ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Χαράτσωμα του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012, που κατατέθηκε στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο την περασμένη Δευτέρα, και που περιέχει ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας, αποτελεί κήρυξη πολέμου στον πορτογαλικό λαό. Οι θυσίες που απαιτεί από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πάσος Κοέλιο, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, είναι ανώφελες και το μόνο αποτέλεσμά τους θα είναι η περαιτέρω επιδείνωση των ήδη οξυμένων υπαρχόντων λαϊκών προβλημάτων, η περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Εκτιμάται πως η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει το 2,8% τον επόμενο χρόνο, αντί της εκτίμησης που είχε γίνει την άνοιξη για 2%, όταν η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε συμφωνήσει με την τρόικα στην υποτιθέμενη «βοήθεια» των 78 δισ. ευρώ, που θα πάει έτσι και αλλιώς στα σεντούκια των καπιταλιστών και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. Και στην Πορτογαλία, όπως και στην Ελλάδα, το ψευδοεπιχείρημα που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση και τις άλλες αστικές δυνάμεις είναι ότι αν δεν «περάσουν τα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα, δεν θα εισπραχτούν τα χρήματα και δεν θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις».

Ακόμα, στο σχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμάται πως η ανεργία θα φτάσει το 13,4% το 2012, από το 12,1% που καταγράφηκε στο τρίτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, προβλέπονται μέτρα, όπως αυτά που παίρνονται στην Ελλάδα: Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, περισσότερες περικοπές στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, υπαγωγή περισσότερων προϊόντων σε 23% ΦΠΑ, μείωση φοροαπαλλαγών στους μισθωτούς, αύξηση των ωρών εργασίας και μείωση των επίσημων αργιών...

Οπως έγινε και με τον έκτακτο φόρο εισοδήματος, που ουσιαστικά χτυπάει μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φέτος πάνω από 800 δισ. ευρώ σε φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της κυβέρνησης, ενώ εξαιρούνται τα εισοδήματα του κεφαλαίου (μερίσματα, υπεραξίες, επιτόκια), τώρα ο Πάσος Κοέλιο ανήγγειλε για το 2012 περισσότερα μέτρα λιτότητας που και πάλι θα θίξουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Στο μεταξύ, ο επιπλέον φόρος εισοδήματος που θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις με αυξημένα κέρδη και ο νέος υπολογισμός φόρου στα μεγάλα εισοδήματα αξιοποιείται ως «στάχτη στα μάτια» του λαού, καθώς τα ποσά που θα εξοικονομηθούν με τα παραπάνω είναι αστεία σε σύγκριση με τα χαράτσια που επιβάλλονται στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Και δεύτερον, επειδή δεν θίγουν την κύρια πηγή πλουτισμού των μεγαλοεπιχειρηματιών, που είναι τα εισοδήματα κεφαλαίου, δηλαδή, μερίσματα, υπεραξίες, επιτόκια κλπ. Και αυτά τα εισοδήματα ή συνεχίζουν να απαλλάσσονται (στην πλειοψηφία τους) ή υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή της τάξης του 21,5% ή και χαμηλότερο και που δεν αυξάνεται.

Το 2011, όλες οι συντάξεις «πάγωσαν». Και οι τιμές μέχρι το Σεπτέμβρη φέτος ήδη αυξήθηκαν κατά 3,6%. Το 2012 η κυβέρνηση προτίθεται να «παγώσει» εκ νέου τη συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων, εκτός από εκείνες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ακόμα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κόψει και στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, που λαμβάνουν μισθό πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, τον 13ο και 14ο μισθό. Αν εφαρμοστεί αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης, οι παραπάνω εργαζόμενοι, που τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη χάσει γύρω στο 14% από την αγοραστική τους δύναμη, θα δεχτούν ένα ακόμα κτύπημα στους μισθούς τους, και εκτός από το «πάγωμα» για το 2011 θα συνεχίσουν «παγωμένοι» και το 2012 και το 2013... Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 485 ευρώ και λιγότερο από 1.000 ευρώ θα υποστούν μία αύξηση του φόρου εισοδήματος που θα ισοδυναμεί με ένα μισθό ή μια σύνταξη, αντίστοιχα.

Συνολική επίθεση στη ζωή των εργαζομένων

Στη γραμμή υποταγής στα συμφέροντα και τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση και οι αστικές δυνάμεις προχωράνε και σε σειρά άλλων προτάσεων, ανάλογων με την κατακρεούργηση εργατικών δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει και με το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Προτείνονται απελευθέρωση απολύσεων, μείωση του επιδόματος ανεργίας σε 18 μήνες και από τα 520 ευρώ (για μέσο μισθό 800 ευρώ) να πάει σε 468 ευρώ, και μείωση, της τάξης του 10%, από τον 6ο μήνα απόδοσής του, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν καταφέρει να βρει δουλειά. Επίσης δραστική μείωση των αποζημιώσεων για απόλυση και βεβαίως χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων για να επικρατήσουν οι επιχειρησιακές και οι ατομικές.

Σε όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι απαντούν με μια «βδομάδα αγωνιστικής κινητοποίησης», που ξεκίνησε από τις 20 του Οκτώβρη, όπου πραγματοποιούνται πολύμορφες διαμαρτυρίες, απεργίες και στάσεις εργασίας από τους δημόσιους υπάλληλους σε μία σειρά τομείς.

Ταυτόχρονα, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, οι δύο βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CGTP-IN) και η Γενική Ενωση Εργατών (UGT), ως απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, καλούν τους εργαζόμενους σε γενική απεργία στις 24 του Νοέμβρη.


Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ