ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΔΗΜΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ
Αύξηση 23% σε θανάτους και 5% σε εισαγωγές

Οξύνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων λόγω των «παράλληλων εξαγωγών»

Eurokinissi

Νέα επιδείνωση καταγράφεται στους πανδημικούς δείκτες για τον κορονοϊό, ενώ, όπως επισημαίνουν ειδικοί, ήδη οι λαϊκές οικογένειες είναι αντιμέτωπες και με τους τρεις αναπνευστικούς ιούς (COVID, γρίπη, RSV), ιδιαίτερα στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία αφορά το διάστημα 14 - 20 Νοέμβρη, καταγράφεται αύξηση στους θανάτους ασθενών με COVID-19 κατά 23%, φτάνοντας τους 147 σε μια βδομάδα, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 34.178 άνθρωποι.

Αύξηση κατά 5% καταγράφεται και στο σύνολο των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία, 1.356 ασθενών COVID.

Παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και οι οποίοι μέχρι το τέλος της βδομάδας αναφοράς ήταν 89.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης 53.800 νέα κρούσματα COVID-19, από τα οποία το 27% αφορούν επαναλοιμώξεις, με τον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας να είναι 5.360.506.

Αύξηση παρατηρείται και στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Αγιο Νικόλαο (+37%) και στην Αττική (+22%), ενώ σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Κέρκυρα (+5%).

  • Μέχρι τις 22 Νοέμβρη έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου 32 άνθρωποι, ενώ έχουν διαγνωστεί συνολικά 286 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης, από τα οποία 184 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 102 είχαν ήπιες εκδηλώσεις.
Τουλάχιστον 3.000 σκευάσματα σε έλλειψη

«Για τον ασθενή και πρωτίστως για τον χρονίως πάσχοντα, όπως συμβαίνει με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ομαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στη δέουσα φαρμακευτική αγωγή συνιστά κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου»: Την επισήμανση αυτή κάνει ο Πανελλήνιος Συνδέσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες, αποτυπώνοντας το αδιέξοδο που βιώνουν χιλιάδες ασθενείς λόγω της διαχρονικής έλλειψης φαρμάκων, η οποία φέτος επιδεινώνεται στη δίνη του ανταγωνισμού των φαρμακοβιομηχανιών για ακόμα μεγαλύτερο κέρδος, μέσα από τις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές». Και, φυσικά, αυτή η τραγική εικόνα δεν αφορά μόνο τους καρδιοπαθείς αλλά σχεδόν όλο το φάσμα των ασθενειών, όλους εκείνους που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή σε καθημερινή βάση, ακόμα και στις πιο απλές περιπτώσεις, όπως ένα αντιπυρετικό.

«Ο εξαναγκασμός των καρδιοπαθών και λοιπών κατηγοριών χρονίως πασχόντων να στρέφονται είτε σε γενόσημα είτε σε πανάκριβα σε άλλες περιπτώσεις σκευάσματα (αντιπηκτικά, διουρητικά, αντιυπερτασικά, αντιαρρυθμιογόνα, αντιλιπιδαιμικά κ.λπ.), ενάντια στην επιστημονική άποψη και πρόταση των θεραπόντων ιατρών, έχοντας ως εναλλακτική λύση την αναμονή εβδομάδων ή και μηνών, με ό,τι αυτή συνεπάγεται και τους κινδύνους τους οποίους αυτό υποκρύπτει, συνιστά κατάσταση αδιανόητη, η οποία χρήζει άμεσης και δραστικής αντιμετώπισης», σημειώνει ο Σύνδεσμος, προειδοποιώντας για ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πανελλαδικά σε έλλειψη είναι τουλάχιστον 3.000 φαρμακευτικά σκευάσματα (!), με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά φάρμακα χαμηλού κόστους, κάτω των 10 ευρώ. Η απάντηση των εμπλεκόμενων είναι ότι ...«δεν συμφέρει η παραγωγή τους», ενώ άλλα εξάγονται σε φαρμακαποθήκες άλλων χωρών, αποκομίζοντας μεγαλύτερα κέρδη.

Στο φόντο αυτό, χθες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε «μια απ' τα ίδια» για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων, όπως «επικαιροποίηση της λίστας απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών που αναρτήθηκε από τον ΕΟΦ», ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων και αύξηση των εισαγωγών, λέγοντας ότι έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην Ελλάδα. Πρόκειται για «μέτρα» που δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων, καθώς αντί να απαγορευτούν συνολικά οι «παράλληλες εξαγωγές» γίνεται «επιλογή» συγκεκριμένων σκευασμάτων, που οδηγεί σε ελλείψεις, κάτι που στερεί από ασθενείς την απρόσκοπτη πρόσβαση σε συγκεκριμένα σκευάσματα που έχουν ανάγκη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Εργολαβοποίηση υπηρεσιών και προσπάθεια εκφοβισμού του Σωματείου

Αναφορά στη Βουλή από το ΚΚΕ η καταγγελία του Σωματείου για τις απαράδεκτες επιδιώξεις της εργολαβικής εταιρείας

Τις επιδιώξεις κυβέρνησης και διοίκησης για εργολαβοποίηση υπηρεσιών όπως η φύλαξη και η καθαριότητα, αλλά και την προσπάθεια εκφοβισμού εργαζομένων και συνδικαλιστών από εκπροσώπους επίδοξων εργολάβων, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας σε ανακοίνωσή του, καλώντας παράλληλα σε οργάνωση του αγώνα ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο καταγγέλλει την απαξιωτική συμπεριφορά που επέδειξαν απέναντι στην πρόεδρό του δύο άνδρες που παρουσιάστηκαν ως «εκπρόσωποι» εταιρείας φύλαξης και θέλησαν να μιλήσουν σε εργαζόμενους στη φύλαξη του νοσοκομείου.

Το περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη και, σύμφωνα με το Σωματείο, οι εκπρόσωποι της εργολαβικής εταιρείας καταφέρθηκαν κατά της προέδρου με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αναφέροντας μεταξύ άλλων «ότι οι εργαζόμενοι είναι ενήλικες και μπορούν μόνοι τους να συζητήσουν», ότι «τα σωματεία έχουν καταστρέψει την Ελλάδα» και άλλα παρόμοια.

Παράλληλα, το Σωματείο επισημαίνει τις ευθύνες και τη στάση ανοχής της διοίκησης και της κυβέρνησης, που «δίνουν το θάρρος σε εργολάβους», και απευθύνει στη διοίκηση το ερώτημα αν γνώριζε για το συγκεκριμένο γεγονός, καθώς και για ποιον λόγο οι εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι εργολαβικής εταιρείας θέλησαν να μιλήσουν με εργαζόμενους που έχουν υπογράψει σύμβαση με το νοσοκομείο μέχρι τις 31/12/2022.

Στο πλαίσιο αυτό, και επισημαίνοντας ότι και η διοίκηση του νοσοκομείου έχει αρνηθεί την παρουσία του Σωματείου σε συζητήσεις με συμβασιούχους εργαζόμενους, το Σωματείο τονίζει ότι «είναι πεντακάθαρο πόσο τους ενοχλεί η δράση ενός σωματείου - συλλόγου που παλεύει σταθερά και αταλάντευτα για τα δίκαια των εργαζομένων».

Τονίζει επίσης ότι ο απομονωμένος εργαζόμενος είναι «ευάλωτος εργαζόμενος» και απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας και στο νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, καθώς και σε αγωνιστική ετοιμότητα και έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στη φύλαξη του νοσοκομείου, απέναντι στα «διαδηλωτοδικεία», όπως αυτό όπου σέρνουν την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Χρήστος Κατσώτης και Γιώργος Λαμπρούλης.

Σε δήλωσή του ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά εκπροσώπων - όπως συστήθηκαν - της εταιρείας φύλαξης του Νοσοκομείου της Χαλκίδας απέναντι στο Σωματείο Εργαζομένων και στην πρόεδρό του, η οποία παρίστατο, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές της υποχρεώσεις, στην επικοινωνία των εκπροσώπων της εταιρείας με τους εργαζόμενους. Η προκλητική επίθεση στο Σωματείο ανοίγει σοβαρά ζητήματα και αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης του νοσοκομείου.

Είναι γελασμένοι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορούν να πλαγιοκοπούν ανενόχλητοι τους εργαζόμενους για να ασκήσουν πίεση και να περάσουν τα σχέδιά τους για την επέκταση των εργολάβων σε υπηρεσίες του νοσοκομείου, στο πλαίσιο της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν δικαίωμα και καθήκον να παρεμβαίνουν στο πλευρό των εργαζομένων, και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να τους το στερήσει κανείς. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στο Σωματείο και στην πρόεδρο του». Και προσθέτει:

«Οι εργαζόμενοι της Χαλκίδας, της Εύβοιας, καλούνται να δυναμώσουν τον αγώνα: Για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που έχει το Νοσοκομείο Χαλκίδας και να προσληφθεί άμεσα μόνιμο ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, εργαζόμενοι στη φύλαξη και την καθαριότητα κ.λπ. Για να μην περάσουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης και το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή».

ΠΑΤΡΑ
Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης για το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο συνεχίζεται

Επίσκεψη στα «μουλωχτά» από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας

Τη χτεσινή επίσκεψη στα ...«μουλωχτά» της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα στο «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο, την ώρα που δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα απ' τα δίκαια αιτήματα γιατρών, νοσηλευτών, προσωπικού και γονιών για τις χρόνιες ελλείψεις και τα προβλήματα υποδομών, αναδεικνύουν το Εργατικό Κέντρο και η δημοτική αρχή Πάτρας.

«Η επίσκεψη έγινε χωρίς καμία ενημέρωση, στα "μουλωχτά" που λέει και ο λαός μας, μην τύχει και κινητοποιηθούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι γονείς και συνολικά ο λαός της πόλης μας ενάντια στην κοροϊδία και την πρόκληση που έστησε σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο, τονίζοντας ότι όλα αυτά αποτελούν κοροϊδία και εμπαιγμό, «αφού εδώ και χρόνια με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης απαξιώνεται το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην περιοχή».

Αναφέρονται στις κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιήσει, όλο το προηγούμενο διάστημα, με συμμετοχή πάνω από 86 σωματείων, συλλόγων και φορέων της πόλης, που υπέγραψαν το διεκδικητικό πλαίσιο στήριξης του νοσηλευτικού ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ικανοποίησαν αυτά τα αιτήματα.

«Εγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις δεκάδες παρεμβάσεις του ΕΚΠ, της δημοτικής αρχής, του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, της ΕΙΝΑ στην 6η ΥΠΕ, τους χιλιάδες που μετά από κάλεσμα της δημοτικής αρχής Πάτρας διαδήλωσαν τον περασμένο Ιούνη ενάντια στην απαξίωση και το κλείσιμο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου», σημειώνει το ΕΚΠ και προσθέτει:

«Είναι πρόκληση λίγες μέρες αφού δόθηκε στη διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, η αναπληρώτρια υπουργός να επισκέπτεται ένα νοσοκομείο δήθεν για να δει πώς θα λυθούν χρόνια προβλήματα. Το ίδιο το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε η κυβέρνησή της είναι ένα νομοσχέδιο - τομή, που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, την παραπέρα ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία».

Τονίζοντας ότι ως δήμαρχος αλλά και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του «Καραμανδάνειου» έχει στείλει σειρά επιστολών στον υπουργό και την αναπληρώτριά του, αναδεικνύοντας κρίσιμα ζητήματα και ελλείψεις του μοναδικού εξειδικευμένου παιδιατρικού νοσοκομείου στη Δυτική Ελλάδα, θυμίζοντας τις κινητοποιήσεις δεκάδων φορέων και χιλιάδων λαού που διεκδικούσαν ουσιαστική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υποδομών του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Ακόμα δεν έχουν δοθεί ουσιαστικές απαντήσεις, ούτε έχουν δρομολογηθεί λύσεις.

Ολα τα προβλήματα είναι εις γνώσιν της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου. Χρειάζεται συνολική αναβάθμιση του Νοσοκομείου και εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού του, αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να καταφέρει να διατηρεί την εύρυθμη λειτουργία του, άμεση προκήρυξη όλων των αναγκαίων θέσεων εργασίας, λειτουργία του Τμήματος Μαγνητικού Τομογράφου.

Σ' αυτά πρέπει να δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός, αλλιώς οι επισκέψεις είναι κενές περιεχομένου».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org