ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παραπέρα στρατιωτικοποίηση, προετοιμασία νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Ψήφισμα, με το οποίο ζητά τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης» ενέκρινε χτες το Ευρωκοινοβούλιο (369 ψήφοι υπέρ, 225 κατά, 70 αποχές), ως βήμα παραπέρα στρατιωτικοποίησης των κρατών - μελών, και ενιαία του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού άξονα, ώστε συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ να παρατάξει πρόσθετες δυνάμεις στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και στρατηγικών διαύλων.

Οπως αναφέρεται από τις Βρυξέλλες, βάζοντας μπροστά γνωστά προσχήματα, «η τρομοκρατία, οι υβριδικές απειλές και η ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στον τομέα της Ενέργειας δεν αφήνουν άλλη επιλογή στις χώρες της ΕΕ πέρα από το να εντείνουν τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών τους ενόπλων δυνάμεων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία μιας ΕΑΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, βάζουν στόχους όπως το 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για πολεμικές δαπάνες (στόχος και του ΝΑΤΟ), το σχηματισμό πολυεθνικών δυνάμεων (όπως τα πολυεθνικά τάγματα που παρατάσσει το ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία), τη δημιουργία «κεντρικών ευρωπαϊκών γραφείων για το σχεδιασμό και την έναρξη επιχειρήσεων διαχείρισης κρίσεων» (στρατηγεία), και την ανάληψη δράσης από την ΕΕ στις περιπτώσεις όπου το ΝΑΤΟ «εμφανίζεται απρόθυμο να αναλάβει δράση».

Πρόκειται για ζητήματα που τροφοδοτούν ανησυχίες και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (και εντός ΕΕ), για το εάν και πόσο η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει πιο αυτόνομη δράση από την Ουάσιγκτον, αλλά και για τα όρια της σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ολα αυτά και στη «σκιά» και των αμερικανικών πιέσεων για ανάληψη από τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ μεγαλύτερου μεριδίου των βαρών στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

«Η Ενωσή μας δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις πολυάριθμες προκλήσεις στον τομέα της άμυνας. Για σχεδόν 30 χρόνια τώρα, τα περισσότερα κράτη - μέλη της μειώνουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, κάτι που οδηγεί σε μικρότερης ισχύος ένοπλες δυνάμεις. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών είναι περιστασιακή και η Ευρώπη συνεχίζει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις δυνατότητες του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ», δήλωσε σχετικά ο εισηγητής του σχεδίου ψηφίσματος Urmas Paet, αποτυπώνοντας το τέτοιο ...κενό.

Σε μια τέτοια βάση, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη «να προχωρήσουν σε κοινή αγορά δυνάμεων και υλικού και σε κοινή χρήση μη θανατηφόρου υλικού, όπως είναι τα οχήματα και τα αεροσκάφη μεταφοράς, τα οχήματα και τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού και άλλο υλικό υποστήριξης».

Προτείνει, επίσης, την καθιέρωση ενός «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου Αμυνας, στο πλαίσιο του οποίου κάθε κράτος - μέλος θα συμβουλεύεται τους κύκλους σχεδιασμού και τα σχέδια προμηθειών των άλλων κρατών» καθώς και την ενίσχυση και διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας. Τέλος, ζητά οριοθέτηση μιας «κοινής αμυντικής πολιτικής» της ΕΕ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανάγκη η ενίσχυση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνέρχεται αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και το βρώμικο ρόλο της ΕΕ, καλώντας τους λαούς σε ετοιμότητα και δράση απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στις επεμβάσεις και τους πολέμους στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση προοιωνίζεται προετοιμασία νέων πολέμων

Την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ μέσω και της προωθούμενης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης με παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του σημείωσε:

«Η δημιουργία Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης με Ευρωστρατηγείο, Ευρωστρατό, πολυεθνικά τάγματα του ΝΑΤΟ σε κράτη - μέλη, αποστολές στρατευμάτων, στη βάση της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ, συνιστούν πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς. Το "Στρατιωτικό Σένγκεν" - όπως το αποκαλείτε - αποτελεί πολεμική προετοιμασία της ΕΕ με ταυτόχρονη ενίσχυση της συμπληρωματικότητας με το ΝΑΤΟ. Εκφράζονται έτσι η επιθετικότητα και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων.

Στα κριτήρια του σχεδιαζόμενου "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου Αμυνας" και της "Λευκής Βίβλου για την Αμυνα" η ελληνική κυβέρνηση έχει σπεύσει ήδη να ανταποκριθεί με το παραπάνω. Χωμένη μέχρι τα μπούνια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, λαμβάνει ήδη επαίνους από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τους εξοπλισμούς της, που ξεπερνούν το ΝΑΤΟικό στόχο του 2% του ΑΕΠ, και διαθέτει τη βάση της Σούδας ως αναβαθμισμένο ορμητήριο νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων, που φέρνουν σφαγές λαών, αλλαγές συνόρων, προσφυγιά.

Οι λαοί να μη χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τα βρώμικα σχέδιά τους».

Η επίσκεψη Ομπάμα σηματοδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε στις επικίνδυνες εξελίξεις που σηματοδοτεί η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, σημειώνοντας στην παρέμβασή του τα παρακάτω:

«Παρά την αποθέωσή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα δεν επισκέφθηκε την Ελλάδα από θαυμασμό στην Ιστορία της ή συμπάθεια στο λαό της. Ακόμα και η παρέμβασή του για το ελληνικό χρέος απαιτεί σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα.

Στόχος της επίσκεψης ήταν γεωπολιτικά συμφέροντα, κλιμάκωση της επέμβασης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ μαζί με ΕΕ σε Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο, για έλεγχο της ρωσικής παρουσίας.

Αυτοί μαζί με τις κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου, προωθούν τη διχοτόμηση της Κύπρου, ως σταθερή βάση επενδυτών Ενέργειας στην περιοχή. Κουβέντα δεν ειπώθηκε για την αμφισβήτηση των συνόρων από την τουρκική κυβέρνηση. Ο Ομπάμα συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση για παραπέρα εμπλοκή της με νέες στρατιωτικές διευκολύνσεις, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.

Τραμπ, Ομπάμα και Κλίντον δεν τους χωρίζει χάος. Εχουν την ίδια αποκρουστική στρατηγική.

Οι λαοί να ανησυχούν. Να μη διαλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Να χαράξουν το δικό τους αυτοτελή δρόμο ανατροπής του καπιταλισμού, που επιφυλάσσει μόνο ανεργία, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά για τους λαούς».

ΝΤΟΠΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Ψάχνει ανταλλάγματα για τη συμμετοχή στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Το υπουργείο Αμυνας επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, όπου ενημερώθηκε σχετικά από τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, και τη στρατιωτική ηγεσία.

Κατά ανώτατες πηγές, η ενημέρωση ήταν «εφ' όλης της ύλης» και μεταξύ άλλων αφορούσε τις ανάγκες σε εξοπλιστικά, τις διαθεσιμότητες σε μέσα και προσωπικό, τη σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση δομών ώστε «να μην υπάρχουν 20 στρατόπεδα με 20% κάλυψη θέσεων, αλλά 5 με 90%», την «εκμετάλλευση» της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, την υποχρεωτική στράτευση στα 18, το μπάσιμο πολυεθνικών στο στράτευμα, όπως η «Microsoft», με «αντάλλαγμα» να δίνουν μια πιστοποίηση γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών στους στρατευμένους, την επιθυμία να υπάρχει «συναίνεση» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα τέτοια θέματα.

Εγινε επίσης ενημέρωση για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η ντόπια αστική τάξη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή με πρόσχημα την τρομοκρατία, την «αναβάθμιση» - όπως αναμένει - σε αυτά τα πλαίσια του ρόλου της βάσης στη Σούδα, το βασικό ρόλο στην υποστήριξη του άξονα (και με στρατιωτικά μέσα) με Βουλγαρία και Ρουμανία στο βορρά, και με Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο στο νότο.

Στην ίδια λογική, στην κυβέρνηση επιμένουν για την παραμονή της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, ενώ παραδέχονται ότι στην παραμονή των ΝΑΤΟικών στο Αιγαίο «βοηθά και η παρουσία μη συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή», παραπέμποντας στην έλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο και ουσιαστικά αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο.

Πέρα από τα υπόλοιπα, την τέτοια συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οι κυβερνητικοί την βλέπουν και ως μέσο για αναβάθμιση του οπλοστασίου της ντόπιας αστικής τάξης, ζητώντας «συνεργασία» για αναβάθμιση των ελληνικών «F16», διερευνώντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να αγοράσουν και αεροσκάφη 5ης γενιάς, με ...ευκολίες αποπληρωμής.

Ολα αυτά και στο φόντο των ανησυχιών για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, όπως π.χ. η προμήθεια αεροσκαφών τύπου «F35» (η Τουρκία έχει ενταχθεί και στη διαδικασία παραγωγής τους) που μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, όπως επίσης και το γεγονός ότι έως το 2032 η τουρκική αστική τάξη θα παράγει μόνη της, στην πολεμική βιομηχανία της, το 70% του πολεμικού υλικού που χρειάζεται.

Κατά τις ίδιες πηγές, στην ενημέρωση, η πλευρά Μητσοτάκη επέδειξε «θετική και συναινετική» διάθεση, δείγμα της σύμπλευσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στις στρατηγικές προτεραιότητες του ντόπιου κεφαλαίου για γεωστρατηγική του αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, στις δηλώσεις του κατόπιν, είπε μεταξύ άλλων ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση ασφάλειας, σταθερότητας και εθνικής αξιοπρέπειας και ενισχύουν το διεθνή ρόλο της χώρας μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ