ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διέλυσαν τη συνεδρίαση οι εργατοπατέρες...

...για να μη συζητηθούν καν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι

Εφτά ολόκληρους μήνες είχε να συνεδριάσει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και όταν αυτό έγινε τελικά... προχτές κατορθωτό, η πλειοψηφία και συγκεκριμένα οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, με την ανοχή της ΑΠ, φρόντισαν, ξεπερνώντας κάθε όριο, να οδηγήσουν τη συνεδρίαση σε εκφυλισμό και στη συνέχεια στη διάλυση!

Από την έναρξη της συνεδρίασης έγινε καθαρό ότι οι συνδικαλιστές των εν λόγω παρατάξεων είχαν προσχεδιάσει τη διάλυση, καθώς από κοινού έθεσαν θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης... ότι το Συνδικάτο Μετάλλου χρησιμοποιεί την αίθουσα που είχε παραχωρηθεί στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, για να διενεργήσει τις εκλογές του! Οι εν λόγω συνδικαλιστές θεώρησαν ως... πιο σοβαρό πρόβλημα για συζήτηση το γεγονός ότι μία συνδικαλιστική οργάνωση χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες της μία αίθουσα του Κέντρου, κάτι που άλλωστε προβλέπεται από τους κανονισμούς του. Δεν ήθελαν να συζητήσουν για την ανεργία και τη ραγδαία καταστροφή της παραγωγικής βάσης της πόλης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Πειραιά, ούτε για τα νέα δυσβάσταχτα βάρη που προσθέτει στους εργαζόμενους της χώρας ο νέος κρατικός προϋπολογισμός.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν αυτή τη μεθόδευση, ενώ χτες εξέδωσαν δελτίο Τύπου προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους του Πειραιά. «Η προσπάθεια - αναφέρεται - και η επιμονή των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να σταματήσει η αδιέξοδη συζήτηση και να συζητηθούν τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Πειραιά και την εργατική τάξη έπεσε στο κενό» και συνεχίζει: «Κατανοούμε τη δύσκολη θέση και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι ηγεσίες των παρατάξεων του ΕΚΠ, όταν πρόκειται να συζητηθούν και προπαντός να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστική κινητοποίηση, για παράδειγμα ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Πράγα, ενάντια στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις και να πληρώσουν οι λαοί, ενάντια στο "σχέδιο Ανάν" που διχοτομεί και ενταφιάζει - με τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - το Κυπριακό, ενάντια στο νέο κρατικό προϋπολογισμό».

«Μια τέτοια συζήτηση - επισημαίνεται - με τέτοιο περιεχόμενο, που καταλήγει σε απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αιτήματα ρήξης με αυτή την πολιτική, δε θέλησαν να γίνει, γι' αυτό και διέλυσαν (δεν είναι πρώτη φορά) τη συνεδρίαση της διοίκησης ως γνήσιοι εκφραστές του κυβερνητικού συνδικαλισμού, της κοινωνικής συναίνεσης και της υποταγής στη "νέα τάξη πραγμάτων". Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι και συνυπόλογοι απέναντι στην εργατική τάξη και στους εργαζόμενους».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καθημερινή αγωνιστική παρέμβαση

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι κινητοποιήσεις της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την τήρηση του νόμιμου χειμερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που ενώ παραβιάζεται κατάφωρα, η έλλειψη πρόθεσης και η αδυναμία των αρμοδίων αρχών να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την εφαρμογή του, έχει δημιουργήσει χαοτική κατάσταση στο χώρο του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη.

H κινητοποίηση συνεχίστηκε χτες βράδυ στα καταστήματα του κέντρου με διαφορετική μορφή. Κλιμάκια μελών του σωματείου «μπήκαν» με την προκήρυξη του σωματείου σε μεγάλο αριθμό καταστημάτων, μίλησαν στους εργαζόμενους για τη σημασία των κινητοποιήσεων και την τήρηση του νόμιμου ωραρίου και τους κάλεσαν σε αγωνιστική συσπείρωση και στήριξη του αγώνα του σωματείου. Οπως μας δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕΘ, Σοφία Καλαντίδου, οργανώνονται τώρα και συσκέψεις στους χώρους δουλιάς και στο τέλος όλης αυτής της κινητοποίησης και με βάση και τις απόψεις που θα εκφραστούν από τους εργαζόμενους, θα καθοριστούν και οι επόμενες μορφές αγώνα.

Η κατάσταση στο χώρο των εμποροϋπαλλήλων είναι πράγματι πολύ σοβαρή και κρίσιμη. Ενώ οι πολυεθνικές και το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, που κυριαρχούν στην αγορά, πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ, τα δικαιώματα των εργαζομένων συρρικνώνονται και θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.

Τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΕΘ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων καταπατεί το 40ωρο, 5ήμερο, 8ωρο και παραβιάζει το ν. 3239/2000 για την αμοιβή υπερωριών. Η πλειοψηφία των εμποροϋπαλλήλων δουλεύει χωρίς υπερωρίες, με μισθούς πείνας και με ελαστικές μορφές εργασίας που οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Πέρα απ' αυτά οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν καθημερινά την απειλή της απόλυσης. Οι συνθήκες εργασίας, όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, είναι απαράδεκτες.

Με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το σωματείο έχει ως μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την τήρηση του νόμιμου ωραρίου, με προοπτική ένα ανθρώπινο ωράριο για τους εργαζόμενους του κλάδου. Η μεγάλη συμμετοχή των μελών στις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις για το ωράριο, δηλώνουν στελέχη του σωματείου, αποτελεί την καλύτερη ένδειξη για την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της απόφασής μας «και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για την καθιέρωση ανθρώπινου ωραρίου για όλους».

«ΚΟΜΟΤΕΞ»
Απέλυσε πέντε εργαζόμενες

Στο δρόμο πέταξε χτες πέντε εργαζόμενες η γερμανική διεύθυνση του εργοστασίου εσωρούχων «ΚΟΜΟΤΕΞ» στην Ξάνθη, εφαρμόζοντας και αυτή πιστά την πολιτική των μονοπωλίων, μεταφέροντας δραστηριότητες σε χώρες με πιο φτηνά εργατικά χέρια για να αυξήσει τα κέρδη, αφού ξεζούμισε τους εδώ εργαζόμενους.

Ετσι η γερμανική εταιρία «ΜΑΚ», που έχει την επιχείρηση, ανακοίνωσε προφορικά ότι θα απολύει κάθε μήνα το 2% των εργαζομένων από τα τμήματα του ραφείου και της συσκευασίας, καθώς έχει ανοίξει αντίστοιχα στη Βουλγαρία και της κοστίζουν λιγότερο. Η γερμανική εταιρία όμως έχει ξεκινήσει πολιτική συρρίκνωσης του προσωπικού από το 1999, όταν επιχείρησε να απολύσει μαζικά 150 εργαζόμενους. Τότε η κινητοποίηση των εργαζομένων την εμπόδισε. Από τότε μέχρι σήμερα όμως σταδιακά και με διάφορους τρόπους το προσωπικό έχει μειωθεί από 400 σε 250 εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα η εργοδοσία έχει επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας και απειλών και προσπαθεί να σπάσει κάθε συνδικαλιστική δράση. Ετσι δεν είναι τυχαίο που μέσα στις χτεσινές απολύσεις βρίσκεται και μία εργαζόμενη ιδρυτικό μέλος του κλαδικού σωματείου. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να μεταθέσει και να υποβαθμίσει τον αντιπρόεδρο του κλαδικού σωματείου παρά την καταγγελία του γεγονότος στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το εργοστασιακό σωματείο αντέδρασε άμεσα στη χτεσινή εξέλιξη, κηρύσσοντας μία ώρα στάση εργασίας και θα συνεδριάσει την Κυριακή για να αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ