ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Αντιαγροτικό «ντελίριο»!

  Νέες καταστροφικές αποφάσεις πάρθηκαν στις  Βρυξέλλες για τη βιομηχανική ντομάτα, τα συμπύρηνα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα χυμοποιήσιμα  εσπεριδοειδή

Στην ψήφιση του ολέθριου κανονισμού της Κομισιόν για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά προχώρησε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Η σοβαρή αυτή αντιαγροτική εξέλιξη επισκιάστηκε από το θέμα των «τρελών αγελάδων», αλλά το σίγουρο είναι ότι ο νέος κανονισμός που ψηφίστηκε, μετά χαράς, και από τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη στις Βρυξέλλες, θα «τρελάνει» τους παραγωγούς μεταποιημένων οπωροκηπευτικών.

Χτες ο υπουργός Γεωργίας, αναφερόμενος στο θέμα, επιχείρησε -όπως άλλωστε συχνά συνηθίζει - να εμπαίξει ασύστολα τους Ελληνες αγρότες, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου θετική. Μάλιστα για να δώσει στόμφο, πρόσθεσε πως σε σχέση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου επιτεύχθηκαν επιτυχή αποτελέσματα για την Ελλάδα! Η αλήθεια όμως είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση ο Γ. Ανωμερίτης ψήφισε έναν κανονισμό που θα επιφέρει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στους μικρομεσαίους αγρότες και το εισόδημά τους και παράλληλα θα προσθέσει επιπλέον οφέλη για τους βιομηχάνους - μεταποιητές και τις πολυεθνικές.

Ο Γ. Ανωμερίτης στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού των παραγωγών είπε ότι εκτός από τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή, θα δίνονται στο εξής απευθείας στον παραγωγό οι επιδοτήσεις στη βιομηχανική ντομάτα, τα συμπύρηνα ροδάκινα και τα αχλάδια. Δεν τον συνέφερε όμως να πει ότι καταργήθηκε η τιμή ασφαλείας, πράγμα που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών. Επίσης είπε ότι καθορίστηκαν εθνικά «όρια» για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, αλλά δεν είπε ότι τα όρια αυτά είναι μικρότερα από την εγχώρια παραγωγή και οι παραγωγοί θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Στο τελευταίο, συνηγορεί και γεγονός ότι οι βιομήχανοι - μεταποιητές θα μπορούν πλέον να μεταποιούν όσες ποσότητες θέλουν, αφού δε θα έχουν τίποτα να χάσουν από επιδοτήσεις και με τη βούλα της ΕΕ θα μπορούν από του χρόνου να αυξάνουν ασύδοτα τα κέρδη τους, αγοράζοντας τζάμπα πρώτη ύλη.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι τον υπουργό Γεωργίας δε φάνηκε να τον προβληματίζει καθόλου η κατάσταση που ήδη διαμορφώθηκε στα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή, που πριν τρία χρόνια έτυχαν παρόμοιας μεταχείρισης: Η κατάργηση της ελάχιστης τιμής είχε ως συνέπεια η εμπορική τιμή στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια να διαμορφωθεί από μερικές δεκάρες μέχρι 10 δραχμές το κιλό. Από την άλλη η επιδότηση λόγω των προστίμων συνυπευθυνότητας «κουτσουρεύτηκε» κατά 30% περίπου και διαμορφώθηκε από 20 μέχρι 26 δραχμές το κιλό. Τα χρήματα που εισέπραξαν οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών, μετά την αλλαγή των κανονισμών της ΕΕ, είναι κατά πολύ λιγότερα (40 με 50%) από την τιμή ασφαλείας που ίσχυε πριν (46 δραχμές το κιλό).

Οι αντίστοιχες αλλαγές που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες θα έχουν τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα στη βιομηχανική ντομάτα, τα συμπύρηνα ροδάκινα και τα αχλάδια. Πιο ειδικά: Για την βιομηχανική ντομάτα, όταν η επιδότηση δινόταν στους βιομήχανους μεταποιητές η ελάχιστη τιμή ήταν 29 δραχμές το κιλό, ενώ τώρα οι παραγωγοί θα εισπράττουν επιδότηση 11,7 δραχμές το κιλό. Στα συμπύρηνα ροδάκινα η ελάχιστη τιμή ήταν 96,4 δραχμές το κιλό και τώρα η επιδότηση γίνεται 16,2 δραχμές το κιλό. Στα αχλάδια η ελάχιστη τιμή ήταν 120,8 δραχμές και η επιδότηση γίνεται 54,9 δραχμές. Αν οι παραγωγοί δεν υπογράψουν συμβόλαια και δεν πουλήσουν την παραγωγή στην τιμή που θα αξιώνουν οι βιομήχανοι - μεταποιητές - δηλαδή για κάτι δίφραγκα - τότε θα χάνουν και την επιδότηση.

Οσον αφορά τα εθνικά όρια: Στη βιομηχανική ντομάτα η πρόταση έλεγε για 1.185.986 τόνους και τελικά αποφασίστηκε εθνικό όριο 1.211.241 τόνοι, με κοινοτικό όριο 8.251.455 τόνους. Στα αχλάδια το εθνικό όριο ορίζεται στους 5.155 τόνους με κοινοτικό όριο 104.617 τόνους. Στα συμπύρηνα ροδάκινα η πρόταση ήταν 265.588 τόνους και αποφασίστηκε εθνικό όριο 300.000 τόνοι, με κοινοτικό όριο 539.000 τόνους. Εδώ όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη μεταποιούνται περισσότεροι από 360.000 τόνοι συμπύρηνων ροδάκινων και η παραγωγή ξεπερνάει τους 500.000 τόνους. Οσον αφορά τα εσπεριδοειδή: Στα χυμοποιήσιμα λεμόνια καθορίζεται εθνικό όριο 27.975 τόνοι με κοινοτικό όριο 510.000 τόνους. Στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, η πρόταση ήταν 219.334 τόνοι και το εθνικό όριο καθορίστηκε στους 280.000 τόνους με κοινοτικό όριο 1.500.236 τόνους. Κι αυτό γίνεται τη στιγμή που στη χώρα μας χυμοποιούνται περισσότεροι από 380.000 τόνοι πορτοκαλιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ