ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Σήμερα η διαμαρτυρία ενάντια στη βράβευση του Τσέχου Προέδρου
  • Η πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό αφορά όλο το λαό
  • Να σταματήσουν οι διώξεις των κομμουνιστών στην Τσεχία

Σήμερα στις στις 10.30 π.μ. πραγματοποιείται στη πλατεία Εθνικής Αντίστασης (παλιό Δημαρχείο) η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και οι οργανώσεις της KNE, καταγγέλλοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας (με συμφωνία των παρατάξεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) να βραβεύσει τον Πρόεδρο της Τσεχίας. Και αυτό, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει εκτός νόμου την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας επειδή παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού. Ο Βάτσλαβ Κλάους, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από χτες, με την αντιδραστική του πολιτική στηρίζει πλήρως αυτή την αντιδημοκρατική απόφαση.

Στο κάλεσμά τους η ΚΟΑ του ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλώντας το λαό και τη νεολαία να αντιδράσει, σημειώνουν:

«Η απαγόρευση της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, ούτε μεμονωμένο γεγονός. Είναι ένα ακόμα βήμα στον αντιδημοκρατικό, αντικομμουνιστικό κατήφορο, σε μια σειρά πρωτοβουλίες και αποφάσεις της ΕΕ, που επιχειρεί να καθιερώσει τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία της. Με αντικομμουνιστικά μνημόνια, ψηφίσματα, με την παραχάραξη και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, με την εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό, με απαγορεύσεις, διώξεις και φυλακίσεις των κομμουνιστών, με μια σειρά εμπόδια στη δράση τους, θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών τον αγώνα, την προσφορά και τη θυσία των κομμουνιστών για να πάει η ανθρωπότητα μπροστά. Την ίδια στιγμή, σε μια σειρά χώρες, οι φασίστες και οι ναζιστές αναδεικνύονται σε "λυτρωτές" και οι συνεργάτες τους σαν "ήρωες".

Οι ιμπεριαλιστές γνωρίζουν καλά πως χτυπώντας τους κομμουνιστές και βάζοντας εμπόδια στη δράση τους, χτυπάνε το εργατικό λαϊκό κίνημα, την ιδεολογία της εργατικής τάξης. Διευκολύνεται η υλοποίηση των αντιλαϊκών τους σχεδίων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στα Ασφαλιστικά, στην Παιδεία, στην Υγεία, στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, η ενίσχυση της κρατικής βίας και καταστολής, της εργοδοτικής βίας και τρομοκρατίας.

Η Ιστορία δείχνει παντού, και στη χώρα μας, ότι οι απαγορεύσεις και οι διώξεις των κομμουνιστών ήταν προπομπός γενικότερων απαγορεύσεων και διώξεων όσων προβληματίζονται και αγωνίζονται, προάγγελος κλιμάκωσης της κεφαλαιοκρατικής βίας και εκμετάλλευσης. Ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά το τι κρυβόταν πάντα πίσω από τον αντικομμουνισμό. Στο όνομα της αντιμετώπισης του "κομμουνιστικού κινδύνου" ακολούθησαν διώξεις, απαγορεύσεις, δικτατορίες, φυλακές, εξορίες, εκτελέσεις, όχι μόνο για τους κομμουνιστές αλλά και για άλλους αγωνιστές.

Γι' αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο, που προσδοκά και παλεύει για μια καλύτερη ζωή, κάθε δημοκράτη, να φράξει τώρα με τη δράση του το δρόμο στους διώκτες των ιδεών των κομμουνιστών».

Ανεπιθύμητος ο Κλάους

Φοιτητική διαμαρτυρία χτες στα Προπύλαια

Οι φοιτητές είπαν «ΟΧΙ στον αντικομμουνισμό»
Οι φοιτητές είπαν «ΟΧΙ στον αντικομμουνισμό»
Φωνάζοντας «Οχι βραβεία και τιμές σε όσους διώκουν αγωνιστές» υποδέχτηκαν αγωνιστικά, χτες το απόγευμα, έξω από το κτίριο της Πρυτανείας στην οδό Πανεπιστημίου, εκατοντάδες φοιτητές, με απόφαση των φοιτητικών τους συλλόγων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος ανακηρύχτηκε χτες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στη Νομική.

Το πανό των συγκεντρωμένων φοιτητών ήταν ξεκάθαρο: «Ο Βάτσλαβ Κλάους είναι ανεπιθύμητος. Η απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας δε θα περάσει. Αλληλεγγύη και συμπαράσταση». Το ένα σύνθημα διαδεχόταν το άλλο στην αγωνιστική χτεσινή διαδήλωση ενάντια στην απαγόρευση της δράσης της ΚΕΝ Τσεχίας. «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών», φώναζαν οι νεολαίοι. Τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας διασχίζει το προαύλιο για να μπει στο κτίριο της Πρυτανείας τα συνθήματα πυκνώνουν και η διαδήλωση αποκτά μεγαλύτερο παλμό: «Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει, των λαών η πάλη θα τον σπάσει».

Αμέσως μετά αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων παρέδωσε ψήφισμα σε επίσημο ακόλουθο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχίας, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται: «Στη δήθεν "δημοκρατική" ΕΕ όσοι φωνάζουν και παλεύουν για ένα ριζικά διαφορετικό κόσμο, κόντρα στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση, όσοι αγωνίζονται για τη βελτίωση των όρων ζωής του λαού και της νεολαίας, για μόρφωση, δουλιά με δικαιώματα, ειρήνη, δε χωράνε. Είναι εχθροί που πρέπει να φιμωθούν, να απαγορευτούν! Ενάντια στις απαράδεκτες απαγορεύσεις της μαζικής αγωνιστικής δράσης δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στην ΚΕΝ και τη νεολαία της Τσεχίας».

Διαμαρτυρία στην τσέχικη πρεσβεία

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Τσεχίας επέδωσε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καθώς αναχωρεί από την τσέχικη πρεσβεία
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καθώς αναχωρεί από την τσέχικη πρεσβεία
Παράσταση διαμαρτυρίας για την κλιμακούμενη επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές της Τσεχίας, με αφορμή την επίσκεψη του Τσέχου προέδρου στη χώρα μας, πραγματοποίησε χτες στην τσέχικη πρεσβεία αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ακόμα η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Μπάμπης Αγγουράκης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, όπως και τα μέλη της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, Τέλης Γόντικας και Γιάννης Κρομμύδας. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόξενο και επέδωσε επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προς τον πρόεδρο της τσέχικης κυβέρνησης. Ζητά την άρση των απαράδεκτων μέτρων που παίρνονται στην Τσεχία κατά των κομμουνιστών και των δημοκρατικών ελευθεριών, αναφερόμενη στην πρόσφατη απαγόρευση της ΚΕΝ, αλλά και την απόφαση της Γερουσίας να ερευνήσει τη νομιμότητα του ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας.

Μετά από τη συνάντηση, σε δήλωσή του, ο Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε: «Η κλιμακούμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, βρίσκει την αντανάκλασή της στην απόφαση της κυβέρνησης της Τσεχίας να απαγορεύσει τη δράση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας και να ξεκινήσει έρευνες για λήψη μέτρων εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας-Μοραβίας.

Καταδικάζουμε όλες αυτές τις ενέργειες και αποφάσεις. Καλέσαμε την εργατική τάξη, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τους πνευματικούς ανθρώπους και κυρίως τους νέους ανθρώπους να κινητοποιηθούν, να διαδηλώσουν, να σταματήσουν το χέρι που προσπαθεί να απαγορεύσει τη δράση των κομμουνιστών. Τέτοια μέτρα δε θα περάσουν. Με την ενότητα, με τη συσπείρωση, με την κοινή δράση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, αλλά και με τη δράση του μαζικού λαϊκού κινήματος».

Καταγγελία από συνδικάτα

Με ανακοινώσεις τους τα ταξικά συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού, Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Φαρμάκου, Επαγγελματική Ενωση Λογιστών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Σωματείο Οδοντοτεχνιτών Αθήνας, Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Σωματείο Εργαζομένων στα «Καρφούρ, Ντία και Μαρινόπουλος», Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις των Αδελφών Κωνσταντακόπουλου καταγγέλλουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας να απονείμει το «Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλης της Αθήνας» στον Πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.

  • Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση για το λαό μας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ