ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
Στις στάχτες των εργατικών δικαιωμάτων

Σταθερή στις απόψεις των τμημάτων της αστικής τάξης που εκπροσωπεί, η «Καθημερινή» έγραφε στο χτεσινό της φύλλο: «Καμία ελληνική επιχείρηση δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περίφημες "ομαδικές" απολύσεις. (...) Το μείζον ενδιαφέρον στα Εργασιακά αφορά τις νέες επενδύσεις, των νέων επιχειρηματιών, στα νέα επιχειρηματικά σχήματα που πρέπει να δημιουργηθούν από τις στάχτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν δεν είναι σε θέση να κατανοήσει αυτή την προοπτική η κυβέρνηση, καλύτερα να τα παρατήσει εδώ και τώρα». Και αν μη τι άλλο, η διατύπωση αυτή, πέρα από υποδείξεις στην κυβέρνηση και πέρα απ' την προσπάθεια να «απαξιώσει» τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που έρχονται με τη δεύτερη «αξιολόγηση», συμπυκνώνει με αρκετή ακρίβεια το πού θα βασιστεί η προσδοκώμενη καπιταλιστική ανάκαμψη. Πάνω στις στάχτες των εργατικών δικαιωμάτων...

Η πολιτική τους διογκώνει το πρόβλημα

Στην αρχή τηρούσαν ευλαβικά τις συνθήκες του «Δουβλίνου», αρνούνταν να πάρουν μέτρα, για να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα, να εφοδιάσουν με τα απαραίτητα έγγραφα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ώστε να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους. Στη συνέχεια, πανηγύριζαν την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κάτω από άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, άφηναν τις ΜΚΟ να αλωνίζουν ανενόχλητες και να κάνουν χρυσές δουλειές με τον πόνο των χιλιάδων ξεριζωμένων. Μετά, παρουσίασαν τον ερχομό του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο περίπου ως «εθνοσωτήρια» λύση, που «περιορίζει τις προσφυγικές ροές». Και σήμερα, που σε νησιά όπως στη Χίο η κατάσταση οξύνεται καθημερινά, με τους φασίστες εγκληματίες - προβοκάτορες να παίζουν το γνωστό θέατρο σκιών, εξακολουθούν να αρνούνται την αποσυμφόρηση των καταυλισμών, για να «μην εκπέσει η συμφωνία με την Τουρκία»! Αυτοί οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι απλά αστοχίες ή ανικανότητα. Είναι συνειδητή επιλογή, έκφραση της προσήλωσής της στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ, που δημιουργεί και διογκώνει το πρόβλημα. Εκεί πρέπει να στραφεί και η λαϊκή διεκδίκηση, να συνδυαστεί με την αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους και την απομόνωση των κάθε λογής φασιστοειδών.

Εκπαίδευση για ανάληψη ρόλων

Εκπαίδευση προσωπικού Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ιορδανία, στο πλαίσιο δράσεων του υφιστάμενου Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η αστική τάξη αναζητά τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσα κι από την ανάληψη πιο ενεργού ρόλου στην υλοποίηση επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο εντός κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Εξ ου και Ελληνες στρατιωτικοί αποστέλλονται να εκπαιδευτούν για δράση σε διάφορα «περιβάλλοντα», έξω από τα σύνορα της χώρας στο πλαίσιο σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπου καμία απολύτως δουλειά δεν έχουν με βάση τα λαϊκά συμφέροντα.

Τα «κοινωνικά μερίσματα»...

Την ώρα που η κυβέρνηση καταθέτει έναν ακόμα κρατικό προϋπολογισμό που λεηλατεί παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα, τα φιλικά της έντυπα καταφεύγουν ξανά σε αλχημείες και αναμασούν τα περί «κοινωνικών μερισμάτων» και «επιδομάτων αλληλεγγύης» που ετοιμάζεται να μοιράσει δήθεν η κυβέρνηση, ως ...πρώιμος Αη Βασίλης. Τα ίδια έλεγε, όμως, η κυβέρνηση και πριν από τέσσερις μήνες, διαφημίζοντας τότε τα «αντισταθμιστικά» του ΕΚΑΣ. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα περίφημα «αντισταθμιστικά»: Στην περίπτωση π.χ. του ΕΚΑΣ, όπως αποτυπώνεται σε πίνακα του προϋπολογισμού, προκύπτει ότι φέτος η κυβέρνηση έκοψε από τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΚΑΣ 165 εκατ. ευρώ και έδωσε ως «αντισταθμιστικά» μόλις 25 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τους αφαίρεσε 140 εκατ. ευρώ. Για το 2017 προβλέπονται περικοπές 586,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά των λεγόμενων «αντισταθμιστικών» είναι μόλις 17 εκατ. ευρώ! Δηλαδή η κυβέρνηση αρπάζει ολόκληρα 570 εκατ. ευρώ μέσα σε μια χρόνια από τους πιο φτωχούς συνταξιούχους και τολμάνε να μιλάνε για «κοινωνικά μερίσματα». Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση...

... και η λεηλασία των συνταξιούχων

Ετσι, για την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ ο προϋπολογισμός αναφέρει: «(...) η μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016, αντανακλά την αναμενόμενη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ΕΟΠΥΥ, που στηρίζεται κυρίως στα έσοδα από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη (ν.4334/2015)». Για όποιους δεν θυμούνται, οι αυξημένες εισφορές για την Υγεία είναι αυτές που επιβλήθηκαν πέρυσι και ανέβασαν από το 4% στο 6% την παρακράτηση στις κύριες συντάξεις, ενώ επέβαλαν για πρώτη φορά την ίδια παρακράτηση και στις επικουρικές. Αυτό, για το 2017, σημαίνει ότι από τους συνταξιούχους θα αφαιρεθεί πρόσθετο ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ και ακριβώς αυτή η λεηλασία επιτρέπει στην κυβέρνηση να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση, για να κατευθυνθεί στην επιχειρηματική «δημιουργικότητα»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1917 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή εκδίδει διάταγμα για την κατάργηση των καστών και της ταξικής διαβάθμισης των πολιτών (Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1918 Αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται σε Νοβοροσίσκ, Σεβαστούπολη και Οδησσό, κλιμακώνοντας την επέμβαση κατά του νεαρού σοβιετικού κράτους.

1920 Γεννιέται ο Ρουμάνος ποιητής Πάουλ Τσελάν.

1923 Λίγες μέρες μετά την κατάλυση των εργατικών κυβερνήσεων (κομμουνιστών - σοσιαλδημοκρατών) στη Θουριγγία και τη Σαξονία και την καταστολή της εργατικής εξέγερσης στο Αμβούργο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1929 Περίπου 3.500 φοιτητές της Αθήνας δέχονται επίθεση από την αστυνομία καθ' οδόν για να παρουσιάσουν στις αρχές τα αιτήματά τους. Πολλοί τραυματίζονται, ενώ 15 συλλαμβάνονται. Σε απάντηση οι φοιτητές κηρύσσουν απεργία, που διαρκεί πολλές μέρες και παίρνει μεγάλη οξύτητα, με συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι συλλήψεις συνεχίζονται, ενώ 32 καταδικάζονται σε διάφορες ποινές φυλάκισης. Στις 21 Δεκέμβρη, 21 κρατούμενοι φοιτητές κηρύττουν απεργία πείνας που κρατά 6 μέρες και τους αποφυλακίζουν. Η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματα των φοιτητών.

1933 Γεννιέται ο Πολωνός συνθέτης Κζίστοφ Πεντερέτσκι.

1934 Περίπου 20.000 εργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επιδρομή της Αστυνομίας και των φασιστών στα γραφεία του «Ριζοσπάστη».

1940 Η Ρουμανία προσχωρεί στις δυνάμεις του Αξονα.

1940 Λαϊκή εξέγερση πραγματοποιείται στο Νότιο Βιετνάμ κατά των Γάλλων αποικιοκρατών.

1942 Ο Κόκκινος Στρατός ολοκληρώνει την περικύκλωση των δυνάμεων του Αξονα (περίπου 300.000 άνδρες), που απειλούσαν την ηρωική πόλη του Στάλινγκραντ (σοβιετική επιχείρηση «Ουρανός»).

1945 Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός παραιτείται από αντιβασιλέας αρνούμενος να ορκίσει την κυβέρνηση Θ. Σοφούλη.

1946 Οι διήμερες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αστικού στρατού στα ορεινά της Λαμίας καταλήγουν σε «ολοκληρωτικήν αποτυχίαν».

1948 Τμήματα πεζικού του ΔΣΕ από το Βέρμιο και ιππικού από τη Θεσσαλία συντρίβουν επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο Σινιάτσικο. Οι Α' και Β' Μοίρες των ΛΟΚ του κυβερνητικού στρατού αποδεκατίστηκαν.

1956 Πεθαίνει ο Αντρέ Μαρτί, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1976 Αεροπλάνο της «Ολυμπιακής» συντρίβεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Κοζάνη. Βρήκαν το θάνατο οι 46 επιβάτες του και το τετραμελές πλήρωμα.

1976 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρό.

1980 Σεισμός μεγέθους 6,89 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Νότια Ιταλία, σκοτώνοντας 2.914 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 10.000.

1989 Σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) υπό τον Ξενοφών Ζολώτα.

1990 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ρόαλντ Νταλ.

1995 Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Λουί Μαλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ