληνύχτα" η τηλεπαρουσιάστρια της τηλεόρασης αντί για τους γονείς τους. Σε αυτές τις συνθήκες η γυναίκα βρίσκεται σε ακόμη δεινότερη θέση». Παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ για στήριξη των νέων ζευγαριών, προστασία των εργατικών λαϊκών οικογενειών και στήριξη της μητρότητας. Και κάλεσε τα νεαρά ζευγάρια να συσπειρωθούν και να δράσουν μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα, να στηρίξουν το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ.

Υποδοχή νέων μελών

Μέσα σε ζεστό συντροφικό κλίμα και με αισιοδοξία για τις μέρες που έρχονται, για τις δυνατότητες σοβαρής ανάτασης του κινήματος και κυρίως για την ενδυνάμωση του ΚΚΕ με μια νέα βάρδια μελών και στελεχών στις γραμμές των ατσαλωμένων κι έτοιμων για τις μάχες που έρχονται, έγινε την περασμένη Τρίτη η εκδήλωση υποδοχής νέων μελών των Οργανώσεων Σπουδάζουσας και ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα της ΚΟΑ στη Θεμιστοκλέους και στα νέα μέλη της Οργάνωσης μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα

Στις 29 και 30 Δεκέμβρη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά... αλλά και γονείς

Ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη 29 Δεκέμβρη το διήμερο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, η είσοδος στις οποίες είναι ελεύθερη, έχει ως εξής:

Τετάρτη, 29 Δεκέμβρη

10.00 - 13.00 Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο.

11.30 Προβολή ταινίας «Μια ιστορία για τον Αϊ - Βασίλη».

17.00 - 20.00 Εργαστήριο πηλού.

17.30 Σύσκεψη γονέων με κομμουνιστές δασκάλους και νηπιαγωγούς. Προβολή ταινίας «Ενα παραμύθι για δύο κουνουπάκια».

19.00 Κουκλοθέατρο «Ο μισοκοκοράκος» από το εργαστήρι Μαιρηβή.

Πέμπτη, 30 Δεκέμβρη

10.00 - 13.00 και 17.00 - 20.00 Εργαστήρι κούκλας - κουκλοθέατρο.

11.30 Παραμύθι.

12.00 «Η μάγισσα Φρικαντέλα που μισούσε τα κάλαντα» (από ομάδα της ΚΝΕ).

18.30 Θέατρο «το Πατζαράκι» σε σκηνοθεσία Ιρίνας Μπόικο.

19.30 Παιδικό πάρτι.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργούν βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» με επιλογές για μικρούς και μεγάλους.

Αγωνιστικά κάλαντα της ΚΝΕ

Τραγουδώντας διαφορετικά, αγωνιστικά κάλαντα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ετοιμάζουν αύριο εξορμήσεις σε γειτονιές σε σπίτια, πλατείες και κεντρικούς δρόμους στις πόλεις, για να καλέσουν «τραγουδιστά» και στο πνεύμα των ημερών τον κόσμο να... ξεσηκωθεί!

Τα αγωνιστικά κάλαντα Χριστουγέννων της ΚΝΕ έχουν ως εξής:

Καλήν ημέρα εργατιά / Κι αν είναι ορισμός σας / Χρόνια πολλά αγωνιστικά / Να πω στο σπιτικό σας

*

Ηρθανε χρόνια δύσκολα / Κοπήκανε τα δώρα / ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τρόικα / Ρημάξανε τη χώρα

*

Μνημόνιο, Ασφαλιστικό / Παιδεία και Υγεία / Ολα τα ξεπουλήσανε / Για την πλουτοκρατία

*

Αυτή 'ναι η εκμετάλλευση / Που ζούμε κάθε μέρα / Γι' αυτό τον καπιταλισμό / Πρέπει να κάνεις πέρα

*

Με εξουσία λαϊκή / Διέξοδο να δώσεις / Με δυνατό το ΚΚΕ / Μπορείς να τους σαρώσεις

*

Στο ΚΚΕ να στηριχτείς / Το Κόμμα σου εργάτη / Αλλο μην τους ανέχεσαι / Και γύρνα τους την πλάτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ