ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Πρέβεζα... του Μελετζή

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από το χαμό του Σπύρου Μελετζή. Στις 13 Νοεμβρίου του 2003 «έφυγε» ο φωτογράφος της Αντίστασης, ο πρωτομάστορας και «ποιητής» της τέχνης της φωτογραφίας, ο 97χρονος «έφηβος» Σπύρος Μελετζής. Η Εθνική Αντίσταση ήταν η πολύ μεγάλη, η «προνομιακή ώρα γι' αυτόν τον αγωνιστή και καλλιτέχνη», όπως είχε τονίσει ο Νίκος Καραντηνός μιλώντας σε τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε για τον Μελετζή ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941-1944. Οχι μόνο τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από την Εθνική Αντίσταση αλλά το σύνολο του έργου του Σπ. Μελετζή, είναι πολύτιμο και αποτελεί τεράστια μαρτυρία για την Ελλάδα του 20ού αιώνα.

Μια ακόμα απόδειξη περί αυτού, η φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Ο Νίκος Καραντηνός, μη λησμονώντας τον απόντα Σπύρο Μελετζή, μας έστειλε αυτή την έξοχη μαυρόασπρη φωτογραφία της Πρέβεζας, φωτογραφία που τράβηξε ο Μελετζής το 1937, τη χρονιά που έφυγε από το φωτογραφείο του Μπούκα, και ξεκινώντας από την Ηπειρο, άρχισε τη φωτογραφική του περιπλάνηση ανά την Ελλάδα.

Στο «φως» μυκηναϊκός τάφος

Ασύλητος μυκηναϊκός θαλαμωτός τάφος εντοπίστηκε σε γήλοφο στο Περιστέρι του Δήμου Σκάλας Λακωνίας, στη διάρκεια εργασιών κατασκευής αναλημμάτων. Η ανασκαφή που ακολούθησε από την Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και σύμφωνα με την Εφορεία απαιτήθηκε εργασία 24ώρου βάσεως, η οποία πραγματοποιήθηκε με εθελοντική εργασία αρχαιολόγων και εργατικού προσωπικού της Εφορείας και με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής.

Ο τάφος είναι σκαμμένος στο φυσικό βράχο, έχει θάλαμο ελλειψοειδούς κατόψεως και φιλοξένησε διαδοχικές ταφές που χρονολογούνται κατά τις δύο τελευταίες φάσεις της Μυκηναϊκής εποχής. Ακριβέστερη χρονολόγηση θα είναι δυνατή μετά τη συντήρηση των ευρημάτων στα εργαστήρια του Μουσείου Σπάρτης.

Αποκαλύφθηκαν δύο ταφές και οκτώ ανακομιδές, συμπεριλαμβανομένης μιας παιδικής. Σημαντική είναι η αποκάλυψη ανακομιδής οστών νεαρού ατόμου, του οποίου τα πήλινα κτερίσματα είχαν τοποθετηθεί ανεστραμμένα γύρω από το κρανίο και τα μικρά οστά.

Τα ευρήματα του τάφου περιλαμβάνουν πήλινα αγγεία, σφραγιδόλιθο από στεατίτη με παράσταση ζώου, κομβία (κουμπιά) από στεατίτη, χάνδρες από σάρδιο, ήλεκτρο και ύαλο, καθώς και περόνες, δακτύλιο, ξυρό, μαχαιρίδιο και τριχολαβίδα από χαλκό. Ο τάφος αποτελεί μέρος εκτεταμένου νεκροταφείου στην περιοχή, όπου στις δεκαετίες 1970 και 1980 είχαν εντοπιστεί άλλοι τρεις θαλαμοειδείς τάφοι. Η ανασκαφική έρευνα στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο συνεχίζεται.

Για μικρούς και μεγάλους
«Ευτυχισμένες μέρες» στη «Σφενδόνη»
«Ευτυχισμένες μέρες» στη «Σφενδόνη»
  • Η Μάνια Παπαδημητρίου παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη (από 22/11- 4/1), στο θέατρο «Πορεία» ένα μεικτό θέαμα με πρόζα και τραγούδια των Αττίκ, Γιαννίδη, Σουγιούλ, Μυρογιάννη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, κ.ά. Στο πιάνο ο Διονύσης Μαλούχος.
  • Το άπαιχτο θεατρικό έργο του Περικλή Κοροβέση «Κούκλα από πορσελάνη» (κρατικό βραβείο 1993), παρουσιάζει, υπό την αιγίδα του Δήμου Καισαριανής, η ομάδα «Φράκταλ», στο «Θέατρο Καισαριανής». Μια ερωτική ιστορία με ευτυχισμένο τέλος, όπου όμως θίγονται πολλά ζητήματα κοινωνικής, ηθικής και πολιτικής στάσης. Σκηνοθεσία Χρύσα Κουλουφάκου, σκηνικά - κοστούμια Φλώρας Κουτσουμάνη, μουσική Νεκτάρη Μητρόπουλου, χορογραφίες Στέλλας Δρογγίτη. Παίζουν: Ευγενία Μαραγκού, Βίκυ Πετρίδη, Ιόλη Ανδρεάδη, Ράνια Μόρμορη, Γιώργος Σκυριανός, Γιώργος Σμπυράκης, Βαγγέλης Βλάχος, Γιάννης Λεσές.
  • Την εξαιρετική περσινή παράσταση του έργου του Σάμουελ Μπέκετ «Ευτυχισμένες μέρες» επαναλαμβάνει και φέτος στο θέατρο «Σφενδόνη», η Αννα Κοκκίνου. Συμπαίκτης της είναι ο Κώστας Λαός.
  • Την Πέμπτη στο θέατρο «Χοροροές» η ομάδα «Αν το 6 ήταν 9» ανεβάζει το πρωτόπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Ξαβιέ Ντίρινγκερ «Bal - Trap», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Καραμεσίνη και μετάφραση Εύας Κοτανίδη. Παίζουν: Αντώνης Καρυστινός, Γιώργος Χρανιώτης, Εύα Κοτανίδη, Ντορίνα Θεοχαρίδου. Τη μουσική της παράστασης παίζει ζωντανά στη σκηνή ο D.J. Διονύσης Παξινός. Δυο ζευγάρια, σε κάποια μητροπολιτική πρωτεύουσα, μια νύχτα μετά από ένα μεγάλο πάρτι, περιπλανιούνται στους απέραντους δρόμους και τα πελώρια κτίρια, κάτω από τους ήχους της άγριας και τρυφερής μουσικής του καιρού μας. Βρίσκονται, χάνονται ξανά, χορεύουν, χωρίζουν, ερωτοτροπούν, επικοινωνούν, αγαπούν παθιασμένα και αγωνίζονται ν' αγαπηθούν γι' αυτό που είναι. Το έργο θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
«Ανθρωπος παντός καιρού»

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Ενας άνθρωπος παντός καιρού» του Γιάννη Σολδάτου, ένα αφιέρωμα στο μοναδικό, Θανάση Βέγγο, θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου, 8.30 μμ, στον κινηματογράφο «Αστυ», σε διανομή της «New Star». Πριν την προβολή θα μιλήσουν ο Παντελής Βούλγαρης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Νίκος Κούνδουρος.

Η διανομή της ταινίας συμπίπτει με τη συμπλήρωση, φέτος, 50 χρόνων από την πρώτη εμφάνιση του Θανάση Βέγγου στον κινηματογράφο. Μέσα από υλικό αρχείου, μαρτυρίες του ίδιου του ηθοποιού, φίλων, συγγενών, συνεργατών, κινηματογραφιστών, η ταινία «παρακολουθεί» την πορεία του λαϊκού ανθρώπου, του εξόριστου αγωνιστή της Μακρονήσου, του ηθοποιού, του παραγωγού, του σκηνοθέτη Θανάση Βέγγου, καθώς και την καθιέρωσή του στη λαϊκή συνείδηση. Μεταξύ άλλων μιλούν στην ταινία ο Νίκος Κούνδουρος, ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο Πάνος Γλυκοφρύδης, ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ο Τάσος Ζωγράφος, ο Γιώργος Λαζαρίδης, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Δήμος Αβδελιώδης, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Αννα Φόνσου, η Αιμιλία Υψηλάντη, η Εφη Ροδίτη, η Βάσια Τριφύλλη.

Η ταινία θα αρχίσει το «ταξίδι» της στις αίθουσες από τις 3/12.

  • Η «New Star» ανακοινώνει την κυκλοφορία σε dvd όλου του κινηματογραφικού έργου του Κώστα Σφήκα.
Εικονογραφημένη «Σονάτα»

Στις 25 Νοεμβρίου (7.30μ.μ.) στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), θα παρουσιαστεί μια βιβλιοφιλική έκδοση του ποιητικού έργου του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», που επιμελήθηκε και τύπωσε ο ζωγράφος - χαράκτης Μανώλης Χάρος. Η δημιουργία της έκδοσης αυτής άρχισε πριν δεκαπέντε χρόνια, που ζούσε ο ποιητής. Ο θάνατός του, όμως, και άλλα γεγονότα καθυστέρησαν την ολοκλήρωσή της.

Το βιβλίο ολοκληρώθηκε τελικά το 2003 και την παραγωγή του έκανε ο ίδιος ο ζωγράφος. «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» κυκλοφορεί σε ογδόντα αριθμημένα αντίτυπα και συνοδεύεται από τέσσερις αυθεντικές λιθογραφίες, που έγιναν από τον Μανώλη Χάρο και τυπώθηκαν σε πέτρα, στο ιστορικό παρισινό εργαστήριο Clot George & Bramsen. Τα αντίτυπα θα διατίθενται από τα πωλητήρια των παραρτημάτων του Μουσείου Μπενάκη.

Την ημέρα της εκδήλωσης θα εκτεθούν λιθογραφίες, προπαρασκευαστικά σχέδια και ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησε ο Μανώλης Χάρος από το 1991 - 2003 για την έκδοση. Για το βιβλίο θα μιλήσουν, οι: Θεόδωρος Γεωργίου, Δημήτρης Αρβανιτάκης και ο καλλιτέχνης.

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ για την ιστορία του κινηματογράφου οργανώνει ο Πειραϊκός Σύνδεσμος από τις 26 Νοέμβρη και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 17 Δεκέμβρη, 8-10 μμ, στα γραφεία του (Καραΐσκου 104). Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 26/11: Οταν οι εικόνες άρχισαν να κινούνται - Οι πρώτες προβολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 3/12: Οι μάγοι των εικόνων - Οι πρώτοι κινηματογραφιστές. 10/12: Τα «μπουσουλήματα» του ελληνικού κινηματογράφου - Οι πιονέροι της εγχώριας παραγωγής. 17/12: Οι ρίζες της κινηματογραφικής αισθητικής.

ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ με τον Γιάννη Λεμπέση διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής (3ης Σεπτεμβρίου 110, Πλ. Βικτωρίας), σήμερα (8.30μμ). Είσοδος ελεύθερη.

«ΜΝΗΜΗ ΙΩΑΝΝΗ ΓΡΥΠΑΡΗ» είναι το θέμα της σημερινής (7μμ) εκδήλωσης που διοργανώνει ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» (πλ. Καρύτση 8). Ομιλήτρια η ποιήτρια Χρυσάνθη Κακουλίδου. Θα απαγγείλουν οι Δημήτρης Πετράτος και Κωνσταντίνα Τσαφαρά.

ΕΡΓΑ ΣΚΑΛΚΩΤΑ (Ελληνικοί Χοροί), Τσαϊκόφσκι (Ρωμαίος και Ιουλιέτα), Βάγκνερ (Τριστάνος και Ιζόλδη) και Μπετόβεν (Συμφωνία αρ. 7) θα ερμηνεύσει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, στην αυριανή της συναυλία (7μ.μ.), στην αίθουσα εκδηλώσεων (Aula) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου). Η συναυλία, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών για την πανεπιστημιακή κοινότητα και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο η Ορχήστρα πραγματοποιεί παράλληλα Μουσικά Εργαστήρια - ανοιχτές πρόβες για τους φοιτητές.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org