ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ξεκινά σήμερα το δεκαήμερο κινητοποιήσεων για την Υγεία

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης η συγκέντρωση της Αττικής

Από το προηγούμενο παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων
Από το προηγούμενο παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων
Στο φόντο της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, ο οποίος σηματοδοτεί την παραπέρα υποβάθμιση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς για άλλη μια χρονιά μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ, ενώ ουσιαστικά εκμηδενίζεται η χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, οι συνταξιούχοι αρχίζουν από σήμερα το δεκαήμερο των κινητοποιήσεών τους για την Υγεία.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Δικηγόρων διοργανώνουν παναττικό συλλαλητήριο για την Υγεία, σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (δημαρχείο Αθήνας).

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στην Πάτρα, έξω από την 6η ΥΠΕ στις 10.30 π.μ.

-- Στην Καρδίτσα, στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στο ΠΕΔΥ στις 10 π.μ.

-- Στα Γιάννενα έξω από το ΙΚΑ στις 10 π.μ.

Αύριο, Παρασκευή, στην Κοζάνη στο Εργατικό Κέντρο στις 6 μ.μ.

Τη Δευτέρα 27/11, στο Βόλο έξω από το ΠΕΔΥ στις 11 π.μ.

Την Τετάρτη 29/11

-- Στη Θεσσαλονίκη στην 4η ΥΠΕ, Αριστοτέλους 16, στις 10 π.μ.

-- Στο Ηράκλειο, με παγκρήτια συγκέντρωση, στην πλατεία Ελευθερίας στις 10 π.μ.

Ακόμα, στην Αιτωλοακαρνανία, στις 27/11 θα γίνουν περιοδείες στα γραφεία ΠΕΔΥ σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο και στον Κάφκα Αμφιλοχίας και στις 29/11 στα Νοσοκομεία Αγρινίου, Μεσολογγίου και στα ΚΥ Αμφιλοχίας, Αιτωλικού και Ναυπάκτου.

Χτες, εξάλλου, στη Λάρισα, οι διοικήσεις των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων του νομού οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΠΕΔΥ. Στη συνάντηση που είχαν με την διευθύντρια τόνισαν ότι η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, το φόρτωμα των βαρών της περίθαλψης στις πλάτες των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, προχωρούν με γρήγορα βήματα, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους ολοταχώς στο «όποιος έχει να πληρώσει θα επιβιώσει».

Τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων

Με σύνθημα «Δεν τους χαρίζουμε τις συντάξεις μας. Δεν τους χαρίζουμε την υγεία μας. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Τα πληρώσαμε, τα δικαιούμαστε, τα απαιτούμε», οι συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν:

  • Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Περίθαλψης, κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης.
  • Αμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Κατάργηση των εισφορών για την Υγεία. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, των μονάδων που καταργήθηκαν. Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.ά.
Σύσκεψη για την Υγεία

Η ανάγκη να ενταχθεί η πάλη των συνταξιούχων για την Υγεία στη γενικότερη πάλη του λαού για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησε προχτές ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας.

Για το θέμα μίλησε ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Συνδέσμου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στα μεγάλα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στις πληρωμές για φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις. Παράλληλα, μίλησε για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, τις συνέπειες από την υποχρηματοδότηση, την καθυστέρηση των ραντεβού, καθώς και την ανυπαρξία υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ακολούθησε πλούσιος διάλογος και προβληματισμός.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «SELECTA HELLAS»
Καταγγέλλει επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων

Την κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την παρεμπόδιση της δράσης του νεοσύστατου επιχειρησιακού σωματείου, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Selecta Hellas», στην Καβάλα.

Εδώ και δύο μήνες, οι εργαζόμενοι στο φυτώριο της «Selecta Hellas» διεκδικούν τη βελτίωση των όρων εργασίας στο θερμοκήπιο. Κύριο αίτημά τους είναι η κατάργηση του καθεστώτος του εργοσήμου και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η εργοδοσία αρχικά απάντησε με την άμεση απομάκρυνση των περισσότερων εργαζομένων που κινητοποιήθηκαν από την παραγωγή, στερώντας τους ακόμη και τα δύο μεροκάματα τη βδομάδα που τους πρόσφερε. Ταυτόχρονα, στελέχη της εταιρείας επιδόθηκαν στην τρομοκράτηση των υπόλοιπων εργαζομένων, στοχοποιώντας τα μέλη του Σωματείου που βρίσκονται ακόμα μέσα στην παραγωγή, στα οποία ασκούν καθημερινή πίεση να υπογράψουν χαρτί «αποκήρυξης» του επιχειρησιακού τους σωματείου, ενώ απαγορεύουν την είσοδο στους εκλεγμένους εκπροσώπους τους.

Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Δηλώσεις μετανοίας να ψάξουν να βρουν αλλού! Νομίζουν ότι μπορούν να μας τρομοκρατήσουν, όμως άδικος κόπος. Ολα αυτά τα κάνουν γιατί φοβούνται το τι μπορούμε να καταφέρουμε αν οργανωθούμε και παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Τρέμουν μην χάσουν κομμάτι από τα κέρδη τους, που βγαίνουν από το δικό μας ιδρώτα και την εκμετάλλευση. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Φωτεινό παράδειγμα είναι τα μέλη μας που παρά τη συνεχή τρομοκρατία δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα. Πρέπει να σπάσουμε το φόβο που καλλιεργούν, να δυναμώσουμε το σωματείο μας, που αποτελεί τη φωνή μας, και να αντεπιτεθούμε.

Διεκδικούμε: Την άμεση επιστροφή όλων των συναδέλφων στη δουλειά. Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους. 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο. Βασικό μισθό στα 751 ευρώ το μήνα και από εκεί και πέρα να προστίθενται ό,τι επιπλέον επιδόματα δικαιούμαστε (πτυχία, τριετίες κ.ά.). Ενσημα, Βαρέα και Ανθυγιεινά. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Τα δικαιώματά μας δεν τα βγάζουμε στο «σφυρί»!

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει αύριο Παρασκευή, στις 12 μ., ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλοντας τις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν στον κλάδο.

«Τα δικαιώματά μας δεν τα βγάζουμε στο "σφυρί"», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την αυριανή οργάνωση της λεγόμενης «Black Friday» από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Οπως επισημαίνει, οι εμποροϋπάλληλοι «καλούνται να δουλέψουν 11ωρα και 12ωρα, να αλλάξουν τα ρεπό τους και να εργαστούν κάτω από καθεστώς έντονης πίεσης». Σε μια σειρά καταστήματα («Public», «Κωτσόβολος», «Media Markt») «έχουν τροποποιήσει όλα τα προγράμματα των εργαζομένων, επιβάλλοντάς τους παραπάνω ώρες εργασίας, όχι μόνο την Παρασκευή 24 Νοέμβρη άλλα και τις μέρες πριν και μετά», ενώ αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει από εργαζόμενους σε επιχειρήσεις μέσα σε εμπορικά κέντρα («Mall», «Attica», «McArthurGlen» και στην Ερμού). Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ «χρωστάνε δεκάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης στους εργαζόμενούς τους» και «"διευθετούν" το ωράριο των εργαζομένων καταπώς τους βολεύει και εξυπηρετεί τα κέρδη τους».

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου σε πολλές περιοχές έχουν ήδη εργαστεί τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, με βάση το νόμο (4472/2017) που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ έχουν μπροστά τους το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων.

Με την αυριανή κινητοποίηση και την καθημερινή του δράση στους χώρους δουλειάς, ο Σύλλογος διεκδικεί τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με κατάργηση της μερικής απασχόλησης.

Ειδικά μπροστά στη «Black Friday», διεκδικεί από το υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς ελέγχους για την τήρηση των ωραρίων και των συμβάσεων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ανακλήθηκε η απόλυση της συνδικαλίστριας

Σε ανάκληση της απόλυσης της προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Μεσσηνίας οδήγησε ο αγώνας που έδωσαν σωματεία και φορείς της περιοχής. Η εργαζόμενη, πρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου, είχε απολυθεί από την εργοδοσία στην επιχείρηση «Blu Horizon», λίγο μετά τη γνωστοποίηση της συνδικαλιστικής της ιδιότητας. Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει την ανάκληση της απόλυσης η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ και τονίζει την ανάγκη ο αγώνας που δόθηκε να αποτελέσει παρακαταθήκη για την πάλη ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Συνεχίζονται έως την 1/12 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά έως τις 24/11 και από τις 27/11 έως την 1/12, τις πρωινές ώρες σε χώρους δουλειάς (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και τις απογευματινές ώρες στα γραφεία του Συνδικάτου και των Παραρτημάτων του (5 μ.μ. - 9 μ.μ.).
  • Συνεχίζονται έως τις 2/12 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Οι ώρες ψηφοφορίας είναι 9 π.μ. - 5 μ.μ., με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα, δημαρχείο Καισαριανής. Αύριο Παρασκευή 24/11, Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Δευτέρα 27/11, Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης. Τρίτη 28/11, ΚΕΠ Νέας Ιωνίας. Τετάρτη 29/11, Αθήνα, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Πέμπτη 30/11, γκαράζ δήμου Περιστερίου. Παρασκευή 1/12, δημαρχείο Καλλιθέας. Σάββατο 2/12, γραφεία Συνδικάτου (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).
  • Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στη «First Data». Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίσουν σήμερα, στο κτίριο στη Σπύρου Πάτση (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (5 μ.μ. - 6.30 μ.μ.).Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org