ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2011

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, υπουργών και στη συνέχεια ονομαστική ψηφοφορία, που ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα, ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2011. Τον προϋπολογισμό καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ υπερψηφίστηκε από το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αναλυτικά, σε σύνολο 298 παρόντων βουλευτών, υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν 156 και καταψήφισαν 142.


Ο λαός μπορεί και πρέπει να καθορίσει τις εξελίξεις

Από τις χτεσινές τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Η φορολογική πολιτική είναι «ένα βασικό ταξικό εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων, για να ενισχύουν συνεχώς τις μεγάλες επιχειρήσεις», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, εστιάζοντας στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων.

Οπως είπε, σήμερα βάλλονται οι αυτοαπασχολούμενοι αφού «οι πολυεθνικές, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτούν την κατάργηση κάθε εμποδίου στη δράση τους, στην κατάκτηση των αγορών, στην αύξηση της κερδοφορίας τους. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η δήθεν απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων».

Καταγγέλλοντας την υποκρισία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο Α. Τζέκης τόνισε πως «διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ενώ στα λόγια χαρακτήριζαν τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες ως ραχοκοκαλιά της οικονομίας, στην πραγματικότητα, με τις πολιτικές τους, τους γονάτιζαν, τους γονατίζουν, τους αφανίζουν. Σ' αυτό συντελεί η φοροεπιδρομή με την περαίωση, που είναι ένας ωμός εκβιασμός προς τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες. "Πλήρωσε" δηλαδή, για να μην έρθει ο έλεγχος».

Περιγράφοντας την πραγματικότητα, ανέφερε ότι «είναι καθημερινά τα χιλιάδες λουκέτα των μικρών επαγγελματιών, με αποτέλεσμα 400.000 να μην μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, και να είναι ανασφάλιστες αυτές οι χιλιάδες οικογένειες».

Χτύπημα σε εργάτες και αγρότες

Ο προϋπολογισμός του 2011 «κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και σε αυτό τον πόλεμο πρέπει να επιλέξει η εργατική τάξη ή τις αλυσίδες ή τα όπλα του αγώνα», επισήμανε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος.

Σχετικά με το επιχείρημα περί ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο Γ. Μαυρίκος ανέφερε ότι «αν έφταιγαν για την ανταγωνιστικότητα οι μισθοί των εργαζομένων, με δεδομένο το ύψος των μισθών στην Ελλάδα - τα 740 ευρώ - θα έπρεπε να έχουμε κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον κόσμο»!

Χαρακτήρισε μάλιστα «προκλητικό» το ότι «καταργείτε τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, καταργήσατε το 13ο και 14ο μισθό, απελευθερώσατε τις απολύσεις, αυξάνετε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ μειώνετε τις συντάξεις, καταργείτε την αργία της Κυριακής, ιδιωτικοποιείτε και ξεπουλάτε τα πάντα».

Πρόσθεσε, τέλος, πως «εξίσου οδυνηρή πραγματικότητα βιώνουν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, η φτωχομεσαία αγροτιά. Τα κονδύλια για την αγροτική οικονομία για το 2011 μειώνονται κατά 8,45%. Τα κονδύλια για τον ΟΓΑ το 2011 μειώνονται κατά 7,7%. Τα κονδύλια για τον ΕΛΓΑ, δε, μειώνονται κατά 42,25%».

Αγοραίο εμπόρευμα η Υγεία

Με βάση τους νόμους της αγοράς θα λειτουργούν ακόμη περισσότερο οι υπηρεσίες της Υγείας, με τις λογικές που προωθούνται στον προϋπολογισμό, αποσαφήνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του Κόμματος Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Συγκεκριμένα, είπε πως «από το 2011 και μετά τα νοσοκομεία θα ρυθμίζουν τις δαπάνες τους ανάλογα με αυτά που θα εισπράττουν από την πώληση των υπηρεσιών τους χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «θα γενικευτεί το μέτρο της πληρωμής των 5 ευρώ για το εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία. Τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα συγχωνεύονται, θα οδηγούνται σε κλείσιμο ή σε αλλαγή του ρόλου τους με κριτήριο το κόστος - όφελος και τη βιωσιμότητά τους».

Για τα μέτρα δήθεν περιορισμού των εξόδων για τα φάρμακα, ο Χ. Χαραλάμπους σχολίασε ότι «ένα μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης θα επιβαρύνει επιπλέον τους ασθενείς ενώ κι άλλα φάρμακα θα ενταχθούν στη λίστα που δε θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία». Τέλος, σημείωσε ότι οι δαπάνες για την Πρόνοια «είναι μειωμένες κατά 170 εκατομμύρια ευρώ και αυτό οδηγεί σίγουρα σε παραπέρα συγχωνεύσεις και καταργήσεις προνοιακών ιδρυμάτων».

Ληστρικά προνόμια στο κεφάλαιο

Το ΚΚΕ «επιλέγει να μην πτωχεύσει ο λαός, να πτωχεύσουν οι βαθύπλουτοι», σημείωσε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, εστιάζοντας στη φορολογική πολιτική. Θύμισε ότι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου χρωστούν - σύμφωνα με στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου - «37 δισεκατομμύρια ευρώ στον κρατικό κορβανά».

Επίσης, ανέφερε ότι αυτοί είναι που «θησαύρισαν τα πρόσφατα 15 χρόνια, που συγκέντρωσαν απίστευτα κεφάλαια μέσα από ένα πλέγμα κρατικά νομοθετημένων επιδοτήσεων».

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για «να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο γάλα, το τυρί, τα αυγά, το ψωμί, τα τετράδια, τα βιβλία, τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα παιδικά ρούχα. Να ακυρωθούν τα "διόδια" των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα Κέντρα Υγείας. Καμία συμμετοχή των ασθενών και των ασφαλισμένων για διαγνωστικές, χειρουργικές αγωγές και πράξεις. Να τερματιστεί το χαράτσι των 80 έως 130 ευρώ για κάθε παιδί στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Να μην περικοπούν επιδόματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Να μπλοκαριστεί η εκτίναξη των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ασύλληπτη αφαίμαξη των εργαζομένων

Την προκλητική κερδοφορία του κεφαλαίου στην Ελλάδα αποκάλυψε με στοιχεία στην παρέμβασή του ο Γιάννης Ζιώγας. Οπως είπε, «ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίου στην Ελλάδα, δηλαδή η κερδοφορία των επιχειρήσεων, ανέρχεται στο 14%, που είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο όλης της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεύτερος παγκοσμίως».

Επιπρόσθετα, τόνισε πως «στο σύνολο της βιομηχανίας τα ετήσια κέρδη ανά εργαζόμενο ήταν για το 1997 4.500 ευρώ και το 2007 πήγαν στα 12.000 ευρώ», ενώ «τα συνολικά κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων ήταν για τη δεκαετία αυτή 100 δισεκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα, σημείωσε πως την ίδια ακριβώς περίοδο «ο ελληνικός λαός πολλαπλασίασε με τη δουλειά του την πίτα με κατά 5,5 φορές αύξηση του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα ήταν τα κέρδη των καπιταλιστών να αυξηθούν κατά 28 φορές». Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην Παιδεία, τονίζοντας ότι τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι «6,85 δισεκατομμύρια ευρώ», δηλαδή «το μικρότερο ποσοστό μετά τη χούντα».

Επισήμανε, τέλος, ότι το μόνο κονδύλι που αυξάνεται είναι αυτό της «διά βίου μάθησης, εξυπηρετώντας άμεσα τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων» και συνιστώντας «διά βίου εκμετάλλευση».

Τσιφλίκι των εφοπλιστών οι θάλασσες

Τη φτώχεια και το μαρασμό των νησιών στηρίζουν οι επιλογές του προϋπολογισμού του 2011, τόνισε στην ομιλία του ο Σταύρος Σκοπελίτης. Αναφερόμενος στα νησιά, είπε ότι «η γεωργία τους αφανίζεται, το ίδιο και η κτηνοτροφία. Η δε αλιεία κυριολεκτικά καρατομείται αφού η μόνη διέξοδος για τους ψαράδες είναι η ...καρατόμηση του ψαράδικού τους».

Πρόσθεσε πως με την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική «θα μειωθούν οι ενισχύσεις και θα πεταχτούν έξω από αυτές και άλλες χιλιάδες μικρομεσαίων αγροτών». Συνέχισε λέγοντας ότι «το επίπεδο ζωής στα νησιά μας συνεχώς επιδεινώνεται και πρώτο θύμα είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας».

Την ίδια στιγμή «οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν γίνει ξέφραγο αμπέλι για τους εφοπλιστές που αλωνίζουν με τα σαπιοκάραβά τους και τα υπέρογκα ναύλα που καθορίζονται γι' αυτά». Συνολικά επισήμανε ότι «η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αύριο αφού τίποτε δεν προβλέπεται από τον προϋπολογισμό για τη βελτίωσή της».

Καμιά διαχείριση, μόνο ανατροπή

Η διέξοδος από την κρίση δεν είναι θέμα διαχείρισης είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ, επισήμανε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «φταίνε τα δύο κόμματα όχι για το ότι έκαναν το "Α" ή το "Β" στον τρόπο διαχείρισης, αλλά γιατί υπηρετούν το κοινωνικοπολιτικό σύστημα του καπιταλισμού που γεννά την οικονομική κρίση».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «σπατάλες έγιναν αλλά δεν είναι η κύρια αιτία της κρίσης ή του δημοσιονομικού προβλήματος», αλλά «η προσήλωση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου ή ξένου». Επισήμανε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μιλάνε για ανάπτυξη αλλά «εννοούν ανάπτυξη των επιχειρήσεων, δηλαδή να συνεχίσει και να αυξηθεί η κερδοφορία τους, να μεγαλώσει η καπιταλιστική πίτα».

Οσο για τον φερόμενο ως «δημοσιονομικό χαρακτήρα» της κρίσης, αναρωτήθηκε ρητορικά «πώς συμβαίνει χώρες οι οποίες δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα, που δεν είχαν δημόσιο χρέος, τώρα να αυξάνεται το χρέος τους; Είναι υπερσυσσώρευση πλούτου που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, υπερσυσσώρευση των εμπορευμάτων».

Χρέος στις επόμενες γενιές οι αγώνες

Το επιχείρημα που λέει ότι οι νεότερες γενιές πρέπει να πληρώσουν τις σπατάλες των προηγούμενων στηλίτευσε στην ομιλία της η Σοφία Καλαντίδου αναρωτώμενη: «Ποιον ασύδοτο βίο ζήσανε οι πατεράδες και οι παππούδες των εργαζομένων;» Και θύμισε ότι «η γενιά αυτή κάτι μας άφησε, όπως το 8ωρο ή αυτό που λέμε σύνταξη και σήμερα την παίρνει ο άνεμος της ανταγωνιστικότητας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ασύδοτα έζησαν τα παράσιτα της κοινωνίας. Αυτοί που χωρίς να δουλεύουν απομυζούν το μόχθο των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι «τα ελλείμματα και τα χρέη οφείλονται στις ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο (...) στις στρατιωτικές δαπάνες για ιμπεριαλιστικούς σκοπούς» και «στο κόστος ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Αναφερόμενη στα κυβερνητικά επιχειρήματα σημείωσε: «Είναι μεγάλο ψέμα ότι η μείωση των ήδη απαράδεκτων μισθών γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι απολύσεις, αφού την ίδια στιγμή γίνονται απολύσεις και η ανεργία διαρκώς μεγαλώνει». Οσον αφορά τους ανέργους σημείωσε ότι «δίνετε 2,5 δισ. σε επιχειρηματικούς ομίλους για να φτιάξουν δήθεν θέσεις εργασίας», ή προωθούνται οι λεγόμενες κοινωνικές επιχειρήσεις, δηλαδή «ελάτε φτωχοί να μοιράσετε τη φτώχεια σας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ