ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κήρυγμα συναίνεσης και κοροϊδία στο λαό

Τα βάρβαρα μέτρα πλήττουν τους εύρωστους (!) ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει κλιμακούμενη την επίθεση στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και παράλληλα να ενισχύσει το κεφάλαιο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, κατέθεσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Προσπάθησε, μάλιστα, να εξωραΐσει την κυρίαρχη πολιτική, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη για μία ανταγωνιστική οικονομία και ότι τα μέτρα πλήττουν τους «εύρωστους»!

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να αποκαλέσει την αντεργατική επίθεση ενάντια σε εργαζόμενους και συνταξιούχους «δίκαιες κοινωνικές παρεμβάσεις που καταργούν προνόμια», φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι «περικόπηκαν κυρίως από τους εύρωστους μισθοί και συντάξεις»! Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι αναπτυγμένες χώρες «πιεζόμαστε» για τη μείωση του εργασιακού κόστους, επειδή σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, αναφέροντας ότι «η ανταγωνιστικότητα πρέπει να αποκτηθεί με την επένδυση στην ποιότητα». Ειδικά για τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο που οδηγεί σε συντάξεις πείνας, υποστήριξε ότι «εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των Ταμείων για τις επόμενες γενιές».

Επανέλαβε τα περί αναγκαιότητας των εφαρμοζόμενων πολιτικών, προκειμένου «να σώσουμε την οικονομία μας από τη χρεοκοπία» και «να σταθεροποιήσουμε την οικονομία της Ελλάδας». Γι' αυτό - σημείωσε - «να γίνουν όλες οι αναγκαίες μεγάλες αλλαγές, ώστε να εξασφαλίσουμε για τον Ελληνα μια οικονομία βιώσιμη και ανταγωνιστική», που «δεν θα χρειάζεται μνημόνια και επιτηρήσεις», κάτι που αποτελεί «στοίχημα για το έθνος, τον ελληνισμό και τις νέες γενιές».

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε για μια ακόμη φορά συναίνεση στις πολιτικές επιλογές υπέρ του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «ζητούμε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους μπροστά στην πρόκληση της ιστορίας» και «να αποδείξουμε στους πολίτες ότι πέρα από τη μικροκομματική διαχείριση υπάρχει και πολιτική ευθύνη».

Υποστήριξε προκλητικά ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει δείξει απίστευτη ωριμότητα», δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται εναντίον των «παραγόντων του κατεστημένου». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, λέγοντας ότι «δηλώνω πιο αποφασισμένος από ποτέ να αλλάξω την Ελλάδα. Δεν θα χρεοκοπήσουμε, το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013 θα βγούμε από το μνημόνιο». Υποστήριξε, επίσης, ότι «η κρίση βρήκε την Ελλάδα σε κατάσταση κατάρρευσης», χαρακτηρίζοντας «διαβρωτική και άδικη» τη «συζήτηση για τη χρεοκοπία της χώρας».

Θέλοντας να αυτοπροβληθεί ως καταλυτική δύναμη στην καπιταλιστική ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «φέραμε τα πάνω κάτω στην Ευρώπη και στήσαμε εκ του μηδενός το μηχανισμό στήριξης», ενώ έγιναν «προσεκτικές διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους» για την οποία όμως «πρέπει να μείνουμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», δηλαδή στις πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Υμνοι στην επιχειρηματικότητα

Υπέρ της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και άλλων ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ

«Πακέτο» μέτρων ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και νέες φοροαπαλλαγές, ζήτησε με την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η ΝΔ θα στηρίξει όλες τις κυβερνητικές επιλογές και μέτρα όπως οι περικοπές και οι ενισχύσεις προς τους επιχειρηματίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «είναι εφικτή η έξοδος από την κρίση (...) με ανάκαμψη και ανάπτυξη» και απαίτησε μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι «η βασική επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας προέρχεται από το μη μισθολογικό εργασιακό κόστος. Οχι από τους μισθούς, αλλά από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Που φτάνουν αθροιστικά - για εργοδότες και εργαζόμενους - στο 45% του ονομαστικού μισθού».

Μάλιστα, ήταν ξεκάθαρος στο ότι θα στηρίξει τέτοιου είδους κυβερνητικές αποφάσεις, λέγοντας πως «ξέρουμε ότι η αρμόδια υπουργός δήλωσε προχθές πως προτίθεται να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κιόλας. Είναι θετικό ότι μας άκουσε». Επίσης, ανέφερε ότι «με τις περικοπές, δεν είμαστε αντίθετοι. Αλλά θέλουμε περικοπές "στοχευμένες", να χτυπούν πραγματικά τη σπατάλη», καθώς και ότι «μεμονωμένες διαρθρωτικές αλλαγές τις ψηφίζουμε, γιατί είναι μέρος του δικού μας προγράμματος».

Παράλληλα απαίτησε τη «μείωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να ανασάνει η οικονομία, να σωθούν επιχειρήσεις που πάνε για κλείσιμο και να σταματήσει να αυξάνεται η ανεργία». Συνολικά τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης των φοροαπαλλαγών, αφού διαφορετικά «τιμωρείτε το "επιχειρείν"! Είναι σαν να λέτε ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να επενδύουν, όχι να εισπράττουν κέρδη».

Παρουσιάζοντας το ξοφλημένο «μείγμα πολιτικής» της ΝΔ, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, εξαίροντας την απόφασή της «όταν αναγκάστηκε να μπει στο Μηχανισμό, αρνήθηκε να αυξήσει τον εξαιρετικά προνομιακό φορολογικό συντελεστή της, μόλις 12,5%, για τις ξένες επενδύσεις. Πιέστηκε, αλλά αρνήθηκε». Επίθεση έκανε και στο μαθητικό κίνημα, λέγοντας ότι «τα σχολεία μας πάνε χρόνια τώρα που δεν παιδαγωγούν αυριανούς πολίτες, αλλά "ασκούν" τα παιδιά σε καταλήψεις και μπερδεύουν τα μυαλά τους».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Χτύπημα στο κίνημα για να έρθουν επενδύσεις

Εκκληση στην κυβέρνηση για μέτρα καταστολής της δράσης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, απεύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης ως προϋπόθεση για τη δημιουργία επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ τάχθηκε συνολικά υπέρ της πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου.

Αναφερόμενος - χωρίς να ονοματίσει - στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην αλυσίδα ξενοδοχείων «Ακουις ΧΟΤΕΛ», είπε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί επένδυση αραβικών κεφαλαίων και ότι ο επιχειρηματίας προκειμένου να σώσει θέσεις εργασίας θέλησε να κάνει 10 απολύσεις. Ομως «πήγε το σωματείο που ελέγχεται από συγκεκριμένο χώρο» και «κατέλαβε την επιχείρηση στην Κέρκυρα και στην Αθήνα», υποστηρίζοντας ότι «αυτός δεν θα ξανάρθει να κάνει επένδυση στην Ελλάδα» και «θα το πει και σε άλλους 50 που επίσης δεν θα έλθουν γιατί φοβάστε να αναμετρηθείτε στο συγκεκριμένο θέμα»!

Παράλληλα, απαίτησε τον περιορισμό των εξουσιών του Συμβουλίου της Επικρατείας λέγοντας πως είναι «ανεξέλεγκτο» και «για έναν θάμνο φύγανε οι άλλοι για τον Αστακό. Μια ένσταση, πέντε χρόνια η επένδυση πίσω». Τέλος, όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τον δανεισμό».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Συστάσεις στο ΠΑΣΟΚ για ορθή διαχείριση

Πλούσια σε αντικυβερνητικές κορόνες ήταν η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όμως, στο «διά ταύτα» κατέθεσε προτάσεις για την αθώωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συμφερόντων του κεφαλαίου που εκπροσωπεί, αποδεχόμενος ότι αιτία για την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα είναι το δημόσιο χρέος. Για τη διαχείρισή του μάλιστα, ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής!

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις διεξόδου από την κρίση», ζητώντας «επιτροπή διακομματική, που θα ανοίξει τους φακέλους των χρεών και των δανείων» και «θα εξετάσει ποιο μέρος του χρέους είναι νόμιμο, ποιο επαχθές, πού έγιναν παρανομίες ή υπερβάσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια διαπραγμάτευση», ζητώντας από την κυβέρνηση διεκδίκηση για «ένα σύστημα ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόρριψη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ «για απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ και για ευρωομόλογο», ενώ σήμερα «έρχεστε να μας πείτε πόσο θιασώτης είστε του ευρωομολόγου, χωρίς βέβαια να εξηγείτε τι ακριβώς εννοείτε». Επίσης ζήτησε «δίκαιη ρύθμιση του χρέους, με διαγραφή μέρους, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και κυρίως με βιώσιμο επιτόκιο αποπληρωμής».

Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος για παράκαμψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (!) λέγοντας πως «δεν λογοδοτείτε ούτε καν στη Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, για να μην πω στο Κοινοβούλιο που το έχετε γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων σας». Τέλος, άσκησε κριτική για καθυστέρηση της απορρόφησης των κοινοτικών προγραμμάτων για την ανεργία, λέγοντας πως υφίσταται «μόλις 6,2% η απορρόφηση κονδυλίων από την Ελλάδα για την ανεργία και την απασχόληση».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2011


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ