ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΓΣΕΕ
Μηχανισμός συνδιαχείρισης και ενσωμάτωσης

Η πλειοψηφία, της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με προεξάρχουσα την κυβερνητική παράταξη, την ΠΑΣΚΕ, προωθεί αλλαγές στη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος, για να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τη γραμμή της υποταγής και της ενσωμάτωσης στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, στο 31ο οργανωτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η δημιουργία των Περιφερειακών Συντονιστικών Συμβουλίων (ΠΣΣ). Στη σχετική απόφαση που έχει μπει ήδη στη φάση της υλοποίησης, αναφέρεται: «Σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας - ή όπως κάθε φορά αρθρώνεται η περιφερειακή δομή - δημιουργείται ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Η σύνθεσή του καθορίζεται με ισότιμη και ισάριθμη συμμετοχή μετά από πρόταση των Εργατικών Κέντρων κάθε περιφέρειας και μετά από απόφαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ, που μεριμνά για την εκπροσώπηση όλων των τάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος. Εργο του Συμβουλίου είναι:

- Συντονισμός της δράσης των Εργατικών Κέντρων της περιφέρειας σε ζητήματα κεντρικού συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος, τα οποία προωθούνται από τη ΓΣΕΕ.

- Συλλογική επεξεργασία και συντονισμός δράσης σε ζητήματα περιφερειακού χαρακτήρα, όπως:

- Περιεχόμενο περιφερειακής ανάπτυξης.

- Ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο.

- Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε νομού.

- Δράσεις με αναπτυξιακό - περιφερειακό περιεχόμενο (οικιστικό, Υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός, απασχόληση κ.ά.»

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταψήφισαν αυτή την απόφαση, αποκάλυψαν τους στόχους της και την αντιπαλεύουν σταθερά.

Μέσα από τη δημιουργία των Περιφερειακών Συντονιστικών Συμβουλίων επιχειρείται η συγκρότηση μηχανισμού συνδιαχείρισης με την κεντρική εξουσία και την Τοπική - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ώστε ακόμα πιο οργανωμένα να εμπλακεί το συνδικαλιστικό κίνημα στα ζητήματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η κατεύθυνση είναι:

Επέκταση της μερικής απασχόλησης και υποκατάσταση της πλήρους - σταθερής εργασίας. Διαχείριση των προγραμμάτων της ψευτοκατάρτισης και της υποαπασχόλησης, χωρίς εργασιακή προοπτική. Χειραγώγηση των ανέργων και των οικογενειών τους.

Υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων, κατάργηση μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Διάθεση στην εργοδοσία φτηνής εργατικής δύναμης στο όνομα της ανάπτυξης της περιφέρειας και της μείωσης της ανεργίας.

Ενίσχυση, διευκόλυνση της πολιτικής που ιδιωτικοποιεί την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιλέγει σαν μοχλό των αλλαγών στο συνδικαλιστικό κίνημα τη διοικητική περιφέρεια, για να αντιστοιχηθεί με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αντιμετωπίζει τις διοικητικές περιφέρειες σαν βασικό πυρήνα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της προώθησης των αντιδραστικών αλλαγών, των αναδιαρθρώσεων.

Η προσπάθεια του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, για να περάσει η διαχειριστική αντίληψη και η υποταγή των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν περιορίζεται στο επίπεδο των Περιφερειακών Συντονιστικών Συμβουλίων.

Αφορά όλους τους κρίκους του συνδικαλιστικού κινήματος που ελέγχουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, τα ίδια τα σωματεία.

Το ταξικό κίνημα δυναμώνει την παρέμβαση και την εναντίωσή του στους στόχους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τη δράση τους κατά των αναδιαρθρώσεων και του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής για την ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος με βάση τα αιτήματα του ΠΑΜΕ.

Για πλήρη - σταθερή εργασία. Μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αντιπαρατίθεται με την επιχείρηση χειραγώγησης και πολιτικής ομηρίας που προωθείται στο έδαφος των προγραμμάτων υποαπασχόλησης και κάθε λογής προγραμμάτων που στηρίζουν και ενισχύουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στο «συντονισμό» που έχει βάση τη διαχείριση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και την προώθηση των ανατροπών στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι ταξικές δυνάμεις αντιπαραθέτουν τη συσπείρωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων πάνω στα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες, για την οργάνωση της μεγαλύτερης δυνατής αντίστασης και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αντιπαραθέτουν το συντονισμό της δράσης και το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης.

Οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζονται, εξοπλίζονται καλά γιατί η αναμέτρηση με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό έχει μεγάλες απαιτήσεις. Η αναμέτρηση αφορά στον ίδιο το ρόλο και τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Στην ανάπτυξη και τον ταξικό της χαρακτήρα, στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται σε όλους τους τομείς.


του
Θοδωρή ΚΟΥΤΡΑ
μέλος της Εκτελεστικης Γραμματείας του ΠΑΜΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ