ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007
Εργαλείο στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου

Αρχισε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, που - όπως και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - ρίχνει τα βάρη στα λαϊκά στρώματα

Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός του 2007 - που για μια ακόμα χρονιά ρίχνει τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και από την άλλη μοιράζει απλόχερα ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο - άρχισε να συζητιέται χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής.

O κρατικός προϋπολογισμός αφορά άμεσα το λαό, αφού πρόκειται για ένα εργαλείο που αναδιανέμει τον πλούτο της χώρας προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Υπενθύμισε ότι στην ίδια σταθερή αντιλαϊκή ρότα κινούνται τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και οι όποιες αψιμαχίες τους περιορίζονται στην απογραφή ή την πλαστότητα των στοιχείων και δεν ασχολούνται με το κυρίως ζητούμενο που είναι γιατί δεν καρπώνονται τον πλούτο της χώρας αυτοί που τον παράγουν, δηλαδή οι εργαζόμενοι.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τη μαζική ανεργία, τις απολύσεις, τη φτώχεια και την ακρίβεια και ταυτόχρονα καλούνται να ξοδεύουν τεράστια ποσά για υπηρεσίες που έπρεπε να είναι δωρεάν όπως είναι η Παιδεία ή η Υγεία. Για όλα αυτά, είπε, τα δύο κόμματα δε λένε τίποτα, αφού είναι διαχρονική η ταξική και αντιλαϊκή πολιτική τους και είναι χαρακτηριστικό ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα ξεκίνησαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (από 45% σε 35%) και κατέβηκαν επί ΝΔ στο 25% με ομολογημένο στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστική, τόνισε, από αυτήν την άποψη είναι η λεγόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, που πάντα καταλήγει να ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα. Ετσι ενώ για το 2006 είχαν προϋπολογιστεί 8,86 δισ. ευρώ από φόρους των φυσικών προσώπων, τελικά εισπράχθηκαν 9,01 δισ., ενώ αντίθετα για τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες κλπ.) αντί να εισπραχθούν 4,9 δισ. όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός εισπράχθηκαν 4,5 δισ. Τη στιγμή - παρατήρησε ο Α. Τζέκης - που τα κέρδη των βιομηχάνων παρουσιάζουν τεράστια αύξηση χρόνο με το χρόνο και η σημερινή κυβέρνηση επιτίθεται φορολογικά κατά των Μικρομεσαίων, από τους οποίους μέσω της «περαίωσης» θα εισπράξει 2,8 δισ. ευρώ.

Αποκαλύπτοντας τον υποκριτικό χαρακτήρα της κριτικής του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε στην Επιτροπή ότι στο διάστημα από το 2000 έως το 2005 αυξήθηκαν κατά 50% οι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και αντίστοιχα μειώθηκαν κατά 6,2% από τα νομικά πρόσωπα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η μεγάλη ληστεία γίνεται στους έμμεσους φόρους που πλήττουν κυρίως τους αδύναμους και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 55% των φόρων έναντι 37% των άμεσων. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι μόνο από το ΦΠΑ στα καύσιμα εισπράχθηκαν 6,3 δισ. ευρώ και παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται να χορηγήσει το επίδομα θέρμανσης.

Αυτό που απαιτείται, σημείωσε, για να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα είναι να ανέλθει το αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ (συν 5.000 για κάθε παιδί), να καταργηθεί η περαίωση, να αυξηθεί η φορολογία στις ανώνυμες εταιρείες και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και να καταργηθεί και η δημοτική φορολογία.

Ψίχουλα οι αυξήσεις

Σχολιάζοντας την εισοδηματική πολιτική της λιτότητας τόνισε ότι και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως οι αυξήσεις θα είναι 3% την ίδια στιγμή που ομολογεί ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 90%. Από αυτή την αύξηση, είπε, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν καρπώνονται τίποτα, αφού η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι δεν αντέχει η οικονομία για το λαό, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τις παροχές προς το κεφάλαιο. Αποτέλεσμα, είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 20% των πλούσιων στην Ελλάδα να έχει επτά φορές περισσότερο εισόδημα από το 20% των φτωχών.

Ο Α. Τζέκης κατήγγειλε το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων που και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει και είπε ότι στη Νομαρχία Πειραιά από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ συμφώνησαν να προσλάβουν 600 άτομα με μονοετείς συμβάσεις εργασίας, διαιωνίζοντας έτσι το άθλιο καθεστώς των συμβασιούχων. Τόνισε ότι η κυβέρνηση, πατώντας πάνω στο νόμο Ρέππα, συνεχίζει την υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και ήδη τα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ. Ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι απαιτείται η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες (55-50 αντίστοιχα για τα βαρέα) και στηλίτευσε τη για μια ακόμα χρονιά μείωση των κοινωνικών δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία. Αντίθετα, είπε, αυξημένα είναι τα κονδύλια για την Αμυνα και τη Δημόσια Τάξη για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών αναγκών και τη δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης του λαϊκού κινήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, υπερασπιζόμενος τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, έστειλε σήμα για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές, αφού έκανε λόγο για υπερβάσεις δαπανών των διάφορων υπουργείων «γιατί δεν υπάρχει εμπεδωμένη συνείδηση χρηστής διαχείρισης». Προκαλώντας μάλιστα την κοινή νοημοσύνη, ο Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στη «δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών» και πως στα πλαίσια αυτά θα συνεχίσει «με ηπιότερους ρυθμούς στη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς την επιβολή νέων φόρων».

Κατά τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, ο προϋπολογισμός είναι εικονικός, αφού όπως εκτίμησε η οικονομία «χάνει συνεχώς έδαφος». Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «αναξιόπιστο» και «αδιαφανή».

ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Με ρυθμό τριπλάσιο του ΑΕΠ

Στο 42,3% του ΑΕΠ εκτινάχτηκε η μάζα δανεισμού των νοικοκυριών

«Ιδιαίτερα υψηλούς» ρυθμούς αύξησης των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά διαπιστώνει ακόμη και η Alpha Bank, καθώς, όπως προκύπτει, η πιστωτική επέκταση - παρά τη μικρή επιβράδυνση - είναι υπερτριπλάσια της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, μέχρι το τέλος του 2006, οι ρυθμοί ανόδου για τα καταναλωτικά δάνεια θα κυμανθούν γύρω στο 22% και για τα στεγαστικά γύρω στο 25%. Η τράπεζα χαρακτηρίζει τους ρυθμούς αυτούς εξαιρετικά υψηλούς, «ιδιαίτερα όταν συγκρίνονται με το ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ», που κινείται με ρυθμό 7,5%. Είναι φανερό πως και οι ίδιες οι τράπεζες - αποκλειστικά και μόνο για τους δικούς τους λόγους - προβληματίζονται πλέον για το κατά πόσο τα λαϊκά νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν «έγκαιρα» τις τοκοχρεολυτικές δόσεις τους. Η τέτοια «ανησυχία» τους έχει να κάνει με τη διασφάλιση της αμύθητης κερδοφορίας για τους ίδιους και τους μεγαλομετόχους τους. Η ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών προκύπτει και από τη σύγκριση της μάζας του δανεισμού με το ΑΕΠ. Στο τέλος Σεπτέμβρη του 2006, τα κάθε είδους δάνεια των νοικοκυριών εκτινάχτηκαν στο 42,3% του ΑΕΠ ή 6,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ποσοστό 35,7% του ΑΕΠ που βρίσκονταν το Σεπτέμβρη του 2005. Τα στεγαστικά δάνεια, που οι τράπεζες έχουν φροντίσει να «δέσουν» με πρόσθετες διασφαλίσεις (υποθήκες κ.ά.), φτάνουν στο 28% του ΑΕΠ και τα καταναλωτικά - που οι ίδιες χαρακτηρίζουν ως περισσότερο επισφαλή - διαμορφώνονται στο 14,3% του ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία και αναπαραγωγή του τραπεζικού συστήματος, προχώρησε στην αύξηση των λογιστικών επισφαλειών στους ισολογισμούς των τραπεζών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών. Η δανειακή επιβάρυνση των επιχειρήσεων στο μήνα Σεπτέμβρη του 2006 διαμορφώθηκε στο 47,4% του ΑΕΠ από 43,6% το Σεπτέμβρη του 2005.

ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η εφαρμοζόμενη πολιτική της ΕΕ την εξαφάνισε

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη στη Βουλή

H καταστροφική συμμόρφωση με τις πολιτικές της ΕΕ έχει οδηγήσει σε αφανισμό σχεδόν την καπνοπαραγωγή στη χώρα μας, όπως προέκυψε από την ενημέρωση που έκανε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Α. Κοντός. Οπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά, η καλλιέργεια του καπνού στη χώρα μας βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της, αφού η παραγωγή από 108.000 τόνους την εσοδεία 2005, κατέρρευσε στους 25.000 τόνους.

Ο ίδιος ομολόγησε ότι η καταστροφική αυτή πορεία είναι αποτέλεσμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία αποδεσμεύεται ολικά η επιδότηση από την παραγωγή του προϊόντος. Ο Α. Κοντός υπενθύμισε ότι με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική συμφώνησε και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι ηγεσίες της οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ, τόνισε στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο βουλευτής το ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης. Υπογράμμισε ότι η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή θα οδηγήσει σε αφανισμό την ύπαιθρο και θα μετατρέψει τον αγρότη σε «βοηθηματούχο». «Ξεκόβουμε τον αγρότη από τη γη του και του δίνουμε ψίχουλα», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε: «Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, τότε θα ψάχνουμε να βρούμε τις αγροτικές καλλιέργειες, που επί χρόνια στήριξαν την αγροτική παραγωγή». Το μόνο που θα βρίσκουμε, ανέφερε, θα είναι τσιφλίκια, την ίδια ώρα που τα χωριά σταδιακά θα μετατρέπονται σε γηροκομεία.

Το πρόβλημα με τον καπνό, είπε ο Στ. Σκοπελίτης, είναι χαρακτηριστικό της νέας ΚΑΠ, αφού από τον πρώτο κιόλας χρόνο μειώθηκε η παραγωγή κατά 1/3, ενώ εξαφανίστηκαν ολόκληρες ποικιλίες. Καταλήγοντας, τόνισε ότι απαιτείται μια διαφορετική πολιτική στη γεωργία, η οποία με μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό θα αναπτύσσεται με γνώμονα τις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ