ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2021

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνεται στα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, στους οπαδούς, στους φίλους και όσους συμπορεύονται μαζί μας και τους καλεί να συμβάλουν μαχητικά στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης για τους μήνες Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2021.

Καλούμε να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, η νεολαία, όλοι εκείνοι που παρακολουθούν τις θέσεις και τη δράση του Κόμματος, εκτιμούν την πάλη και την προσφορά του στον λαό και στο κίνημα, ως τη μαχητική δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων τους.

Να ενισχύσουμε το ΚΚΕ, όπως πάντα, ακόμα και από το υστέρημά μας, για να δυναμώσουν το λαϊκό κίνημα και η λαϊκή πάλη. Η ενίσχυση του ΚΚΕ να γίνει υπόθεση όλων εκείνων που αγωνιούν για τη σημερινή κατάσταση, που θέλουν να αναπτυχθεί ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να οργανωθεί η αντεπίθεση του λαού.

Η οικονομική ενίσχυση του Κόμματος στηρίζεται στις προσφορές, στα «κόκκινα μεροκάματα» και συνδυάζεται με πλατιά πολιτική συζήτηση και δράση. Οργανώνεται με πείσμα, αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση, δράση μαχητική για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, για το δικαίωμα στην εργασία, στην εκπαίδευση, στις δωρεάν δημόσιες παροχές υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας. Η Οικονομική Εξόρμηση είναι μεγάλη επικοινωνία με χιλιάδες νέους και εργαζόμενους. Συμβάλλει στην αγωνιστική συμπόρευση λαϊκού κόσμου με το ΚΚΕ.

Η φετινή Οικονομική Εξόρμηση αποκτά ξεχωριστή σημασία, γιατί εκδηλώνεται πιο έντονα η συνολικότερη επίθεση στα εργατικά - λαϊκά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δυναμώνουν ο αντικομμουνισμός, ο αυταρχισμός και η καταστολή.

Η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί μαχητική και θαρραλέα απάντηση στη συνεχιζόμενη επίθεση που δέχεται το Κόμμα, με την επιβολή προστίμων, με την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων. Παρότι, όπως είναι γνωστό, το Κόμμα μας δέχεται τακτικά όλους τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, η επίθεση συνεχίζεται. Το ΚΚΕ θα τηρήσει τη στάση αρχών που έχει και δεν πρόκειται να δώσει στις κρατικές αρχές τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία των μελών, οπαδών, φίλων, άλλων εργαζομένων, που το ενισχύουν οικονομικά.

Οσο ενισχύεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατή γίνεται η φωνή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Με δυνατό ΚΚΕ, δυναμώνει η διεθνιστική αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται, αντιπαλεύουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τους πολέμους και τον ιμπεριαλισμό. Ενισχύεται η μάχη για τη ζωή, την υγεία και την ευημερία του λαού.

Δυναμώνει ο αγώνας για να ηττηθεί η εγκληματική ναζιστική - φασιστική πολιτική και οι οργανώσεις που την προωθούν, γιατί το ΚΚΕ αγωνίζεται ενάντια στο ίδιο το σύστημα που τις γεννά και τις τρέφει.

Καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις, για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις. Να οργανώσουμε την πάλη μας για τα προβλήματά μας, να φέρουμε τις ανάγκες μας στο προσκήνιο, να αναμετρηθούμε με τους μεγάλους ενόχους για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, την εξουσία του κεφαλαίου και τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Για να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα διέξοδο της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού. Για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και εκμετάλλευση του λαού.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής.

Δίνουμε δυνατά, μαχητικά και με σιγουριά τη μάχη για να έχει επιτυχία η Οικονομική Εξόρμηση.

Η ΚΕ του ΚΚΕ


Τη Δευτέρα 25/10 η εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για το «νέο ΕΣΥ»

Την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στον Περισσό, το ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην οποία ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρουσιάσει την κριτική του Κόμματος για το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ», καθώς και τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις από στελέχη του κινήματος από τον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, μεταξύ άλλων για τα εξής:

-- Την προώθηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ, της αυτοτέλειας της νοσοκομειακής μονάδας κ.ά.

-- Τον ρόλο του υγειονομικού στο «νέο ΕΣΥ».

-- Τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.

-- Κριτική στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης στους υγειονομικούς με το ΚΚΕ

Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ενόψει της εκδήλωσης, ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας σημειώνει ότι «η βασική αντίληψη για το "νέο ΕΣΥ" που προωθεί η κυβέρνηση είναι ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζονται ως "εν δυνάμει πελάτες" και σε αυτή τη λογική προσαρμόζονται η δομή και η λειτουργία του συστήματος Υγείας, ο ρόλος των υγειονομικών, του ΕΟΠΠΥ. Η κυβέρνηση πατάει στο έδαφος της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης, της ιδιωτικοποίησης πολλών λειτουργιών, που διατηρήθηκαν και επεκτάθηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε αυτό πλαίσιο θα επιχειρήσει να ενισχύσει τη λειτουργία του συστήματος με όρους ανταποδοτικότητας, ως ένα ακόμα προϊόν - εμπόρευμα, που το αγοράζει όποιος έχει τη δυνατότητα».

Στον αντίποδα, «οι θέσεις του ΚΚΕ στηρίζονται σε μια ριζικά διαφορετική αντίληψη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα σήμερα για ένα σύγχρονο και καθολικό, κρατικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας που θα στηρίζεται στην μεγάλη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, με παρεχόμενες υπηρεσίες απολύτως δωρεάν.

Με την εκδήλωση αυτή απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης και κοινής δράσης με το ΚΚΕ, στους χιλιάδες υγειονομικούς, σε όσους δίνουν καθημερινά πραγματική μάχη για την προάσπιση της υγείας του λαού, αυτούς που στήριξαν τη λειτουργία του συστήματος Υγείας μέσα στην πανδημία, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας. Κόντρα στη στάση των υγειονομικών περιφερειών, των διοικήσεων των μεγάλων μονάδων, των κλινικαρχών του ιδιωτικού τομέα που βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο την περίοδο της πανδημίας.

Η πάλη για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού είναι ξεχωριστής σημασίας για το ΚΚΕ. Σε αυτή τη δράση θα συνεχίσουμε τόσο σαν Κόμμα με τις συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις μας, όσο και μέσα στο εργατικό κίνημα και το κίνημα των υγειονομικών».


ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕ
Ξεπέρασε τα 51.000 φύλλα η διακίνηση του «Ριζοσπάστη»

Περισσότερα από 51.000 φύλλα του «Ριζοσπάστη» με ένθετο το Κάλεσμα της ΚΕ για συμπόρευση με το ΚΚΕ διακίνησαν οι Οργανώσεις του Κόμματος, βάζοντας γερές βάσεις για την αξιοποίηση του Καλέσματος στη δουλειά τους το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η διακίνηση (συμπεριλαμβανομένων των Οργανώσεων, των συνδρομητών και των περιπτέρων) έφτασε τα 24.475 φύλλα στην Αττική και τα 27.184 φύλλα στην επαρχία, φέρνοντας τον «Ριζοσπάστη» στην πρώτη θέση των εφημερίδων του Σαββατοκύριακου που δηλώνουν την κυκλοφορία τους.

Η πλατιά διακίνηση επιβεβαιώνει τα περιθώρια που υπάρχουν όταν καταρτίζεται φιλόδοξο σχέδιο με σαφείς στόχους, με στοχευμένη δουλειά σε εργαζόμενους και ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα που ενδιαφέρονται για τις θέσεις του ΚΚΕ, ακούνε τώρα με πιο «τεντωμένα αυτιά» τις θέσεις, τις εκτιμήσεις, τις προτάσεις του Κόμματος.

Οι απαιτήσεις γίνονται τώρα ακόμα μεγαλύτερες. Το Κάλεσμα χρειάζεται να μπολιάσει τη σταθερή δουλειά των Οργανώσεων με τον περίγυρο, να αξιοποιηθεί πολύπλευρα για τη συσπείρωση δυνάμεων στα διάφορα μέτωπα πάλης, να αποτελέσει τον πυρήνα της αυτοτελούς ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης του Κόμματος στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, να μην εξαντληθεί η δυναμική του στα όρια μια καμπάνιας, μιας εκδήλωσης, μιας ομιλίας σε μια συγκέντρωση.


Να γίνει δίοδος έκφρασης των χιλιάδων πρωτοπόρων εργαζομένων που αγανακτούν από τη σημερινή κατάσταση, εκφράζουν διαθέσεις να αντιπαλέψουν τον συμβιβασμό και τη μοιρολατρία. Και να παρακινήσει για δράση άλλους που δεν έχουν δοκιμάσει ακόμα την οργανωμένη διεκδίκηση και πάλη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ