ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συντονισμός της αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής δράσης

Από διαδήλωση στη νότια Κορέα ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ

Associated Press

Από διαδήλωση στη νότια Κορέα ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ
Σαν εφαλτήριο για νέα δυναμική πορεία του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος, με ενισχυμένα τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά του και μέτωπο στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν στις μέρες μας πολλοί λαοί σε όλο τον πλανήτη, θα λειτουργήσει η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Νοέμβρη στην Αθήνα, όπου είναι και η έδρα του.

Στις διήμερες εργασίες της συνόδου, που έγιναν στο Ζάππειο Μέγαρο, πήραν μέρος 36 αντιπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από 22 χώρες του κόσμου.

Με τις τοποθετήσεις τους, εκτός των άλλων, εκφράστηκε και η συμπαράσταση σε όλες τις χώρες που δέχονται επίθεση από τον ιμπεριαλισμό.

Στη συνάντηση ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις, για την παραπέρα ανάπτυξη της δράσης του ΠΣΕ και ειδικότερα για το Παγκόσμιο Συνέδριο των Κινημάτων Ειρήνης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από 6 έως 9 του Μάη 2004, και θα συμπέσει με την κορύφωση των εκδηλώσεων στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ σε συνεργασία με το ΠΣΕ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας παγκόσμιας κινητοποίησης στις 20 του Μάρτη 2004, μέρα μαύρης επετείου της έναρξης του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, η πραγματοποίηση παγκόσμιας καμπάνιας αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό. Ακόμη, το ΠΣΕ θα συμμετάσχει σε πολλές δραστηριότητες που θα διοργανώσουν διάφορα φιλειρηνικά κινήματα. Το ΠΣΕ θα προετοιμάσει διάσκεψη αλληλεγγύης μαζί με το κουβανικό κίνημα ειρήνης.

Από τις εργασίες της συνόδου της εκτελεστικής επιτροπής του παγκόσμιου συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα
Από τις εργασίες της συνόδου της εκτελεστικής επιτροπής του παγκόσμιου συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα
Ο Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, παρουσιάζοντας την εισήγηση τόνισε την επιτακτική ανάγκη, το ΠΣΕ, τα κινήματα ειρήνης σε όλο τον κόσμο να συνδέσουν τον αγώνα τους με τα άλλα κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται να βάλουν φρένο στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Το ΠΣΕ μέσα σε αυτές τις συνθήκες, υπογράμμισε, «κρατώντας και ενισχύοντας την παρουσία και ταυτότητά του, πρέπει να εξασφαλίσει τη συνεργασία του με το πλήθος των οργανώσεων και κινημάτων που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, της αντίστασης και αντεπίθεσης των λαών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ στις «απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συρίας, της Κούβας, της ΛΔ της Κορέας, του Ιράν και άλλων χωρών για νέες επεμβάσεις», οι οποίες, όπως τόνισε, «συνδέονται με την επιδίωξή τους για κυριαρχία». Και εξέφρασε την ολόπλευρη αλληλεγγύη του ΠΣΕ στην ηρωική Κούβα, στο λαό της ΛΔ της Κορέας και στον παλαιστινιακό λαό.

Σημείωσε πως το ΠΣΕ είναι ανάγκη, όπως έκανε και στο παρελθόν, να υπερασπιστεί τις καταστατικές αρχές του ΟΗΕ, να σταθεί αποφασιστικά και χωρίς «όρους» στο πλάι των λαών και στα δικαιώματά τους και με αυτόν το γνώμονα να τοποθετείται στις όποιες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλων Διεθνών Οργανισμών.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση, η αχαλίνωτη επίθεση του ιμπεριαλισμού που εκφράζεται ενιαία με τον πόλεμο, την κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, την παράδοση Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κλπ. στο μεγάλο κεφάλαιο, την παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κλπ. στους ιδιώτες, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην πείνα, τη φτώχεια και εξαθλίωση οι λαοί. Κάνει επιτακτική την ανάγκη σύνδεσης και συντονισμού και κοινής δράσης του ΠΣΕ και των κινημάτων ειρήνης με τα κοινωνικά και λαϊκά κινήματα.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι αντιπρόσωποι, αποσπάσματα από τις ομιλίες των οποίων και παρουσιάζουμε:

Κατά των ΗΠΑ

Ο Μανουέλ Τεράσας από το Μεξικό, τόνισε ότι τη νέα περίοδο πρέπει να είναι ακόμα πιο δυναμική η δράση του ΠΣΕ και μέσα από αυτή να αναδειχτεί ότι είναι δυνατός ένας καινούριος, ένας διαφορετικός κόσμος. Με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε ότι ο αγώνας για εθνική κυριαρχία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δράσης κατά του ιμπεριαλισμού. Και σημείωσε ότι ειδικά στη Λατινική Αμερική καταγράφεται μια σημαντική άνοδος των κινημάτων.

Ο Μπαχίκ Νάσαρ από την Αίγυπτο, είπε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν πολέμους και εισβολές στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες δυνάμεις για τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας. Το φιλειρηνικό κίνημα, τόνισε, οφείλει να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις και δε χρειάζεται να αναφέρεται στον ιμπεριαλισμό.

Η Ρίνα Μπερτατσίνι από την Αργεντινή, ανέδειξε την ανάγκη να αποκαλυφθεί σε όλη του τη διάσταση το δόγμα του νεοϊμπεριαλισμού και να είναι αυτό στοιχείο του αγώνα για την ειρήνη. Επισήμανε δε, ότι ο λεγόμενος «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» στη Λ. Αμερική εκδηλώνεται με τη μορφή της ναρκω-τρομοκρατίας. Στόχος του ιμπεριαλισμού, είπε, είναι ο παγκόσμιος συντονισμός των δυνάμεων καταστολής υπό την ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου για τη χειραγώγηση και την υποδούλωση όλων των λαών. Εξέφρασε την αλληλεγγύη στην Κούβα, τονίζοντας ότι η υπεράσπιση της επανάστασης είναι στοιχείο - κλειδί. Σαν άξονα δράσης έβαλε την ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα και τη διεύρυνση των συνομιλητών του ΠΣΕ.

Ο Τανταάκι Καβάτα από την Ιαπωνία, παρουσίασε τις απόψεις του κινήματός τους και σημείωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι για την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής των ΗΠΑ και μίλησε για την ανάγκη πολυμορφίας και ευρύτητας του κινήματος. Στόχος του ΠΣΕ, είπε, δεν μπορεί να είναι η ανατροπή του ιμπεριαλισμού αλλά η αποτροπή των παρεμβάσεών του και η προστασία της ειρήνης. Αν τον χαρακτηρίσουμε, πρόσθεσε, αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, αυτό δε θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν είναι σωστό να μιλάμε για αντιιμπεριαλιστικό αγώνα εκ μέρους όλων των οργανώσεων. Υποστήριξε δε, ότι η αναγκαιότητα λαϊκού μετώπου κατά του πολέμου δεν ευσταθεί.

Ο Αλφρεντ Μάρντερ από τις ΗΠΑ, επισήμανε ότι είναι ανάγκη το ΠΣΕ να πρωτοστατήσει στη δημιουργία παγκόσμιου μέτωπο των λαών ενάντια στην παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με περισσότερες δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα, κινήματα, κοινοβουλευτικές δυνάμεις ακόμα και με κυβερνήσεις. Ειδική αναφορά έκανε στους εκβιασμούς που γίνονται σε χώρες και κινήματα, στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι μικρότερες χώρες απειλούνται με διακοπή της χρηματοδότησης και λιμοκτονία. Ο αγώνας μας, σημείωσε, χρειάζεται να περιλαμβάνει τη στήριξη του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Αν αυτόν τον αγώνα δεν τον κάνουν οι λαοί, θα έρθουν οι ΗΠΑ, θα εξαναγκάσουν τον ΟΗΕ να στηρίζει και άλλους πολέμους.

Ο Χιλμπέρτο Κάλβο από την Κόστα Ρίκα, τόνισε ότι η εισήγηση επιβεβαιώνει σε πόσο σωστή κατεύθυνση κινούνται οι θέσεις και η δράση του ΠΣΕ. Οι Ελληνες σύντροφοι, είπε χαρακτηριστικά, έδωσαν ζωή στο ΠΣΕ. Αναφέρθηκε στο φαινόμενο, όπως είπε, ιμπεριαλισμός και στον αγώνα ενάντιά του ο οποίος πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα και στο κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο. Στη συνέχεια, μίλησε για την ανάγκη ένταξης στα φιλειρηνικά κινήματα όλων όσοι αγωνίζονται για την εθνική κυριαρχία και την ειρήνη. Εχουμε, είπε, τη δυνατότητα να θριαμβεύσουμε, αν συνδέσουμε το κίνημά μας με το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι αναγκαίο, κατέληξε, να έρθουμε σε σύγκρουση με το φαινόμενο, τον ιμπεριαλισμό.

Η Νέλα Μαρτίνεθ από το Εκουαδόρ (Ισημερινός), ιδρυτικό μέλος του ΠΣΕ, 90 ετών σήμερα, με ξεχωριστή συγκίνηση μίλησε για την πολύχρονη εμπειρία της από το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα. Ηρθα εδώ στην Αθήνα, είπε, με τις ίδιες σκέψεις που είχα όταν και το 1949 ξεκίνησα το πρώτο ταξίδι για το ΠΣΕ. Τότε αναλάβαμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε για να σώσουμε την ανθρωπότητα από τα εγκληματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού να την καταστρέψει με τα πυρηνικά όπλα. Σήμερα έχουμε το καθήκον να κάνουμε το ίδιο, να τον σταματήσουμε και να τον νικήσουμε. Στην πορεία αυτή δεν έχουν σημασία οι διώξεις, όταν κάποιος προσπαθεί να σώσει την ανθρώπινη ζωή στη Γη. Σήμερα βλέπω η φωνή του παρελθόντος να αναζωπυρώνεται και πάλι, γιατί η ειρήνη στον κόσμο κινδυνεύει από τις ίδιες δυνάμεις που την απειλούσαν και τότε. Αυτός ο αγώνας, ο δικός μας, δεν είναι ένας αγώνας μόνο της παρούσας στιγμής αλλά διεξάγεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έχει μακρύ μέλλον. Είμαι ικανοποιημένη, κατέληξε, για το προνόμιο που έχω να υπερασπίζομαι την ανθρώπινη ζωή.

Ο Ντομίγκο Λόπες από την Πορτογαλία, σημείωσε ότι το ερώτημα που μπαίνει είναι αν υπάρχει ένα κίνημα ή πολλά κινήματα. Στην Πορτογαλία, είπε, έχουμε ένα κίνημα, αλλά για να προκύψει αυτό συνεργαζόμαστε με πολλά. Πρώτα απ' όλα πρέπει να εντοπίσουμε ποιος είναι ο εχθρός και είναι ο ιμπεριαλισμός και η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης. Σημασία έχει να καταφέρουμε χτυπήματα στον ιμπεριαλισμό και στην πολιτική των ΗΠΑ. Δεν πρέπει βέβαια να έχουμε ψευδαισθήσεις. Παράλληλα να στήσουμε γέφυρες μεταξύ των κινημάτων. Είναι απαραίτητο να ανοιχτούμε και να συνεργαστούμε με όποιον εκφράζει τη διάθεση να συνεργαστεί μαζί μας.

Ο Στέφανος Στεφάνου από την Κύπρο, σημείωσε ότι το σημαντικό είναι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που θα φέρουν στην επικαιρότητα τη δράση του ΠΣΕ και θα το κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικό στη μάχη εναντίον του ιμπεριαλισμού και του νεοφιλελευθερισμού. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, καμία αμφιβολία για την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Η άνοδος του αντιπολεμικού κινήματος δεν είναι τυχαία, αλλά προκύπτει από την πολιτική του ιμπεριαλισμού.

Απειλούν με πόλεμο
όποιον αντιστέκεται

Ο Πάλαμπ Σενγκούπτα, από το κίνημα «AIPSO» της Ινδίας, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε: «Οπου προσπαθεί να κυριαρχήσει ο ιμπεριαλισμός, έχει αρχίσει η ανασυγκρότηση και η ανασύσταση κοινωνικών δυνάμεων που τον αντιπαλεύουν». Στην Ασιατική Ηπειρο, συνέχισε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τεράστιες κινητοποιήσεις εναντίον των πυρηνικών όπλων, γιατί τα κινήματα κρίνουν ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ήπειρό μας. «Οι κινήσεις των ΗΠΑ εναντίον της Β. Κορέας, μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις», επισήμανε ο γγ του ινδικού κινήματος ειρήνης.

Και συνέχισε: «Δεν είμαστε υπέρ της παραγωγής πυρηνικών όπλων από τη Β. Κορέα, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να φύγουν οι Αμερικάνοι από την Ασία. Αν εγγυηθούν οι ΗΠΑ ειρήνη στην Κορέα, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην παραγωγή πυρηνικών όπλων». Γι' αυτό ακριβώς πιστεύουμε, συνέχισε με νόημα ότι «οι αγώνες και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν τα κοινωνικά κινήματα και οι ομάδες αποτελούν αντιιμπεριαλιστική δράση, διότι ακριβώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζονται ως ιμπεριαλιστές. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ειρήνης της Κορέας Κιμ Τζιν Μπονγκ, ο οποίο αναφερόμενος στην κατάσταση στη χώρα του υπογράμμισε: «Στην Κορεατική Χερσόνησο, η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε μέρα, από τη στάση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, οι οποίοι έχουν στόχο να καταστρέψουν το Σοσιαλιστικό σύστημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας».

Επεσήμανε δε: «Οι Αμερικανοί έχουν υπό κατοχήν τους τη Ν. Κορέα και σε ασφυκτικό κλοιό ολόκληρη τη Χερσόνησο. Η χώρα μου αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γιατί γνωρίζει όπως και όλοι γνωρίζουν, ότι οι ΗΠΑ αγνοούν διεθνείς συνθήκες, αγνοούν τον ΟΗΕ και κάνουν πόλεμο, αν δεν ακολουθείς τις εντολές τους». Είναι καθήκον όλων μας να εμποδίσουμε τις ΗΠΑ, συνέχισε, και σημείωσε: «Το κορεάτικο κίνημα ειρήνης, διοργάνωσε συνέδριο με θέμα την επανένωση της Κορέας, με τη συμμετοχή κινημάτων ειρήνης από πολλές χώρες του κόσμου. Παράλληλα, καλέσαμε να επισκεφτούν τη χώρα μας Αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρουν να έρθουν αλλά εμποδίστηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση».

Μάλιστα, ανέφερε ότι «η υπογραφή ενός συμφώνου μη επιθέσεως μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και των ΗΠΑ, με τον παράλληλο σεβασμό των διεθνών συμβάσεων, θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση Πιστεύουμε ότι η επανένωση της Κορέας, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή. Και φυσικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή».

Η προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού

Εκατοντάδες φοιτητές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, επισκέπτονται την Κούβα, για να διαπιστώσουν από κοντά την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Νησί της Επανάστασης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στην «Κουβανέζικη Ενωση για την Ειρήνη», το φιλειρηνικό κίνημα της Κούβας, μέλος του ΠΣΕ, το οποίο με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να αναπτύξει δεσμούς φιλίας και ειρηνικής συνύπαρξης με τους λαούς της Βορείου Αμερικής. «Φοιτητές από το πανεπιστήμιο "Τολέιν" της Καλιφόρνια, το "Αλαμπάμα", το "Γέιλ", το πανεπιστήμιο της Χαβάη, ήρθαν στην Κούβα», τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Ορλάντο Φουντόρα. Ηρθαν στην Κούβα, σημείωσε, ο Πρόεδρος του Κουβανικού Κινήματος Ειρήνης, επισκέφτηκαν πολλά σημεία της χώρας και όπως μας είπαν περίμεναν με αυτά που είχαν ακούσει από την προπαγάνδα στις χώρες τους να δουν «έντονη αστυνομοκρατία, απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση», την οποία δεν είδαν πουθενά.

Ο Ορ. Φουντόρα, παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του κουβανικού κινήματος ειρήνης, θέλησε να υπογραμμίσει την ανάγκη ενημέρωσης των λαών, προκειμένου οι ιμπεριαλιστές να μη χρησιμοποιούν, όπως είπε, «ψεύτικα επιχειρήματα, ως προσχήματα για να επιτίθενται σε βάρος λαών και κρατών». Ο ίδιος, τόνισε ότι τόσο στη Λατινική, όσο στην Κεντρική αλλά και στη Βόρεια Αμερική έχει αναπτυχθεί «ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα».

Σπέρνουν φτώχεια
πολέμους και εξάρτηση

«Οι "ελευθερωτές" της Γιουγκοσλαβίας, Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, αφού αρχικά διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία, όπως πριν πολλές δεκαετίες οι Ναζί, μετά τον πόλεμο άφησαν πίσω τους, φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία της τάξης του 50%, τριπλάσιο εξωτερικό χρέος, μεγάλο πληθωρισμό, μηδενική εγχώρια παραγωγή, παρέμβαση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Γιουγκοσλαβίας».

Με τη γλαφυρή αυτή περιγραφή, ο Βλαντιμίρ Κρσγιάλιν, εκπρόσωπος του κινήματος ειρήνης από τη Σερβία - Μαυροβούνιο, μετέφερε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, μετά τον πόλεμο των ΝΑΤΟικών γερακιών, εναντίον της. Αναφέρθηκε, επίσης, στην «άδικη και εγκληματική» όπως τη χαρακτήρισε κράτηση του Σλ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος όπως τόνισε «είναι αιχμάλωτος πολέμου του ΝΑΤΟ».

«Η χώρα μου είναι εισβολέας»! Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση ο Χουάν Πάμπλο Γκαρσία, από τον Αγιο Δομίνικο, θέλησε να περιγράψει τις σχέσεις της κυβέρνησης της χώρας του με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. «Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 300 στρατιώτες του Αγιου Δομίνικου, βρίσκονται κάτω από τις εντολές των Αμερικανών στο Ιράκ. Αντάλλαγμα για τις "υπηρεσίες" που προσφέρει η χώρα μου, είναι να υπογράψει η κυβέρνηση μια συνθήκη ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας όμως παράλληλα: «Οι συνθήκες και οι συμφωνίες αυτές, ακολουθούν άλλες συμφωνίες με τις πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ, οι οποίες προμηθεύουν όπλα το δομινικανό στρατό»...

Τη δράση του παλαιστινιακού κινήματος ειρήνης μετέφερε η Σαμάρ Κατούμπ, η οποία σημείωσε: «Στο κίνημά μας δεχόμαστε όσους εργάζονται και παλεύουν για την ειρήνη. Δεν κάνουμε διαχωρισμούς, μέλη μας είναι και Ισραηλινοί. Ο αγώνας μας επικεντρώνεται στην εξάλειψη της ισραηλινής κατοχής από τα παλαιστινιακά εδάφη. Σ' αυτή την προσπάθεια, σ' αυτό τον αγώνα θέλουμε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, να λειτουργήσει σαν οργανισμός "ομπρέλα" να προβάλει και να παλέψει για την επίλυση του Παλαιστινιακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

«Στην υποσαχάρια Αφρική, αυτή τη στιγμή μεγάλες επιχειρήσεις πλουτίζουν και ευημερούν, την ίδια στιγμή που οι ντόπιοι πληθυσμοί ζουν με 0,20 δολάρια τη μέρα». Αυτό τόνισε ο Ντ. Οκόμπι, από το αφρικανικό κίνημα ειρήνης, ο οποίος έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη επίθεση από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εναντίον της Αφρικής, που μαστίζεται από τη «φτώχεια, τις ασθένειες και τους πολέμους, που με τον ένα ή άλλο τρόπο, οι μεγάλες δυνάμεις "έσπειραν" στη μαύρη ήπειρο». Μίλησε ακόμα για την ανάγκη να υπάρξει σχέδιο ανάκαμψης του φιλειρηνικού-αντιπολεμικού κινήματος στις αφρικανικές χώρες. Στα πλαίσια αυτά πρότεινε περιοδεία του ΠΣΕ στην Αφρική και στη συνέχεια σύγκληση διάσκεψης στο Ντακάρ, για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης.

Η συνόψιση των διαδικασιών

Μετά την πλούσια συζήτηση ο ΕΓ του ΠΣΕ Θανάσης Παφίλης, συνοψίζοντας σημείωσε:

«Η συνεδρίαση της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι το ΠΣΕ βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και η δράση του είναι πολλαπλάσια από αυτή που γνωρίζαμε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Η συζήτηση και αντιπαράθεση για το χαρακτήρα του είναι σημαντικές. Δεν αφορά στη φραστική διατύπωση του αντιιμπεριαλιστικού του χαρακτήρα μόνο, αλλά κυρίως γιατί επηρεάζει καθοριστικά την τοποθέτησή του στα μεγάλα και μικρά προβλήματα (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Κούβα, Κορέα, κλπ.).

Ο πιο σαφής αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΠΣΕ το βοηθάει να αναπτύξει τις συνεργασίες του με άλλα κινήματα σε επιμέρους θέματα και γι' αυτό πρέπει να ισχυροποιηθεί, ώστε να υπάρχει μέσα στη γενική αμφισβήτηση ο σωστός προσανατολισμός του κινήματος. Σε διαφορετική περίπτωση η ενότητα γίνεται αυτοσκοπός και όχι μέσο για τον αγώνα».

Εκτός από την «Πολιτική Απόφαση» και το «Σχέδιο Δράσης» στα πλαίσια της Διάσκεψης εκδόθηκαν δύο ψηφίσματα αλληλεγγύης στη ΛΔ της Κορέας και απελευθέρωσης του Σλ. Μιλόσεβιτς.

Στη συνεδρίαση της ΕΕ έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την Ολυμπιάδα Ειρήνης, διατυπώθηκαν γνώμες και ιδέες πάνω στην εισήγηση που παρουσίασε εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ ο Ηλ. Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ