ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Δυναμώνει η πίεση για την αποφυλάκισή τους

Υπό το καθεστώς «εποπτευόμενης απελευθέρωσης» είναι αναγκασμένος να παραμείνει για τρία χρόνια στις ΗΠΑ ο Ρενέ Γκονζάλες, μετά την πρόσφατη αποφυλάκισή του

Ο Ρενέ έξω από την φυλακή
Ο Ρενέ έξω από την φυλακή
«Είμαι καλά και έτοιμος να συνεχίσω τον αγώνα μέχρι να πεθάνω»!

Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του Ρενέ Γκονζάλες καθώς έβγαινε από την πόρτα της αμερικάνικης φυλακής και έπεφτε στις αγκαλιές των δύο του κορών, του πατέρα και του αδερφού του.

Ο Ρενέ Γκονζάλες είναι ένας από τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές, που ύστερα από 13 χρόνια άδικης φυλάκισης αποφυλακίστηκε την Παρασκευή 7 Οκτώβρη. Ωστόσο θα πρέπει να παραμείνει εντός των ΗΠΑ για τρία ακόμα χρόνια, υπό το καθεστώς της «εποπτευόμενης απελευθέρωσης»..! Η σύζυγός του, Ολγα Σαλανουέβα, που για μια ακόμα φορά της απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ, καθώς - όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές αποτελεί «κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ» -, μιλώντας στο κουβανικό κρατικό κανάλι ανάμεσα στα άλλα σημείωσε πως η άρνηση των αμερικανικών αρχών να του επιτρέψουν να επιστρέψει στην Κούβα αποτελεί μια ακόμη τιμωρία «που πρέπει να σταματήσει», τονίζοντας παράλληλα πως η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, αν παραμείνει σε μια πόλη που χαρακτηρίζεται από έντονα αντικουβανικά αισθήματα.

«Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα (...) Η πιο σημαντική στρατηγική είναι να ασκηθεί πίεση, που θα δημοσιοποιήσει αυτήν την αδικία ως μέρος μιας μεγαλύτερης», σημείωσε η Ολγα Σαλανουέβα αναφερόμενη στη 13χρονη φυλάκιση των πέντε Κουβανών.

Μήνυμα προς τον κουβανικό λαό

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Οκτώβρη, η κρατική τηλεόραση της Κούβας μετέδωσε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ρενέ Γκονζάλες προς τον κουβανικό λαό: «Είναι πράγματι δύσκολο να απευθύνεσαι σε ένα λαό, που αγαπάς τόσο πολύ, μέσω μιας κάμερας, αλλά έπρεπε να επικοινωνήσω μαζί σας και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για όσα έχετε κάνει, να εξηγήσω πόσο κοντά σάς αισθανόμαστε, με τα χιλιάδες μηνύματά σας, τα γράμματα από τα παιδιά, από διάφορους τόπους δουλειάς και σχολεία από την Κούβα, για τη στήριξη που μας δίνετε και μας έχει θρέψει αυτά τα χρόνια της αδικίας». Ο Ρενέ Γκονζάλες υπογράμμισε πως «μπορεί εγώ να βγήκα από τη φυλακή (...) ωστόσο πρέπει να σώσουμε τα τέσσερα αδέλφια μας», και απευθυνόμενος «στο λαό μου, στους ανθρώπους που μας έχουν συνοδεύσει όλα αυτά τα χρόνια (...) μέσω των οποίων έχουμε καταφέρει να σπάσουμε τον αποκλεισμό της πληροφόρησης, να σπάσουμε τη σιωπή που έχουν επιβάλλει τα αστικά Μέσα, εκ μέρους των "Πέντε" σας εκφράζω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη, τη δέσμευσή μου πως θα συνεχίσω να σας αντιπροσωπεύω όπως σας αξίζει (...) επειδή δεν είμαστε μόνο πέντε, αλλά ένας ολόκληρος λαός που αντιστέκεται για 50 χρόνια και συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε, επειδή εμπνεόμαστε από εσάς (...)».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Με επιστολή του προς τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και τον Κουβανό Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, ο Ρενέ εξέφρασε «(...) την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση όχι μόνο για τη στήριξη που έχετε δώσει, τον τρόπο με τον οποίο κινητοποιήσατε το λαό, αλλά και τη διεθνή κοινότητα για την υπόθεσή μας, αλλά - κυρίως - επειδή μας έχετε εμπνεύσει, είσαστε το παράδειγμα που έχουμε ακολουθήσει αυτά τα 13 χρόνια. (...) Για μας, αυτή η αποστολή δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη συνέχιση όσων έχετε κάνει, που έκανε η γενιά σας για τον κουβανικό λαό και την ανθρωπότητα». «Είναι τιμή μας να υπηρετούμε την υπόθεση για την οποία έχετε εμπνεύσει το λαό της Κούβας», σημειώνει και προσθέτει πως «και στους δυο σας, σε σένα Φιντέλ, στον Ραούλ, που μας καθοδηγεί σ' αυτό το νέο, δύσκολο, σύνθετο, αλλά και λαμπρό στάδιο που βρισκόμαστε, προκειμένου να σπάσουμε την οικονομική εξάρτηση που μας περιορίζει ακόμα και μας αποτρέπει να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που επιθυμούμε, στέλνω έναν εναγκαλισμό από τους "Πέντε" και σας λέω ότι πάντα είχαμε και στους δυο σας εμπιστοσύνη (...) ξέραμε πως ποτέ δεν θα μας εγκαταλείπατε, επειδή πάντα γνωρίζουμε πως η Επανάσταση δεν εγκαταλείπει αυτούς που την υπερασπίζονται».

Από την ημέρα της σύλληψης των «Πέντε» - του Ρενέ Γκονζάλες, του Εράρδο Ερνάντες, του Αντόνιο Γκερέρο, του Φερνάντο Γκονζάλες και του Ραμόν Λαμπανίνιο - το Σεπτέμβρη του 1998, τις νομικές διαδικασίες για την άδικη φυλάκισή τους με ποινές που φτάνουν έως και δις ισόβια με κατασκευασμένες κατηγορίες, όπως «συνωμοσία για κατασκοπία», αλλά και στην περίπτωση του Εράρδο για «συνωμοσία για διάπραξη φόνου», σε διάφορες γωνιές του πλανήτη έχουν πραγματοποιηθεί πολύμορφες δραστηριότητες για την απελευθέρωσή τους. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσουν οι φωνές αλληλεγγύης και διεκδίκησης για την αποφυλάκιση και των υπολοίπων τεσσάρων Κουβανών αγωνιστών. Στις 11 Οκτώβρη η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας απεύθυνε κάλεσμα προς τους άνδρες και τις γυναίκες όλου του πλανήτη να λάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για την απελευθέρωσή τους. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η συλλογή υπογραφών της Ομοσπονδίας Γυναικών της Κούβας που απευθύνεται στην Μισέλ Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των Κουβανών αγωνιστών. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι διακεκριμένες προσωπικότητες γυναικών της Κούβας από το χώρο των γραμμάτων και της τέχνης, των επιστημών και του αθλητισμού, όπως η Αλίσια Αλόνσο (πασίγνωστη πρίμα μπαλαρίνα και χορογράφος), η Ομάρα Πορτουόντο (τραγουδίστρια και χορεύτρια), η Ανα Φιντέλια Κιρότ (αθλήτρια) και άλλες.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org