ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα, σταθερά, οργανωμένα

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο στα Τέμπη, με τη συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών, μαθητών, συνταξιούχων

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών θα συνεχιστεί οργανωμένα, με σταθερότητα, επιμονή και υπομονή και με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και την εφαρμογή μιας άλλης υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι αγρότες που πήραν μέρος στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, το οποίο διοργάνωσαν, το περασμένο Σάββατο, στην κοιλάδα των Τεμπών, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ.

Στο παναγροτικό συλλαλητήριο, που κατέληξε με ολιγόωρο, συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, πήραν μέρος και εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και μαθητές, συνταξιούχοι, εκφράζοντας την ενεργό αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στην πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς κι αναδεικνύοντας την ανάγκη του κοινού αγώνα όλων των λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης ενάντια στον κοινό αντίπαλο που είναι η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Στην κινητοποίηση των αγροτών στα Τέμπη, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε η Λυδία Τσιαπλέ, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας, υπογραμμίζοντας ότι η σπουδάζουσα νεολαία που, αυτό το διάστημα, βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αντιλαμβάνεται και συνειδητοποιεί ότι για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, αποτελεσματικότητα και προοπτική ο αγώνας της νεολαίας, πρέπει να στηρίζεται στην πάλη της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς και να συντονίζεται με το ταξικό εργατικό κίνημα και το συνεπές αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Στο χαιρετισμό του ο Τ. Τσιόγκας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν κοινά προβλήματα που οφείλονται στην αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων κι απέναντί τους έχουν τους ίδιους αντιπάλους, που κερδοσκοπούν και πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι το μόχθο και τον ιδρώτα των εργαζομένων στα εργοστάσια και στα χωράφια.

Η ΚΑΠ της ΕΕ, τόνισε, δε χτυπάει μόνο τους μικρομεσαίους αγρότες, μειώνοντας δραματικά το εισόδημά τους και ξεκληρίζοντάς τους. Χτυπάει αλύπητα και χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν σε κλάδους και επιχειρήσεις που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία, και οι οποίοι βλέπουν τις δουλειές τους να χάνονται και πετιούνται στην ανεργία, μαζί με τους ξεκληρισμένους αγρότες. Χτυπάει, επίσης, τους εργαζόμενους - καταναλωτές, οι οποίοι αγοράζουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα από τα ράφια των πολυκαταστημάτων, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί τα πουλούν στους εμποροβιομηχάνους σε εξευτελιστικές τιμές και όλο και πιο φτηνά.

Ο Β. Μπούτας

Στην ομιλία του, ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αφού επισήμανε ότι στα χωριά η φτώχεια παίρνει μαζικές διαστάσεις, υπογράμμισε ότι τα μεγάλα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών δεν μπορούν να λυθούν με παρακλήσεις προς τις κυβερνήσεις να δείξουν κάποιο «ενδιαφέρον» για τον δεινώς δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο, ούτε με παρακάλια προς τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους να φανούν «φιλεύσπλαχνοι» και να δώσουν κάτι παραπάνω στις τιμές των προϊόντων.

Χρειάζεται - τόνισε - σύγκρουση με την αντιαγροτική πολιτική μέχρι να την ανατρέψουμε. Κι αυτό θα κάνουμε, φροντίζοντας να οργανώσουμε καλύτερα και να δυναμώσουμε περισσότερο το συνεπές, αγροτικό κίνημα, το οποίο, με αγωνιστική συμπαράσταση με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα δίνει τις μάχες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ενα τέτοιο ενωτικό και οργανωμένο αγροτικό κίνημα - συνέχισε - φοβούνται οι εκμεταλλευτές του μόχθου των αγροτών, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της χώρας μας, γι' αυτό και προσπαθούν να το απαξιώσουν και να το αποδυναμώσουν. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι επιθέσεις και οι συκοφαντίες κατά στελεχών της ΠΑΣΥ και η επιχείρηση τεχνητού διαχωρισμού των αγροτοσυνδικαλιστών σε «παλιούς και καινούργιους». Ολα αυτά στοχεύουν στην υπονόμευση των αγώνων της αγροτιάς και στην εξυπηρέτηση της αντιαγροτικής πολιτικής που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, προωθώντας τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων που λυμαίνονται την αγροτική οικονομία.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα - σημείωσε στη συνέχεια ο Β. Μπούτας - τάσσεται υπέρ της ενότητας του αγώνα των αγροτών και παλεύει γι' αυτή, αλλά ξεκαθαρίζει ότι ο ενωτικός αγώνας πρέπει να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, καθαρό στόχο και σαφή προοπτική.

Και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις διάφορες «Συντονιστικές Επιτροπές» που στήνουν, αυτό το διάστημα, αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, όπως και της ΝΔ, οι οποίες προβάλλουν θολά και επιμέρους αιτήματα, δε χτυπούν τις πραγματικές αιτίες των αγροτικών προβλημάτων, δεν αναδεικνύουν την ουσιαστική διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση και την προοπτική του αγώνα της αγροτιάς.

Αυτές οι «Επιτροπές» - κατέληξε - που οργανώνουν «σκόρπιες και περιοδικές κινητοποιήσεις», καλώντας τους αγρότες να λειτουργούν σαν «μπουλούκ ασκέρ» και να «ρίχνουν μερικές τουφεκιές στον αέρα», που θέτουν «αιτήματα» όπως να δοθούν νέα δάνεια στους αγρότες, όταν αυτοί είναι, ήδη, «χρεωμένοι ως το λαιμό», δεν μπορούν να εκφράσουν τα ουσιαστικά προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου.

ΑΓΟΡΑ
Αυξημένη κίνηση, στο ... ύψος της η ακρίβεια

Το ωράριο των καταστημάτων

Αυξημένη κίνηση παρατηρήθηκε χτες στην αγορά καθώς οι εργαζόμενοι αρχίζουν να προμηθεύονται τα απαραίτητα για το τραπέζι των γιορτινών ημερών. Ωστόσο, οι αγορές πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη εγκράτεια καθώς η ακρίβεια παρά τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα είναι ...πανταχού παρούσα. Τα ισχνά λαϊκά εισοδήματα, οι εκκρεμότητες όλου του προηγούμενου διαστήματος και η αβεβαιότητα κάνουν τα νοικοκυριά να περιορίζουν τις αγορές τους σε εντελώς ανελαστικές δαπάνες.

Οσον αφορά στις τιμές στα είδη διατροφής των ημερών, στη Βαρβάκειο χτες η ντόπια γαλοπούλα πωλούνταν ως επί το πλείστον στα 7-8 ευρώ το κιλό, ενώ υπήρχαν και μεγάλες στα 4 ευρώ το κιλό. Το χοιρίδιο πωλούνταν στα 8-10 ευρώ το κιλό, το κατσίκι στα 8-9 ευρώ, όπως και το αρνί γάλακτος.

Στο μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τη συστηματική προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει τους εργαζόμενους ότι αντιμετωπίζει την ακρίβεια και προστατεύει τα εισοδήματά τους. Σ' αυτό το πλαίσιο χτες ανακοίνωσε την ανάκληση των ανατιμήσεων σε ακόμα 3.310 κωδικούς και μείωση τιμών σε 1.500 κωδικούς προϊόντων, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 120.000 ευρώ σε τέσσερις εταιρείες που ανακοίνωσαν αυξήσεις χωρίς να προσκομίσουν κοστολογικά στοιχεία. Τα προϊόντα για τα οποία ανακαλούνται προσωρινά οι ανατιμήσεις που ζήτησαν οι επιχειρηματίες μέχρι 100%, δηλαδή μετατίθενται για αργότερα ή μειώνονται οι τιμές τους, είναι κατεψυγμένα λαχανικά, ποτά, τυριά, γιαούρτια, είδη καθαριότητας, σχολικά και χαρτοσχολικά (κατόπιν... «εορτής»), γεωργικά φάρμακα και είδη εστιατορίων.

Τα καταστήματα τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Τρίτη 23/12: 10 π.μ.-9 μ.μ.
  • Τετάρτη 24/12: 10 π.μ.-6 μ.μ.
  • Σάββατο 27/12: 10 π.μ.-8 μ.μ.
  • Δευτέρα 29/12: 10 π.μ.-9 μ.μ.
  • Τρίτη 30/12: 10 π.μ.-9 μ.μ.
  • Τετάρτη 31/12: 10 π.μ.-6 μ.μ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο μπλόκο για έβδομη μέρα

Για έβδομη μέρα παρέμεναν χτες με τα τρακτέρ τους οι αγρότες των Σερρών στο μπλόκο του Πετριτσίου και στο άλλο μπλόκο στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Αντίθετα, οι αγρότες από τον κόμβο του Στρυμόνα στο ύψος των Ν. Κερδυλλίων αποφάσισαν να αποχωρήσουν το μεσημέρι με τα τρακτέρ τους, δηλώνοντας πως εάν δεν υπάρξει επίλυση στα προβλήματά τους θα επανέλθουν μετά τις 10 Γενάρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ