ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Μαζικά στον αγώνα με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» στη σημερινή κινητοποίηση και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ.

Με απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι απαντούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας. Στοιχείο αυτής της συνολικής επίθεσης είναι και η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών, μέσα και από την προώθηση των αντιδραστικών οδηγιών που καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Μια ρύθμιση που, σε συνάρτηση με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες, στα λαϊκά στρώματα, υπηρεσίες Υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία.

Την ερχόμενη βδομάδα αρχίζουν πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που παγώνει τους μισθούς και χειροτερεύει τις συνθήκες εργασίας και συνταξιοδότησης.

Συνδικαλιστικά δεκανίκια

Πλάτη για τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας έβαλαν ανοιχτά οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην επιτροπή για τη διευθέτηση, την οποία πρότεινε σε προχτεσινή συνάντηση ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η επιτροπή, που μέσα σε 15 μέρες θα καταλήξει σε ομόφωνες αποφάσεις για το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών μετά την 1.1.2007, στόχο έχει να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να τους καταστήσει συνένοχους στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 75/2006.

Την κάθετη αντίθεσή της στη συμμετοχή στην επιτροπή εξέφρασε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών». Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ υπέρ της συμμετοχής στην Επιτροπή ψήφισαν οι σύμβουλοι της ΔΗΚΝΙ, της ΠΑΣΚ, και της «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» (η ΑΡΣΙ απουσίαζε). Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ (απουσίαζε ένας σύμβουλος) κατά της συμμετοχής στην Επιτροπή ψήφισαν οι δύο σύμβουλοι της «Πανεπιστημονικής», δύο σύμβουλοι της ΑΡΣΙ και ένας της ΠΑΣΚ. Υπέρ ψήφισαν οι έξι σύμβουλοι της ΔΗΚΝΙ, ένας σύμβουλος της ΠΑΣΚ και ένας σύμβουλος της ΑΕΓ, ενώ ένας ακόμα της ΑΕΓ ψήφισε λευκό.

Καμιά συμμετοχή στο «διάλογο» απάτη

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» καταγγέλλει τη συμμετοχή στο «διάλογο» και τονίζει: «Ξεπούλησαν το δίκαιο αίτημα των γιατρών για ουσιαστικές αυξήσεις στο βασικό μισθό και διαπραγματεύονται το θολό και απαράδεκτο "να μη μειωθούν οι συνολικές σημερινές αποδοχές"... Σπέρνουν ψευδαισθήσεις ότι δήθεν από αυτόν τον κοινωνικό διάλογο μπορεί να προκύψει σταθερό πρωινό πενθήμερο εξάωρο για τους γιατρούς, επιδιώκοντας να θολώσουν τα νερά ενόψει των επερχόμενων μαζικών κινητοποιήσεων των γιατρών και των υγειονομικών γενικότερα. Ετοιμάζονται να δώσουν άλλοθι στην εφαρμογή της εργασίας για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, παρουσιάζοντάς την ως αποδεκτή από τους εργαζόμενους και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τους γιατρούς».

Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αποφάσισαν ακόμα πανελλαδική απεργία και εφτάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά στις 29 Νοέμβρη 2006 και 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Δεκέμβρη 2006. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν τους γιατρούς και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας χρηματοδοτούμενο απ' τον κρατικό προϋπολογισμό με ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και βασικούς μισθούς 1.600 ευρώ για τους γιατρούς και 1.300 ευρώ για τους εργαζόμενους. Στις 29 Νοέμβρη θα γίνει συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στην Ομόνοια, ώρα 9.30 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ
«Ασκληπιείο» δημόσιο και δωρεάν για το λαό

Συγκέντρωση τη Δευτέρα έξω από το νοσοκομείο από δεκάδες συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς της Νοτιοανατολικής Αττικής

Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων του «Ασκληπιείου» στο υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων του «Ασκληπιείου» στο υπουργείο Υγείας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για «Ασκληπιείο» δημόσιο και δωρεάν για το λαό και με κεντρικό αίτημα «Εξω οι επιχειρηματίες από την Υγεία» προγραμματίζει για την ερχόμενη Δευτέρα 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., έξω από το νοσοκομείο, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Εργατικών Σωματείων Νοτιοανατολικής Αττικής, που συγκροτήθηκε για την υπεράσπιση του νοσοκομείου. Στην Επιτροπή συμμετέχουν τουλάχιστον 20 φορείς και σωματεία, ανάμεσά τους παραρτήματα των Συνδικάτων Οικοδόμων της περιοχής, σωματεία εργαζομένων στους δήμους της ευρύτερης περιοχής, σωματεία συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.ά.

Η επιχειρηματική συμφωνία Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και του Ομίλου «Υγεία» θα σημάνει περισσότερη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, με νέα βάρη για το λαό, αλλά και περισσότερη εμπορευματοποίηση του δημόσιου τομέα, υπογραμμίζει η Συντονιστική, σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε για το λαό της περιοχής. «Ζούμε σε μια περιοχή, όπου υπάρχουν εκατοντάδες σχολεία, αθλητικοί χώροι, τόποι δουλιάς, τελείως ακάλυπτοι από γιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και με σχεδόν παντελή έλλειψη δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας», τονίζει η Επιτροπή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τις συνέπειες της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που ακολουθούν εδώ και χρόνια η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και λαϊκή ανάγκη, που πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το Δημόσιο, με δωρεάν σύγχρονα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας», επισημαίνει η Επιτροπή και καλεί σε αγώνα για να μην περάσει η επιχειρηματική συμφωνία, αλλά και για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης, κατάργηση κάθε εισφοράς στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Με σύγχρονα νοσοκομεία, επαρκή στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή.

Εμμένει το υπουργείο Υγείας

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και γενική συνέλευση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Ασκληπιείου». Σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο υπουργός αρκέστηκε σε λεκτικές διαβεβαιώσεις και δηλώσεις συμπαράστασης στη θέληση των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, αποφεύγοντας συστηματικά οποιαδήποτε δέσμευση ότι θα εμποδίσει την επαίσχυντη επιχειρηματική συμφωνία, που δίνει το «Ασκληπιείο» αντιπαροχή στους ιδιώτες.

ΛΑΡΙΣΑ
Αμεση δράση για την Υγεία

Σύσκεψη εκπροσώπων φορέων για την Υγεία, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου

H συγκρότηση επιτροπής εκπροσώπων φορέων με στόχο το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας Υγείας και με γενικότερο πλαίσιο τη διεκδίκηση Ενιαίου Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας για όλο το λαό, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οπως επισημαίνεται σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στη σύσκεψη, «η προαγωγή και η προστασία της υγείας του λαού είναι κοινωνικό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση», υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Σε ό,τι αφορά στο νομό, το διεκδικητικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στη σύσκεψη σχετίζεται με την αναβάθμιση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας με ανακαίνιση των κτιρίων του και κατασκευή της β΄ φάσης της συνδετήριας πτέρυγας, την πρόσληψη προσωπικού στις κενές οργανικές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού, διοικητικού και βοηθητικού, την πλήρη ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, την κάλυψη των κενών θέσεων για γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό και τον εφοδιασμό με τον απαραίτητο ιατρικό μηχανολογικό εξοπλισμό των πολυϊατρείων του ΙΚΑ. Στη σύσκεψη, μεταξύ των άλλων, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και των Συλλόγων Εργαζομένων του Νομαρχιακού και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, των Συλλόγων Γιατρών και Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων Λάρισας.

Κι ενώ τα προβλήματα στο Δημόσιο Τομέα Υγείας στη Λάρισα, όπως και γενικότερα, οξύνονται και πολλαπλασιάζονται συνεχώς, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αύριο αναμένεται να στηθεί μια ακόμη κυβερνητική φιέστα για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με την παρουσία του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου στη θεσσαλική πρωτεύουσα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org