ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΚΟ «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις και... όταν όλα ήταν ρόδινα

INTIME NEWS

Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για όσα συνέβαιναν σε βάρος ανυπεράσπιστων παιδιών που διαβιούσαν στην «Κιβωτό του τρόμου» δεν έχουν τέλος, ενώ η όλη εξέλιξη έρχεται να αναδείξει με τραγικό τρόπο την άθλια πραγματικότητα της πολιτικής που έχει αναγάγει τις διάφορες ΜΚΟ σε βασικούς φορείς προστασίας παιδιών που έχουν στερηθεί τις οικογένειές τους.

Πέρα από τη σωρεία καταγγελιών που αφορούν σωματικές, ψυχολογικές κακοποιήσεις, τιμωρίες, υποχρεωτική εργασία, απαγόρευση επαφής με οικογένειες, αποτροπή της συμμετοχής σε σχολείο και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, πλέον ανοίγουν και ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.

Την ώρα λοιπόν που οι καταγγελίες πληθαίνουν, διάφοροι που μέχρι πρότινος στήριζαν και διαφήμιζαν μέσω των αστικών Μέσων Ενημέρωσης την «Κιβωτό», τον ιερέα και κυρίως την πολιτική που στην πραγματικότητα μετατρέπει διάφορους ιδιώτες, επιχειρηματίες και ΜΚΟ σε αποκλειστικούς αρμόδιους για την τύχη, τη φροντίδα και τη ζωή χιλιάδων παιδιών, τώρα εμφανίζονται εμβρόντητοι και «πέφτουν από τα σύννεφα». Κι ας υπήρχαν καταγγελίες για ξυλοδαρμούς στην «Κιβωτό» πριν από μερικούς μήνες... Είναι οι ίδιοι που μέσα από δεκάδες συνεντεύξεις σε Μέσα Ενημέρωσης, δεκάδες «αγιογραφίες» σε τηλεοπτικούς σταθμούς και περιοδικά έλεγαν κι έγραφαν: «Πατήρ Αντώνιος: Ο παπάς που άλλαξε τον κόσμο με την "Κιβωτό" του» ή «Ο πατέρας Αντώνιος, ένας ήρωας του καιρού».

Και ήταν πολλά τα ...ψαγμένα ρεπορτάζ σε lifestyle περιοδικά που έγραφαν: «Την "Κιβωτό" δεν τη λες "Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση". Μιλάμε για έναν ανθόκηπο του εθελοντισμού, πες την αυγουστιάτικη καταγάλανη παραλία, πες την οικουμενική αγκαλιά της αυταπάρνησης, αλλά μη τη γειώνεις τόσο γραφειοκρατικά ως ΜΚΟ»...

Χρηματοδότηση και ευρωπαϊκή βράβευση...

Τέτοια ήταν η αντιμετώπιση την ώρα που μέσα στην «Κιβωτό» συνέβαιναν όσα συνέβαιναν. Και ταυτόχρονα, μπούκωναν τη ΜΚΟ με κρατικές και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, δωρεές, οικόπεδα για να στήσει κι άλλες δομές... Πακέτα πήγαιναν κι έρχονταν την ώρα που στο «Μητέρα» υπήρχαν κλειστές πτέρυγες, όταν παιδιά κρατούνται στα νοσοκομεία με εισαγγελικές εντολές και υπάρχουν δύο εργαζόμενοι στη βάρδια για 13 παιδιά! Και στις παιδουπόλεις με παιδιά από 6 έως 18 χρόνων υπάρχει 1 εργαζόμενος για κάθε 20 παιδιά! Τέτοια επιλεκτική ευαισθησία.

Ο, μέχρι πριν από μερικές μέρες, εκλεκτός των κυβερνήσεων, των ΜΜΕ, των επιχειρηματιών, τον Δεκέμβρη του 2021 «με την συνοδεία 10 παιδιών από την "Κιβωτό του Κόσμου", παρέλαβε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη». Αυτό έγραφαν στα ρεπορτάζ εκείνη την περίοδο και πρόσθεταν τα εξής: «Με το βραβείο αυτό επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης, αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών - μελών».

Κι έχει κι άλλο... Το 2016 η «Κιβωτός του Κόσμου» αναδείχτηκε κορυφαίος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του παγκόσμιου θεσμού των «Superbrands». Ποιο ήταν το κριτήριο της βράβευσης; «Το έργο υψηλού επιπέδου, άξιο ειδικής μνείας». Και γι' αυτόν τον λόγο «ο διεθνής οργανισμός απέστειλε τα συγχαρητήριά στον πατέρα Αντώνιο, εμπνευστή και ιδρυτή της "Κιβωτού"».

Ερευνα και στα οικονομικά

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα διερευνήσει τις δραστηριότητες της «Κιβωτού» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μέσω αυτών έχουν τελεστεί αξιόποινα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως απάτη και «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος. Πέραν δηλαδή της εισαγγελικής έρευνας που ήδη διενεργείται για καταγγελίες που αφορούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος φιλοξενούμενων παιδιών σε διάφορες δομές, ο πρόεδρος της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε από τους ερευνητές της Αρχής να συγκεντρώσουν όλα τα σχετικά δημοσιεύματα με τις καταγγελίες περί αδιαφάνειας ως προς τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές και χορηγίες, ακόμη και ακινήτων μεγάλης αξίας.

Εξάλλου, χτες, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το νέο ΔΣ στη ΜΚΟ με μονοετή θητεία. Το νέο ΔΣ απαρτίζουν οι: Αλ. Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ενωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ι. Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Γ. Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Ερ. Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου», Ανδρ. Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», Κων. Γλούμης - Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες αφορούν και υπαλλήλους της ΜΚΟ και τον ιδρυτή της, ιερέα Αντώνιο Παπανικολάου. Η Εισαγγελία ερευνά για το αν έχουν διαπραχθεί το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων. Δύο εισαγγελείς Ανηλίκων, η εποπτεύουσα την υπηρεσία, εισαγγελέας Κατερίνα Κοπελάκη, και η αντεισαγγελέας Δάφνη - Κυριακή Τσίχλη έχουν μελετήσει τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την αστυνομία και έχουν ήδη καλέσει μάρτυρες, οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει στην Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ.


Στο προσκήνιο οι μπίζνες των «ευαίσθητων» ΜΚΟ

Πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος «φωτογραφίζει» μια οργάνωση, αλλά η σαπίλα έχει μεγαλύτερο βάθος

Πόρισμα που περιγράφει ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με ενασχόληση με τους μετανάστες, που συνδέονται μεταξύ τους με στόχο την «αφαίμαξη» κονδυλίων που τα οικειοποιούνται συγκεκριμένα πρόσωπα, κατατέθηκε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην Εισαγγελία και στα συναρμόδια υπουργεία από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος υπό τον επικεφαλής της, ε.τ. αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χ. Βουρλιώτη.

Τα στοιχεία που βγαίνουν έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που χρόνια τώρα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ, με την Επιτροπή Αγώνα που έχουν συστήσει, και το ΚΚΕ, ότι γύρω από το Προσφυγικό έχει στηθεί μια τεράστια μπίζνα με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων, όπου τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων πέρα από «μπαλάκι» στους ανταγωνισμούς γίνονται και πραγματικό εμπόρευμα. Η νοσηρή αυτή πραγματικότητα υπογραμμίζει την ανάγκη να έχει τη διαχείριση του Προσφυγικού αποκλειστικά το κράτος, παρέχοντας στους πρόσφυγες ό,τι δικαιούνται με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.

Βασική οργάνωση για τη «μόχλευση» χρημάτων, σύμφωνα με το πόρισμα, ήταν η ΜΚΟ «Human Rights 360», που ήρθε στο προσκήνιο μετά τις καταγγελίες της ότι οι ελληνικές αρχές άφησαν στην τύχη τους 38 μετανάστες στον Εβρο τον Δεκαπενταύγουστο, αν και βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να πεθάνει ένα παιδί. Καταγγελίες που σχεδόν έναν μήνα μετά σε ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της ΜΚΟ πήρε πίσω, κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι οι 38 βρίσκονταν στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, ο ιδρυτής της «Human Rights 360» ζητείται να ερευνηθεί για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (με ποσά άνω των 120.000 ευρώ), με βασικό αδίκημα την απιστία, ενώ ήδη έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί τόσο του ίδιου όσο και προσφιλούς του ατόμου, της ΜΚΟ αλλά και άλλων προσώπων. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο πόρισμα της Αρχής, το συγκεκριμένο πρόσωπο, με συνεργούς τους άλλους, φέρεται να είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο να ιδιοποιηθεί μεγάλα ποσά από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, στον οποίο συμμετέχουν χώρες όπως π.χ. η Νορβηγία, που χρηματοδοτούν τέτοιες οργανώσεις για μετανάστες.

Οπως αναφέρεται, στήθηκε παράλληλα ένα δίκτυο άλλων συνεργαζόμενων ΜΚΟ με τους φερόμενους ως συνεργούς του, στις οποίες διοχέτευε μεγάλα χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς τη δική του ΜΚΟ. Ταυτόχρονα ο ίδιος, ως φυσικό πρόσωπο πλέον, είχε συνάψει σχέση εργασίας με τις εν λόγω ΜΚΟ και φέρεται να εισέπραττε τα χρήματα που πήγαιναν από τη «Human Rights 360» στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ, στις οποίες ο ίδιος εμφανιζόταν ως συνεργάτης. Το ποσό φέρεται να ξεπερνά κατά πολύ τα 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, τα έσοδα της «Human Rights 360» από δωρεές το 2017 ήταν μόλις 18.750 ευρώ. Την επόμενη χρονιά, το 2018, ανεβαίνουν στα 430.700 ευρώ, το 2019 φτάνουν τα 679.722 ευρώ, το 2020 τα 1.558.491 ευρώ και το 2021 τα 1.048.280 ευρώ. Και η ανοδική πορεία των εσόδων φαίνεται να συνεχίζεται και το 2022. Στις δημοσιευμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της ΜΚΟ στις 31/12/2021, που δημοσιοποιήθηκαν στις 23/5/2022, αναφέρεται χαρακτηριστικά για το πώς μπορούν να επεκταθούν οι μπίζνες: «Επεκτείναμε και ανανεώσαμε όλες τις χρηματοδοτήσεις μας από το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση της Νορβηγίας, των επιχορηγήσεων της Νορβηγίας στο πλαίσιο του ΕΟΧ, του "Rockefeller Brothers Fund", του "OpenSociety Foundations" (σ.σ. του μεγαλοκαπιταλιστή Σόρος), του "SocialChange Initiative" και του "Kahane Foundation" (Αυστρία)». Στη συνέχεια σημειώνεται ότι η ΜΚΟ έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας για υποστήριξη και από μεγάλα ελληνικά ιδρύματα.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ποινική προκαταρκτική εξέταση στον Αρειο Πάγο από τον αντεισαγγελέα του, Γ. Σκιαδαρέση, ο οποίος είναι ο αρμόδιος εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου για θέματα προσφύγων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ