ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ
Καταστροφικά αποτελέσματα!

Μιλώντας στην Καρδίτσα, ο Β. Μπούτας ξεσκέπασε με συγκεκριμένα στοιχεία τα κυβερνητικά προεκλογικά ψεύδη για δήθεν θετικά αποτελέσματα στο πρόβλημα του βαμβακιού και «δικαίωση» της αντιαγροτικής πολιτικής

ICON

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε, προχτές Παρασκευή, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) ήταν μια πρώτη απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης ν' αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας σαν θετική την καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγρότες νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, που αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα την Καρδίτσα κι αύριο τη Λάρισα, θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να «περάσει» στη Θεσσαλία η κυβερνητική προπαγάνδα για την ΚΑΠ, όπως δεν «έπιασε» και η τακτική της παραπλανητικής προεκλογικής παροχολογίας, που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην προχτεσινή αγροτική συγκέντρωση ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, ξεσκέπασε τα ψεύδη του υπουργείου Γεωργίας, ανέδειξε τα πραγματικά αίτια των αγροτικών προβλημάτων και υπέδειξε τους πραγματικούς πολιτικούς ενόχους, που πρέπει - και με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές - να τιμωρήσουν οι αγρότες.

«Βαμβακερά» ψεύδη

Απαντώντας στις κυβερνητικές ψευτιές για το βαμβάκι - το αποτυχημένο «τρίο» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας ισχυρίζεται, προκλητικά, ότι η συγκυριακή αύξηση της τιμής του βαμβακιού φέτος οφείλεται στην «πετυχημένη» πολιτική που ακολούθησαν τα τρία τελευταία χρόνια! - ο Β Μπούτας ανέφερε ότι την τελευταία τριετία και λόγω του αναθεωρημένου κανονισμού της ΕΕ, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

  • Εμειναν εκτός επιδότησης τεράστιες ποσότητες βαμβακιού.
  • Αυξήθηκαν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με αποτέλεσμα να πέσει η τιμή του προϊόντος στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας.
  • Μειώθηκε δραστικά η βαμβακοκαλλιέργεια κι από 4.500.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν στη χώρα μας πριν μια εξαετία, φτάσαμε στα 3.400.000.

Ολα αυτά - επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ - είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και χιλιάδες μικροκαλλιεργητές - κυρίως φτωχοί χωρικοί, οι οποίοι εκτός από την απασχόλησή τους με τα χωράφια, έκαναν και μερικά μεροκάματα σε άλλες δουλιές για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους - να ξεκληριστούν από τη γη τους και ν' αναγκαστούν να φύγουν από τα χωριά τους, ψάχνοντας για δουλιά στις ελληνικές μεγαλουπόλεις ή στην ξενιτιά.

«Αγρια» ΚΑΠ

Ακόμα χειρότερα είναι όσα «έρχονται» για τους βαμβακοπαραγωγούς, με την αναθεώρηση της ΚΑΠ, που εγκρίθηκε στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ και με προεδρεύοντα στο Συμβούλιο Υπουργών τον Γ. Δρυ. Οπως σημείωσε ο Β. Μπούτας, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) για το βαμβάκι θα έχουμε:

  • Αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή και σταδιακή μείωσή της κατά 3% την πρώτη χρονιά εφαρμογής των νέων μέτρων, συν 4% τη δεύτερη και συν 5% την τρίτη.
  • Νέα στρεμματική μείωση, κατά 11,5%, της βαμβακοκαλλιέργειας.

Αυτές οι αποφάσεις - υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ - θα οδηγήσουν σε πλήρη χρεοκοπία τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς και, ταυτόχρονα, θ' αφήσουν χωρίς δουλιά χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στους τομείς που σχετίζονται με το βαμβάκι, από τη σπορά μέχρι την εκκόκκιση και τη μεταποίηση του προϊόντος.

Δύσκολη ζωή

Ο Β. Μπούτας απάντησε και στους ισχυρισμούς των κυβερνώντων πως με την πολιτική που εφαρμόζεται βελτιώνεται, δήθεν, η ζωή των αγροτών και γενικότερα των ανθρώπων της υπαίθρου, επισημαίνοντας ότι:

  • Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται, καθώς οι τιμές των προϊόντων παραμένουν χαμηλές και το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο βαμβακόσπορος κοστίζει 2.500 δρχ. το κιλό, ενώ ανάλογα αυξημένες είναι οι τιμές στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα άλλα γεωργικά μέσα και εφόδια.
  • Τα αγροτικά χρέη αυξάνονται, καθώς η ΑΤΕ συνεχίζει την τοκογλυφική πολιτική της και οι νέες ρυθμίσεις όχι μόνο δε διαγράφουν τους τόκους υπερημερίας και τα πανωτόκια, αλλά υποχρεώνουν τους αγρότες να υποθηκεύσουν κι άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεσμευτούν.
  • Παρά τις αυξήσεις στην ασφαλιστική εισφορά για τον ΕΛΓΑ, σε περίπτωση καταστροφών στις καλλιέργειες από αντίξοα καιρικά φαινόμενα, οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται ή παίρνουν, με μεγάλη καθυστέρηση, εξευτελιστικές αποζημιώσεις, που δεν καλύπτουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα.
  • Τα καθημερινά έξοδα αυξάνονται, καθώς οι αγρότες και οι άλλοι εργαζόμενοι του χωριού πληρώνουν περισσότερα για το σπούδαγμα των παιδιών και την εξασφάλιση της ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, προς δόξαν, βεβαίως, των δημόσιων και δήθεν δωρεάν συστημάτων Παιδείας και Υγείας. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η ζωή των συνταξιούχων του ΟΓΑ, που καλούνται να ζήσουν με 170 ευρώ το μήνα!

Ερχόμενος στο «διά ταύτα», ο Β. Μπούτας τόνισε ότι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ δε χωράει μερεμέτια και διορθώσεις, αλλά πρέπει ν' ανατραπεί, για να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Φεύγουν μακριά κι από τους δυο!

ΣΕ μια «αντιπαράθεση» σε τηλεοπτικό κανάλι της Θεσσαλίας, ο υφυπουργός Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλης, προκάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ, Χρ. Ζώη, να του απαντήσει γιατί, αφού ισχυρίζεται ότι η ΝΔ διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης στο πρόβλημα του βαμβακιού, δεν προτείνει τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει στο πλαίσιο της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, για ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο νεοδημοκράτης βουλευτής, προσπάθησε να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση που βρέθηκε, υποστηρίζοντας ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα έκανε καλύτερη διαπραγμάτευση.

ΑΝ ο Χρ. Ζώης δεν ήταν βουλευτής ενός κόμματος που συμφωνεί, απολύτως, με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μπορούσε ν' απαντήσει ως εξής στον Φ. Χατζημιχάλη: «Απαιτήστε να καταργηθεί ο κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, ν' αυξηθούν τα κονδύλια της κοινοτικής χρηματοδότησης για το προϊόν, ν' αρθούν οι περιορισμοί στην καλλιέργεια, οι ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ούτως ώστε ο Ελληνας βαμβακοπαραγωγός να πουλάει στην τιμή στόχου και να εξασφαλίζει ένα καλό εισόδημα».

ΟΜΩΣ, η ΝΔ «αδυνατεί» ν' αντιπαρατεθεί, επί της ουσίας, στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, καθότι δεν έχει να προτείνει κάτι το διαφορετικό από ό,τι εφαρμόζεται και οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος και σε μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αυτή η «εγγενής αδυναμία» δημιουργεί ελπίδες στο ΠΑΣΟΚ ότι με λίγη προσπάθεια παραπάνω - δηλαδή με περισσότερες προεκλογικές υποσχέσεις και μεγαλύτερα ψεύδη - μπορεί να μειώσει τις εκλογικές απώλειές του στον αγροτικό κόσμο, κλείνοντας την «ψαλίδα» με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΘΑ πρέπει, όμως, το κυβερνών κόμμα ν' αντιληφθεί ότι δεν έχει να κάνει μόνο με τη ΝΔ, η οποία κινείται στον ίδιο «αγροτικό δρόμο». Εχει να κάνει και με το ΚΚΕ, η επιρροή του οποίου αυξάνεται, συνεχώς, στους μικρομεσαίους αγρότες και, γενικότερα, στους ανθρώπους της υπαίθρου. Οχι μόνο γιατί στέκεται πάντα στο πλευρό της αγροτιάς που αγωνίζεται για το ψωμί και το δίκιο. Αλλά και γιατί είναι το μόνο κόμμα που αντιπαρατίθεται στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προτείνει ένα πρόγραμμα, η εφαρμογή του οποίου διασφαλίζει το παρόν και το μέλλον του αγρότη.

ΒΕΒΑΙΩΣ, τα κόμματα του δικομματισμού επιδιώκουν να πάρουν και σ' αυτές τις εκλογές τη «μερίδα του λέοντος» των αγροτικών ψήφων. Οχι, φυσικά, επειδή το πρόγραμμά τους εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και των άλλων εργαζομένων του χωριού, αλλά γιατί έχουν τα «μέσα» - οικονομικά, επικοινωνιακά κ.ά. - να ξεγελούν ψηφοφόρους και δε διστάζουν να καταφεύγουν σε πιέσεις και εκβιασμούς, για να υφαρπάσουν την αγροτική ψήφο.

ΠΑΡ' ΟΛΑ αυτά οι αγρότες έχουν εμπειρία χρόνων μέσα από τους αγώνες τους για το ποιο κόμμα πραγματικά υπερασπίζει και προωθεί τα δικά τους συμφέροντα. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί αγρότες που είναι αποφασισμένοι, αυτή τη φορά, να μην ψηφίσουν ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΝΔ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να τό 'χουν ακόμα πιο δυνατό στο πλευρό τους...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ