ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Αδιαφορούν για το μαζικό αθλητισμό

«Το ξέρουν όλοι ότι είναι κυλιόμενο πρόβλημα μιας τουλάχιστον δεκαετίας. Ο μαζικός αθλητισμός δεν πληρώθηκε ποτέ»... Η ομολογία ανήκει στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Λιάνη, και έγινε στην προσπάθειά του ν' αποκρούσει κατηγορίες ότι φταίει για το χρέος προς τις ομοσπονδίες. Ανεξάρτητα όμως από την αφορμή, η ουσία δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, ενδιαφέρονται μόνο για το κομμάτι του αθλητισμού που περιστρέφεται γύρω από το κέρδος, έχοντας ρίξει στο περιθώριο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ασχολούνται και ενισχύουν ποικιλοτρόπως τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και έχουν καταδικάσει σε μαρασμό, το άδολο κομμάτι. Που δεν υπόκειται σε συναλλαγές και δοσοληψίες, αλλά σε ιδανικά, ηθικές αξίες και ανθρώπινους στόχους. Που δεν είναι μπίζνα και θέαμα, αλλά ουσία ζωής και χαρά. Γι' αυτούς, το δικαίωμα στην άθληση έχει δύο παραμέτρους. Ως παροχή επί πληρωμή ή ως εντυπωσιακά λογύδρια.

Ως μέλος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός κατά καιρούς υποστηρίζει, όπως και άλλοι ομοϊδεάτες του, ότι ενδιαφέρεται και στηρίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ομως τα οικονομικά αδιέξοδα στον αθλητισμό, σε συνδυασμό με δικομματικά παιχνίδια και εσωκομματικά «μαχαιρώματα», και μάλιστα ενόψει εκλογών, έφεραν στην επιφάνεια την πραγματικότητα. Οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν, στην προσπάθεια υπεράσπισης του εαυτού τους, να αναγνωρίσουν αλήθειες. Κατέρριψαν ακόμα και το συχνά - πυκνά προβαλλόμενο ισχυρισμό τους ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

Οπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός, βάσει της κυβερνητικής επιλογής, στον αθλητισμό βιτρίνας (π.χ. για τους Ολυμπιακούς) έχει καταβληθεί το 100% των επιχορηγήσεων, ενώ οι υπόλοιποι παραπέμφθηκαν σε δάνειο ή (στην καλύτερη περίπτωση) στις ελληνικές καλένδες. Ακόμα τη στιγμή που... δεν υπάρχουν λεφτά, δίνονται (βάσει των επίσημων στοιχείων) «4 εκατ. ευρώ για οργανωτικές επιτροπές, συνέδρια, πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς, διαφημίσεις, περίπου 22 εκατ. ευρώ για έκτακτες επιχορηγήσεις (π.χ. περίπου 1 δισ. δρχ. μπόνους στην Εθνική ποδοσφαίρου!), 1 εκατ. ευρώ για γήπεδα κάποιων ΠΑΕ. Οποιος αθλητής μου ζήτησε βοήθεια για την Ολυμπιακή του προετοιμασία, του την έδωσα και μάλιστα πλουσιοπάροχα. Για να μη βγάλω τα νούμερα στη φόρα»...

Το ΚΚΕ, χρόνια τώρα, καταγγέλλει αυτήν την πραγματικότητα και παλεύει και διεκδικεί για την εξασφάλιση λαϊκού δικαιώματος για άθληση. Να σταματήσουν τα χρήματα του λαού να χαρίζονται σε επιχειρηματίες και να διατεθούν - επιστραφούν στο σύνολο, ώστε η άθληση των εργαζομένων και της νεολαίας ν' αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο. Να μην είναι απλά προεκλογικές υποσχέσεις και αποσπασματικά προγράμματα - άλλοθι. Οι συνέταιροι στο δικομματισμό προσάπτουν στο ΚΚΕ αδικαιολόγητες εμμονές, αβάσιμες αιτιάσεις και μονολιθικότητα. Το κατηγορούν ότι αυτά που λέει δεν έχουν σχέση με την αλήθεια και ότι τάχα ενδιαφέρονται για το γενικό καλό. Οι πράξεις τους όμως τους διαψεύδουν οικτρά.

Λεφτά, όπως οι ίδιοι επιβεβαιώνουν, υπάρχουν. Ο καταμερισμός τους είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. Και αυτοί έχουν αποφασίσει να διατίθενται τεράστια κονδύλια στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και για προγράμματα ερασιτεχνικού αθλητισμού να μην περισσεύουν. Μ' αποτέλεσμα σε σωματεία, γυμναστές κλπ. να οφείλονται πολλά. Ο αθλητισμός για τους εργαζόμενους και τους νέους, τους μαθητές και φοιτητές να είναι πολυτέλεια. Και επιπλέον ο υφυπουργός να εξαγγέλλει κατάργηση προγραμμάτων, με τη δικαιολογία πως δε λειτουργούν σωστά. Δηλαδή «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι»... Οταν μάλιστα με διαφόρους τρόπους ενισχύονται οι επιχειρηματίες του αθλητισμού. Οταν ο ίδιος παραδέχεται ότι στις ομοσπονδίες δε γίνονται όσοι και όπως πρέπει έλεγχοι, για το πού πάνε τα λεφτά του ελληνικού λαού...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
«Μαγνήτης» η Τούμπα

ΠΑΟΚ και Ηρακλής θα κοντραριστούν στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης

Ο Αναστασιάδης έχει περάσει και από τον πάγκο του Ηρακλή

Sportidea

Ο Αναστασιάδης έχει περάσει και από τον πάγκο του Ηρακλή
Μπορεί το μεγάλο ματς της αγωνιστικής, δηλαδή το χτεσινό ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού να έκλεβε την παράσταση στα πλαίσια της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το σημερινό «κυρίως πιάτο» δεν έχει ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Ας δούμε όμως αναλυτικά τις αναμετρήσεις:

Αναμφίβολα το κυριότερο ματς θα γίνει στην Τούμπα (20.15 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ). Εκεί ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί τον συμπολίτη του Ηρακλή. Και οι δυο μονομάχοι έχουν προβλήματα. Ο «δικέφαλος» διοικητικά (παραίτηση Γούμενου), όμως και ο Γηραιός αγωνιστικά, αλλά και το θέμα προπονητή, αφού στον πάγκο θα είναι υπηρεσιακός ο Γιώργος Καραΐσκος.

Αναφερόμενος στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο Αγγελος Αναστασιάδης τόνισε: «Είναι ένα κλασικό ντέρμπι και όλα είναι ανοιχτά. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας ξεγελάσει η αγωνιστική πτώση του αντιπάλου. Πρέπει να παλέψουμε σκληρά και στα ενενήντα λεπτά και με τη βοήθεια και του κόσμου μας να φτάσουμε στη νίκη».

Ο Γιώργος Καραΐσκος από τη μεριά του είπε: «Είναι αντιληπτό ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή η ομάδα δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Ψάχνουμε όμως μια νίκη που θα μας αφυπνίσει και θα μας οδηγήσει ακόμη πιο ψηλά στη συνέχεια. Οι παίκτες έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση είναι σχεδόν οριακή και νομίζω ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να φτάσουμε στο θετικό αποτέλεσμα. Σεβόμαστε τον ΠΑΟΚ, όμως αν τον φοβηθούμε, το χάσαμε το παιχνίδι».

Ιδιαίτερα αμφίρροπο ματς αναμένεται να γίνει και στο Αιγάλεω. Εκεί το «Σίτι» θα υποδεχτεί τη γειτόνισσα Χαλκηδόνα (18.15 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) σε ένα συνοικιακό ντέρμπι. Ο τεχνικός ηγέτης των γηπεδούχων, Γιώργος Χατζάρας, δήλωσε: «Η Χαλκηδόνα όπως κι εμείς έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά στο πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αγωνιστικότητα και πειθαρχία ώστε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς της νίκης και να διατηρηθούμε ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα.

Στην αντίπερα όχθη ο Γιώργος Παράσχος κρατά χαμηλούς τόνους: «Γνωρίζουμε τις δυσκολίες του αγώνα. Είμαστε όμως έτοιμοι και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τουλάχιστον το βαθμό της ισοπαλίας».

Σημαντική αναμέτρηση θα έχουμε και στο Χαριλάου (17.15), όπου ο Αρης θα αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο. Ο προπονητής τον «κιτρινόμαυρων», Ολε Σκόμποε, είπε: «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε την πρώτη νίκη επί των ημερών μου. Ξέρω ότι ο Πανιώνιος τα τελευταία χρόνια έχει μια εξαιρετική ομάδα. Εχω εμπιστοσύνη στους παίκτες και νομίζω ότι και με τη συμπαράσταση του κόσμου θα φτάσουμε στη νίκη».

Ο κόουτς των «κυανέρυθρων», Γιόζεφ Μπουμπένκο, επισήμανε: «Το Χαριλάου είναι μια ισχυρή έδρα. Πιστεύω όμως ότι από εμάς εξαρτάται η έκβαση του αγώνα. Είμαστε καλύτερη ομάδα, όμως αυτό πρέπει να το δείξουμε στο γήπεδο».

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, ο ΟΦΗ θα κοντραριστεί με τη Σκόντα Ξάνθη (18.30).

Ανοικτό παιχνίδι θα έχουμε και στο «Ελ Πάσο» όπου η Καλλιθέα υποδέχεται τον Πανηλειακό (15.00).

Τέλος στη Νεάπολη ο Ιωνικός θα φιλοξενήσει τον Ακράτητο (15.00), σε ένα ντέρμπι επιβίωσης στην κατηγορία.

Β' - Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Στα Γιάννενα τα σπουδαία

Στο Εθνικό στάδιο Ιωαννίνων θα γίνει το σημαντικότερο παιχνίδι της 11ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Εκεί ο αποδυναμωμένος φέτος ΠΑΣ θα υποδεχτεί τον πρωτοπόρο Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο τεχνικός των «κυανόλευκων», Μπο Πέτερσον, τόνισε: «Γνωρίζουμε τις δυσκολίες του αγώνα, όμως θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο». Από τη μεριά του ο Βραζιλιάνος κόουτς των Ποντίων, Εδουάρδο Αμορίν, είπε: «Μπορεί τα Γιάννενα να είναι σε πτώση όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνα. Η έδρα τους είναι καυτή. Ελπίζω ότι με αγωνιστική πειθαρχία και αποφασιστικότητα θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Στ' άλλα ματς της αγωνιστικής θα έχουμε: Λεβαδειακός - Πατραϊκός, Εθνικός Αστέρας - Ποσειδώνας ΝΠ, Νίκη Βόλου - Πανσερραϊκός, Κέρκυρα - Κασσάνδρα, Καλαμάτα - Απόλλωνας. Οι αγώνες αρχίζουν στις 15.00. Τα παιχνίδια Εργοτέλη - Φωστήρα και Παναχαϊκής - Ατρόμητου ματαιώνονται, με απόφαση του ΔΣ της ΕΠΑΕ λόγω αποβολής από το πρωτάθλημα για χρέη (Φωστήρα και Παναχαϊκής).

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Το σημερινό πρόγραμμα: Καστοριά - Μαρκό, Αγ. Δημήτριος - Ηλυσιακός, Θρασύβουλος - Λάρισα, Ρόδος - Ποντιακός, Βέροια - Ατσαλένιος, Αχαρναϊκός - Λύκοι, Αγρ. Αστέρας - Δόξα Δράμας, Χαλκίδα - Βύζας, Κιλκίς - Καβάλα, Θύελλα Π. - Λεωνίδιο. Οι αγώνες αρχίζουν στις 15.00.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ