ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2001
Αντιλαϊκός και βαθιά ταξικός
  • Ξεκίνησε χτες η συζήτησή του στη διαρκή επιτροπή της Βουλής
  • Αγγ. Τζέκης: Λαϊκή οικονομία με στόχο την ανάπτυξη
  • Θριαμβολογίες από τον Γιάννο Παπαντωνίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η πρόταση του ΚΚΕ για μια Λαϊκή Οικονομία αντιτάχθηκε χτες κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2001, στη λογική της κυβέρνησης που κατέθεσε έναν προϋπολογισμό στις κατευθύνσεις που επιτάσσει η ΕΕ, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, με στόχο την παροχή νέων διευκολύνσεων για τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την πολιτική συρρίκνωσης του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και των κοινωνικών παροχών. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επιχείρησε με πολιτικούς όρους να θριαμβολογήσει για τη μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας της χώρας.

Προϋπολογισμός βαθιά ταξικός

Αντιλαϊκό, φιλομονοπωλιακό και βαθιά ταξικό χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, τον προϋπολογισμό. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001 συνεχίζει τα βήματα των προηγούμενων όσο κι αν η κυβέρνηση επιδιώκει να τον παρουσιάσει ως ιστορικό γεγονός, γιατί θα είναι ο πρώτος της ΟΝΕ, στη ζώνη του ευρώ και ο τελευταίος σε δραχμές. Αλλωστε κι άλλοι προϋπολογισμοί έχουν χαρακτηριστεί ιστορικοί χωρίς όμως να αλλάζει ο βασικός προσανατολισμός της οικονομικής τους πολιτικής: ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων». Αναφερόμενος μάλιστα στη μέχρι τώρα πορεία προς την ΟΝΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «αυτή την "εθνική επιτυχία" την πλήρωσε αυστηρά μόνο ο εργαζόμενος λαός και όχι οι εκμεταλλευτές του: βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι. Ετσι η "εθνική επιτυχία" ενός εθνικού στόχου, όπως παρουσιάστηκε η ένταξη στην ΟΝΕ, ήταν στόχος και επιτυχία του κεφαλαίου και όχι της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών συμφερόντων».

Σχολιάζοντας το επιχείρημα για την αύξηση του ΑΕΠ, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά είναι «ο προϋπολογισμός να διανέμει τον πλούτο που παράγεται στη χώρα υπέρ του κεφαλαίου», σημειώνοντας ότι έχουμε δραματική αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα, θίγοντας το θέμα των δημοσίων εσόδων σημείωσε ότι «από το γενικό σύνολο εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι 12,600 τρισεκατομμύρια δραχμές, οι φόροι αποτελούν το 93,4%», ενώ σημείωσε ότι οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονται αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται κατά 7,7% και 8,3 αντίστοιχα.

Ειδική αναφορά έκανε σχετικά με το νομοσχέδιο Γιαννίτση για τις εργασιακές σχέσεις, λέγοντας πως «δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι προωθείται σήμερα», αφού στόχο έχει τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, τις απολύσεις, την ανεργία και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο εισηγητής του ΚΚΕ στο θέμα των αγροτών, λέγοντας ότι «για το ΚΚΕ, ο προϋπολογισμός για τη γεωργία είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ΕΕ. Είναι νεοφιλελεύθερος προϋπολογισμός που εντείνει τη συγκέντρωση της αγροτικής γης και παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες», ενώ στόχο έχει «να προσαρμόσει τη γεωργία-αλιεία στις ανάγκες της λεγόμενης παγκοσμιοποιημένης αγοράς». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε χτες τη συνεχή μείωση των κοινωνικών δαπανών που, όπως ανέφερε, μειώνονται από το 1990, ενώ «αυξάνεται η συμμετοχή των εργαζομένων μέσω των ασφαλιστικών ταμείων από 69,6% το 1990 σε 75,8% το 2000», καθώς και την ανεπάρκεια των κονδυλίων για υγεία-παιδεία και κοινωνική ασφάλιση όπως και την έλλειψη πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ζωτικής σημασίας για τη χώρα και το λαό η λαϊκή οικονομία

Ο Αγγελος Τζέκης αναφέρθηκε καταληκτικά στην πρόταση του ΚΚΕ για την οικονομική πολιτική της χώρας, λέγοντας ότι «για το ΚΚΕ, ο προϋπολογισμός δεν είναι ένα οικονομικό λογιστικό ζήτημα, αλλά βαθιά πολιτικό και η θέση που παίρνει κάθε δύναμη έχει να κάνει με την πολιτική επιλογή της στο κεντρικό ζήτημα: Υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων ή των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου; Το ΚΚΕ, χωρίς ενδοιασμούς, με ξεκάθαρη πολιτική πρόταση, έχει ταχθεί από τη μέρα της ίδρυσής του με τα λαϊκά συμφέροντα. Τάσσεται με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Σημείωσε αναφορικά με τις θέσεις του ΚΚΕ για το «σήμερα» ότι «η χώρα μας έχει προϋποθέσεις να διαμορφώσει, να αναπτύξει τη λαϊκή οικονομία. Με το λαό σε δράση, με την εμπειρία, τη γνώση, τη δεξιοτεχνία των εργαζομένων, με το ικανό επιστημονικό δυναμικό, μπορεί να αλλάξει τη ρότα.

Προϋπόθεση για μια τέτοια πορεία είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της και τα βασικά μέσα παραγωγής της να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας, να μπουν στην υπηρεσία ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας, που στόχο θα έχει την ευημερία του λαού, σε αντίθεση με τη σημερινή οικονομία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Αναπόσπαστο στοιχείο αποτελεί η διαμόρφωση ενός κεντρικού πανεθνικού οικονομικού μηχανισμού με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, που θα διευθύνει και θα αξιοποιεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και θα ασκεί κοινωνικό και εργατικό έλεγχο».

Εκλεισε δε την παρέμβασή του λέγοντας πως «η πρόταση αυτή του ΚΚΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας και το λαό. Είμαστε αισιόδοξοι. Οι πηγές αντίστασης υπάρχουν και δημιουργούν τις προϋποθέσεις δημιουργίας του κοινωνικοπολιτικού μετώπου».

Κυβερνητικές θριαμβολογίες

Στη γνωστή λογική της θριαμβολογίας κινήθηκε η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος έκανε λόγο για εξαιρετικά ανθεκτική ελληνική οικονομία, αλλά και κοινωνικές παροχές της κυβέρνησης, που έχει συνολικό κόστος - όπως ανέφερε απαντώντας στο ΚΚΕ - 450 δισεκατομμύρια δραχμές. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο νέος προϋπολογισμός «δεν επιβάλλει κανέναν νέο φόρο, αλλά δημιουργεί πλεονάσματα και τα κατανέμει σε δυο κατευθύνσεις: Μείωση φόρων και αύξηση των κοινωνικών δαπανών για όσους έχουν ανάγκη και για τα κοινωνικά υπουργεία».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη φετινή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Παπαντωνίου μίλησε για «λίγο παραπάνω πληθωρισμό από ό,τι είχαμε προβλέψει λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου», τονίζοντας ότι «συνολικά η ελληνική οικονομία πήγε καλά» αφού «φέτος πετύχαμε αυτές τις πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο ανέβηκε από τα 10 στα 30 δολάρια». Σημείωσε μάλιστα ότι «η ελληνική οικονομία έχει πλέον ισχυρές αντοχές και δεν επηρεάζεται τόσο από τις διεθνείς εξελίξεις» και «αντέχει σε πολύ μεγάλες αβεβαιότητες».

«Η πλεονασματικότητα του προϋπολογισμού είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής λογιστικής που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση», επισήμανε στην ομιλία του ο εισηγητής της ΝΔ, Θεόδωρος Κασσίμης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μετονομασία ελλειμμάτων σε κεφαλαιακές μεταβιβάσεις, απόκρυψη των τόκων που καταβάλλει το δημόσιο για την εξυπηρέτηση του χρέους, την υπερεκτίμηση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων, την απόκρυψη του ύψους των επιστρεφόμενων φόρων εισοδήματος και άλλα τεχνάσματα». Κατέληξε λέγοντας πως «ο προϋπολογισμός στερείται προοπτικής για την ελληνική οικονομία», αφού «επιμένει η κυβέρνηση να διατηρεί σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα τις δαπάνες μην τολμώντας να περιορίσει τον σπάταλο και ύποπτα διαπλεκόμενο δημόσιο τομέα».

Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο εισηγητής του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός μαζί με τη γενικότερη οικονομική πολιτική θα επιτείνουν το διαρθρωτικό αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας, που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην αρνητική έκρηξη του εμπορικού ισοζυγίου».


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αναδιανέμει τα εισοδήματα υπέρ των κατεχόντων

Ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ενταγμένο στη γενικευμένη επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων και στη στήριξη και στο δυνάμωμα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οπως τόνισε στην παρέμβασή του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Αντ. Σκυλλάκος, η κυβέρνηση με το συζητούμενο νομοσχέδιο βοηθάει το μεγάλο κεφάλαιο, στηριζόμενη επί της ουσίας και από τη ΝΔ αφού με τις προτάσεις της λέει και αυτή ότι πρέπει να ελαφρυνθούν οι φόροι στους μεγάλους επιχειρηματίες.

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο ευνοούνται οι έχοντες και κατέχοντες υπογράμμισε:

«Στις ΑΕ μειώνετε τη φορολογία ακόμα και στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιριών αυτών. Επίσης μείωση υπάρχει στους μεγαλοεισοδηματίες πάνω από 18 εκατομμύρια ενώ ελαφρύνονται και οι κατασκευαστικές εταιρίες. Δηλαδή τι άλλο χρειάζεται για να φανεί ότι μέσα σε 15 μέρες θα έχουμε ελάφρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων και από φόρους και από εισφορές όπως προβλέπει το νομοσχέδιο Γιαννίτση; Τι άλλο πρέπει να πούμε, ότι είστε κόμμα του μεγάλου κεφαλαίου όπως και η ΝΔ; Για να χρυσώσετε το χάπι, εμφανίζεστε ότι παίρνετε κάποια μέτρα φοροαπαλλαγής για τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα».

Ομως, τόνισε ο βουλευτής, αυτά τα μέτρα έχουν τη μορφή φιλανθρωπίας αλλά ο τελικός ισολογισμός ανάμεσα σε αυτά που δίνει η κυβέρνηση στα φτωχότερα στρώματα και σε αυτά που δίνει στις επιχειρήσεις είναι ανακατανομή του πλούτου υπέρ των εχόντων και κατεχόντων.

Ως παραδείγματα ανέφερε τα όσα αφορούν τους αγρότες στους οποίους προβλέπεται ευνοϊκή ρύθμιση για μεταβίβαση περιουσίας 150 εκατομμυρίων τονίζοντας ότι από τη ρύθμιση θα βγουν κερδισμένοι οι μεγαλοαγρότες. Την ίδια στιγμή οι φτωχοί αγρότες αποκλείονται από το επίδομα θέρμανσης ενώ πληρώνουν το πετρέλαιο ακριβότερα και από τους εφοπλιστές.

Καταλήγοντας ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δε συμφωνεί με αυτές τις πολιτικές και είναι από διαμαρτυρόμενος μέχρι αγανακτισμένος ενώ υπογράμμισε: «εμείς και από αυτούς ζητάμε να σηκώσουν το ανάστημά τους».

Χτες συνεχίστηκε η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου με μια διαδικασία σφιχτή που δεν επιτρέπει την ουσιαστική συζήτηση των αρκετών (40) άρθρων, κάτι που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του εισηγητή του ΚΚΕ, Ν. Γκατζή.

Προκλητικός εμφανίστηκε στο τέλος της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης ο οποίος ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν άκουσε από τους ομιλητές του ΚΚΕ, να ασκούν σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο, δείγμα ότι αυτό είναι φιλολαϊκό! Τον έβαλε βέβαια στη θέση του ο Ν. Γκατζής, ο οποίος τον κατήγγειλε για θράσος και για διαστρέβλωση, παραπέμποντάς τον στις ομιλίες των βουλευτών του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ