ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Ασφαλίτες στη Συνέλευση των εργαζομένων

Ενα ακόμα κρούσμα απροκάλυπτης παρακολούθησης της συνδικαλιστικής δράσης από την Αστυνομία και την Ασφάλεια σημειώθηκε χτες το μεσημέρι, αυτή τη φορά μέσα στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η Συνέλευση των εργαζομένων, με κύριο θέμα πώς θα απαντήσουν στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Αποβλήτων, ...εμφανίστηκε ο διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Ανω Λιοσίων με πολιτικά μαζί με ακόμα τρεις ασφαλίτες. Θρασύτατα ενημέρωσε εργαζόμενους και συνδικαλιστές ποιος είναι και ρώτησε «αν τελείωσε η Συνέλευση και τι αποφάσισαν»! Το γεγονός προκάλεσε την ιδιαίτερα έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι είναι αυτοί που ανάγκασαν τελικά τους ασφαλίτες να αποχωρήσουν.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής καταγγέλλουν «τη δράση κρυφών και φανερών μηχανισμών της Ασφάλειας σε βάρος του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος» και αναδεικνύουν την ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «που συνεχίζουν τον ίδιο αυταρχικό κατήφορο, προκειμένου να τρομοκρατήσουν την εργατική τάξη και να εφαρμοστεί χωρίς αντιδράσεις η αντιλαϊκή πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα μας βρίσκουν, όμως, συνεχώς μπροστά τους».

Λίγη ώρα νωρίτερα, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ στο σωματείο έβαλαν πλάτη στη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ να προχωρήσει στην παράδοση του αποτεφρωτήρα στο ιδιωτικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα στην κοινοπραξία «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ - ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ - ΑΡΣΗ ΑΕ». Αν και υπήρχε εξουσιοδότηση στη διοίκηση του σωματείου από προηγούμενη ΓΣ να προχωρήσουν αυτόματα σε 24ωρη απεργία σε περίπτωση που επιχειρηθεί ιδιωτικοποίηση, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, ακολουθώντας πιστά στην εργοδοτική ρότα, έκαναν ότι δε γνώριζαν τίποτα! Αρνήθηκαν, ταυτόχρονα, να δεχτούν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για νέα απόφαση απεργίας, υποστηρίζοντας ότι η ΓΣ δεν είχε απαρτία. Γεγονός που ανάγκασε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να αποχωρήσουν και να καταγγείλουν τη στάση της ΠΑΣΚΕ.

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ
Εκβιάζει για μερική απασχόληση οκτώ μήνες το χρόνο

Από 1η Δεκέμβρη απολύεται όποιος δεν αποδεχτεί τη νέα κατάπτυστη σύμβαση

Η κατάπτυστη ατομική σύμβαση
Η κατάπτυστη ατομική σύμβαση
Μετά τους ναυτεργάτες που κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου πετιούνται μαζικά από τα ακτοπλοϊκά πλοία, επειδή οι εφοπλιστές ακινητοποιούν αυθαίρετα τα πλοία τους, σειρά παίρνουν τώρα οι υπάλληλοι των ναυτιλιακών εταιρειών. Οι περίπου 20 υπάλληλοι της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου έχουν τεθεί σε υποχρεωτική άδεια και για να επανέλθουν στην εργασία τους θα πρέπει να υπογράψουν το κατάπτυστο κείμενο που εξέδωσε στις 15 Νοέμβρη η εταιρεία, με τίτλο «Ατομική Σύμβαση Μερικής Απασχόλησης». Να υπογράψουν ότι αποδέχονται να δουλεύουν με πλήρες ωράριο και αποδοχές από τις 15 Ιούνη έως τις 15 Σεπτέμβρη και με ωράριο μερικής απασχόλησης, τεσσάρων ωρών ημερησίως για την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου! Οσοι δεν το αποδεχτούν, την 1η Δεκέμβρη θα απολυθούν!

Οι εργαζόμενοι της ΝΕΛ δεν είναι οι μόνοι στον κλάδο που καλούνται να πληρώσουν τη νύφη της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» και της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, την οποία συνεχώς ενισχύουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με απανωτά προνόμια. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΔΑΣ), τα τελευταία 3 χρόνια, περίπου 1.000 ναυτιλιακοί υπάλληλοι, βρέθηκαν στις λίστες της ανεργίας! Συγκεκριμένα 50 της ΔΑΝΕ, 93 της ROC (οι εφοπλιστές Ποταμιάνος και Λοΐζος μεγαλομέτοχοι της εταιρείας επιδοτήθηκαν από την κυβέρνηση και επανήλθαν με νέες εταιρείες) πάνω από 500 της ΠΛΟΤΙΝ ΤΡΑΒΕΛ, 37 της SEALINK, 67 της SARLIS CONTAINER LINES & SARLIS AGGELOPOYLOS ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ.

Ομως, ο κλάδος των ναυτιλιακών υπαλλήλων πλήττεται ταυτόχρονα και από τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό που εκφράζεται από τις παρατάξεις ΣΥΝ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ). Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΝΤ Θ. Βασιλόπουλος στέλεχος του ΣΥΝ και ο γραμματέας Κώστας Κοντογιάννης προτρέπουν τους υπαλλήλους της ΝΕΛ να αποδεχτούν την ατομική σύμβαση...«για να μην τα χάσουν όλα»!

17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΛΟΥ
Δυο γραμμές σε σύγκρουση

Οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα αναδείχτηκαν στις εργασίες του 17ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ). Στις 28 Νοέμβρη θα γίνουν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή της νέας διοίκησης. Οι 119 αντιπρόσωποι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του κεφαλαίου, οι οποίες εκφράζονται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», που αποτελούν σήμερα την πλειοψηφία και στις ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), που με συνέπεια και συνέχεια αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική.

Οπως τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο Τ. Τριανταφυλλάκος, εκπρόσωπος της ΔΑΣ, «η εργατική τάξη της περιοχής δεν έχει ανάγκη από ένα Εργατικό Κέντρο που δίνει τα χέρια στην εργοδοσία. Εχει ανάγκη από ένα Εργατικό Κέντρο που θα μπει μπροστά για την οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, θα διεκδικεί αιτήματα που ν' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Που θα παλεύει για την οργάνωση της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα και θα τα μετατρέψει σε φρούρια ταξικής πάλης και αλληλεγγύης. Μπορούμε στο 17ο Συνέδριο να κάνουμε ένα σοβαρό βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση. Με τη συσπείρωση στη ΔΑΣ, με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων».

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στο συνέδριο απηύθυνε ο Απ. Νάνος, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να συμβάλουν «στην οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, όχι μόνο για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά για τη διεκδίκηση και κατάκτηση της εξουσίας».

ΛΑΡΙΣΑ
Επιτροπή Αγώνα για το εργοστάσιο ζάχαρης

Επιτροπή Αγώνα για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών και όλων όσων σχετίζονται με την τευτλοκαλλιέργεια, με στόχο τη σωτηρία του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Λάρισα, συγκροτήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΚ Λάρισας, του εργοστασιακού σωματείου και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο της μονάδας. Το «λουκέτο» που βάζει στο εργοστάσιο η κυβέρνηση της ΝΔ κατ' επιταγή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, πετά στο δρόμο 150 μόνιμους εργάτες. Απειλεί όμως 3.800 τευτλοπαραγωγούς που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, όπως και 170 τευτλοεξαγωγείς, πολλούς ακόμα εργαζόμενους σε κλάδους όπως αυτόν που αφορά την κατασκευή και συντήρηση μηχανημάτων. Παράλληλα, πρόκειται για ένα ακόμα «λουκέτο» που θα εντείνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι διάφορων μαζικών φορέων της περιοχής. Ακόμα, παρευρέθηκαν ο Τ. Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΝΕ Λάρισας, ο Μπάμπης Μπακούλας, επικεφαλής της ΝΕΑΣ.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ «ACS»
Υπηρεσίες με χρέωση του... εργαζόμενου μεταφορέα!

Η εταιρεία ταχυμεταφορών ACS, όπως αποκαλύφθηκε από καταγγελίες εργαζομένων, παρακρατάει χρήματα από τους μισθούς εργαζομένων, προκειμένου να καλυφθούν κενά και λάθη που προκύπτουν από τις εκατοντάδες παραδόσεις δεμάτων με χρέωση του παραλήπτη! Οι καταγγελίες αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, της οποίας προχτές η διοίκηση έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο παράρτημα της «ACS» στον Πειραιά.

Κάτω από την πίεση και το φόρτο της δουλειάς, ο υπάλληλος ορισμένες φορές δεν εισπράττει το ποσό. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη αυθημερόν να καλέσει τον παραλήπτη και να του υπενθυμίσει ότι πρέπει να πληρώσει την παραλαβή. Ομως αν δεν πληρώσει ο παραλήπτης, όπως κατήγγειλε η πρόεδρος του Σωματείου Κούλα Κυριακοπούλου προς τον διευθυντή του παραρτήματος Μιχάλη Παπανδρέου, στο τέλος του μήνα... απλώς «ενημερώνετε τον εργαζόμενο ότι αντί 600 ευρώ που είναι ο μισθός του θα πάρει μόνο 320 γιατί τα υπόλοιπα είναι για να πληρωθούν τα όποια λάθη»!

Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώσουν αυτά τα λεφτά για να μην κατηγορηθούν ως κλέφτες, ενώ ορισμένοι αναγκάζονται να παραιτηθούν. Οι εκπρόσωποι του σωματείου απαίτησαν να σταματήσει αυτή η παράνομη τακτική της εταιρείας, ζήτησαν να επιστραφούν πίσω τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους και προειδοποίησαν για δυναμικές κινητοποιήσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ