ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Σταθμός για τον κλάδο και όλη την εργατική τάξη

Την Τετάρτη 26 Νοέμβρη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πανεξόρμηση των οικοδόμων για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 26 Νοέμβρη που αποφάσισε η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Με μπούσουλα την απόφαση της Ομοσπονδίας, η μάχη για την απεργία έχει ξεδιπλωθεί σε όλα τα γιαπιά και τα εργοτάξια, με περιοδείες, εξορμήσεις, συνελεύσεις στα συνδικάτα, στα παραρτήματα. Στους τόπους δουλιάς προετοιμάζεται και οργανώνεται η απεργία, αλλά και οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα με κεντρικές στην Αθήνα στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στη Θεσσαλονίκη στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στην Πάτρα στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Οι οικοδόμοι ετοιμάζουν την αγωνιστική απάντηση του κλάδου στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής που είναι και υπεύθυνη για την εργοδοτική ασυδοσία, για τα μεροκάματα πείνας, που τους στέλνει να κρέμονται στις σκαλωσιές, να δουλεύουν χωρίς ένσημα και ταυτόχρονα να στερούνται αυτοί και οι οικογένειές τους τα αγαθά της Υγείας και της Παιδείας. Η απεργία των οικοδόμων, πάνω στους οποίους τα τελευταία χρόνια το μεγάλο κεφάλαιο στη χώρα μας έχει στηρίξει μεγάλο μέρος των κερδών του, με την υπερεκμετάλλευσή τους στα μεγάλα έργα που γίνονται, έρχεται να απαντήσει σε όλα αυτά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο συνολικά για την εργατική τάξη, που βλέπει καθημερινά να της αφαιρούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Σε μια περίοδο που ακόμα και αυτό το δικαίωμα της απεργίας βλέπουν να αμφισβητείται και να βάλλεται από τους υποτακτικούς του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό ακριβώς η συγκεκριμένη απεργία δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο. Είναι πρώτα απ' όλα συνέχεια των αγώνων που έδωσαν και οι οικοδόμοι μέσα από το ΠΑΜΕ το προηγούμενο διάστημα και σκοπεύει να σημάνει αγωνιστικό προσκλητήριο και για την υπόλοιπη εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Σε αντεπίθεση για νέα δικαιώματα

Τρεις ημέρες πριν την απεργία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Αντρέας Ζαζόπουλος απαντάει σε ερωτήσεις του «Ρ» για την πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου, αλλά και για δύο ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, τα εργατικά ατυχήματα και τους αλλοδαπούς εργαζόμενους.

- Ποιοι είναι οι στόχοι και τα χαρακτηριστικά της απεργίας των οικοδόμων που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη;

- Σήμερα μπροστά στην όξυνση της επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που επιδιώκουν να σαρώσουν και τις τελευταίες εργατικές κατακτήσεις, να συντρίψουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, ο κλάδος μας και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν περιορίζουν την πάλη τους στα χαρακώματα της αντίστασης. Αντίθετα στοχεύουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και τους όρους του αγώνα για την εργατική αντεπίθεση.

Τα αιτήματα αιχμής που προβάλλουμε στην απεργιακή μας κινητοποίηση είναι: Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καλύτερα μεροκάματα, σταθερή εργασία, σύνταξη στα 55, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία και την απόφασή μας να θωρακίσουμε το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, να ανοίξουμε το δρόμο για 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο. Είναι αιτήματα που βρίσκονται στον αντίποδα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, είναι αιτήματα που βάζουν σε κίνηση τις μηχανές της εργατικής αντεπίθεσης για νέα δικαιώματα.

Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι τα αιτήματα που προβάλλουμε δεν επιβάλλονται μόνο κάτω από το βάρος ή την αρίθμηση κινητοποιήσεων. Γνωρίζουμε ότι η ικανοποίησή τους θα έρθει μέσα από σκληρούς, επίμονους ταξικούς αγώνες, αγώνες που μέσα από τη συσπείρωση δυνάμεων, από την ωρίμανση της συνείδησης θα πηγαίνουν τα πράγματα πιο μπροστά, αγώνες που δε θα αντιπαλεύουν μόνο μια επιμέρους πολιτική ή επιμέρους αντεργατικά μέτρα, αλλά το σύνολο μιας πολιτικής που εκπορεύεται από το κεφάλαιο και χτυπάει το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Στο ξετύλιγμα τέτοιων αγώνων που θα ραγίσουν και στην πορεία θα γκρεμίσουν κάθε αντιλαϊκή πολιτική στοχεύει ο κλάδος μας και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα γνωρίζει ότι η προώθηση και λύση αιτημάτων μας εξαρτάται από την επιτυχία αυτής της στόχευσης.

- Είναι γνωστό ότι ο κλάδος των οικοδόμων πληρώνει τον πιο βαρύ φόρο αίματος με δεκάδες νεκρούς οικοδόμους και ακόμα περισσότερους σακατεμένους κάθε χρόνο, με αιτιολογικό τις περισσότερες φορές από πλευράς εργοδοτών την απροσεξία. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι πραγματικές αιτίες που συμβαίνουν τόσα πολλά εργατικά ατυχήματα στις οικοδομές;

- Πίσω από τις φρικτές στατιστικές του τρόμου, πίσω από τους τρομακτικούς αριθμούς υπάρχουν οι αιτίες που τροφοδοτούν αυτή τη βάρβαρη πραγματικότητα. Υπάρχει πρώτα και κύρια η ασυδοσία των εργοδοτών, η λατρεία του κέρδους και της «θεάς» παραγωγικότητας, όπου προσφέρονται ακόμα και ανθρωποθυσίες. Υπάρχει συνενοχή, συναυτουργία των κυβερνήσεων του κεφαλαίου στο ομαδικό έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη. Ολα αυτά «ανθούν» μέσα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα «αξιών», μέσα σε ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα όπου η υγεία και η ζωή του εργάτη αντιμετωπίζονται ως είδος αναλώσιμο, ως καύσιμη ύλη για την αύξηση των κερδών των εργοδοτών.

Για να σταματήσουν οι χώροι εργασίας να είναι καθημερινές παγίδες θανάτου, ένας δρόμος υπάρχει, αυτός του συλλογικού αγώνα, της ταξικής πάλης, η ενίσχυση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων που αναγνωρίζουν στην πράξη ως ύψιστη αξία την ανθρώπινη ζωή και όχι το κέρδος των καπιταλιστών.

- Πολύ μεγάλος αριθμός από τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στη χώρα μας απασχολούνται στις οικοδομές και τροφοδοτούν με εργατικό δυναμικό όλα τα μεγάλα έργα και είναι αυτοί που βιώνουν ακόμα πιο έντονα την εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλιάς. Πώς τους αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία και ο κλάδος γενικότερα;

- Χιλιάδες μετανάστες εργάζονται στις οικοδομές και στα τεχνικά έργα. Ο ταξικός προσανατολισμός Ομοσπονδίας και Συνδικάτων, η δυναμική παρέμβαση στο πλευρό τους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά τμήματα οικονομικών μεταναστών να εντάσσονται στα συνδικάτα, να συναντιούνται με τους Ελληνες εργάτες στους αγώνες. Η κοινή δράση και τα αποτελέσματά της στους χώρους δουλιάς, κυρίως στα μεγάλα έργα, δίνει καθημερινά διδάγματα για να ξεπερνιούνται καλλιεργημένες διασπαστικές αντιλήψεις, προκαταλήψεις και να δυναμώνει η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης. Πιο επίμονα και τολμηρά θα ανοίξουμε τη δράση μας, για να ξεπεραστούν αναστολές και δυσκολίες. Να δυναμώσουν οι δεσμοί του αγώνα, να οργανωθούν νέα τμήματα μεταναστών και να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες εργάτες, να γίνουν δύναμη για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Στους δρόμους και συνταξιούχοι - μεταλλεργάτες

Στους δρόμους του αγώνα θα βρίσκονται την ίδια μέρα με τους οικοδόμους απεργούς (26 του Νοέμβρη) και οι συνταξιούχοι με συγκεντρώσεις που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα μετά το κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Οι Ομοσπονδίες έχουν καλέσει όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά εκείνη τη μέρα στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται και να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου, που τσακίζει τα πενιχρά εισοδήματά τους και συνεχίζει την επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους.

Απεργία και στη ζώνη

Την ίδια μέρα σε 24ωρη απεργία προχωρούν τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας, Σωματείο Καρρά). Θα εκφράσουν την αγανάκτηση των ανέργων και των εργαζομένων της Ν/ΖΩΝΗΣ και θα καλέσουν σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική και θα διεκδικήσουν αιτήματα που εξασφαλίζoυν αξιοπρεπή ζωή στην εργατική οικογένεια. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

  • Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά καλεί η Συντονιστική Επιτροπή ΟΤΑ Αττικής, σωματεία, επιτροπές αγώνα και συνδικαλιστές του κλάδου την Τετάρτη 26 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Και δική τους αυτή η απεργία

Πλατύ κάλεσμα σε όλους τους μετανάστες να στηρίξουν, να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν για την επιτυχία της απεργίας των οικοδόμων στις 26 Νοέμβρη, γιατί είναι και δική τους απεργία, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ.

Καλεί συνολικότερα όλους τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα μαζί με όλη την εργατική τάξη να δυναμώσουν τον αγώνα τους και την παρέμβασή τους ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ελληνικής κυβέρνησης και τις αντεργατικές και αντιλαϊκές κυβερνήσεις των χωρών τους. Να παλέψουν με τους Ελληνες εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που πλήττει το ίδιο ντόπιους και μετανάστες εργάτες. Να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε όλους τους χώρους.

Υπογραμμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση με την αντιμεταναστευτική πολιτική της συνεχίζει να κρατά στην παρανομία το 80% των μεταναστών, ενισχύοντας τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, γεμίζοντας τις τσέπες των εργοδοτών με περισσότερο χρήμα. Θεωρείται πρόκληση για τους 1,5 εκατομμύριο μετανάστες η απάντηση της κυβέρνησης ότι φταίνε οι ίδιοι για τη μη νομιμοποίησή τους! Αυτό και μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί».

Και καταλήγει: «Παλεύουμε για:

  • Νομιμοποίηση όλων των Μεταναστών.
  • Μέτρα προστασίας της ζωής μας και για υγιεινή και ασφάλεια στη δουλιά.
  • Ισα δικαιώματα στην ασφάλιση και καλύτερα μεροκάματα.
  • Πολιτικό άσυλο για όσους προέρχονται από χώρες και περιοχές όπου κινδυνεύει η ζωή τους.
  • Δημοκρατικά Δικαιώματα και ελευθερίες για όλους.
  • Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
  • Σύναψη διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης για τη λύση των προβλημάτων».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ