ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
Μόνιμη...

«Δηλαδή αν θέλουμε κάποιον να μας κάνει καλά, έχει σημασία αν είναι μόνιμος ή επικουρικός; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους... Η πανδημία θα διαρκέσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν είναι μόνιμη. Για να μας κάνει κάποιος καλά σε μια ΜΕΘ δεν έχει καμία σημασία αν είναι μόνιμος ή αν είναι συμβασιούχος...». Αυτό είναι το απαύγασμα της κυβερνητικής «λογικής», όπως τη διατύπωσε χτες ο Κυρανάκης της ΝΔ: Υγειονομικό προσωπικό με ημερομηνία λήξης, επειδή «δεν είναι μόνιμη η πανδημία»! Σαν να μην υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας και πριν από την πανδημία! Σαν να μην έγιναν τα νοσοκομεία «μίας νόσου» από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες χρόνιους και μη ασθενείς! Είναι πρόστυχη και επικίνδυνη η άποψη που ξεστομίζει ο Κυρανάκης, ο οποίος θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες κατηγορούσε τους ανέργους ότι δεν βρίσκουν δουλειά επειδή δεν ξέρουν να ...γκουγκλάρουν.

... πρόκληση

Και μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να μην είναι μόνιμη, είναι όμως η ανάγκη του λαού να έχει πρόσβαση σε αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας, που θα του προσφέρει πρόληψη και θεραπεία με όλα τα σύγχρονα μέσα σε «κανονικές» συνθήκες, αλλά και σε έκτακτες, όπως στην περίπτωση των πανδημιών, που όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα είναι συχνότερες τα επόμενα χρόνια. Η ανάγκη αυτή του λαού βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που βαφτίζει «κόστος» την προστασία της υγείας του. Που «μπαλώνει» τις ΜΕΘ με μετακινούμενο προσωπικό, χωρίς την απαραίτητη ειδίκευση, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Που κλείνει νοσοκομεία και απολύει έμπειρο προσωπικό, την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται. Που διαχειρίζεται την πανδημία με όρους «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, όπως κάνει πάντα, σε κανονικές και έκτακτες συνθήκες, όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις. Σ' αυτήν την πολιτική και στο σάπιο σύστημα που αυτή υπηρετεί πρέπει να στρέψει τη δύναμή του ο λαός, για να βρει πραγματικά την υγειά του!

Ιδια πυξίδα

«Ξανά χωρίς πυξίδα στην εξωτερική μας πολιτική», γράφει ο τέως υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος στα «ΝΕΑ», θέλοντας να πείσει ότι η σημερινή κυβέρνηση πορεύεται δίχως προσανατολισμό, σε αντίθεση με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ! Στην πραγματικότητα, όμως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμπλέουν και στην εξωτερική πολιτική, έχοντας κοινή πυξίδα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που είναι ευθυγραμμισμένα με τους επικίνδυνους για τους λαούς ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. «Κόκκινη γραμμή» για τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και για την προηγούμενη, είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ο στόχος της ΝΑΤΟικής συνοχής και η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου στην Ανατ. Μεσόγειο, για την οποία «καίγονται» τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια, μεταξύ άλλων επειδή έτσι υπηρετείται και ο στόχος της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. Η «εθνική στρατηγική», την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κλίνει σε όλες τις πτώσεις, διαμηνύοντας την επιθυμία του να βάλει πλάτη στην υλοποίησή της και στο σερβίρισμά της στο λαό, είναι δεδομένη. Αποτυπώνεται στον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ. Στη Συμφωνία για τις Βάσεις, που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε η ΝΔ. Στα τριμερή σχήματα υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και κληρονόμησε η ΝΔ. Ολα αυτά αποτελούν στοιχεία της βαθύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οδηγούν σε περιπέτειες το λαό, που πρέπει να βαδίσει στην εντελώς αντίθετη ρότα απ' αυτήν που θέλουν να τον σύρουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Νέφος

To «κέντρο δεδομένων» (data center) που σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Ελλάδα η «Microsoft», ακολουθεί τη δημιουργία αντίστοιχης υποδομής του αμερικανικού κολοσσού στο Ισραήλ, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Γενάρη. Σύμφωνα μάλιστα με το σχεδιασμό της εταιρείας, η υποδομή στην Ελλάδα θα είναι συμπληρωματική σε αυτήν του Ισραήλ και από κοινού θα καλύπτουν τη γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου. Να θυμίσουμε ότι στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην «ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας» σε τομείς όπως «η συνεργασία στην άμυνα, στην καινοτομία και στις άμεσες επενδύσεις ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα». Συμφωνία για τον τομέα της τεχνολογίας υπογράφηκε και μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα, επικαιροποιώντας για πρώτη φορά από το 1980 την ελληνοαμερικανική σχέση στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας. Φαίνεται λοιπόν ότι η επιλογή του αμερικανικού μονοπώλιου γίνεται με πολύ μελετημένα και συνδυασμένα κριτήρια, ενώ Ελλάδα και Ισραήλ, μέσα από τη στρατηγική τους συνεργασία στο «τρίγωνο» με τις ΗΠΑ, αναλαμβάνουν αναβαθμισμένο ρόλο στη συλλογή, αποθήκευση και αξιοποίηση κρίσιμων ηλεκτρονικών δεδομένων από κράτη, επιχειρήσεις και ιδιώτες στην ευρύτερη περιοχή. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι πίσω από τη «μεγάλη επένδυση», που αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα», όπως λέει η κυβέρνηση, κρύβεται ένας ακόμα κρίκος στη μακρά αλυσίδα εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1817 Γεννιέται ο Γάλλος λεξικογράφος και εγκυκλοπαιδιστής Πιέρ Αθανάς Λαρούς.

1872 Πεθαίνει ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Πιέρ Τζουλς Θεοφίλ Γκοτιέ.

1873 Υπογράφεται η «Συμμαχία των τριών αυτοκρατοριών» μεταξύ της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας και της Ρωσίας.

1917 Η ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων αποφασίζει την προετοιμασία της επανάστασης στη Ρωσία.

1919 Γεννιέται ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος, που μεταξύ άλλων ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππου του Β' στη Βεργίνα.

1921 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος εφευρέτης Τζον Μπόιντ Ντάνλοπ, πρωτοπόρος στον τομέα των ελαστικών.

1923 Επαναστατικός αναβρασμός και πάλι στη Γερμανία. Η εργατική τάξη του Αμβούργου με πρωτοπόρα την κομμουνιστική Οργάνωση της πόλης (επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ε. Τέλμαν) ξεσηκώνεται, παίρνει τα όπλα, καταλαμβάνει κομβικά σημεία της πόλης και στήνει οδοφράγματα. Η κυβέρνηση Στρέσεμαν (Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλδημοκρατών) διατάσσει το στρατό να επέμβει και έπειτα από τρεις μέρες σκληρών συγκρούσεων η εξέγερση πνίγεται στο αίμα.

1940 Γεννιέται ο Βραζιλιάνος θρύλος των γηπέδων Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο - ο γνωστός μας Πελέ.

1941 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν 157 κατοίκους του Μεσόβουνου Κοζάνης και πυρπολούν το χωριό.

1942 Αρχίζει η δεύτερη Μάχη του Ελ Αλαμέιν (Αίγυπτος), η οποία λήγει με αποφασιστική νίκη των συμμαχικών στρατευμάτων (μεταξύ αυτών και ελληνικών) κατά του Αξονα στη Βόρεια Αφρική.

1944 Τμήματα της 1ης Μεραρχίας και της Ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Λάρισα.

1952 Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ι. Πασαλίδης προτείνει στον Ν. Πλαστήρα εκλογική συνεργασία, την οποία ο τελευταίος απορρίπτει.

1956 Εκδηλώνεται αντεπανάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας.

1959 Πεθαίνει ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος Γιώργος Μπουζιάνης.

1964 Η Βόρεια Ροδεσία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη με την ονομασία Δημοκρατία της Ζάμπια, τερματίζοντας τη βρετανική κυριαρχία, που διήρκεσε 72 χρόνια.

1973 Ο αξιωματούχος του Βόρειου Βιετνάμ, Λε Ντουκ Θο, στον οποίο είχε απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης (εξ ημισείας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ), αρνείται να το παραλάβει, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη χώρα του όσο διαρκεί η αμερικανική επέμβαση.

1974 Οι πρωταίτιοι του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη του 1967, Γ. Παπαδόπουλος, Στ. Παττακός, Ν. Μακαρέζος, Γ. Λαδάς και Π. Ρουφογάλης, συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται στην Τζια, με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν σειρά τρομοκρατικών ενεργειών με σκοπό τη ματαίωση των εκλογών. Οι συνωμότες συνεννοούνταν μέσω μυστικού τηλεφωνικού δικτύου, το κέντρο του οποίου ήταν η βίλα του Παπαδόπουλου στο Λαγονήσι.

1983 Διαδοχικές επιθέσεις, στο στρατηγείο των Αμερικανών πεζοναυτών και στο αρχηγείο των Γάλλων αλεξιπτωτιστών, στη Βηρυτό του Λιβάνου, αφήνουν πίσω τους 241 Αμερικανούς και 58 Γάλλους στρατιώτες νεκρούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ