ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 5ου - 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πλούσια δράση για ό,τι απασχολεί τη λαϊκή οικογένεια

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με εκπροσώπους συνδικάτων και φορέων της περιοχής

Στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας συγκεντρώνονται και μοιράζονται είδη διατροφής και ένδυσης
Στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας συγκεντρώνονται και μοιράζονται είδη διατροφής και ένδυσης
Για τη δράση που αναπτύσσουν φορείς, συνδικάτα και οργανώσεις που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή, για τα αποτελέσματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τους στόχους που θέτουν, συζήτησε ο «Ρ» με εκπροσώπους μιας σειράς μαζικών φορέων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή του 5ου - 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας. Η Λαϊκή Επιτροπή στεγάζεται στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης στην πλατεία Κολιάτσου (Πατησίων 252).

Ο χώρος είναι ανοιχτός κάθε απόγευμα για όποιον επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τους φορείς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή. Φιλοξενεί τις δραστηριότητες της Λαϊκής Επιτροπής, τις συνεδριάσεις της Γραμματείας της, συσκέψεις και εκδηλώσεις των μαζικών φορέων, γλέντια και πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Στο κτίριο γίνονται καθημερινά τα μαθήματα του Λαϊκού Φροντιστηρίου και τα Σαββατοκύριακα του Σχολείου Μεταναστών, ενώ στον ίδιο χώρο οργανώνονται κι άλλες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Ζήτημα αιχμής η προστασία των ανέργων

Το περιεχόμενο της δράσης της Λαϊκής Επιτροπής προσδιορίζεται από την κοινωνική σύνθεση της περιοχής στην οποία δρα. Στις γειτονιές των Πατησίων, της Κυψέλης, της Ριζούπολης κατοικούν εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ανάμεσα στις οποίες και πολλοί μετανάστες. Εκεί ζουν πολύ φτωχά, ακόμα και εξαθλιωμένα, τμήματα του λαού, συγκεντρώνεται μεγάλο ποσοστό ανέργων από μια σειρά κλάδους, αλλά και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά τους.

Από τη συζήτηση με εκπροσώπους των μαζικών φορέων στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας
Από τη συζήτηση με εκπροσώπους των μαζικών φορέων στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας
Στο φόντο αυτό, οι παρεμβάσεις για τα προβλήματα των ανέργων αποτελούν σημείο αιχμής και ο ρόλος της Επιτροπής Ανέργων έχει μεγάλη σημασία. Οπως εξηγεί ο Χρήστος Χρήστου, ήδη από την περασμένη χρονιά η Επιτροπή Ανέργων πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις για την επανασύνδεση του ρεύματος σε πολλές λαϊκές οικογένειες της περιοχής. Στη δράση αυτή έχουν προστεθεί παρεμβάσεις για τα ζητήματα της Υγείας. Για παράδειγμα, συχνές είναι οι κινητοποιήσεις στο παράρτημα του ΙΚΑ στην οδό Κεφαλληνίας για να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ανέργων.

Θετικό αποτέλεσμα έφερε η δραστηριοποίηση της Επιτροπής για περιπτώσεις ανασφάλιστων που αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα υγείας. Με τις παρεμβάσεις που οργανώθηκαν και τη συνεργασία με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της περιοχής, κατάφεραν τελικά οι ανασφάλιστοι να νοσηλευτούν, να κάνουν τις εξετάσεις που χρειάστηκαν και σε μια περίπτωση να υποβληθεί ο άνεργος στην επέμβαση που έπρεπε.

Το τελευταίο διάστημα έχουν οργανωθεί κινητοποιήσεις με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Εχουμε μαζέψει πάνω από 300 υπογραφές για το συγκεκριμένο ζήτημα με εξορμήσεις στο παράρτημα του ΟΑΕΔ», σημειώνει ο Χρ. Χρήστου και προσθέτει πως οι περισσότεροι έδωσαν και στοιχεία επικοινωνίας για να έρθουν σε επαφή με την Επιτροπή.

«Παρ' όλα αυτά, ενώ πολλοί άνεργοι συμφωνούν με τις διεκδικήσεις, ενώ δίνουν ακόμα και το τηλέφωνό τους για να έχουν επαφή με την Επιτροπή, υπάρχει δυσκολία να συμμετέχουν. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και συνέχεια στη δουλειά μας για να έχουμε μικρά αποτελέσματα», σημειώνει η Σοφία Καρακώστα, μέλος του Συλλόγου της ΟΓΕ στην περιοχή.

Παρά τις δυσκολίες, ο απολογισμός είναι θετικός: Οι άνεργοι που παίρνουν μέρος σε συσκέψεις και δραστηριοποιούνται σε κινητοποιήσεις έχουν αυξηθεί, λέει ο Χρ. Χρήστου. Εξηγεί ακόμα πως η συμμετοχή στη συλλογική δράση, αλλά και σε άλλες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα τα γλέντια που οργανώνει η Επιτροπή, βοηθά να αντιμετωπίζεται η απογοήτευση και η απομόνωση των ανέργων.

Με όπλο την αλληλεγγύη

Η Λαϊκή Επιτροπή έχει κάνει σημαντικά βήματα στην οργάνωση της αλληλεγγύης προς τις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Βοηθά με τρόφιμα σε σταθερή βάση περίπου 60 οικογένειες. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με την καταγραφή των αναγκών από κάθε φορέα. Σημαντική ήταν η συμβολή του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Οπως υπογραμμίζει ο Γιώργος Κάνος, από το Συνδικάτο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μακροχρόνια ανέργων από τον κλάδο.

Η Λαϊκή Επιτροπή έχει καθιερώσει εξορμήσεις στη λαχαναγορά στο Ρέντη που γίνονται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει ο Λευτέρης Σουμαλεύρης, από το Σύλλογο αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων Αθήνας, παρεμβαίνει στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, συζητά μαζί τους και παράλληλα ζητά την υποστήριξη με προϊόντα τους.

Τα τρόφιμα μοιράζονται μέσα σε λίγες ώρες, όπως περιγράφει η Σ. Καρακώστα: «Εχουμε μια ομάδα η οποία τα πακετάρει με βάση τις διαφορετικές ανάγκες κάθε οικογένειας. Για παράδειγμα, υπάρχουν οικογένειες με παιδιά, άλλοι είναι μόνοι τους. Το ίδιο βράδυ οι οικογένειες έρχονται στο Στέκι και παίρνουν τα τρόφιμά τους». Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται ακόμα από αυτοαπασχολούμενους της περιοχής αλλά και από εργαζόμενους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής και φέρνουν στο Στέκι τρόφιμα μακράς διάρκειας και ρούχα.

Ακόμα, ο Λ. Σουμαλεύρης αναφέρει την ανταπόκριση των επαγγελματιών της Α' λαϊκής αγοράς της Αθήνας, που με κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής διέθεσαν τρόφιμα στους μαθητές του γειτονικού σχολείου. Η Λαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να επεκταθεί αυτή η δράση, ώστε από τη μια να εξασφαλίζει περισσότερα τρόφιμα και από την άλλη να ενισχύει την παρέμβαση στους αυτοαπασχολούμενους.

Μεγάλη συμμετοχή στο Λαϊκό Φροντιστήριο

Διπλάσιοι σε σχέση με πέρσι είναι οι μαθητές στο Λαϊκό Φροντιστήριο. «Την περασμένη χρονιά φτάσαμε τους 40 μαθητές και φέτος έχουμε, ήδη φτάνουμε τις 80 συμμετοχές», αναφέρει ο Δημήτρης Νομικός, από τη Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στον κεντρικό τομέα της Αθήνας. «Ξεκινήσαμε από τις ανάγκες που είχαν καταγράψει τα συνδικάτα. Από εκεί και πέρα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε», σημειώνει.

Οσο για τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό, η αποτελεσματικότητα της δουλειάς που γίνεται αποδείχθηκε, όπως εξηγεί, σημαντικός παράγοντας: «Πέρσι είχαμε 14 μαθητές στη Γ' Λυκείου που πέρασαν στις σχολές που ήθελαν. Αυτό μαθεύτηκε, ακούστηκε, έκανε αίσθηση στην περιοχή. Ηταν μια επιτυχία κι αυτή ανάμεσα στις άλλες επιτυχίες που είχαν οι παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανέργων, του Συλλόγου της ΟΓΕ, των άλλων φορέων».

Πλέον, οι δύο αίθουσες στο Στέκι δεν επαρκούν. «Ζητάμε χώρο σε σχολείο από το Δήμο Αθηναίων, όμως η αρμόδια σχολική επιτροπή αρνήθηκε», λέει ο Δ. Νομικός και σχολιάζει πως στη συζήτηση εκτός από τις νομικές προφάσεις ακούστηκε και η άποψη πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών να κάνει πολιτική μέσα στα σχολεία». «Δεν μας δίνουν χώρο για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το Λαϊκό Φροντιστήριο σε περισσότερα παιδιά, πράγμα που είναι απαραίτητο με βάση τα προβλήματα των οικογενειών. Ετσι, αναγκαστικά περιοριζόμαστε στις τάξεις του Λυκείου. Εχουμε όμως γονείς και μαθητές που ζητάνε μαθήματα και για το δημοτικό ακόμα. Δασκάλους, καθηγητές, ανθρώπους που θα μπορέσουν να το λειτουργήσουν έχουμε, υπάρχουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αλλά και του ΜΑΣ. Είναι ζήτημα αποκλειστικά και μόνο χώρου», καταλήγει.

Ανοίγουν δρόμο στην ταξική οργάνωση

Το δικό τους Σχολείο έχουν και οι μετανάστες της περιοχής. Η Καίτη Πανοπούλου, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας», σημειώνει πως πρόκειται για μια προσπάθεια που οργανώνεται για πέμπτη χρονιά φέτος, από την οποία έχουν περάσει πάνω από 2.000 μετανάστες.

Ανάμεσα σε αυτούς, πολλοί «δεν είχαν σκεφτεί ποτέ πως οι δυσκολίες που ζουν δεν είναι η "μοίρα" τους», «πως υπάρχει και ο δρόμος του αγώνα». Ετσι, μαζί με τη γλώσσα μαθαίνουν τι είναι το σωματείο, η Λαϊκή Επιτροπή, δίνουν το δικό τους «παρών» σε κινητοποιήσεις, θέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και απευθύνονται στους μαζικούς φορείς για βοήθεια. Μέσα από τη λειτουργία του Σχολείου Μεταναστών, η Λαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε μια σημαντική βοήθεια: Ενα ζευγάρι μεταναστών γιατρών που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν ώστε να διευρυνθεί η αλληλεγγύη και στα ζητήματα της Υγείας και να λειτουργήσει στο Στέκι συμβουλευτικό ιατρείο.

Για τους φορείς και τα συνδικάτα της Λαϊκής Επιτροπής είναι ξεκάθαρο: Μια σακούλα τρόφιμα, μια ιατρική συμβουλή, ένα μάθημα ενισχυτικής διδασκαλίας, μια μικρή ανάσα σε μια πολιτιστική εκδήλωση, δεν λύνουν τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών. Ούτε έχουν αυτό το στόχο. Η σακούλα με τα τρόφιμα έχει μέσα μια προκήρυξη, ή την αίτηση για να γραφτεί κάποιος στο συνδικάτο του. Την ιατρική συμβουλή συμπληρώνει το κάλεσμα σε πάλη για δωρεάν Υγεία για όλους. Το μάθημα δεν αφορά μόνο το σχολείο, αλλά και τη διαμόρφωση αγωνιστικής στάσης ζωής, ο πολιτισμός δείχνει το δρόμο του αγώνα. Η αλληλεγγύη είναι το χέρι που απλώνει η Λαϊκή Επιτροπή στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους νέους, στους μετανάστες για να κάνουν πιο αποφασιστικά βήματα στο δρόμο της ταξικής πάλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ