ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Παραθυράκια» και παζάρια για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Copyright 2022 The Associated

Ως δυνητικό «παράθυρο» για παράκαμψη του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο εμφανίζεται η συμφωνία της «Lukoil» με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας για τη συνέχιση της λειτουργίας της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας σε βουλγαρικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Euractiv», η συμφωνία της βουλγαρικής κυβέρνησης με τη «Lukoil Neftochim Bulgaria» προβλέπει ότι η ρωσική εταιρεία θα αρχίσει να πληρώνει το πραγματικό ποσό των φόρων που της αναλογεί στη Βουλγαρία, εφόσον της επιτραπεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα και να εξάγει πετρελαιοειδή στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2024.

Μέχρι σήμερα η «Lukoil Neftohim Bulgaria», η οποία κατέχει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στα Βαλκάνια, στο λιμάνι Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας, αξιοποιούσε διάφορα φορολογικά «κόλπα» για να αποφεύγει την καταβολή φόρων στη Βουλγαρία.

Με τη συμφωνία, η ρωσική εταιρεία δεσμεύεται να καταβάλλει φόρους που - σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Αλέξιεφ - θα ανέρχονται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Σήμερα πετύχαμε ένα πολύ σημαντικό βήμα: Από 1η Ιανουαρίου 2023, η "Lukoil" θα μεταφέρει όλη την παραγωγή, τα έσοδα και τους φόρους που θα καταβάλλονται στη Βουλγαρία και όχι, όπως συνέβαινε πριν, στην Ολλανδία ή στην Ελβετία», δήλωσε ο Αλέξιεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη διοίκηση της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Σε αντάλλαγμα, η «Lukoil» επιδιώκει να εξασφαλίσει ουσιαστικά μερική αποφυγή του ευρωενωσιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς θα εκμεταλλευτεί ορισμένα «παράθυρα» που υπάρχουν, χάρη στην εξαίρεση από την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ που έχει εξασφαλίσει η Βουλγαρία μέχρι το τέλος του 2024.

Οι εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρείας δήλωσαν στην προχθεσινή συνέντευξη ότι η «Lukoil» αναλαμβάνει την υποχρέωση να αυξήσει τα έσοδα του βουλγαρικού προϋπολογισμού υπό τέσσερις προϋποθέσεις: Διατήρηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, λειτουργία του εργοστασίου στο μέγιστο φορτίο, χρήση του ρωσικού πετρελαίου «Urals» και άρση της απαγόρευσης εξαγωγής πετρελαιοειδών από τη Βουλγαρία.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται βέβαια να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης της Σόφιας με την ΕΕ και άλλα κράτη - μέλη.

Χαρακτηριστικά, αρχές Νοέμβρη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνιελ Φέρι, είχε δηλώσει ότι η Βουλγαρία έλαβε κατ' εξαίρεση το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το 2024, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να το εξάγει και να επωφελείται από την εξαίρεση.

Βρετανία: «Μεταγγίσεις» και «βαφτίσια» στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Τα «κόλπα» με το ρωσικό πετρέλαιο και τις κυρώσεις είναι ωστόσο συνολικότερο ζήτημα, αφού κάθε κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει πλεονεκτήματα για τη δική της αστική τάξη.

Ετσι, η εφημερίδα «Sunday Times» του Λονδίνου σε σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι η Βρετανία προχώρησε στην αγορά τουλάχιστον 39 φορτίων ρωσικού πετρελαίου αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων στερλινών από τον περασμένο Φλεβάρη, παρά την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τα επίμαχα φορτία καταγράφηκαν ως «εισαγωγές» από άλλες χώρες. Στην πραγματικότητα, αυτό που έγινε είναι ότι εταιρείες αξιοποιούν «παραθυράκι» του νόμου που επιτρέπει τις μεταγγίσεις ρωσικού πετρελαίου από σκάφος σε σκάφος, ξεφεύγοντας έτσι από τα εμπάργκο που έχει επιβάλει η Δύση. Με τον τρόπο αυτό, το ρωσικό πετρέλαιο εισαγόταν στη Βρετανία, καθώς βαφτιζόταν «ολλανδικό», «πολωνικό», «γερμανικό» ή «γαλλικό», ανάλογα με την εταιρεία εξαγωγής...

Κίνα: Μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Reuters» κατέγραψε ότι οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 16% τον Οκτώβρη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αφήνοντας πίσω αυτές από τη Σαουδική Αραβία.

Ειδικότερα, οι προμήθειες από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου που αντλείται μέσω του αγωγού Ανατολικής Σιβηρίας στον Ειρηνικό Ωκεανό και μέσω των θαλάσσιων αποστολών από τα ρωσικά λιμάνια σε Ευρώπη και Απω Ανατολή, ανήλθαν σε 7,72 εκατ. τόνους συνολικά.

Οι αποστολές της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 7,93 εκατ. τόνους ή 1,87 εκατ. βαρέλια τη μέρα, έναντι 1,83 εκατ. βαρελιών τη μέρα τον Σεπτέμβρη.

Από την αρχή του έτους η Σαουδική Αραβία παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής της Κίνας, με ποσότητες 73,76 εκατ. τόνων, παρόμοιες με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι ρωσικές προμήθειες Γενάρη - Οκτώβρη προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 9,5% σε ετήσια βάση, σε 71,97 εκατ. τόνους.

Το ίδιο διάστημα, Σαουδάραβες και Κουβεϊτιανοί αξιωματούχοι διέψευσαν προχτεσινές πληροφορίες της «Wall Street Journal» ότι η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του OPEC+ προτίθενται να συζητήσουν στη επόμενη Σύνοδο του οργανισμού αύξηση της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Νέα «παράταση» στα παζάρια, με παρέμβαση των ΗΠΑ

Ευχαριστίες Βούτσιτς στην Ουάσιγκτον για «αφοσίωση» στη «μείωση των εντάσεων»

Ευχαριστίες για την «ισχυρή αφοσίωση» των ΗΠΑ στη «μείωση των εντάσεων» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας εξέφρασε ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, σε χτεσινή συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη, Κρίστοφερ Χιλ, μια μέρα μετά το «ναυάγιο» των συναντήσεων που έγιναν στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση «λύσης» αναφορικά με το θέμα των σερβικών πινακίδων ΙΧ στο Κόσοβο και των κυρώσεων που απειλούν να επιβάλουν οι αρχές του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στους Σέρβους.

Το Βελιγράδι εμφανίζεται έτοιμο να δεχθεί τους «συμβιβασμούς» που προτείνουν ΗΠΑ - ΕΕ, επιρρίπτοντας «αδιαλλαξία» στην πλευρά της Πρίστινας.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο Βούτσιτς επιδοκίμασε τις αμερικανικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή και πρόσθεσε ότι, όπως και στο παρελθόν, το Βελιγράδι θα συνεχίσει για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων μέσω διαλόγου. Επέμεινε δε ότι η σερβική πλευρά είναι αφοσιωμένη στη συνεργασία, προσέγγιση που η Σερβία υιοθετεί και σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις, όπως είπε. Οι ίδιες πηγές - επικαλούμενες ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας - κατέληξαν ότι οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τον διάλογο μονόδρομο για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή αλλά και ότι είναι ζωτικό ζήτημα η τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με υπεύθυνο τρόπο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλ. Κούρτι, δέχτηκε χτες το αίτημα των ΗΠΑ για 48ωρη αναβολή της εφαρμογής των κυρώσεων που η χώρα ήταν έτοιμη να εφαρμόσει χτες για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες. Ο Κούρτι δήλωσε πρόθυμος «να εργαστώ με ΗΠΑ και ΕΕ για να βρεθεί μία λύση εντός των επόμενων δύο ημερών».

Λίγο πριν, ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζ. Χοβενιέρ, είχε εκφράσει την ανησυχία της χώρας του για την «αποτυχία» των προχτεσινών επαφών στις Βρυξέλλες.

Θυμίζουμε ότι και οι Βρυξέλλες, μετά την προχτεσινή συνάντηση, επέρριψαν την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Πρίστινα, ενώ ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η κοσοβάρικη πλευρά δεν συμφώνησε με έγγραφο που παρουσιάστηκε από την ΕΕ και αφορούσε τους όρους για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου.

Επίθεση σε βουλγαρικό σύλλογο στη Βόρεια Μακεδονία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, άγνωστοι έσπασαν προχτές το πρωί τα τζάμια του βουλγαρικού συλλόγου «Τσάρος Βόρις Γ'».

Ο συγκεκριμένος Σύλλογος ξεκίνησε τη δράση του μόλις τον περασμένο Οκτώβρη - με φόντο τις δυσκολίες για την «εξομάλυνση» των σχέσεων ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια που επηρεάζουν την ευρωατλαντική πορεία όλης της περιοχής.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί και στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) τον Ιούνη, με αφορμή τη λειτουργία του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου «Ιβάν Μιχάιλοφ».

Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «τέτοιες ενέργειες εμποδίζουν εσκεμμένα τις προσπάθειες για τη δημιουργία φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας ως βασικές αρχές στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και επέκρινε ειδικά τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στα Σκόπια (Χρίστιαν Μίτσκοσκι του VMRO-DPMNE) επειδή «ζητά ήδη ανοιχτά το άμεσο κλείσιμο των βουλγαρικών συλλόγων μόνο και μόνο επειδή είναι βουλγαρικοί, ανεξαρτήτως του πώς ονομάζονται».

Δήλωσε δε πεπεισμένο ότι «η αντίδραση των αρχών (της Βόρειας Μακεδονίας) σε αυτό το περιστατικό και σε άλλες μισαλλόδοξες ενέργειες θα αποτελέσει ένδειξη της σοβαρότητας που αποδίδει η κυβέρνηση των Σκοπίων στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ».

ΙΤΑΛΙΑ
Προϋπολογισμός «συνετός» και «βιώσιμος» σε πορεία ... Ντράγκι

Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας παρουσίασε χθες η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, το οποίο χαρακτηρίζεται αρκετά εναρμονισμένο με την πολιτική που υποστήριξε ο προκάτοχός της, Μ. Ντράγκι, και δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

Ο προϋπολογισμός είναι «συνετός και ρεαλιστικός», καθώς και «βιώσιμος για τα δημόσια οικονομικά» και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα τη διεθνή, είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα η κυβέρνηση.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη» με αυτό το προσχέδιο προϋπολογισμού, δήλωσε η Μελόνι στον Τύπο, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο «κάνει πολιτικές επιλογές» και συγκεντρώνει πόρους «σε δύο κύριες προτεραιότητες».

Κατά τη γνωστή τακτική που παρουσιάζει τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης ως συμβατή με τις λαϊκές ανάγκες, η Μελόνι ανέφερε ότι αυτές οι δύο προτεραιότητες είναι «η ανάπτυξη, δηλαδή η διασφάλιση του παραγωγικού ιστού» και «η κοινωνική δικαιοσύνη για τις πιο εύθραυστες κατηγορίες».

Ο προϋπολογισμός αφιερώνει περισσότερα από 21 δισ. ευρώ σε μέτρα κατά της «ενεργειακής κρίσης», σε σύνολο 35 δισ. ευρώ δαπανών. Τα μέτρα περιλαμβάνουν ενίσχυση για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και ενισχυμένες φορολογικές εκπτώσεις για εταιρείες των οποίων το ενεργειακό κόστος συνέχισε να αυξάνεται.

Για να απελευθερώσει πρόσθετους πόρους, η Μελόνι στις αρχές Νοέμβρη αύξησε τις προβλέψεις για το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2023 στο 4,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,4% που είχε προβλέψει τον Σεπτέμβρη η προηγούμενη κυβέρνηση Ντράγκι.

Παράλληλα η ιταλική κυβέρνηση ενέταξε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και την αύξηση των κατώτατων συντάξεων στα 600 ευρώ. Επιπλέον, θα μειωθεί το «εργατικό κόστος», με πιο «βαριά εκκαθαριστικά» για τους εργαζόμενους, και θα παραγραφούν οι οφειλές προς το Δημόσιο έως 1.000 ευρώ που προέκυψαν μέχρι το 2015.

Τέλος, με αναφορά στο «κοινωνικό επίδομα ανεργίας» που εγκρίθηκε τρία χρόνια πριν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι - εν αναμονή μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης - για το 2023 οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν 8 μηνιαία επιδόματα και ότι όποιος αρνείται μια πρόταση δουλειάς θα χάνει αυτόματα τη συγκεκριμένη κοινωνική αρωγή.

«Στη συνέχεια το κοινωνικό επίδομα θα δίνεται μόνο σε όποιον αδυνατεί να εργαστεί ή έχει στην οικογένειά του ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας και άτομα με ειδικές ανάγκες», ξεκαθάρισε η Μελόνι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ