ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Ξεκινά δυναμικά τη μάχη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στο Ελεύθερο Θέατρο

Τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με θέμα τη Συλλογική Σύμβαση στο Ελεύθερο Θέατρο. Δεκάδες ηθοποιοί έδωσαν το «παρών» και συζήτησαν για την κατάσταση στο Ελεύθερο Θέατρο, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των ηθοποιών μέσα στις συνολικότερες εξελίξεις, το πλαίσιο πάλης του κλάδου, τα αιτήματα για μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που με βάση την προηγούμενη σύμβαση θα διασφαλίζει το επάγγελμα του ηθοποιού και θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια της εργασίας.

Η Γενική Συνέλευση υπερψήφισε την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, για: Τον προσανατολισμό του σχεδίου σύμβασης με βάση το οποίο θα κληθεί η εργοδοσία, το σχέδιο δράσης για μαζικές κινητοποιήσεις και την απαιτούμενη κλιμάκωση με προσανατολισμό για νέα συνέλευση προς την περίοδο των γιορτών, την άμεση απάντηση - προκήρυξη απεργίας, όπως έχουν καλέσει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε όλα τα θέατρα σε περίπτωση που ο νέος συνδικαλιστικός νόμος έρθει στη Βουλή.

Στην εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανάμεσα στα άλλα, σημειώθηκαν:

«Το σωματείο μας ξεκινάει δυναμικά τη μεγάλη μάχη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Ελεύθερο Θέατρο (...). Στο Σωματείο μας δεν ξεκινάμε από το μηδέν, έχει προηγηθεί η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε ΚΘΒΕ, ΕΘΝΙΚΟ, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η σημερινή συνέλευση έχει όμως, εκτιμούμε, μεγάλη σημασία όχι μόνο για τη συζήτηση που πρέπει να αναπτυχθεί πάνω στους βασικούς άξονες της ΣΣΕ στο Ελεύθερο Θέατρο που προτείνουμε, συζήτηση που είναι σίγουρα αναγκαία, αλλά για να εκφραστεί και η αποφασιστικότητά μας στο ότι η υπογραφή ΣΣΕ είναι μια κίνηση επιθετική, ειδικά όσο συνδέεται με την πάλη για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού πλαισίου που ειδικά μέσα στην κρίση πήρε δραματικές διαστάσεις».

Οσον αφορά την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι ηθοποιοί, η εισήγηση είναι αποκαλυπτική, μιας και στο χώρο του θεάτρου αποτυπώνεται «ένα καθεστώς γενικευμένης απληρωσιάς, απολύσεων, ούτε λόγος για πληρωμή στις πρόβες, ωρομίσθια ακόμα και στη μισθωτή εργασία, ατομικές συμβάσεις έργου ή αορίστου χρόνου όπου οι απολύσεις καλύπτονται χωρίς καμιά εγγύηση της διάρκειας της εργασίας μας, ένα πλέγμα συνθηκών που κάλυπτε η προηγούμενη ΣΣΕ να έχει χαθεί ακόμα και στις θεατρικές επιχειρήσεις που το ύψος του μισθού φτάνει και υπερβαίνει το ύψος του μισθού της προηγούμενης ΣΣΕ που είχαμε υπογράψει το 2011.

Μάλιστα, την ίδια στιγμή νομίζουμε ότι η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανάγλυφη στις μεγάλες παραγωγές, αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για επιχειρηματίες που η οικονομική τους δραστηριότητα ούτε σταματά ούτε φυσικά τελειώνει στο θέατρο. Οι οικονομικές τους δραστηριότητες απλώνονται σε τράπεζες, κανάλια, ξενοδοχεία, νυχτερινά μαγαζιά κ.λπ.

Είναι πλέον κατανοητό πως είμαστε σε μια νέα κατάσταση, με την επιδείνωση στον κλάδο να βαθαίνει, την ανεργία να μαστίζει, τους νέους συναδέλφους να απέχουν ακόμα κι από έννοιες στοιχειωδών δικαιωμάτων για το επάγγελμα, όπως είναι η ασφάλιση, η διάρκεια της εργασίας μας, η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη. Στοιχειώδη δικαιώματα που αγκαλιάζουν και πλευρές της καλλιτεχνικής μας υπόστασης, δικαιώματα που συνθέτουν τις ιδιαιτερότητες του ίδιου μας του επαγγέλματος. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα η κατάσταση να αποκτά ακόμα πιο σκληρά χαρακτηριστικά, να έχει παγιωθεί αρκετά μια αντίληψη μειωμένων απαιτήσεων και διεκδικήσεων που πρέπει να παλέψουμε για την αντιστροφή της και νομίζουμε ότι και μέσα από αυτήν τη μάχη αλλά και από άλλες που θα ακολουθήσουν, μπορεί να δοθεί και ένα τέτοιο μήνυμα».

Η εισήγηση στέκεται και στη στάση της ΠΟΘΑ σε σχέση με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο Ελεύθερο Θέατρο. «Καλεί η ΠΟΘΑ σε ανακοίνωσή της την κυβέρνηση να δώσει λύση στο ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο χώρο του θεάτρου καθώς, όπως λέει, είναι αδύνατη η υπογραφή τους. Θεωρούμε ότι αυτή η τοποθέτηση ελλοχεύει μια σειρά κινδύνους, με πρώτο και βασικό ότι η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση ως σύμμαχο να λύσει το ζήτημα...».

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να αναγνωριστεί από το υπουργείο το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων

Αναφορά με την οποία ζητείται να αναγνωριστεί το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και η λήψη μέτρων στήριξης για την απρόσκοπτη λειτουργία του, κατέθεσε το ΚΚΕ προς την υπουργό Πολιτισμού. Υπενθυμίζουμε ότι το Μουσείο βρίσκεται στο σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου στον Πειραιά, λειτουργεί όλες τις μέρες της βδομάδας, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων του Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων ΣΑΠ - ΕΗΣ - ΗΣΑΠ και του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ. Το ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ζητάμε την άμεση αναγνώριση του Μουσείου μας από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά τη θετική αξιολόγηση του φακέλου που είχαμε υποβάλει με όλα τα δικαιολογητικά, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες και την πρωτοβουλία των συνταξιούχων του ΗΣΑΠ, οι οποίοι από το 1995 με ατελείωτες ώρες προσωπικής εργασίας διέσωσαν περισσότερα από 20.000 εκθέματα, όπως:

  • Υλικά και εξαρτήματα από τα οχήματα Σιδηροδρόμου, ξύλινα και μεταλλικά, από τα Τραμ της Παραλίας, του Περάματος και των Πράσινων Λεωφορείων.
  • Επιπλα, μηχανήματα και εξαρτήματα του συστήματος σηματοδότησης.
  • Εργαλεία και μηχανήματα από το ιστορικό εργοστάσιο των ΣΑΠ - ΕΗΣ - ΗΣΑΠ.
  • Εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες επισκευής και συντήρησης της Σιδηροδρομικής Γραμμής Πειραιά - Κηφισιά και Πειραιά - Πέραμα.

Και πάρα πολλά άλλα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί από τη βιομηχανική αρχαιολόγο κ. Μαρία Μαυροειδή, είναι συντηρημένα από τους τεχνίτες του εργοστασίου των ΗΣΑΠ και βρίσκονται στις προθήκες, στους εκθεσιακούς χώρους και στις αποθήκες του Μουσείου».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι το Μουσείο δεν επιχορηγείται από πουθενά, και ζητούν να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να μπορέσει να ψηφιοποιήσει «τα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας έγγραφα, σχέδια, βιβλία και φωτογραφίες». Ζητούν ακόμα από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να φροντίσει ώστε να επισκευαστούν και να συντηρηθούν ιστορικά οχήματα, όπως τα ξύλινα οχήματα Σιδηροδρόμου, κατασκευής 1904 και 1920, ή το όχημα «Καρνάβαλος» που πρωτολειτούργησε το 1910 με άλογα στην παραλία του Πειραιά. Τέλος, ζητάνε την προστασία των χώρων και των μηχανημάτων του ιστορικού εργοστασίου των ΣΑΠ - ΕΗΣ - ΗΣΑΠ, το οποίο αποτελεί «σύμβολο της ιστορίας όχι μόνο των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, αλλά και του βιομηχανικού Πειραιά».

«Ολεάννα» στο Θέατρο «Olvio»

Ο Δ. Κουτσούμπας με τους πρωταγωνιστές της παράστασης, Δημήτρη Πετρόπουλο και Ντάνη Γιαννακοπούλου
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους πρωταγωνιστές της παράστασης, Δημήτρη Πετρόπουλο και Ντάνη Γιαννακοπούλου
Το έργο «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάμετ παρουσιάζεται για 2η χρονιά στο Θέατρο «Olvio» (Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Βοτανικός).

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος στο ρόλο του καθηγητή Πανεπιστημίου και η Ντάνη Γιαννακοπούλου στο ρόλο της φοιτήτριας, βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα ανελέητο παιχνίδι εξουσίας.

Ενας επιτυχημένος καθηγητής Πανεπιστημίου προτείνει σε μια νεαρή φοιτήτριά του ιδιαίτερα μαθήματα, καθώς εκείνη ανησυχεί ότι θα αποτύχει στις εξετάσεις. Μια συνήθης, όμως, συμφωνία εξελίσσεται σε μια βίαιη λεκτικά, ψυχολογικά και σωματικά αντιπαράθεση: Η φοιτήτρια τον κατηγορεί για κατάχρηση εξουσίας και σεξουαλική παρενόχληση και για τον καθηγητή το όνειρο της μονιμοποίησης και της αγοράς ενός καινούργιου σπιτιού καταρρέει. Στην «Ολεάννα», ο Ντέιβιντ Μάμετ διερευνά τα όρια των ανθρώπινων σχέσεων, σκιαγραφεί τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα φύλα και καταδεικνύει την αδυναμία ουσιαστικής επικοινωνίας μέσω του λόγου...

Την παράσταση παρακολούθησε το βράδυ της Τρίτης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης, Σκηνικά - Κοστούμια: Ελλη Λιδωρικιώτη, Επιμέλεια Κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, Βοηθός σκηνοθέτη: Εμμα Μαυρέλη, Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περιστέρης, Βοηθός σκηνογράφου: Θεοδώρα Βεστάρχη.

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πετρόπουλος, Ντάνη Γιαννακοπούλου.

«Οταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς»

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ προσκαλεί στην προβολή της ταινίας «Οταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς», την Κυριακή 26/11 στις 19.00 στον κινηματογράφο «Φαργκάνη» (Αγ. Παντελεήμονα 10 - Εγνατία με Ιασωνίδου), στη Θεσσαλονίκη. Τηλ. κρατήσεων: 6986831824, 6977809880.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ