ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Σε ρόλο διαιτητή «παλιών» και «νέων» συμφερόντων η κυβέρνηση

Αύριο, Σάββατο, ψηφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες στην Ολομέλεια το ν/σ της συγκυβέρνησης

Στην Ολομέλεια βρίσκεται από χτες και θα ψηφιστεί αύριο το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με το οποίο η κυβέρνηση, διατηρώντας στο ακέραιο την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή, προωθεί την αναδιανομή της πίτας ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο των ΜΜΕ, ντόπια και ξένα, καθώς και τη συγκέντρωση των τηλεοπτικών συχνοτήτων σε λιγότερα χέρια.

Το νομοσχέδιο προωθείται με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ και χτες οι αρμόδιοι υπουργοί Επικρατείας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Παππάς, και Χρ. Σπίρτζης, αντίστοιχα, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελος, επιχείρησαν να εμφανίσουν το νομοσχέδιο ως «κοσμογονία», που αλλάζει «άρδην» το τηλεοπτικό τοπίο, ότι δήθεν η κυβέρνηση τα «βάζει με τα μεγάλα συμφέροντα» και ότι «δίνει τέλος» στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Την ίδια ώρα, κανένα από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων δεν διαφώνησε επί της ουσίας με το νομοσχέδιο. Ασκησαν κριτική από τη σκοπιά τμημάτων του κεφαλαίου που διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Χαρακτηριστική των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, εξάλλου, είναι και η χτεσινή παρέμβαση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Αν. Μπράιτχαρντ, η οποία ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για συγκεκριμένα στοιχεία του νόμου, στα οποία δεν θέλησε ωστόσο να αναφερθεί.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης, αφού είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής, επικέντρωσε την αντιπαράθεσή του στο άρθρο που προβλέπει ότι την έκδοση και τον αριθμό των αδειών θα εκδίδει ο αρμόδιος υπουργός, τον οποίο χαρακτήρισε καναλάρχη.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Παπαθεοδώρου εξέφρασε την «ανησυχία» του για τη «συμβατότητα» του νομοσχεδίου με τους κανονισμούς της ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ακόμα την «καλή διάθεση» να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, με την προϋπόθεση να γίνουν δεκτές οι παρατηρήσεις του, διαχειριστικού περιεχομένου. Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ στην αρχή της συζήτησης είχε καταθέσει αίτημα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, το οποίο απορρίφθηκε.

Το Ποτάμι, μέσων των βουλευτών του, δήλωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ επί της αρχής. Ο ειδικός αγορητής της ΧΑ, Γ. Λαγός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε θετικό πλαίσιο». Ο δε αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος, στην ομιλία του τα «έβαλε» με τους νταβατζήδες εργολάβους που κατέχουν τα κανάλια, όμως του... διέφυγε ότι ιδιοκτήτες είναι και εφοπλιστές. Για «πρόχειρη δουλειά» έκανε λόγο Γ. Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης αποκάλυψαν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ανέδειξαν ότι τόσο οι διαδικασίες του επείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση για την ψήφιση το νομοσχεδίου, όσο και οι δηλώσεις ότι δήθεν μπαίνει τέλος στην ασυδοσία στα ΜΜΕ, είναι επικοινωνιακός αντιπερισπασμός, για να «κουκουλώσει» ότι την ώρα που καμώνεται ότι... ξεκίνησε «πόλεμο» με τα επιχειρηματικά συμφέροντα στα ΜΜΕ, παίρνει απανωτά αντιλαϊκά μέτρα για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, σε αυτούς δηλαδή που ανήκουν και τα ΜΜΕ.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επισήμανε, επιπρόσθετα, ότι το νομοσχέδιο «είναι από μόνο του αδιαφανές. Σε πολύ κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αριθμό αδειών, τιμή εκκίνησης αδειών και μετοχικό κεφάλαιο αδειών όλα αυτά αφήνονται ανοιχτά, στον αέρα και ουσιαστικά καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο για να δώσουμε λευκή εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να τα ρυθμίσει».

Ειδική αναφορά στους εργαζόμενους έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι των υπαρκτών καναλιών τι θα γίνουν; Θα εξαφανιστούν; Διότι με βάση αυτό το νομοσχέδιο, ο κάθε έξυπνος επιχειρηματίας διαλύει το παρόν, το πτωχεύει, φτιάχνει καινούργια εταιρεία και κατεβαίνει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε σαφές ότι είναι τουλάχιστον κοροϊδία να γίνεται λόγος για διαφάνεια, για χτύπημα της διαπλοκής, για πραγματική ενημέρωση, όσο τα ΜΜΕ είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Σημείωσε ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα και το κεφάλαιο χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να χειραγωγεί συνειδήσεις.

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους σημείωσε ότι δεν αρκεί ο αριθμός που αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι θα πρέπει να έχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Πρέπει συγκεκριμένα να ξεκαθαριστεί με τι εργασιακά δικαιώματα, με τι συμβάσεις θα δουλεύουν και το οργανόγραμμα. Ενώ ανέφερε ότι το ΚΚΕ γι' αυτό το θέμα θα καταθέσει σήμερα τροπολογία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Στήνουν προπαγανδιστικό αντιπερισπασμό απ' τα αντιλαϊκά μέτρα

Τις γενικές γραμμές της κυβερνητικής προπαγάνδας με την οποία επιχειρείται να αποσπαστεί η προσοχή του λαού απ' τα μέτρα που τον πλήττουν με σφοδρότητα ή να αμβλυνθεί η δυσαρέσκειά του, να καλλιεργηθεί ανοχή και αναμονή, επανέφερε εκ νέου χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη.

Μιλώντας στο ρ/σ «Alpha», υποστήριξε σε αδρές γραμμές ότι το μνημόνιο ήταν προϊόν εκβιασμού, ότι επελέγη για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ότι η κυβέρνηση μοχθεί για αλλαγές όπου μπορούν να υπάρξουν στα πλαίσια της συνεχούς διαπραγμάτευσης, ενώ όταν επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, όλοι θα ανταμειφθούν...

«Η συμφωνία του καλοκαιριού έχει πολλά δυσάρεστα σημεία (...) έγινε σε ασφυκτικά πλαίσια, με έντονους εκβιασμούς και την ώρα που όλα έδειχναν ότι είμαστε ένα βήμα από την έξοδο και την άτακτη χρεοκοπία. Μέσα σε αυτό το πιεστικό, εκβιαστικό περιβάλλον, αποδεχτήκαμε μια συμφωνία, λέγοντας ειλικρινώς και προς τους Ελληνες πολίτες ότι είναι μια τακτική υποχώρηση για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Χωρίς ποτέ, όμως, να ξεχνάμε το στόχο μας και να ξεχνάμε τι είναι αυτό που πραγματικά συμφέρει. Επομένως, αυτό το μέτρο είναι άδικο (σ.σ. η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση), το ξέραμε και είμαστε διατεθειμένοι, όπως και για πολλά άλλα μέτρα, να παλέψουμε για την κατάργησή τους ή την αλλαγή τους. Αρα, έμπρακτα εδώ, η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη και τώρα, δηλαδή μετά τη συμφωνία, αποδεικνύοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι συνεχής», δήλωσε μεταξύ άλλων η Ολγα Γεροβασίλη.

Βεβαίως, η εικόνα της εκβιαζόμενης κυβέρνησης δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα μιας κυβέρνησης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στο εγχώριο κεφάλαιο και τις λυκοσυμμαχίες που αυτό επιλέγει, για προώθηση της πολιτικής που είναι στα μέτρα των αναγκών του για τόνωση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητάς του. Αυτό παραμένει το πλαίσιο που υπαγορεύει την πολιτική που γονατίζει το λαό.

Το άνοιγμα του Ασφαλιστικού από μηδενική βάση και δίχως να είναι προαπαιτούμενο, όπως η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει, επιβεβαιώνει ποιον υπηρετεί με την πολιτική της. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ' τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο ώστε να σερβιριστούν στο λαό ως τετελεσμένες οι αντιασφαλιστικές ανατροπές, ισχυρίστηκε χτες ότι το πόρισμα της Επιτροπής θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο και πως πρόκειται για μια τεχνοκρατική πρόταση που «δεν είναι σε καμία περίπτωση η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».

Αντιθέτως, σαν προαπαιτούμενο παρουσίασε το νομοσχέδιο για το τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο η κυβέρνηση κάνει σημαία της υποτιθέμενης πρόθεσής της να χτυπήσει τη διαπλοκή, όταν στην πραγματικότητα αυτό έρχεται να ξαναμοιράσει την τηλεοπτική πίτα σε επιχειρηματικούς ομίλους. «Σας θυμίζω ότι αποτελεί και προαπαιτούμενο της συμφωνίας και είναι από τα θετικά, δεν είναι από τα αρνητικά της συμφωνίας, να γίνει ένας νόμος που να ρυθμίσει το πεδίο αυτό» δήλωσε.

Σας φορτώνουμε βάρη κι εμείς... μα ήσαστε από πριν επιβαρυμένοι!

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, απ' την πλευρά της, άπλωσε επίσης «ομπρέλα» γύρω από αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσπέρασε την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, κατηγορώντας προηγούμενες κυβερνήσεις για τις ελλείψεις που καταγράφονται και προσπάθησε να βγει και στον «αφρό», λέγοντας: «Ο οικογενειακός προϋπολογισμός τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρυνθεί τόσο πολύ που, ανεξάρτητα από το αν ο ΦΠΑ ήταν στο 0 ή στο 6 ή στο 13%, ανεξάρτητα από αυτό, είναι αρκετά επιβαρυμένες ήδη στο να στείλουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια»! Δηλαδή, αφού είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένες οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, δεν πειράζει που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσθέτει πάνω τους νέα βάρη!

Με τη σειρά της, έκανε λόγο για «συμφωνία που επιβλήθηκε» και ενώ η κυβέρνηση την υλοποιεί με προσήλωση, ισχυρίστηκε ότι «εμείς θέλουμε να τ' αλλάξουμε όλα και θέλουμε να τ' αλλάξουμε όλα προς όφελος των πολλών».

Παρ' ότι η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πάσχισε να πείσει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι ...αδύναμοι, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης έθεσε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση, λέγοντας (ρ/σ «Κόκκινο») ότι «βασικός μας στόχος είναι να τονωθεί η πραγματική οικονομία της Ελλάδας», υποδεικνύοντας σαν... τονωτικές ενέσεις τα ευρωενωσιακά πακέτα και το πακέτο Γιούνκερ. Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, βέβαια, θυμήθηκε και τους φτωχούς, προσθέτοντας ότι «...και επίσης, η δικαιοσύνη και η στήριξη των αδυνάτων, μέσα στις περιορισμένες δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε»!

Αποπομπή Σαββαΐδου και νέοι πρόεδροι στα ανώτατα δικαστήρια

Την αποπομπή της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, αποφάσισε χτες το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος παρουσίασε εισηγητικά τον οδικό χάρτη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της τρέχουσας περιόδου και των πολιτικών θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί.

Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε ζητήσει την παραίτηση της Κ. Σαββαΐδου, επικαλούμενος τη δίωξη που της έχει ασκηθεί για παράβαση καθήκοντος, ωστόσο η ίδια αρνήθηκε να παραιτηθεί, απορρίπτοντας ως αβάσιμες τις κατηγορίες που της αποδίδονται.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, αιτιολογώντας τη χτεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και σηκώνοντας «βολικό» για την κυβέρνηση κουρνιαχτό περί της τάχα αποφασιστικότητάς της να επιβάλει διαφάνεια και να πατάξει τη διαπλοκή, υποστήρισε πως «σε τέτοιες εποχές δύσκολες για την ελληνική κοινωνία, για τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ειδικά σε δημόσιου λειτουργού να λειτουργεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Επίσης, να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις και που αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής».

Η Κ. Σαββαΐδου, από την πλευρά της, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κυβέρνηση την αποπέμπει «εξαιτίας της παράτασης του χρόνου απόδοσης φόρου (φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων)», ενώ «την ίδια ώρα μου ζητείται εγγράφως η παροχή παράτασης για την απόδοση άλλου φόρου (ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία)», προσθέτοντας ότι «προκαλεί έκπληξη η εμμονή της κυβέρνησης να ισχυρίζεται σήμερα ότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον από μία απόφαση παράτασης προθεσμίας καταβολής φόρου, που αποτελεί πάγια πρακτική της διοίκησης, τη στιγμή που την ίδια πρακτική υιοθετεί και η ίδια κυβέρνηση». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προκαταλαμβάνει την απόφαση της δικαιοσύνης» και ότι επιχειρεί «πρωτοφανή και ευθεία παρέμβαση τόσο στην ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ όσο και κυρίως στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Δηλώνει, τέλος, ότι θα κάνει χρήση «όλων των νόμιμων μέσων για την προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειάς μου».

Νέοι πρόεδροι σε ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, την τοποθέτηση νέων προέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, επιλέγοντας τον Ν. Σακελλαρίου και την Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, αντίστοιχα.

Για τη θέση της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επελέγη η Ευτυχία Φουντουλάκη, ενώ για τις κενές θέσεις αντιπροέδρων σε Αρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο επελέγησαν ανώτατοι δικαστικοί.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org