ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνει, σταθερά, το θερμόμετρο της έντασης

Βομβιστική επίθεση με δύο νεκρούς και 30 τραυματίες συγκλονίζει την ισραηλινή πόλη Χαντέρα

Με το πρόσχημα της αναζήτησης υπόπτων, ο ισραηλινός στρατός «γαζώνει», χωρίς προηγούμενη πρόκληση, αυτοκίνητο δολοφονώντας τους επιβαίνοντές του στη Γάζα

Από χτεσινή μαζική συγκέντρωση της Φατάχ

Associated Press

Από χτεσινή μαζική συγκέντρωση της Φατάχ
ΧΑΝΤΕΡΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Πυκνώνουν τα σύννεφα της γενικευμένης σύρραξης πάνω από τη Μέση Ανατολή, όπου μέρα με την ημέρα κλιμακώνονται οι συγκρούσεις, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και οι βομβιστικές επιθέσεις. Αστικό λεωφορείο τινάχτηκε στον αέρα, χτες νωρίς το απόγευμα σε κεντρικό δρόμο της Χαντέρα, παρασέρνοντας στο θάνατο, τουλάχιστον, δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας 30. Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε, λίγες μόλις ώρες, μετά από το «γάζωμα» κυριολεκτικά, αυτοκινήτου από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι τέσσερις (πέντε κατά τις παλαιστινιακές πηγές) επιβαίνοντες. Υπό αυτήν την ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, οι διαμεσολαβητικές απόπειρες του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, έπεσαν στο κενό και κατέλαβαν το περιθώριο της ειδησεογραφίας.

Σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων ήχησε ο κρότος της ισχυρότατης έκρηξης που διέλυσε το λεωφορείο των ισραηλινών αστικών γραμμών, στο κέντρο, σχεδόν, της πόλης Χαντέρα. Τα παρακείμενα καταστήματα έπιασαν φωτιά ενώ πανικός επικράτησε στο, γεμάτο από κόσμο, εκείνη τη στιγμή εμπορικό κέντρο της πόλης, που βρίσκεται 50 χλμ βορείως του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας, η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο και εξερράγη την ώρα που βρισκόταν δίπλα το λεωφορείο.

Ο χώρος της βομβιστικής επίθεσης

Associated Press

Ο χώρος της βομβιστικής επίθεσης
Ο πρώτος απολογισμός αναφέρει 2 νεκρούς και 30 τραυματίες, εκ των οποίων οι 4 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Για «βάρβαρη επίθεση με στόχο αθώους πολίτες» μίλησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος συγκαλώντας νέο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο απείλησε ότι «το Ισραήλ θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα τόσο στους ενόχους της επίθεσης όσο και σε όσους τους υποστηρίζουν». Ο Μπαράκ, για άλλη μια φορά, επέρριψε το σύνολο των ευθυνών στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο κατηγόρησε ότι προχώρησε στην απελευθέρωση των εξτρεμιστών ισλαμιστών, τη δράση των οποίων δεν κάνει προσπάθεια να ελέγξει.

Μέχρι χτες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης, αν και οι ισραηλινές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους προς τη Χαμάς, η οποία είχε, με ανακοίνωσή της λίγες ώρες νωρίτερα, προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι θα «πληρώσει ακριβά το τίμημα για τις απάνθρωπες επιδρομές κατά του παλαιστινιακού λαού» και απειλούσε ότι «το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της κόλασης σε περίπτωση που αποπειραθεί να δολοφονήσει τον οποιονδήποτε Παλαιστίνιο ηγέτη», όπως ζήτησε χτες με δηλώσεις του ο ηγέτης του Λικούντ Αριέλ Σαρόν.

«Κλιμακώνουμε μέχρι την τελική νίκη»

Ισραηλινό τανκ περιπολεί στην περιοχή της Γάζας

Associated Press

Ισραηλινό τανκ περιπολεί στην περιοχή της Γάζας
Λίγες, μόλις, ώρες πριν από τη βομβιστική επίθεση στη Χαντέρα, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιγαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου, κοντά σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στη Γάζα. Σύμφωνα με την εκδοχή του ισραηλινού στρατού, στο αυτοκίνητο επέβαιναν 4 μαχητές του στρατιωτικού σκέλους της Φατάχ ανάμεσα στους οποίους και ο Τζαμάλ αλ Ραζάκ, που καταζητούνταν για ανάμειξη σε σειρά επεισοδίων ανταλλαγής πυρών και είχε απελευθερωθεί από τις ισραηλινές φυλακές, πριν από ένα χρόνο.

Κατά τις παλαιστινιακές αρχές, στο αυτοκίνητο επέβαιναν 5 άτομα, ανάμεσα στα οποία και μία γυναίκα, τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τη Φατάχ. Το μόνο κοινό σημείο ανάμεσα στις δύο εκδοχές είναι η παραδοχή ότι οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο δεν κινήθηκαν εχθρικά και δεν απείλησαν με οποιονδήποτε τρόπο το ισραηλινό φυλάκιο, ενώ επιβεβαιώνεται ότι κατά τον μετέπειτα έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο δε βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά.

«Δημόσια εκτέλεση» χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος υπουργός Προεδρίας και διαπραγματευτής Χασάν Ασφούρ, ενώ ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμαντ Νταχλάν, μίλησε για «βάρβαρη επίθεση κατά αθώων και αόπλων πολιτών». «Οι ισραηλινές επιδρομές κατά του παλαιστινιακού λαού δε θα μείνουν χωρίς απάντηση» προειδοποιεί με χθεσινή της ανακοίνωση η Φατάχ, που συμπληρώνει ότι οι μαχητές της «θα κλιμακώσουν με κάθε δυνατό μέσο την αντίστασή τους και θα επεκτείνουν τον πόλεμο και έξω από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, μέχρις ότου απομακρυνθούν όλοι οι έποικοι και όλες οι δυνάμεις κατοχής». «Κανένας έποικος και κανένας Ισραηλινός στρατιώτης δεν είναι, πλέον, ασφαλής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τη βομβιστική επίθεση στη Χαντέρα, ο στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Ταγιέντ Αμπντέλ Ραχίμ, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δε γνωρίζει τίποτε και τόνισε ότι η ισραηλινή τακτική έχει στόχο να αποπροσανατολίσει από τη στρατιωτική και οικονομική γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Τον ανελέητο οικονομικό πόλεμο σε βάρος των Παλαιστινίων επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα σύμφωνα με τα οποία, ο αυστηρός αποκλεισμός των δύο τελευταίων μηνών έχει στοιχίσει 774 εκατομμύρια δολάρια σε απώλειες για την Παλαιστινιακή Αρχή και εκτιμά ότι αν συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του 2001, οι απώλειες θα έχουν αγγίξει τα 1,7 δισ. για το ΑΕΠ των Παλαιστινίων.

«Εκτός ελέγχου βαίνει η κατάσταση»

Τους σοβαρότατους φόβους της Ουάσιγκτον εξέφρασε, κατά τη διάρκεια τής -κεκλεισμένων των θυρών- συνάντησής τους, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ χωρίς, όμως, λεπτομέρειες της συνάντησης να γίνουν γνωστές, καθώς ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι η «διαρκής κλιμάκωση της βίας εντείνει τις ανησυχίες ότι η βία σε όλη την περιοχή έχει, πια, ξεφύγει από τον έλεγχο».

Παράλληλα, ο Κοέν επανέλαβε την αμερικανική πρόταση για τη διερευνητική επιτροπή ελέγχου των ευθυνών για την κλιμάκωση της έντασης που, τελικά, η Ουάσιγκτον συνέστησε με επικεφαλής τον πρώην Δημοκρατικό γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ, παρά τις αλλεπάλληλες παλαιστινιακές εκκλήσεις για σύσταση επιτροπής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Εχούντ Μπαράκ φέρεται να τοποθετήθηκε θετικά ως προς την ανάληψη δράσης από τη διερευνητική επιτροπή, αλλά τόνισε ότι δεν είναι η παρούσα φάση κατάλληλη για μια τέτοια δραστηριότητα εν μέσω κλιμακούμενης βίας.

Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντιόταν στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, στον οποίο εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για την απόφαση ανάκλησης του Αιγύπτιου πρεσβευτή από το Ισραήλ. Οι δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησής τους, αλλά ο Αραφάτ δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τις ΗΠΑ, οι οποίες αν και συνεγγυήτριες της ειρηνευτικής διαδικασίας, «δεν παύουν να ενισχύουν διπλωματικά, οικονομικά και στρατιωτικά το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Από την άλλη πλευρά, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ερωτώμενος για την απόφαση ανάκλησης του Αιγυπτίου πρεσβευτή, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «το Ισραήλ πρέπει να κατανοήσει ότι υπάρχουν και όρια στην ανοχή και στην υπομονή».

Ανάλογου περιεχομένου, αν και σε ηπιότερους τόνους, αναμενόταν να είναι και το περιεχόμενο της, προγραμματισμένης για αργά χθες το βράδυ, συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ με τον Εχούντ Μπαράκ. Με τη μονοήμερη επίσκεψη Τζεμ στο Ισραήλ συνέπεσε και η παραλαβή από τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος 47 Παλαιστινίων τραυματιών (3 εκ των οποίων είναι σοβαρότατα, ενώ συμπεριλαμβάνονται και 6 παιδιά) για να νοσηλευτούν σε τουρκικά νοσοκομεία. Η διαδικασία της παραλαβής έγινε στα σύνορα των αυτόνομων περιοχών με την Αίγυπτο.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Μαλλιά κουβάρια!

  Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα αποφάσισε να επιτρέψει τη συνέχιση της καταμέτρησης διά χειρός και τα αποτελέσματά της  θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τις αρχές της Πολιτείας. Ομως στο Μαϊάμι  διεκόπη η καταμέτρηση... 

Ενας από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Φλόριντα

Associated Press

Ενας από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Φλόριντα
ΜΑΪΑΜΙ-ΤΑΛΑΧΑΣΙ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΟΣΤΙΝ.-

Περισσότερο σασπένς με μεγάλη δόση δράματος στη νέα εξέλιξη της «σαπουνόπερας» των αμερικανικών εκλογών. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα θεωρήθηκε μια «μικρή νίκη» των Δημοκρατικών, η οποία όμως επισκιάστηκε από την ξαφνική ασθένεια του υποψήφιου Ρεπουμπλικανού Αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι, ο οποίος εισήχθη εσπευσμένα χθες σε νοσοκομείο με πόνους στο στήθος... Αραγε δεν άντεξε την παρατεταμένη αγωνία ή...

Ο Τσένι, 59 χρονών, που έχει βεβαρημένο ιστορικό με προβλήματα καρδιάς εισήχθη χτες σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον και σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν κινδυνεύει αλλά ξεκουράζεται! Εν τω μεταξύ, στη σύγχυση και τον πανικό που έχει προκληθεί στη Φλόριντα, αλλά και στην υπόλοιπη αμερικανική επικράτεια για τις διαφιλονικούμενες ψήφους, πρέπει να προστεθεί από χτες, και η απόφαση της εκλογικής επιτροπής του Μαϊάμι Ντέιτ, μία από τις τρεις κομητείες της Φλόριντα, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τελικό αποτέλεσμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, να διακόψει τη διά χειρός ανακαταμέτρηση των ψήφων. Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του εκλογικού συμβουλίου ανακοίνωσαν χτες ότι τους είναι αδύνατο να ολοκληρώσουν τη διά χειρός ανακαταμέτρηση των 700.000 ψήφων της κομητείας ως την προθεσμία της Κυριακής. Οι μόνες ψήφοι που θα περιληφθούν στο τροποποιημένο αποτέλεσμα της κομητείας θα είναι περίπου 10.600 τις οποίες δεν μπορεί να διαβάσει μηχανή, διευκρίνισαν.

Επετράπη η καταμέτρηση για να σταματήσει!

Η απόφαση της εκλογικής Επιτροπής του Μαϊάμι είναι και απροσδόκητη και αλλόκοτη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο σάλιο και μελάνι έχει χυθεί για την περίφημη καταμέτρηση διά χειρός και λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν σκεφτεί ότι η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης του επταμελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου της Φλόριντα, να επιτρέψει να συνυπολογιστούν στο τελικό σύνολο και τα αποτελέσματα της διά χειρός καταμέτρησης των ψήφων σε τρεις Κομητείες της Πολιτείας, ορίζοντας την 27η Νοεμβρίου ως την καταληκτική ημερομηνία για το πέρας της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το δικαστήριο « το δικαίωμα του λαού στην ψήφο είναι μία πρωταρχική υπόθεση που ξεπερνά οποιαδήποτε άλλη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Δικαστηρίου Κρεγκ Γουότερς, τονίζοντας πως το σώμα επέτρεψε την παράταση της καταμέτρησης για άλλες έξι ημέρες. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου τα αποτελέσματα της διά χειρός καταμέτρησης θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τις αρχές της Πολιτείας το αργότερο έως τις 27 Νοεμβρίου. Στο κείμενο των 42 σελίδων της απόφασης των επτά μελών του Σώματος προσδιορίζεται πως οι αρχές της Φλόριντα θα πρέπει να παραλάβουν τα αποτελέσματα έως την 17η ώρα της Κυριακής, ώρα Φλόριντα. Αλλά « εάν το αρμόδιο γραφείο δεν είναι ανοιχτό εκείνην την ώρα, τότε η Εφορευτική Επιτροπή θα πρέπει να δεχτεί τα τροποποιημένα αποτελέσματα μέχρι τις 9 το πρωί της Δευτέρας».

Σε γενικές γραμμές η παράταση της καταμέτρησης θεωρείται μία πρώτη νίκη για το δημοκρατικό υποψήφιο, Αλ Γκορ, που υπολείπεται 930 ψήφων του ρεπουμπλικανικού αντιπάλου του Τζορτζ Μπους- σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα- και στηρίζεται στα αποτελέσματα της διά χειρός καταμέτρησης σε αυτές τις τρεις φιλοδημοκρατικές Κομητείες, προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση. Σημειώνεται ωστόσο ότι η απόφαση δε δίνει λύση στις αμφιβολίες για την καταμέτρηση ή όχι των ψηφοδελτίων, που ναι μεν έχουν σημειωμένο τον υποψήφιο, όμως δεν έχουν διατηρηθεί, ή εάν θα προσμετρήσουν και τα ψηφοδέλτια που εστάλησαν από το εξωτερικό και δεν έχουν γραμματόσημο, ή σφραγίδα.

Παράλληλα, η απόφαση του Δικαστηρίου σημαίνει ότι η υπουργός Εσωτερικών της Πολιτείας Κάθριν Χάρις, δε θα μπορέσει να πιστοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα έως εκείνην την ημερομηνία. Ενδεικτικό του τραγέλαφου που επικρατεί είναι ότι η Χάρις, ανέμενε με αγωνία την απόφαση και είχε δηλώσει ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης σε περίπτωση που είναι δυσμενής για τους Δημοκρατικούς θα ανακοίνωνε τα τελικά αποτελέσματα που έδιναν νικητή του Μπους και επομένως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις

Με μία πικρή γεύση στο στόμα έμεινε τόσο η Χάρις όσο και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζορτζ Μπους καθώς θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη βδομάδα και τρεις εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Αν λήξει τη Δευτέρα... γιατί ουδείς γνωρίζει.

Συνεπώς, απολύτως φυσιολογικό είναι ο Μπους να δηλώνει «απογοητευμένος» από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε συνέντευξη τύπου στο Οστιν του Τέξας και ανεβάζοντας τους τόνους πρόσθεσε ότι το δικαστήριο υπερέβη τις αρμοδιότητές του και «άλλαξε τους νόμους της Φλόριντα».

Επί της ουσίας, αυτό που άφησε να εννοηθεί ο Μπους είναι η περίπτωση να εφεσιβάλει τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Φλόριντα, που επιτρέπει την καταμέτρηση σε τρεις Κομητείες. Σε ανάλογα πικρόχολο και οργισμένο ύφος είχαν κινηθεί νωρίτερα και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Τζέιμς Μπέικερ, παρατηρητή της καταμέτρησης από το στρατόπεδο του Μπους. « Ολο αυτό είναι άδικο και απαράδεκτο. Δεν είναι δίκαιο να αλλάζουμε τους εκλογικούς νόμους της Φλόριντα με δικαστική απόφαση έπειτα από τη διεξαγωγή των εκλογών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ο Μπέικερ. ο οποίος αναφέρθηκε πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα εφεσιβληθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όμως τόνισε πως « σκοπεύουμε να εξετάσουμε και να διερευνήσουμε οποιοδήποτε αντίμετρο που μπορεί να ληφθεί για να διορθώσουμε το άδικο τούτο αποτέλεσμα».

Από την άλλη πλευρά, εν εξάλλω ο Αλ Γκορ έσπευσε να χαρακτηρίσει την απόφαση « Νίκη της Δημοκρατίας»! Ο Γκορ τόνισε πως η απόφαση του Δικαστηρίου θα επιτρέψει την «πλήρη, δίκαιη και ακριβή καταμέτρηση των ψήφων» για τις εκλογές και επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζορτζ Μπους να συναντηθούν, προκειμένου να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οπως δήλωσε τόσο αυτός, όσο και ο αντίπαλός του θα πρέπει να συγκεντρωθούν στο ζήτημα της μεταβίβασης της εξουσίας, ενώ θα αναμένονται τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση, και τόνισε πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί ψήφους εκλεκτόρων που έχουν εκλεγεί με τον Τζορτζ Μπους. Ο Γκορ κάλεσε επίσης και τους οπαδούς των δύο κομμάτων να σταματήσουν την πολιτική αντιπαράθεση.

«Αμεση ανάγκη η προστασία του παλαιστινιακού λαού»

Συνέντευξη Τύπου της αντιπροσωπείας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς

«Περισσότερο από επείγουσα» χαρακτήρισε την εξεύρεση τρόπων και μεθόδων προστασίας του παλαιστινιακού λαού εντός των αυτόνομων εδαφών ο Φράνσις Βουρτζ, πρόεδρος της Ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου. Οι δηλώσεις του Φράνσις Βουρτζ έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ, μετά από την ολοκλήρωση τετραήμερης περιοδείας αντιπροσωπείας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς στο Ισραήλ και στα αυτόνομα εδάφη. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αυτής, η αντιπροσωπεία, που αποτελούνταν από τον Βουρτζ, την Ιταλίδα Λουίζα Μοργκαντίνι, τη Δανέζα Περνίλ Φραχμ, τη Γαλλίδα Γιασμίν Μπουντζενά και τον συμπατριώτη της Αλέν Κριβίν και τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη, συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, τον πρόεδρο του ισραηλινού Κοινοβουλίου Μ. Μπουργκ και τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου Μ. Αμπού Αλά.

Στην ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ οφείλει, άμεσα, να «πράξει ό,τι είναι αναγκαίο» προκειμένου να αποσταλούν στην περιοχή διεθνείς παρατηρητές για την προστασία του παλαιστινιακού πληθυσμού, ενώ απευθύνεται έκκληση για τερματισμό της κλιμάκωσης της βίας και για υποχώρηση του ισραηλινού στρατού στις θέσεις που κατείχε πριν τις 28 του Σεπτέμβρη. Τέλος, καλείται η ΕΕ να εργαστεί στην κατεύθυνση της δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, στη βάση του άμεσου τερματισμού της ισραηλινής κατοχής και της πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ