ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ
Νέο «μπλόκο» σε πλειστηριασμούς από εργατικά σωματεία και το ΠΑΜΕ

Με κινητοποίηση χθες σε εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων μπήκε φρένο στο ξεσπίτωμα τριών οικογενειών

Eurokinissi

«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός - Κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός!»: Το σύνθημα αυτό αντήχησε δυνατά και χθες, σε μία ακόμα μαχητική κινητοποίηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, αυτήν τη φορά στην εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων «doValue».

Μια αγωνιστική παρέμβαση - σε συνέχεια της προχθεσινής μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης στου Ζωγράφου - η οποία κατάφερε να βάλει φρένο στις ορέξεις των «κορακιών» να πλειστηριάσουν και να ξεσπιτώσουν τρεις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Τόσο η χθεσινή κινητοποίηση λοιπόν στην Καλλιθέα, όσο και η προχθεσινή άμεση - μαζική αντίδραση συνδικάτων και μαζικών φορέων, που ακύρωσε την έξωση της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου, επιβεβαιώνουν ότι μόνο στήριγμα για τον λαό είναι η οργάνωση της πάλης του, ότι μπλόκο στο ξεσπίτωμα μπορεί να βάλει μόνο η οργανωμένη συλλογική απάντηση.

Το χθεσινό ραντεβού είχε δοθεί στον σταθμό του Ηλεκτρικού στην Καλλιθέα. Σε αυτό ανταποκρίθηκαν συνδικάτα, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, μαζικοί φορείς. Ακολούθησε πορεία μέχρι την έδρα της εταιρείας, μία από τις επιχειρήσεις εκείνες που εφαρμόζουν κατά γράμμα όλους τους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προωθώντας το ξεσπίτωμα υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Και, για μια ακόμα φορά, την εταιρία είχαν περιστοιχίσει αστυνομικές δυνάμεις, μην τυχόν και πάθουν τίποτα τα κοράκια από τον «εχθρό λαό». Η αγαστή αυτή σύμπραξη κράτους και επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να βάλουν χέρι στην περιουσία του λαού, προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση των συγκεντρωμένων, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την παρουσία της αστυνομίας γύρω από το κτίριο, μιας κλούβας των ΜΑΤ, ακόμα και ασφαλιτών στα ...πέριξ με πολιτική ενδυμασία, με κάποιους από αυτούς να οπλοφορούν!

Και τα κοράκια φοβέρα θέλουν!

Οπως καταγγέλθηκε από τα μεγάφωνα, είναι πολλές οι περιπτώσεις που τέτοιες εταιρείες επιταχύνουν τον πλειστηριασμό των σπιτιών ενώ δεν έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές, κάτι που αποδείχθηκε και χθες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπροσωπεία συνδικάτων και μελών των οικογενειών που απειλούνταν με πλειστηριασμό συναντήθηκαν με εκπροσώπους της εταιρείας. Και όπως είπε μετά τη συνάντηση ο Β. Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, «και τα κοράκια φοβέρα θέλουν», ανακοινώνοντας ότι κάτω από την πίεση της κινητοποίησης η εταιρεία δεσμεύτηκε για τις δύο περιπτώσεις ότι θα γίνουν ρυθμίσεις οφειλών στις οποίες οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν να ανταποκριθούν. Για τη δε τρίτη περίπτωση, όπου ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τον Γενάρη, επίσης αναμένεται να δοθεί λύση. Σημειωτέον, κάποια μέλη των οικογενειών αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Στέλνουμε μήνυμα προς όλους όσοι έχουν πρόβλημα, να έρθουν κοντά στα σωματεία», επεσήμανε ο Β. Συρίγος, δείχνοντας τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν είναι στηριγμένοι στην οργάνωση και την αλληλεγγύη τους.

Για τρεις δόσεις καθυστέρηση ζήτησαν πλήρη εξόφληση!

Τη δική του χαρακτηριστική μαρτυρία για τη συμπεριφορά των εταιρειών που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια μετέφερε ο Βαγγέλης Γώγολος, ένας από τους δανειολήπτες που συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση.

«Για τρεις δόσεις καθυστέρηση, για τις οποίες ενημέρωσα κιόλας, έλαβα εξώδικο και μου ζήτησαν την πλήρη εξόφληση του δανείου, κάτι φύσει αδύνατον. Μετά μπήκαμε σε μια διαδικασία να μου ζητάνε δόσεις μπροστά, να μου ζητάνε λεφτά τα οποία εγώ δεν έχω», ανέφερε, καταγγέλλοντας τις αφόρητες πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχονται χιλιάδες δανειολήπτες.

Μάλιστα ο ίδιος, όντας ανάπηρος, εξήγησε ότι μαζεύει ευρώ - ευρώ το ποσό που χρειάζεται «για να ξεπληρώσω το προσθετικό μέλος που έχω ανάγκη για να περπατήσω» και την ίδια στιγμή είδε την εταιρεία να του βάζει το μαχαίρι στον λαιμό για το δάνειο.

«Δεν είχα καμία ανταπόκριση», καταγγέλλει. «Δόξα τω θεώ, με την παρέμβαση εδώ του ΠΑΜΕ και με τη βοήθεια όλων των φίλων ξαφνικά βρέθηκε λύση», σημειώνει και προσθέτει: «Αυτό που με θλίβει είναι ότι υπάρχει κόσμος σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εμένα. Με αυτά που άκουσα μέσα με έχει πιάσει η ψυχή μου».

Στη Βουλή τα ερωτήματα για την εταιρεία - φάντασμα

Ποιοι είναι οι άρπαγες της λαϊκής περιουσίας;

Το κτίριο στη Ν. Φιλαδέλφεια που παρουσιάζεται ως «έδρα» της εταιρείας - φάντασμα
Το κτίριο στη Ν. Φιλαδέλφεια που παρουσιάζεται ως «έδρα» της εταιρείας - φάντασμα
Απαντήσεις όσον αφορά τα ακριβή στοιχεία και την υπόσταση της εταιρείας με την επωνυμία «LOTUS 4A IKE», για λογαριασμό της οποίας έγινε η απαράδεκτη προσπάθεια έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου στην περιοχή του Ζωγράφου, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ, με Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι βουλευτές επισημαίνουν τα σοβαρά και εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν για τη δραστηριότητα της εταιρείας: Με τη συγκεκριμένη επωνυμία «υπάρχει μία εγγραφή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, στη διεύθυνση Γρηγορίου Κυδωνίων 5 στη Νέα Φιλαδέλφεια». Ωστόσο στο κτίριο που βρίσκεται στην προαναφερθείσα διεύθυνση «δεν υπάρχει καμιά αναγραφή στα κουδούνια της εισόδου ή κάποιου άλλου είδους αναγραφή σε ευκρινές σημείο στο κτίριο». Από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο προκύπτει επίσης ότι «η ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων με την επωνυμία "LOTUS PROJECT", που παραπέμπει σε άλλη διεύθυνση, αυτήν τη φορά στο Ν. Ψυχικό (Ερν. Εμπράρ 27), έχει τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό με το προαναφερόμενο κτίριο στη Νέα Φιλαδέλφεια». Και στη δεύτερη διεύθυνση «δεν υπάρχει η οποιαδήποτε αναγραφή στοιχείων για επικοινωνία με εκπρόσωπο της εταιρείας». Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι στο καταστατικό της εταιρείας εμφανίζεται και τρίτη διεύθυνση, αυτήν τη φορά στου Παπάγου (Αναστάσεως 120)!

«Υπάρχει λοιπόν ο ίδιος τηλεφωνικός αριθμός για δύο διαφορετικές διευθύνσεις για μια εταιρεία που πρακτικά είναι άφαντη και αυτοπαρουσιάζεται ότι δραστηριοποιείται στον τομέα της "διαχείρισης ακινήτων"», σχολιάζουν οι βουλευτές του Κόμματος και ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να λάβει μέτρα για τη διαλεύκανση των στοιχείων και την υπόσταση της συγκεκριμένης εταιρείας.

Παρέμβαση και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου από το ΚΚΕ

Την προκλητική επιχείρηση έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου από την πρώτη κατοικία της κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε τα εξής:

«Αγριότητα και πρόκληση αποτελεί η επιχείρηση έξωσης από το σπίτι της στην Αθήνα μιας χαμηλοσυνταξιούχου για χρέος 15.000 ευρώ. Ξεγυμνώνει τα ψέματα της κυβέρνησης της ΝΔ ότι "δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας", ενώ αυτή πλειοδοτεί σε παχιά λόγια για τους ευάλωτους, την ώρα που μαζί με την ΕΕ και την ΕΚΤ υλοποιούν τον στόχο τους για 40.000 πλειστηριασμούς ως το τέλος του έτους. Το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ παραδίδει τα λαϊκά σπίτια σε τράπεζες και "κοράκια" τύπου Πάτση, ξεσπιτώνοντας λαϊκές οικογένειες ή μετατρέποντάς τες σε νοικάρηδες στα ίδια τους τα σπίτια.

Η αποφασιστική απάντηση χιλιάδων εργαζομένων απέτρεψε την έξωση και έπληξε στην πράξη την ποινικοποίηση κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός. Τώρα να υψωθεί τείχος προστασίας στη λαϊκή κατοικία από εκβιασμούς και πλειστηριασμούς. Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους να αρπάζουν τον μόχθο του λαού. Να σταματήσουν οι διώξεις αγωνιστών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς».

Αρνούμαστε να πάρουμε μέρος στο ξεσπίτωμα των λαϊκών οικογενειών

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Πρωτοπορίας» Δικαστικών Επιμελητών

Δικαστικοί επιμελητές αρνούνται να στηρίξουν τέτοια αίσχη και συμπαρατάσσονται με το δίκιο του λαού
Δικαστικοί επιμελητές αρνούνται να στηρίξουν τέτοια αίσχη και συμπαρατάσσονται με το δίκιο του λαού
«Αρνούμαστε να πάρουμε μέρος στο ξεσπίτωμα των λαϊκών οικογενειών για χρέη σε Τράπεζες και Δημόσιο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Πρωτοπορία» Δικαστικών Επιμελητών με αφορμή το μπουκάρισμα της αστυνομίας μαζί με τον γνωστό προκλητικό δικαστικό επιμελητή και την προσπάθεια έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου, που τελικά δεν προχώρησε, μετά την κινητοποίηση σωματείων και φορέων της περιοχής.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η σχετική είδηση δικαιολογημένα προκάλεσε αποτροπιασμό και οργή, αφού «οι εικόνες ντροπής με τη σπασμένη πόρτα κατόπιν εκτέλεσης που διεξήγαγε ο δικαστικός επιμελητής με τη συνδρομή της αστυνομίας δημιούργησαν κύμα λαϊκής συμπαράστασης, που κατάφερε να αποτρέψει την έξωση».

Αναδεικνύεται επίσης ότι στην ίδια θέση με την Ιωάννα Κολοβού βρίσκονται χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, όπως και πολλοί από τους ίδιους τους δικαστικούς επιμελητές, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο περιστατικό «ανέδειξε σε όλο του το μεγαλείο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Ενα δίκαιο βαθιά αντιλαϊκό και αντιδραστικό, που σκοπό έχει να περιφρουρήσει τα κέρδη του κεφαλαίου, των τραπεζών και των κάθε είδους εισπρακτικών εταιρειών».

Και ξεκαθαρίζεται:

«Οι δικαστικοί επιμελητές εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, βάζοντας εμπόδια απέναντι σ' αυτήν τη βαρβαρότητα. Αρνούμαστε να πάρουμε μέρος στο ξεσπίτωμα των λαϊκών οικογενειών για χρέη σε Τράπεζες και Δημόσιο.

Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για να διεκδικήσουμε ανθρώπινους όρους ζωής και εργασίας, αντίστοιχους με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας.

Γυρνάμε την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες των συλλόγων μας, που δεν βγάζουν τσιμουδιά για αυτήν την κατάσταση, κάνοντας πλάτες σε κυβέρνηση και τράπεζες. Η λογική των ίσων αποστάσεων είναι συνενοχή. Η παράταξή μας είναι η μοναδική που εδώ και χρόνια έχει θέσει το ζήτημα της προστασίας της λαϊκής στέγης».

Η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Πρωτοπορία» απαιτεί να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και να μη γίνει καμία έξωση από πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας, και αναδεικνύει το πραγματικό δίλημμα:

«'Η με τον λαό και τις σύγχρονες ανάγκες του, ή με το κεφάλαιο και την απύθμενη όρεξή του για μεγαλύτερη κερδοφορία. 'Η με τους "Εγώ απλώς κάνω τη δουλειά μου" και "Τι να κάνουμε, αφού χρώσταγε", ή με το αίτημα του λαού μας "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη"».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org