ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακή απάντηση αύριο στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου

Απεργούν δημόσιοι υπάλληλοι και ναυτεργάτες - Στο δρόμο βγαίνουν επίσης Λαϊκές Επιτροπές, ξενοδοχοϋπάλληλοι, αγρότες, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και συνταξιούχοι

Απάντηση στο νέο γύρο αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης και του κεφαλαίου δίνει η αυριανή απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο και τα καράβια, η οποία μάλιστα παίρνει χαρακτήρα σημαντικού βήματος προετοιμασίας για την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη, καθώς στις αυριανές κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης ξενοδοχοϋπάλληλοι, αγρότες, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και συνταξιούχοι.

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αύριο στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα στέλνουν μήνυμα ενάντια στους διάφορους αποπροσανατολιστικούς ελιγμούς που επιχειρεί η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα σωματεία και φορείς καλούν σε ετοιμότητα τους εργαζόμενους, ώστε να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση και στην περίπτωση που η κυβέρνηση προσπαθήσει να φέρει αιφνιδιαστικά το νέο πακέτο μέτρων.

Στην Ομόνοια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα - Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση των εργατικών σωματείων και των Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχει οριστεί για τις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, τόσο στην αυριανή απεργία στο Δημόσιο, όσο και στην πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.

Εκτός από την Αθήνα, συγκεντρώσεις θα γίνουν αύριο Πέμπτη σε μια σειρά από πόλεις:

Στη Θεσσαλονίκη (10.30 π.μ., πλατεία Αγίας Σοφίας). Στην Πάτρα (10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Γεωργίου). Στη Λάρισα (9.30 π.μ., Δημαρχείο). Στο Βόλο (10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου). Στα Τρίκαλα (9.30 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου). Στην Καρδίτσα (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Στην Πρέβεζα (9.30 π.μ., Εφορία). Στο Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Λιονταριών). Στο Αγρίνιο (10.30 π.μ., Δημαρχείο). Στη Ζάκυνθο (10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο). Στην Κέρκυρα (10 π.μ., Γενικά Λύκεια). Στην Κεφαλονιά (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Στην Καλαμάτα (10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου). Στη Σάμο (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο).

Στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια, καλούν και οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν επίσης αύριο, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές. Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια. Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει για συμμετοχή στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη.

Σε συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχει καλέσει τα σωματεία της και όλους τους συνταξιούχους η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.

Αλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Στο δρόμο θα βρεθούν αύριο Πέμπτη και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στην Αττική. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας (4 μ.μ. έως 7 μ.μ.) και προχωρά σε συγκέντρωση, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Καλεί, επίσης, τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να προετοιμάσουν την απεργία στις 8/12, αλλά και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση απεργιακή απάντηση μπροστά στο ενδεχόμενο να φέρει η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά στη Βουλή τα νέα μέτρα.

Παράλληλα, αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν φορείς αγροτών και αυτοαπασχολούμενων σε άλλες πόλεις.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας καλεί αύριο Πέμπτη σε κινητοποίηση στην Εφορία, στις 9.30 π.μ., υλοποιώντας την απόφαση που έλαβε σε ανοιχτή συνεδρίασή της, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από αγροτικούς συλλόγους και την Επιτροπή Μπλόκου Λούρου. Παράλληλα, έχει αποφασίσει τη συμμετοχή των αγροτών, με τα τρακτέρ τους, στην απεργία στις 8/12 και στην απεργιακή συγκέντρωση.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, στις 10.30 π.μ., στην Εφορία Χανίων.

Σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΟΑΕΕ, στις 7 π.μ., καλούν αύριο Πέμπτη, η Γραμματεία Πάτρας της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πάτρας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις με θέμα την προετοιμασία της απεργίας στις 8/12:

Σήμερα Τετάρτη, από τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αριστείδου 92) και από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου.

Αύριο Πέμπτη, από το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (πλ. Κεχαγιά, Αμφισσα) και το Παράρτημα Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο Ιλιον (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος).

Υπενθυμίζουμε ότι σε συμμετοχή στην απεργία στις 8/12, σε κλείσιμο των καταστημάτων τους και συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καλούν τους αυτοαπασχολούμενους η ΠΑΣΕΒΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Με 24ωρη απεργία απαντούν αύριο σε κυβέρνηση και... «εθνικούς ευεργέτες»

Στις 5.30 π.μ. η απεργιακή προσυγκέντρωση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά

Παραμονές της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των ναυτεργατών, η οποία πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη, ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, προκαλώντας ανοιχτά, αποκάλεσε τους εφοπλιστές... «εθνικούς ευεργέτες της Ελλάδος», αξίωσε ευθέως από τους ναυτεργάτες ταξική συνεργασία με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, στο όνομα της «στήριξης της ελληνικής ναυτιλίας», ενώ προς τα ναυτεργατικά σωματεία που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων, δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, διαμήνυσε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα ισχύσει για όλους, με ευθύνη όλων των στελεχών του υπουργείου»!

Οι προκλήσεις του υπουργού καταγράφηκαν την περασμένη Τετάρτη, με τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε τόσο με τη διοίκηση της ΠΝΟ, όσο και με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. H συνάντηση με τους εφοπλιστές έγινε με αφορμή τη... «δωρεά» από την εφοπλιστική Ενωση 10 οχημάτων στο Λιμενικό.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου για τη συνάντηση με την ΕΕΕ, που στάλθηκε προχτές αργά το βράδυ, ο υπουργός, αφού στήριξε τις προσδοκίες του σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της χώρας, στους «νέους Ηπειρώτες εθνικούς ευεργέτες της Ελλάδος», έκανε σαφές ότι «η πολιτεία θα έρθει αρωγός στα δύσκολα ζητήματα, αυτή την περίοδο, της δύσκολης παγκόσμιας κρίσης και θα στηρίξει την παρουσία του ελληνικού εφοπλισμού στον κόσμο». Πρόσθεσε, δε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στους ναυτεργάτες, ότι «θα πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί», «να βρεθούμε στην ίδια όχθη».

Προχτές, επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού με την ΠΝΟ. Ο Π. Κουρουμπλής, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, μπορεί να έδειξε ...κατανόηση στις «ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος», ωστόσο απέναντι στα αιτήματα των ναυτεργατών είπε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί»!

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων), με ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι στη συνάντηση με τον υπουργό έθεσαν ως «κυρίαρχο ζήτημα την ανανέωση των ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, Κοινωνική Ασφάλιση χωρίς εθνικές ή άλλες διακρίσεις και ναυτολόγηση μέσω του ΓΕΝΕ». Προσθέτουν ότι ο υπουργός, μεταξύ άλλων, τους εξήγγειλε ότι έρχεται νομοσχέδιο για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εφοπλιστών, τα ταξικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να δώσουν απάντηση με την αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία και τη συμμετοχή τους στην απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, και στις συγκεντρώσεις σε άλλα λιμάνια της χώρας.

Τονίζουν παράλληλα: «Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας και δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Με περιφερειακές συσκέψεις προετοιμάζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Σε τροχιά προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, στις 15 Δεκέμβρη, κινούνται οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ.

«Ξεσηκωμός - Οργάνωση - Αγώνας. Να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας, ό,τι με τις θυσίες και τον αγώνα μιας ζωής πληρώσαμε. Να προασπίσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή, ανατρέποντας με την πάλη μας τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές που μας τσακίζουν»: Αυτό είναι το κάλεσμα που απευθύνουν στους συνταξιούχους όλης της χώρας, για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, στις 5 μ.μ., στα Προπύλαια, και στην πορεία με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου.

Προετοιμάζοντας την κινητοποίηση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων προχωρά σε περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα των συσκέψεων είναι το εξής: Αιτωλοακαρνανία, Πέμπτη 24/11, 6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Ηπειρος, Παρασκευή 25/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Φθιώτιδα - Φωκίδα - Βοιωτία - Χαλκίδα, Παρασκευή 25/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας στη Λαμία. Θεσσαλία, Δευτέρα 28/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας. Κεντρική Μακεδονία, Δευτέρα 28/11, 11 π.μ., Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ» (Πάρκο Κατερίνης ). Θράκη - Ανατολική Μακεδονία, Τρίτη 29/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Δράμας. Πελοπόννησος, Δευτέρα 28/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Πύργου, και Τρίτη 29/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Κρήτη, Τρίτη 29/11, 11.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Χανιών. Δυτική Μακεδονία, Τετάρτη 30/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Βέροιας. Αττική, Τετάρτη 7/12, 10 π.μ., αίθουσα ΟΑΕΕ Αθήνας.

«Δεν νομιμοποιούμε στη συνείδησή μας ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, δεν θα κάνουμε πίσω από τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, με πρώτο αυτό της άμεσης απόδοσης των συντάξεών μας όπως είχαν διαμορφωθεί όταν συνταξιοδοτηθήκαμε, της 13ης και 14ης σύνταξης», αναφέρουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

Ακόμα, διεκδικούν την παροχή δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την άμεση ενίσχυση των δημόσιων υποδομών σε έμψυχο υλικό, την απαγόρευση της δράσης του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της Υγείας - Περίθαλψης. Την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων, την άμεση ανακεφαλαιοποίηση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ