ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΣΕΝΤΖΟΥ 6»
Νέο βήμα του κινεζικού διαστημικού προγράμματος

Ο κινεζικός πύραυλος την ώρα που εκτοξεύεται για να θέσει σε τροχιά τη δεύτερη επανδρωμένη αποστολή
Ο κινεζικός πύραυλος την ώρα που εκτοξεύεται για να θέσει σε τροχιά τη δεύτερη επανδρωμένη αποστολή
Ακριβώς δυο χρόνια μετά το πρώτο εντυπωσιακό βήμα της στο Διάστημα, με την τροχιακή αποστολή του «Γιανγκ Λιουέι», η Κίνα προχώρησε σε ένα δεύτερο βήμα στην ίδια κατεύθυνση, με μια διμελή, αυτή τη φορά, αποστολή, αποτελούμενη από τους κοσμοναύτες Φέι Γιουνλόνγκ και Νίε Χαϊσένγκ, επιβεβαιώνοντας τη θέση της σαν μια από τις τρεις χώρες του κόσμου που μπορούν να στείλουν ανθρώπους στο Διάστημα, με αποκλειστικά δικά τους μέσα. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή, οι χώρες αυτές είναι στην πραγματικότητα δύο, αφού οι ΗΠΑ έχουν καθηλώσει τα διαστημικά τους λεωφορεία μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ασφάλειας, ώστε να μη συμβεί και τρίτο πολύνεκρο ατύχημα με τέτοια διαστημόπλοια.

Μετά την πτήση, οι αξιωματούχοι του κινεζικού διαστημικού προγράμματος αποκάλυψαν ότι οι στόχοι τους είναι πολύ υψηλότεροι και ελπίζουν ότι θα πραγματοποιηθούν σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Ανάμεσα στους στόχους αυτούς είναι η πραγματοποίηση διαστημικού περιπάτου το 2007 και η σύνδεση δύο κινεζικών διαστημοπλοίων σε τροχιά το 2009. Κύριος στόχος του κινεζικού επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος είναι η κατασκευή μόνιμου τροχιακού σταθμού. Παράλληλα, κατά δήλωση των ίδιων αξιωματούχων, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Τσανγκ-ι-1», που θα πραγματοποιήσει περιφορά γύρω από τη Σελήνη, ανοίγοντας το δρόμο για άλλη αποστολή, που θα προσσεληνωθεί και θα επιστρέψει στη Γη με πετρώματα.

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι καινούριο. Τίποτα δεν είναι που να μην έχει ξαναγίνει από τους Σοβιετικούς αρχικά και μετά από τους Αμερικανούς. Αυτό όμως δε μειώνει τη σημασία αυτών των μελετημένων και σταθερών βημάτων προς την «κατάκτηση» του Διαστήματος από την Κίνα, με πολλαπλή στόχευση: Την παγκόσμια διακήρυξη της τεχνολογικής προόδου και της ισχύος της Κίνας, την είσοδο στην αγορά εκτοξεύσεων δορυφόρων, την αξιοποίηση της τεχνολογίας που αναπτύσσεται για τις διαστημικές πτήσεις σε εφαρμογές πιο... επίγειες. Ηδη η Κίνα έχει θέσει σε τροχιά αμερικανικούς και γαλλικούς δορυφόρους, χρησιμοποιώντας τους πυραύλους της σειράς «Λονγκ Μαρτς» («Μεγάλη Πορεία»).

Οι δύο Κινέζοι κοσμοναύτες, μπροστά στο διαστημόπλοιό τους, «Σεντζού 6», μετά την προσεδάφισή του στην επαρχία Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας
Οι δύο Κινέζοι κοσμοναύτες, μπροστά στο διαστημόπλοιό τους, «Σεντζού 6», μετά την προσεδάφισή του στην επαρχία Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας
Και οι 14 σημερινοί κοσμοναύτες της Κίνας έχουν εκπαιδευτεί στη Ρωσία. Τώρα, ανάμεσα στους νέους συναδέλφους τους, που εκπαιδεύονται πια σε ειδικά κέντρα μέσα στην ίδια την Κίνα, βρίσκονται και 35 γυναίκες, μια από τις οποίες προορίζεται να είναι η πρώτη Κινέζα κοσμοναύτης που θα ταξιδέψει στο Διάστημα. Οι αρχές της Κίνας διαφημίζουν μάλιστα τη δυνατότητα που έχει τώρα η χώρα τους να εκπαιδεύσει ξένους κοσμοναύτες. Τόσο η σχεδίαση του διαστημοπλοίου «Σεντζού 6», όσο και οι τεχνολογίες των διαστημικών στολών και των συστημάτων διατήρησης της ζωής στο Διάστημα είναι βασισμένες στις αντίστοιχες ρωσικές (σοβιετικές), αλλά έχουν υποστεί μετατροπές και είναι κινεζικής κατασκευής.

Το «Σεντζού 6» πραγματοποίησε μια πολύ πιο μακρόχρονη και πολύπλοκη αποστολή σε σχέση με το «Σεντζού 5». Διήνυσε 3,25 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα σε 115,5 ώρες, σε σχέση με τις 21,5 ώρες της προηγούμενης αποστολής. Στοίχισε 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κίνας όλο το επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας έχει στοιχίσει μέχρι τώρα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις ένα κλάσμα του αντίστοιχου αμερικανικού προγράμματος.

Οπως με κάθε ευκαιρία, έτσι και μετά από την πτήση του «Σεντζού 6», οι εκπρόσωποι της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας επαναβεβαίωσαν την πρόθεση της χώρας τους να χρησιμοποιήσει το Διάστημα μόνο για ειρηνικούς σκοπούς και να συνεργαστεί με τα άλλα κράτη που έχουν αναπτύξει σχετική δραστηριότητα. Οι δηλώσεις αυτές κάθε άλλο παρά μειώνουν την ανησυχία των ιμπεριαλιστικών κέντρων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, που βλέπουν την Κίνα να τους ανταγωνίζεται όλο και πιο δυνατά, όχι μόνο στον οικονομικό στίβο, αλλά και σε έναν τομέα υψηλής τεχνολογίας. Πολύ περισσότερο που διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης Μπους είναι η κυριαρχία των ΗΠΑ στο Διάστημα, για «αμυντικούς» (βλέπε πολεμικούς) σκοπούς.


Επανείσοδος του «Σεντζού 6» στην ατμόσφαιρα
Επανείσοδος του «Σεντζού 6» στην ατμόσφαιρα

Ανάπτυξη αλεξιπτώτου επιβράδυνσης της πτώσης
Ανάπτυξη αλεξιπτώτου επιβράδυνσης της πτώσης

Πυροδότηση ανασχετικών πυραύλων λίγο πριν την προσγείωση
Πυροδότηση ανασχετικών πυραύλων λίγο πριν την προσγείωση

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Xinhua»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ