ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
Σταθερά απέναντι στον αντίπαλο

Μέσα στη γενική αναμπουμπούλα, όπου ο καθένας προσπαθεί να δει τι θα γλιτώσει, η κυβέρνηση συνεχίζει τα συντριπτικά χτυπήματα στο εργατικό εισόδημα. Το χαράτσι υπό τον κάλπικο τίτλο «εισφορά αλληλεγγύης» αποφασίστηκε να επιβάλλεται πλέον ακόμα και σ' αυτούς που «ζουν» με το επίδομα ανεργίας. Επίσης, θα πληρώσουν πρόσθετο χαράτσι ακόμα και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα επιπέδου φτωχοκομείου.

Οι ισχυρισμοί περί δικαιοσύνης στο φορολογικό σύστημα έχουν προ πολλού πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων. Η κυβέρνηση φροντίζει να μην το ξεχάσουμε. Με την απειλή κατασχέσεων σε μισθούς και συντάξεις κάνει καθαρό ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο θα τσακίσει ως εκεί που δεν παίρνει τις λαϊκές οικογένειες.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται ξεφεύγει και απ' αυτά τα όρια της τραγωδίας, γίνεται αφορμή για ανέκδοτα. Χαρακτηριστικό το άρθρο στο «Εθνος», που αναρωτιέται ποιος τελικά θα πάρει το σπίτι αυτού που χρωστά και τα χαράτσια στην εφορία και το δάνειο στην τράπεζα.

***

Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές λογικό είναι ο κόσμος να στρέφει το βλέμμα στους διανοούμενους, από τους οποίους περιμένει μια κουβέντα που να φωτίζει τα γεγονότα, ν' ανοίγει δρόμο μπροστά. Ομως, οι αργυρώνητοι διανοούμενοι, από καιρό, αν δε σιωπούν, αρθρογραφούν υπέρ της «σωτηρίας της πατρίδας», δηλαδή υπέρ τραπεζιτών, βιομηχάνων και λοιπών κηφήνων. Τώρα μαθαίνουμε ότι η σωστή στάση είναι να πρωτοπορούν στο να πειστεί ο λαός να ψηφίζει τον δυνάστη του για να αποφύγει τον χειρότερο δυνάστη του (η διαφορά Ομπάμα - Ρόμνεϊ με τα δικά τους λόγια είναι μια τέτοια διαφορά).

***

Απέναντι στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται ο λόγος του ΚΚΕ σηματοδοτεί κατάσταση γενικού συναγερμού.

Απέναντι στη μονοφωνία του αστικού Τύπου, που με τις παραλλαγές του παραμένει στοχοπροσηλωμένος στο να κρατηθεί η εργατική τάξη στο σκοτάδι, αποκτά ξεχωριστή σημασία η διάδοση του «Ριζοσπάστη», ώστε τόσο η ανάλυση του ΚΚΕ για την κατάσταση, όσο και οι στόχοι πάλης για τη διέξοδο να γίνουν κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζομένων. Να μετουσιωθούν σε οργανωμένη δράση.

Απέναντι στους μονόδρομους που προβάλλει ο αστικός Τύπος, προβάλλουμε απόλυτα στοχοπροσηλωμένοι τη δική μας εκτίμηση και πρόταση:

«Η ΕΕ αντιδραστικοποιείται ακόμα παραπέρα προς τους εργαζόμενους, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη ανισόμετρη ανάπτυξη και διασπαστικές τάσεις. Ο λαός πρέπει να αποφασίσει την αποδέσμευση, παλεύοντας να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να πάρει την οικονομία στα χέρια του, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων» (από το πρώτο θέμα στον Κυριακάτικο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Αυτήν την πραγματικότητα, ότι ο λόγος του ΚΚΕ μετουσιωμένος σε πράξη γίνεται οδηγός της λαϊκής πάλης, επιχειρούν να ανατρέψουν με τη δράση του ναζιστικού μορφώματος που έχουν ξαμολήσει στο δρόμο. Ξεκίνησαν την προπαγάνδα τους με ισχυρισμούς περί «δύο άκρων» και τώρα πια ομολογούν ότι η «Χρυσή Αυγή» στήθηκε και ενισχύεται στη δράση της ακριβώς για να αντιμετωπίσει το εργατικό κίνημα στις πιο πρωτοπόρες του εκφράσεις.

Δεν αρκεί να έχουν γνώση οι φύλακες, οργανωμένα το εργατικό κίνημα πρέπει να αντιμετωπίσει ως και να τσακίσει αυτές τις ορδές. Οι μάχες μπροστά δε θα διεξάγονται με όρους συζήτησης σαλονιού.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ

ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ: «Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης, αναδρομική επιβάρυνση με χαράτσι για εισοδήματα από 5.000 ευρώ αντί των 12.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ: «Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων (...) κυνηγητό έχει εξαπολύσει η εφορία και στους μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν μικρές οφειλές (πάνω από 300 ευρώ) με μαζικές διαταγές πληρωμών στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης με τα οποία τους ζητά να παρακρατήσουν από τις αποδοχές τα ποσά των οφειλών από κάθε είδους φόρο, τέλη, εισφορές, ακόμα και από κλήσεις της τροχαίας» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕ ΑΡΠΑΞΕ: «Θα βρεθούμε στο κωμικοτραγικό σημείο να εκποιεί το Δημόσιο ακίνητα τα οποία προστατεύονται από ανάλογες πρωτοβουλίες τραπεζών λόγω οφειλών από μη καταβολή δόσεων στεγαστικών δανείων. Πολύ περισσότερο μάλιστα (...) στις περιπτώσεις μισθωτών και συνταξιούχων όπου για οφειλές άνω των 300 ευρώ η παρακράτηση θα γίνεται στην πηγή και θα αφορά οφειλέτες που το μηνιαίο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ (...) ειδικά οι οφειλές επιπέδου μερικών εκατοντάδων ευρώ έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο από τις περικοπές και τα χαράτσια» (από κύριο άρθρο επίσης στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΙ «ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ» ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ: «Ο Ελι Ζαρέτσκι είναι αριστερός (...) Από διαρθρωτική άποψη, λέει, η Αμερική είναι πλέον μια κοινωνία δύο ταχυτήτων: το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει σε φρουρούμενες κατοικίες και στέλνει τα παιδιά του σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία, ενώ τα άλλα δύο τρίτα αγωνίζονται να επιβιώσουν με επισφαλείς δουλειές (...) ο Ζαρέτσκι είναι κατηγορηματικός: ο Ομπάμα απογοήτευσε (...) Μπροστά στον κίνδυνο που λέγεται Ρόμνεϊ και Ράιαν, οι Αμερικανοί πρέπει να στηρίξουν τον Ομπάμα; Ναι, απαντά και πάλι κατηγορηματικά ο Ζαρέτσκι (...) (πόσο λείπει αυτή η σαφήνεια και η διαύγεια μεταξύ των διανοουμένων στην Ελλάδα)» (στα ΝΕΑ).

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ: «Διαρρηγνύουν τώρα, αγανακτισμένοι, τα ιμάτιά τους για την παρατηρούμενη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία μας. Ο δογματικός μονοφθαλμισμός τους δεν τους επιτρέπει να "διακρίνουν" τα ίδια χαρακτηριστικά που έχουν και οι φετινές καταλήψεις σε περισσότερα από 100 σχολεία της χώρας. Σε αυτές πρωτοστατεί ο "συντονιστικός αγώνας σχολείων", απαρτιζόμενος από ολιγάριθμα μέλη της ΚΝΕ (...) είναι αφελέστατοι όσοι πίστευαν ότι δεν θα εμφανιζόταν και το αντίπαλον δέος, με τη μορφή στρατευμένων μειοψηφιών της Χ.Α. για να "επιβάλουν την τάξη"» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αποκάλυψη τώρα! Ολο το νέο μνημόνιο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Συμβιβαστική λύση για τα εργασιακά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία εμπόδια για τη δόση

ΤΑ ΝΕΑ: Ολα για όλα, κούρσα ταχύτητας για τη δόση

RealNews: Θα προλάβουμε

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Λείπουν και ...5,1 δισ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Στήνουν νέο σκηνικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το νέο σχέδιο για τους φόρους

ΕΘΝΟΣ: Πλειστηριασμό για χρέη προς το Δημόσιο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρύθμιση των δανείων με προτεραιότητα στα στεγαστικά

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Τελεσίγραφο σε υπουργούς για να «κλείσουν» τα μέτρα

Η ΕΛΛΑΔΑ: Φορολογική αμνηστία για 30 δισ. ευρώ

Η ΑΥΓΗ: Παίζουν τα ρέστα τους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Επανίδρυση της ΝΔ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Γι' αυτούς έκρυβαν τη λίστα Λαγκάρντ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αποπροσανατολίζουν

«Kαθώς την προηγούμενη εβδομάδα κυβέρνηση και τρόικα "έκλειναν" το επώδυνο αντεργατικό πακέτο με το οποίο την επόμενη διετία θα αφαιρέσουν από την εργατική λαϊκή οικογένεια το ποσό των 9,2 δισ. ευρώ, περικόπτοντας για άλλη μια φορά συντάξεις, εφάπαξ, προνοιακά και εποχικά επιδόματα και μισθούς, την ίδια στιγμή κατέφευγαν σε μια τεράστια επιχείρηση αποπροσανατολισμού. Η επιχείρηση αυτής της επαίσχυντης προπαγάνδας εστιάστηκε στη δήθεν διαφωνία του υπουργείου Εργασίας για τα ζητήματα των εργασιακών θεμάτων και ειδικότερα οι ενστάσεις του για τη μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης και για την κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετιών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια καλοστημένη παράσταση, αφού κυβέρνηση και τρόικα όχι μόνο δε διαφωνούν, αλλά σε αγαστή συνεργασία προωθούν το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται από το 2ο Μνημόνιο, αλλά και τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για μείωση του "εργατικού κόστους" και την εξασφάλιση της πολυπόθητης ανταγωνιστικότητας για λογαριασμό των μονοπωλίων.

Θέλουν να μειώσουν τις αντιστάσεις

«Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δήθεν στη διαπραγμάτευση τέθηκαν ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στις "υποχρεώσεις" του μνημονίου, διατυπώθηκε μόνο και μόνο για να στηθεί ο αποπροσανατολισμός, άλλωστε για τα επιπλέον ζητήματα που όντως τέθηκαν από την τρόικα, δηλαδή την παραπέρα ευελιξία στο χρόνο εργασίας το υπουργείο Εργασίας -όπως ήταν αναμενόμενο- δεν επικαλέστηκε το Μνημόνιο. Και πώς θα μπορούσε, αφού η κυβέρνηση έχει στα συρτάρια της και νέα αντεργατικά σχέδια είτε περιλαμβάνονται είτε δεν περιλαμβάνονται στα μνημόνια. Το μόνο που την απασχολεί πραγματικά είναι, το πώς η προώθηση των μέτρων θα γίνει με τις μικρότερες αντιστάσεις από την πλευρά των εργαζομένων και έτσι πρέπει να κατανοηθούν όλοι αυτοί οι επικοινωνιακοί ελιγμοί» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ