ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΙΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΔΣΕ
Την Κυριακή 31/10 τα εγκαίνια στο Νεστόριο Καστοριάς

Στην εκδήλωση της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας, στις 11.30 π.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Το εξώφυλλο του τετρασέλιδου που κυκλοφορεί στην περιοχή για τα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου
Το εξώφυλλο του τετρασέλιδου που κυκλοφορεί στην περιοχή για τα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου
Στο Νεστόριο της Καστοριάς, ένα από τα πιο όμορφα και ηρωικά χωριά των ανατολικών πλαγιών του Γράμμου, όπου γράφτηκαν ορισμένες από τις πιο ένδοξες στιγμές της εποποιίας της περιόδου '40 - '49, ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες οι εργασίες κατασκευής του Μνημείου - Μουσείου των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΔΣΕ.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 31 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ., σε εκδήλωση που οργανώνει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το συγκεκριμένο Μνημείο - Μουσείο συμπληρώνει ένα δίκτυο ιστορικών χώρων και μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ ιδιαίτερα πυκνό στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κόμματος να τιμήσει την υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του, τις κορυφαίες στιγμές και τους χιλιάδες αλύγιστους της ταξικής πάλης, συμβάλλοντας να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη.

Το ίδιο το μνημείο, τα εκθέματα και το περιεχόμενο του Μουσείου αποδίδουν τιμές σε όσους έδωσαν με αυταπάρνηση - θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους - τη μάχη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, στο βουνό και τις πόλεις, στην παρανομία και την πολιτική προσφυγιά. Είναι χώροι που συμβάλλουν στη διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας και τη μεταφορά της στις επόμενες γενιές.

Ο λαός της περιοχής, μέσα από το ΕΑΜ και το ένοπλο τμήμα του, τον ΕΛΑΣ, έγραψε στα χώματα αυτά χρυσές σελίδες στην εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης ενάντια στην τριπλή κατοχή (ιταλική, γερμανική, βουλγαρική) την περίοδο 1941 - 1944.

Στα ίδια αυτά, ποτισμένα από το αίμα των αγωνιστών χώματα, μεγαλούργησε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Ο ανατολικός Γράμμος αποτέλεσε το πεδίο αρκετών από τις μεγάλες μάχες της ένοπλης ταξικής αναμέτρησης στα έτη 1946 - 1949.

Η ολοκλήρωση του Μουσείου - Μνημείου μέσα σε σφιχτά χρονικά περιθώρια (οι εργασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2020) απαίτησε σκληρή δουλειά, πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες. Το κτίριο είναι προσφορά του φίλου του Κόμματος Χάρη Τουτούνη, στη μνήμη των αγωνιστών γονιών του, Μάρκου και Ελένης Τουτούνη.

Ενόψει των εγκαινίων, στον «Ριζοσπάστη» μιλάει «Ριζοσπάστης» ο Νίκος Χριστάνης, μέλος και της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Συζητήσαμε επίσης για το Μουσείο με τον Κώστα Σταμπολίδη, στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής της ομάδας εργασιών, καθώς και με την Δέσποινα Τσιρώνη, αρχιτέκτονα μηχανικό που ανέλαβε τη μελέτη. Αλλά και με ανθρώπους - μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ - που συνέβαλαν μαζί με πολλούς ακόμα στην ολοκλήρωση των εργασιών, δουλεύοντας με διάθεση για προσφορά, συντροφικότητα και μεράκι για το μεγάλο αυτό εγχείρημα.

Πολλά είναι δύσκολα, τίποτα όμως ακατόρθωτο...

Μιλάνε στον «Ριζοσπάστη» εθελοντές που συμμετέχουν στην ολοκλήρωση των εργασιών του Μουσείου

«Θυμάμαι τον ενθουσιασμό που είχαμε, όταν το 1996 - αν θυμάμαι καλά - τοποθετήσαμε την πρώτη τιμητική πλάκα στη Φλώρινα, όταν ο χώρος ήταν ακόμα ένας βάλτος», είπε ο Γιώργος Κουζικόπουλος, συνταξιούχος υδραυλικός, που βοηθάει αυτές τις μέρες στην ολοκλήρωση των εργασιών στο Μουσείο.

«Από τότε, έχουμε φτιάξει μια ομάδα από εργάτες και τεχνίτες, με συμμετοχή από όλες τις ηλικίες, από μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, από φίλους και οπαδούς. Δεν θα κρύψω ότι στην αρχή μάς φαινόταν όλο δύσκολο. Δουλέψαμε όμως με διάθεση για προσφορά, για να τιμήσουμε όλους αυτούς που έδωσαν τον αγώνα για τα ανώτερα ιδανικά. Αυτό μας έκανε να δουλέψουμε με το χαμόγελο στα χείλη, με το καλαμπούρι μεταξύ μας, και να καταλάβουμε στην πράξη ότι πολλά είναι δύσκολα, τίποτα όμως ακατόρθωτο».

«Στο συγκεκριμένο Μουσείο - εξηγεί σε άλλο σημείο της κουβέντας μας - καθώς πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση, αντιμετωπίσαμε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Δουλέψαμε, για παράδειγμα, ακόμα και υπό βροχή, και νωρίτερα μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού. Παρ' όλα αυτά καταβάλλαμε δουλειά νυχθημερόν. Ξεκινούσαμε κάποιοι από τις 6 το πρωί να φύγουμε από την Κοζάνη και γυρίζαμε το βράδυ, 200 χλμ. καθημερινά. Τα πάντα όμως μπορούν να γίνουν αν το πιστέψεις, αν δουλέψεις συλλογικά και με σχέδιο».

Μας μιλάει επίσης για τα διάφορα σκαρφίσματα που επινόησε η ισχυρή θέληση να συνεχιστούν οι εργασίες ακόμα και μέσα στη βροχή. Αλλά και για την εθελοντική προσφορά όλων όσοι συμμετείχαν στις εργασίες, τους «δεκάδες που δούλεψαν με αυταπάρνηση, θυσιάζοντας χρόνο από τις οικογένειές τους, τις δουλειές τους, αψηφώντας την κούραση που μπορεί να είχαν μετά τη δουλειά, τις δυσκολίες της καθημερινότητας».

«Πιστεύω ότι αυτό το Μνημείο θα το αγκαλιάσει ο λαός της περιοχής. Η παρουσία μας εκεί τους χαροποιεί. Το βίωσα αυτό το κλίμα. Στις συζητήσεις που είχαμε στα καφενεία, όταν κάναμε διάλειμμα, όταν περνούσαν από τον χώρο και έβλεπαν το πώς προχωρούσαν οι εργασίες και ρωτούσαν πότε θα λειτουργήσει», λέει στον «Ριζοσπάστη» και μας ενημερώνει ότι είναι πολλοί αυτοί που δώρισαν υλικά για την κατασκευή του Μνημείου - Μουσείου: «Δεν ήταν λίγοι από την περιοχή, που όταν αγοράζαμε τα υλικά κατασκευής είτε τα έκαναν δωρεά είτε τα έδωσαν χωρίς να βγάλουν κανένα κέρδος, και αυτό γιατί ήθελαν να συνεισφέρουν στην κατασκευή του Μουσείου».

Και αυτήν τη μάχη τη δώσαμε νικηφόρα

«Δύσκολη η προσπάθειά μας, και ο χώρος που είχαμε να διαμορφώσουμε», μας λέει ο Χρήστος Γκαντέρης, οικοδόμος στο επάγγελμα. «Ηταν ιδιαίτερο και πολύπλοκο το σχέδιο του Μουσείου, απαιτούσε εξειδικευμένη εργασία στην οποία τελικά καταφέραμε να ανταποκριθούμε και να παραδώσουμε το έργο με τη βοήθεια πολλών συντρόφων, και έτσι να τιμήσουμε την Ιστορία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, να ενισχύσουμε την προσπάθεια ανάδειξής της.

Παρόλο που η σημερινή κατάσταση διαμορφώνει μια δύσκολη καθημερινότητα για εμάς τους εργαζόμενους, λόγω μεγάλου φόρτου δουλειάς και οικογενειακών υποχρεώσεων, καταφέραμε με αυτοθυσία, εμπνεόμενοι από τις θυσίες των μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και εμείς να διαθέσουμε αρκετό κομμάτι του χρόνου μας για να γίνει πράξη ο μεγάλος αυτός στόχος του Κόμματος, να κατασκευαστεί το Μουσείο. Το Κόμμα μας έχει μάθει να δίνει σοβαρές μάχες και πιστεύω ότι και αυτήν τη μάχη την δώσαμε νικηφόρα, και αυτή είναι μια ηθική ικανοποίηση».

Μεγάλη τιμή και σημαντικό μάθημα

«Αύγουστος του 2020, ήταν, δέχομαι κλήση από έναν σύντροφο», θυμάται ο Γιώργος Μελάς, φοιτητής και εργαζόμενος οικοδόμος, στέλεχος της ΚΝΕ.

«Είχε έρθει επιτέλους η ώρα, από αύριο θα ξεκινούσαμε τις εργασίες στο σπίτι στο Νεστόριο Καστοριάς, το σπίτι που έμελλε να γίνει το νέο Μουσείο του ΚΚΕ αφιερωμένο στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ. Εναν χρόνο μετά βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια. Το να φτάσουμε έως εδώ, τόσο σύντομα, φάνταζε δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Η συλλογική και εθελοντική δουλειά των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το έκανε πραγματικότητα.

Οταν έφτασα στο χώρο, αυτό που αντίκρισα ήταν ένα παλιό σπίτι με μια πρόσοψη παρατημένη και μια αυλή σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Το σπίτι ήταν εγκαταλειμμένο χρόνια, στην ουσία λειτουργούσε ως αποθήκη. Ημουν σίγουρος ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να μπορέσει να πάρει την τελική μορφή του, αλλά ήμουν σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Για τον Γιώργο είναι η τρίτη φορά που συμμετέχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Λίγα χρόνια πριν και πάλι δούλεψε για να στηθεί το Μουσείο - Μνημείο στη Θεοτόκο Ιωαννίνων, ενώ στα τέλη του '19 συμμετείχε στην ολοκλήρωση του Μουσείου στην Καλλιθέα Πρεσπών.

«Για μένα είναι μεγάλη τιμή, αλλά και ένα πολύ σημαντικό μάθημα, το να συμμετάσχω σε αυτήν την προσπάθεια. Το να βρίσκομαι, από τη μία δίπλα στη ζωντανή Ιστορία του Κόμματός μας, και από την άλλη δίπλα σε τόσους συντρόφους που με την πείρα της ηλικίας με μετέφεραν ακόμα πιο κοντά στην εποχή εκείνη, με έκαναν να κατανοήσω ακόμα περισσότερο τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει από την περίοδο '40 - '49», λέει συγκινημένος και καταλήγει:

«Για έναν νέο επαναστάτη είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει την Ιστορία του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος, γιατί μέσα από αυτή μπορούμε να γινόμαστε πιο ικανοί και στη σημερινή, καθημερινή δράση μας.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι το Κόμμα μας, ειδικά στην περιοχή Γράμμου - Σμόλικα - Βίτσι, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, κάνει τεράστια προσπάθεια να αναδειχτεί η ζωντανή Ιστορία του τόπου. Μια Ιστορία γεμάτη με το αίμα και τις θυσίες χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών, που τα "χνάρια" τους είναι ακόμα και σήμερα χαραγμένα σε κάθε πέτρα, βράχο και κορφή αυτών των βουνών.

Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στον λαό και τη νεολαία, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ευρύτερα, να μπορέσουν να γνωρίσουν, να μελετήσουν και να εμπνευστούν από αυτήν την ηρωική Ιστορία όχι απλά μέσα από τα βιβλία αλλά από την άμεση επαφή με το μέρος που έδρασαν όλοι αυτοί οι ήρωες του λαού».

Εκπληρώνεται ένα χρέος τιμής σε έναν τόπο με ηρωική Ιστορία

Αντάρτες του ΕΛΑΣ από τα Καστανοχώρια
Αντάρτες του ΕΛΑΣ από τα Καστανοχώρια
Τον Κώστα Σταμπολίδη τον «πετύχαμε» σε δύσκολη μέρα, όταν γίνονταν οι προετοιμασίες για την τοποθέτηση των πλακών με τα ονόματα των νεκρών.

«Ολες οι δράσεις, που ανέπτυξε η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, είναι ενταγμένες σε ένα σχέδιο δουλειάς του Κόμματος με κεντρικό σκοπό να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη, να αναδειχθεί η αλήθεια, έχοντας μέτωπο απέναντι στην προσπάθεια συκοφάντησης και διαστρέβλωσης του αγώνα των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ιδιαίτερα του ΔΣΕ», μας είπε.

Αναφερόμενος στα μουσεία και στα μνημεία που έχουν φτιαχτεί με φροντίδα του ΚΚΕ, μας λέει ότι σε όλα τα μουσεία, όπως και σε αυτό στο Νεστόριο, «δεν κυριαρχούν ως εκθέματα τα διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν στα βουνά του Γράμμου και του Βίτσι. Βέβαια και αυτά έχουν τη σημασία τους, σαν εκθέματα, συγκινούν ιδιαίτερα τους επισκέπτες.

Κύρια επιδίωξη είναι να αναδειχθεί η δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ιδιαίτερα η 3χρονη εποποιία του ΔΣΕ. Να γίνει γνωστή η συμβολή της περιοχής σε αυτόν τον ηρωικό αγώνα, να αναδειχθεί η πλατιά, καθολική συμμετοχή του λαού της περιοχής. Να γίνει γνωστή η υπεροχή του ΔΣΕ έναντι του αστικού στρατού.

Ο ΔΣΕ ανέπτυξε σχέσεις αδελφοσύνης και αλληλοβοήθειας, ενώ ο αστικός στρατός πρόσφερε βία, τρομοκρατία, πλιάτσικο, βίαιη εκκένωση και καταστροφή δεκάδων χωριών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ελεύθερων χωριών της Καστοριάς, όπου ο ΔΣΕ άνοιξε 45 σχολεία με 2.300 μαθητές και 88 δασκάλους. Οι κάτοικοι των ελεύθερων περιοχών της Καστοριάς και της Φλώρινας παρέμειναν στα χωριά τους και οι περισσότεροι εντάχθηκαν στον ΔΣΕ».

Θα το αγκαλιάσει ο λαός της περιοχής και όχι μόνο

Μακέτα με προτεινόμενες διαδρομές σε ενδιαφέροντα ιστορικά σημεία του Γράμμου
Μακέτα με προτεινόμενες διαδρομές σε ενδιαφέροντα ιστορικά σημεία του Γράμμου
«Από τα μέχρι τώρα μηνύματα, είμαστε σίγουροι ότι το Μουσείο θα τύχει μεγάλης αποδοχής και όχι μόνο από τους κατοίκους του Νεστορίου. Μην ξεχνάμε ότι το Νεστόριο συμμετείχε σύσσωμο στους αγώνες του '40-'49 μέσα από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, αλλά και μέσα από τις γραμμές του εμπνευστή αυτού του αγώνα, του ΚΚΕ» αναφέρει ο Κ. Σταμπολίδης και συνεχίζει:

«Αυτό, εξάλλου, φαίνεται και από την επισκεψιμότητα στα Μουσεία της Θεοτόκου και της Καλλιθέας. Μέσα σε 1,5 χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας, οι επισκέπτες στο Μουσείο της Καλλιθέας ξεπερνούν τους 2.000, ενώ οι εντυπώσεις των επισκεπτών και των επισκεπτριών που είναι καταγραμμένες στο βιβλίο εντυπώσεων είναι συγκινητικές, ιδιαίτερα των νέων».

Για την κατασκευή του Μουσείου στο Νεστόριο μας λέει πως ήταν δύσκολη στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, «η ολοκλήρωσή του είναι όμως γεγονός, και οφείλεται κύρια στην εθελοντική προσφορά δεκάδων μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και οπαδών και φίλων του Κόμματος, ακόμα και ψηφοφόρων άλλων κομμάτων. Σημαντική βοήθεια προσέφερε κι ο δήμος Νεστορίου, για ό,τι του ζητήθηκε.

Ο πυρήνας των συντρόφων, που σήκωσαν το κύριο βάρος της κατασκευής έδωσε σκληρό αγώνα με τον χρόνο, τις καιρικές και άλλες συνθήκες. Ομως τα κατάφερε. Από όλη αυτήν την προσπάθεια αντλούνται σημαντικά συμπεράσματα.

Το κύριο είναι ότι το Κόμμα και η ΚΝΕ, οι κομμουνιστές μπορούν να υλοποιούν στόχους δύσκολους και απαιτητικούς, αντλώντας δύναμη από το παράδειγμα όσων αγωνίστηκαν σε πιο δύσκολες συνθήκες, αλλά και από τα ιδανικά τους που παραμένουν επίκαιρα. Βέβαια, δεν φτάνουν όλα αυτά, χρέος μας είναι να συμβάλλουμε στο να παραδειγματίζονται οι νέες γενιές από τον αγώνα αυτόν, η συνέχειά του έως την εκπλήρωσή του».

Ανοιχτό βιβλίο γνώσης και διδαχής για τους νέους

Φωτορεαλιστική κάτοψη της αίθουσας του Μουσείου - Μνημείου στο Νεστόριο Καστοριάς
Φωτορεαλιστική κάτοψη της αίθουσας του Μουσείου - Μνημείου στο Νεστόριο Καστοριάς
Για τη μόνιμη έκθεση που το μουσείο θα φιλοξενεί, μας μίλησε η Δέσποινα Τσιρώνη. «Το έργο της μόνιμης έκθεσης για την περίοδο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στο Νεστόριο, φτάνοντας στην ολοκλήρωσή του, φανερώνει τον εξωστρεφή χαρακτήρα του, δείχνοντας διάθεση να "επικοινωνήσει" τόσο με τους κατοίκους της περιοχής όσο και με τους επισκέπτες.

Η μνημειακή πρόσοψη του μουσείου δεν είναι μόνο η τιμητική αναφορά σε όσους έπεσαν στον αγώνα. Μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό βιβλίο για βαθύτερη γνωριμία με την περιοχή αλλά και τη γενικότερη Ιστορία. Ως μια πρώτη γνωριμία με τους δημιουργούς της Ιστορίας που παρουσιάζεται στην αφήγηση της μόνιμης έκθεσης στο εσωτερικό του μουσείου.

Ο μνημειακός χαρακτήρας της έκθεσης σηματοδοτείται καταρχάς από το εξωτερικό κέλυφος, καθώς μεταλλικές πλάκες που "αγκαλιάζουν" την πρόσοψη, αναγράφουν τα 500 ονόματα των πεσόντων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της περιόδου ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΔΣΕ, φωτίζοντας τη μνήμη και τη γνώση για την Ιστορία της περιοχής.

Σχεδιασμένο με λιτές γραμμές, με σεβασμό στον μνημειακό χαρακτήρα, συνεχίζεται και εσωτερικά η απλή χάραξη των επιφανειών, δίνοντας τον τόνο στο περιεχόμενο του αρχειακού υλικού.

Σκοπός της έκθεσης είναι να κάνει τον επισκέπτη να "περιηγείται" στον ίδιο τόπο αλλά σε άλλο χρόνο, ανακαλώντας μνήμες, ανακαλύπτοντας γνώση και παίρνοντας έναυσμα για περαιτέρω εξορμήσεις με μια πιο διερευνητική ματιά.

Στο Νεστόριο, πλάι στο υπέροχο φυσικό κάλλος και τις ποικίλες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται, προστίθεται τώρα το "βάρος" της ιστορικής μνήμης και του ιστορικού τόπου. Γιατί φέρνει τον καθένα και την καθεμιά σε άμεση επαφή με τη βαριά Ιστορία αγώνα και προσφοράς της περιοχής, που έδωσε στον ΕΛΑΣ πάνω από 600 αντάρτες και στη συνέχεια στον ΔΣΕ, ενώ εκατοντάδες βρέθηκαν στην πολιτική προσφυγιά.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής γίνονται φανερά η ανιδιοτελής προσφορά και το πείσμα των κομμουνιστών και των φίλων του Κόμματος, που σε συνθήκες έντονης εντατικοποίησης της ζωής και της δουλειάς όλων των εργαζομένων δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να πάρει μορφή ο συγκεκριμένος χώρος και να λειτουργήσει ως ορόσημο της περιοχής για την ανάδειξη της αλήθειας και την προβολή της πάλης και της θυσίας των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών την περίοδο της δράσης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ».

Τότε και σήμερα, δύο κόσμοι σε σύγκρουση

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας

Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» με αφορμή την εκδήλωση των εγκαινίων, ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, σημειώνει:

«Με τα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο της Καστοριάς έχουμε ένα πρώτο δίκτυο μνημείων που αναδεικνύουν με ντοκουμέντα την ιστορική αλήθεια για την ηρωική περίοδο 1940 - 1949. Για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Αποτελεί σημαντικό βήμα για να μπορέσουν οι παλιότεροι να θυμηθούν και οι νεότεροι να μάθουν ποιος ήταν με ποιον, και ποιος τελικά σε αυτόν τον τόπο, στις πιο δύσκολες καμπές της Ιστορίας, κράτησε τη στάση της υπεράσπισης της χώρας από τους χιτλεροφασίστες εισβολείς, ποιος οργάνωσε την πάλη μέχρι την τελική νίκη, για να ζήσουν σε μια λεύτερη πατρίδα, με τον λαό αφέντη στον τόπο του.

Οπως και τότε, έτσι και σήμερα συγκρούονται στην πραγματικότητα δύο κόσμοι: Από τη μία αυτοί που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργατική τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και από την άλλη αυτοί που υπερασπίζονται το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του, τους πολέμους του.

Από τη μία αυτοί που θέλουν τον πλούτο της χώρας, για παράδειγμα την Ενέργεια που παράγεται στην περιοχή, φθηνό αγαθό για τις λαϊκές ανάγκες. Και από την άλλοι αυτοί που με όχημα την "πράσινη ανάπτυξη" κλείνουν εργοστάσια, προωθούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως πανάκεια, πάντα με γνώμονα τα κέρδη μιας χούφτας εταιρειών.

Από τη μία αυτοί που παλεύουν ενάντια στα συνεχόμενα αντεργατικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων, κάθε αστικής απόχρωσης, διεκδικούν τώρα υπογραφή ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς. Και από την άλλη αυτοί που μας λένε να ζούμε με 500 ευρώ και με τα επιδόματα ή τα 5μηνα, ίσα ίσα να επιβιώσεις.

Αυτοί που πιστοί στους σχεδιασμούς της ΕΕ προχωρούν στη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, και απ' την άλλη αυτοί που παλεύουν τώρα για κατώτατες εγγυημένες τιμές και αναδεικνύουν στον λαό τον δρόμο ανάπτυξης που εξυπηρετεί και τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε αυτές τις μέρες, ώστε να μάθουν για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ στην περιοχή για την ανάδειξη της ηρωικής Ιστορίας, ταυτόχρονα με την ανάγκη να οργανώσουμε την πάλη και στο σήμερα. Γιατί αντάρτης - κλέφτης - παλικάρι πάντα ήταν ο ίδιος ο λαός. Είναι αυτός που πρέπει και σήμερα να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Να σκεφτεί κάθε καλοπροαίρετος: Πού θα ήταν τα πράγματα σήμερα αν δεν υπήρχε η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού; Η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα θα ήταν πολύ χειρότερη.

Και μ' αυτήν την αφορμή, λοιπόν, καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, για το σήμερα και για το αύριο. Την Κυριακή θα είμαστε όλοι εκεί, στο ηρωικό Νεστόριο, στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του Μουσείου».

Λεωφορεία από Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Οι ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ στα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου. Λεωφορεία για το Νεστόριο προγραμματίζεται να δρομολογηθούν το πρωί της Κυριακής 31 Οκτώβρη από: Γρεβενά (αναχώρηση από τη λαχαναγορά στις 9 π.μ.), Καστοριά (από τον «Μασούτη» στις 9.30 π.μ.), Αμύνταιο (από την πλατεία στις 8.30 π.μ.), Φλώρινα (από τα ΚΤΕΛ στις 8 π.μ.), Πτολεμαΐδα (από το δημαρχείο στις 8.30 π.μ.), Σέρβια (από το 1ο Δημοτικό Σχολείο στις 8.30 π.μ.), Κοζάνη (από την κεντρική πλατεία στις 8.30 π.μ.), Σιάτιστα (από την Μπάρα στις 9.30 π.μ.).

Μαζικό θα είναι το «παρών» που θα δώσουν στην εκδήλωση και οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, στις 7 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ