ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αλ. Παπαρήγα στην Κούβα

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί την Κούβα από τις 23 μέχρι τις 30 Νοέμβρη 2003, μετά από πρόσκληση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Στη διάρκεια της παραμονής της στην Κούβα η αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρεζ Ρόκε, με τον υπουργό Πολιτισμού Αμπελ Πριέτο, με τον πρόεδρο του Κουβανικού Κοινοβουλίου Ρικάρντο Αλαρκόν ντε Κεσάντα, με τον Χοσέ Μπαλαγκέρ Καμπρέρα μέλος του Πολιτικού Γραφείου - υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του ΚΚ Κούβας, με τον Χοσέ Ραμόν Φερνάντεζ αντιπρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου - πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κούβας, με τον Κάρλος Λάχε Νταβίλα γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής του Υπουργικού Συμβουλίου, με το γενικό γραμματέα των Κουβανικών Συνδικάτων, με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γυναικών, με τον πρώτο γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας, με τον πρόεδρο του Κουβανικού Ινστιτούτου για τη Φίλια των Λαών και με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Η αντιπροσωπεία θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί στην Αβάνα και στο μνημείο του Τσε Γκεβάρα στην πόλη Βίλα Κλάρα. Επίσης θα πάρει μέρος σε μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της νεολαίας και των φοιτητών της Αβάνας και θα επισκεφθεί το Κέντρο Γενετικής Ιατρικής, τη Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή και άλλα ιδρύματα και φορείς της Κούβας.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι Κώστας Παρασκευάς μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, Δέσποινα Μάρκου συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Μανόλης Πάκιας από το «Ριζοσπάστη».

Πατριδογνωμόνιο
Κράτος - τρόμος

Πέφτουν κορμιά στις αγορές, στα πεζοδρόμια, στα κουρεία, στα φουρνάρικα, στους δημόσιους χώρους - πλατείες, στα σχολεία, με θύματα ανυποψίαστους πολίτες. Σε χώρες μουσουλμανικές, μη μουσουλμανικές, ασιατικές αφρικανικές, όλες με κοινό χαρακτηριστικό την πρόσδεση στο δυτικό πολιτικό άρμα ελέγχου του πλανήτη.

Η ανθρώπινη ζωή, μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης πολιτισμού και φύσης, στο κυρίαρχο σύστημα αξιών, επιβεβλημένο με βάρβαρες μεθόδους (δουλεία - αποικιοκρατία - δικτατορίες - συνωμοσίες - πραξικοπήματα - ανήλεη προπαγάνδα - δύο παγκόσμιους πολέμους κι έναν ψυχρό...) είναι η χαμηλότερη αξία. Αναλώσιμη. Υποτιμολογημένη. Υπερκοστολογημένη, όπως στην περίπτωση του «τραγουδιστή» Τζάκσον που χρειάζεται (;) λέει 10 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για να ζήσει (!) Η ανθρώπινη ζωή, παραμένει δυστυχώς, αντί υπεράνω κάθε διαπραγμάτευσης αξία, ένα ταξικό πολιτικό - οικονομικό μέγεθος Χ στην εξίσωση που κατασκευάζουν οι προσωρινά κυρίαρχες ταξικές δυνάμεις της μαύρης καπιταλιστικής αντίδρασης.

Ο ανυποψίαστος, αλλά όχι ταξικά αθώος πολίτης που συνήθως πέφτει νεκρός όπου Γης από τρομοκρατικές επιθέσεις, είναι θύμα διασταυρούμενων πυρών. Από τη μια το... κράτος - τρόμος του κι από την άλλη ο τρόμος - κράτος του. Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος με το οποίο κορόνα - γράμματα μηδενίζεται η ζωή του στο μύλο των συμφερόντων.

Αυτό το παλαιοταξίτικο - νεοταξίτικο μοντέλο κατασκευής κρατικής, νόμιμης δήθεν βίας και ταυτόχρονα κατασκευής της ισοδύναμης (ελεγχόμενης από το ίδιο κέντρο λήψης αποφάσεων εξουσίας) βίαιης εξωθεσμικής βίας, ενυπάρχει στη σύνθεση της λέξης, που στα ελληνικά είναι αποκαλυπτική. Τρομο-κρατία. Τρόμος και Κράτος στο πολιτικό λεξιλόγιο συντίθενται μόνον με ιδεολογική κόλλα. Οι ΗΠΑ (και οι σύμμαχοί τους) είναι φονταμενταλιστικό κράτος. Από τα σπλάχνα του προέκυψε η φονταμενταλιστική αράχνη της «Αλ-Κάιντα». Ακόμη και στις ισλαμιστικές αναλυτικές εκδοχές, η θρησκεία παίζει το ρόλο του ιδεολογήματος, της κόλλας που συνδέει τον τρόμο ως πολιτική επιβολής ισχύος, με το κράτος του, την επικράτειά του δηλαδή.

Οσο η ειρήνη θα εκλαμβάνεται, πλασάρεται και διδάσκεται εμβριθώς στην οικονομία της αγοράς, ως ταξικό προνόμιο αδιατάρακτης καταναλωτικής καθημερινότητας, ως ατομική αξία και δικαίωμα ανόδου στα ταξικά σκαλιά, χωρίς υπολογισμό της ζωής των άλλων, τόσο ο πόλεμος, γενικευμένος, τρομακτικός και τρομοκρατικός θα συνεχίζεται ίδιος κι απαράλλακτος, παρά την ονοματολογία που τον βαφτίζει βολικά για τους πρωταγωνιστές. Ιερός. Ασύμμετρος. Βρόμικος. Κατά του πολιτισμού ή της... αθωότητας.

Ως εδώ σύντροφοι με την αθωότητα του περαστικού πολίτη, που πληρώνει με τη ζωή του την εσωτερική σύγκρουση κράτους - τρόμου στη δυτικού τύπου δημοκρατία. Γιατί αν δεχτούμε την έννοια της αθωότητας, τότε όλοι οι ενήλικοι τουλάχιστον πολίτες είναι ακαταλόγιστων επιλογών άνθρωποι, πολιτικά ανήλικοι λοιπόν υπό την κηδεμονία των δημίων τους. Και το χειρότερο, ως ενήλικοι και τυχόν γονείς ή δάσκαλοι, εκπαιδευτές των παιδιών, των μόνων φυσικών αθώων ζωών μέχρις όμως τη μηχανή του κιμά που λέγεται εκπαίδευση και σύστημα.

Η επαναστατική πολιτική σήμερα δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μου, παρά να ξεκινάει από την άρνηση της αθωότητας των θυμάτων, ώστε να μπορούμε όλοι πριν γίνουμε θύματα να αναγνωρίσουμε τους θύτες μας και να επιτεθούμε στην ισχύ τους.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης, οι ΚΟ του ΚΚΕ εντείνουν τη δραστηριότητά τους. Για τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται:

Στην Εύβοια
 • Σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ την Πέμπτη, 27/11, στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Παπαδημητρίου» στη Χαλκίδα, για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ για τη συσπείρωση και τη συμμαχία στο δρόμο για τη λαϊκή εξουσία, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.
Στην Κοζάνη
 • Εκδήλωση - συζήτηση για την εκλογική μάχη και τη συσπείρωση και συνεργασία των ριζοσπαστικών δυνάμεων, που προσβλέπουν σε ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος του λαού, οργανώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, σήμερα Κυριακή, στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Αλιάκμων». Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην Αθήνα

Αύριο Δευτέρα:

 • Στο «Olympic cetering» στις 11 το πρωί, θα περιοδεύσει ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος του ΚΚΕ.
 • Η Αιμιλία Αγκαβανάκη μέλος της ΚΕ του Κόμματος θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών στην Καλλιθέα, στο καφέ «Παρίς» (Δαβάκη 36), στις 6.30 μ.μ.
 • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Φωκίδας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει σύσκεψη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ, Κοτοπούλη και Βερανζέρου. Καλούνται μέλη και φίλοι του Κόμματος από τη Φωκίδα να συμμετάσχουν.

Την Τρίτη, 25/11:

 • Η Επιτροπή Ποντίων για την εκλογική στήριξη του ΚΚΕ καλεί τους Ποντίους από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης σε συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στο Μενίδι, σε κτίριο στην οδό Παύλου Μελά 29, στον πρώτο όροφο. Θα μιλήσει ο Χρήστος Καράτζαλος, στέλεχος του ΚΚΕ.
 • Στον «Ευαγγελισμό» θα περιοδεύσει στις 9 το πρωί ο Στέλιος Λάμπρου, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ.
 • Στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας στις 12 το μεσημέρι θα περιοδεύσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα, 1/12:

 • Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση, στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), στις 7 μ.μ., με θέμα τις βουλευτικές εκλογές και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Στην Αχαΐα
 • Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης περιοδεύει και σήμερα Κυριακή στην Αχαΐα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει για σήμερα περιοδείες στη Δυτική Αχαΐα σε Απιδεώνα, Καγκάδι και Πέττα.
Στα Τρίκαλα
 • Σήμερα Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στο Ρίζωμα, θα μιλήσει ο Αχιλ. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και στις 7 μ.μ. στο Μικρό Κεφαλόβρυσο η Βάσω Μπακάση, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.
 • Την Παρασκευή, 28/11, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Πύλης Μέγαρον», θα γίνει η συνεστίαση που διοργανώνει η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ προς τιμήν των 85χρονων του Κόμματος.
Στη Γερμανία
 • Η Αχτιδική Επιτροπή Βυρτεμβέργης της ΚΟ του ΚΚΕ στη Γερμανία διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», σήμερα Κυριακή, στις 11 το πρωί, στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Waiblingen.
 • Η Αχτιδική Επιτροπή Ρηνανίας - Βεστφαλίας της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις το Σάββατο, 29/11: Στις 7 μ.μ. στην Alte Weberei στο Γκούτερσλο. Στις 7 μ.μ. στο εστιατόριο «ΣΑΛΟΝΙΚΗ» Kolner str στο Ντίσελντορφ, σύσκεψη φίλων και οπαδών.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org