ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ανάγλυφη χαρτογράφηση της εξουσίας

Το μικροπολιτικό παρασκήνιο, ο παραγοντισμός, η κοτζαμπασίδικη νοοτροπία, ο παλαιοκομματισμός, η μηχανορραφία, οι πελατειακές σχέσεις, οι «λίστες», όλες οι άρρωστες πλευρές του κοινοβουλευτισμού καταγράφονται διαχρονικά και ανάγλυφα στο έργο «Δάφνες και πικροδάφνες» του Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβιαρά, το οποίο παρουσιάζεται, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου και σκηνικά - κοστούμια Φαίδωνα Πατρικαλάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κώστας Καζάκος, Γιάννης Καρατζογιάννης, Θάνος Καληώρας και Γιάννης Μόρτζος.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο «αρχηγείο» τεσσάρων μικροκομματαρχών στην Τρίπολη, σε προεκλογική περίοδο. Μια «ιστορική» παρτίδα πρέφας, παιγμένη από τέσσερις κλασικούς «καφενόβιους» πρεφαδόρους, που με μοναδικό πάθος, πονηριά και καπατσοσύνη πετάνε στο τραπέζι τα «ατού» και τις μπλόφες τους, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα του παιχνιδιού. Οι εθνικοί αγώνες, η αξιοπρέπεια, η τιμή, η φιλία, η εμπιστοσύνη, ο έρωτας μετατρέπονται σε καπίκια και διακυβεύονται.

Το έργο - σημειώνει ο Κώστας Καζάκος - «καταφέρνει με εξαιρετική δραματουργική μαεστρία, περνώντας συνεχώς από το ειδικό στο γενικό, να πραγματοποιήσει μια ανάγλυφη χαρτογράφηση της εξουσίας, απομυθοποιώντας συγχρόνως την ελληνική πολιτική πραγματικότητα».

Οι ήρωες - όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης - «δεν πολιτικολογούν επιφανειακά, ούτε συνθηματολογούν, ούτε επιχειρούν να μας παρασύρουν σε κάποια κατεύθυνση. Με τις συγκρούσεις τους αντίθετα απομυθοποιούνται οι νοοτροπίες, που αντιμετωπίζουν την πολιτική εξουσία ως μέσο ικανοποίησης των προσωπικών επιδιώξεων και αυτό γίνεται με καταλυτικό χιούμορ. Από τη μια δολοπλόκοι και κουτοπόνηροι και από την άλλη αφελείς και αιχμάλωτοι του συστήματος. Θύτες και θύματα, αιθεροβάμονες και τυχοδιώκτες, αποδεικνύονται αδίστακτοι, όταν θίγεται το προσωπικό τους συμφέρον. Ενα συρτάρι με "αμαρτήματα" πολιτικά, που κατέχει ο ένας από αυτούς, τους δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι έχουν ισχύ και ότι θα μπορέσουν επιτέλους να εκπληρώσουν το όνειρο για δόξα και κοινωνική άνοδο».


Κυριακή 23/11
 • Ο Μ. Πασχαλίδης στη σκηνή του «Συρμού»
  Ο Μ. Πασχαλίδης στη σκηνή του «Συρμού»
  Στον πολύχρωμο ποπ κόσμο του με μουσικές και τραγούδια από τους προσωπικούς του δίσκους, αλλά και επιλογές από αγαπημένα ξένα και ελληνικά τραγούδια, θα μας μεταφέρει (10μ.μ.) ο Γιώργης Χριστοδούλου στο «Free2go» (Βουλιαγμένης 22).
 • Ο Μαρίνος Χειμώνας (τρομπόνι) και ο Χρήστος Κουτσογιάννης (τύμπανα) φιλοξενούνται στο χώρο «Verve» (Δροσοπούλου 96, Κυψέλη). Στις 28/11 θα παρουσιαστούν στα «8 Δυτικά» (Λ. Καβάλας 387, Αιγάλεω).
 • Ολοκληρώνει απόψε τις εμφανίσεις του στις «φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος) ο Ψαραντώνης.
Δευτέρα 24/11
 • Στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι) εγκαινιάζεται έκθεση χαρακτικής των: Γιώργου Βακιρτζή, Γιώργη Βαρλάμου, Δημήτρη Παπαγεωργίου. Συγκεκριμένα, από τη δημιουργία του Γ. Βακιρτζή παρουσιάζονται χαρακτικά σε λινόλεουμ, με θέματα που σηματοδοτούσαν τη ζωγραφική του στις δεκαετίες 1960-1970. Ο Γ. Βαρλάμος εκθέτει χαρακτικά σε χαλκογραφία και ξυλογραφία, ενώ από τη δημιουργία του Δ. Παπαδημητρίου εκτίθενται χαρακτικά των δεκαετιών 1950-1970.
 • Από σήμερα, μέχρι και τις 14 του Δεκέμβρη, ο «Πολυχώρος Αθηναΐς» φιλοξενεί μια ασυνήθιστη έκθεση. Παλιά, ξεχασμένα αντικείμενα, κοσμήματα, νομίσματα, καμένες λάμπες, κουταλάκια, βόλοι κ.ά. αξιοποιήθηκαν από τα χέρια της Βάσως Τσόνογλου και της Μαίρης Σαμόλη, αναδείχθηκαν σε στεφάνια...
Τρίτη 25/11
 • Εργα του δασκάλου της ζωγραφικής Παναγιώτη Τέτση, πλαισιωμένα από νεότερους σύγχρονους ζωγράφους, παρουσιάζει η αίθουσα τέχνης «Σκουφά» (Σκουφά 4). Συγκεκριμένα εκτίθενται έργα των: Ανδρεαδάκη, Βέργη, Γιαννακάκη, Δασκαλάκη, Κανά, Κοντέλλη, Κοντογούρη, Μανουσάκη, Παπακώστα, Παπανικολάου, Ρόρρη κ.ά.
 • Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στο τάνγκο και τον Αστορ Πιατσόλλα, παρουσιάζει η Julia Migenes στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τετάρτη 26/11
 • Ο Ψαραντώνης στις «Φωνές»
  Ο Ψαραντώνης στις «Φωνές»
  «Αιγαίου Περίπλους» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται (7μ.μ.), στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20), του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Θα παρουσιαστούν 83 χαρακτηριστικά δείγματα της χαρτογραφικής παραγωγής από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα.
 • «Ελληνική γλυπτική - χαρακτική. Συλλογές Θόδωρου Χατζησάββα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51).
Πέμπτη 27/11
 • «Μουσική της Μικρασίας» θα παρουσιάσουν στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος), οι: Μάριος Παπαδέας, Βασίλης Παπανικολάου, Αλέξανδρος Παπαδημητράκης.
 • «Χαίρε Πόλις. Γλυπτά σε κλίμακα» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Νίκου - Γιώργου Παπουτσίδη, που φιλοξενείται στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5).
Παρασκευή 28/11
 • Σήμερα, αύριο και την Κυριακή (10.30μ.μ.), αλλά και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (έως τις 11/12), στη σκηνή του «Συρμού» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ»), ο Μίλτος Πασχαλίδης θα μας ταξιδέψει στα μονοπάτια του ελληνικού τραγουδιού. Ακόμη, θα μας συστήσει τη νέα του δισκογραφική δουλιά με τίτλο: «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος», που φέρει την υπογραφή του ίδιου στους στίχους, καθώς και των: Αλκη Αλκαίου, Οδυσσέα Ιωάννου, Δημήτρη Αποστολάκη και Θοδωρή Παυλάκου.
 • Από σήμερα και έως τις 4 του Δεκέμβρη στη σκηνή του «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς), φιλοξενείται το αιγυπτιακό συγκρότημα «El Hayet».
Σάββατο 29/11
 • Στις 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η χορωδία Γκέχινγκερ Καντοράι μαζί με το Σύνολο Πνευστών της Ακαδημίας Μπαχ της Στουτγάρδης, θα συμπράξουν στην παρουσίαση του μνημειώδους έργου του Μπαχ, «Κατά Ματθαίον Πάθη».

Εργο του Νίκου - Γιώργου Παπουτσίδη
Εργο του Νίκου - Γιώργου Παπουτσίδη

«Κρυστάλλινο ποτήρι». Εργο του Ευθ. Παπαδημητρίου από την έκθεση «Ελληνική γλυπτική - χαρακτική. Συλλογές Θόδωρου Χατζησάββα»
«Κρυστάλλινο ποτήρι». Εργο του Ευθ. Παπαδημητρίου από την έκθεση «Ελληνική γλυπτική - χαρακτική. Συλλογές Θόδωρου Χατζησάββα»Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org