ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επικίνδυνες διευθετήσεις με ... «συμμαχική αλληλεγγύη»

Επιβεβαίωση ότι οι επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά θα γίνουν με μπούσουλα τα ΝΑΤΟικά προτάγματα στην περιοχή και για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την «πολύτιμη σύμμαχο» Τουρκία και τις «υπηρεσίες» που παρέχει σε Ανατολική Μεσόγειο, Συρία και Καύκασο, έδωσε χτες η Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε χτες το απόγευμα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με το πέρας της πρώτης μέρας της διήμερης συνόδου. «Εθεσα», είπε, «στους υπουργούς την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων. Ολοι συμφωνούμε ότι οι εντάσεις πρέπει να επιλυθούν βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της συμμαχικής αλληλεγγύης. Και όλοι αναγνωρίζουμε τη σημασία της αποφυγής λέξεων και ενεργειών που μπορούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε πως «οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης την ισχυρή υποστήριξή τους» στον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» που στήθηκε με τη συμμετοχή των μόνιμων αντιπροσώπων των δύο χωρών στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, και υπό την εποπτεία του, «για την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε δε πως «η αποφυγή απώλειας ζωής στη θάλασσα και στον αέρα είναι βαριά ευθύνη. Και δεν πρέπει να την τοποθετούμε αποκλειστικά στους ώμους των καπετάνιων των πλοίων μας ή των πιλότων των αεροσκαφών μας. Εμείς, ως πολιτικοί, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές στο επίπεδό μας», τόνισε, ωθώντας και αυτός, από τη μεριά του, τις δύο κυβερνήσεις για «διάλογο» εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.

Αλλωστε, σημείωσε - τσουβαλιάζοντας ξανά τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα - ότι «ο στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης δεν θα λύσει τις υποκείμενες διαφορές. Αλλά μπορεί να προσφέρει χώρο για πολιτικές συζητήσεις. Και ελπίζω ότι θα ανοίξει τον δρόμο για διερευνητικές συνομιλίες υπό τη γερμανική αιγίδα το συντομότερο δυνατό».

Βέβαια, απέφυγε να διευκρινίσει αν ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε αυτές τις μέρες με το νέο ...αλώνισμα του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά σημείωσε ότι οι μόνιμες αντιπροσωπείες των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, καθημερινά συναντιούνται στην έδρα του οργανισμού στις Βρυξέλλες, καθώς «το ΝΑΤΟ τους παρέχει την πλατφόρμα για συναντήσεις και όποτε υπάρχουν διαφωνίες». Σε κάθε περίπτωση, συγχάρηκε τις δύο κυβερνήσεις για το γεγονός ότι «επέδειξαν ευελιξία και έστησαν αυτόν τον μηχανισμό», ο οποίος, όπως τόνισε ξανά, είχε χτες την πλατιά στήριξη των μετεχόντων στην υπουργική σύνοδο.

«Πολύτιμος σύμμαχος» για τους ανταγωνισμούς που φουντώνουν

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο το γεγονός ότι ερωτηθείς ο Στόλτενμπεργκ για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αρμενίας και όσα είπε αυτός για την εμπλοκή της Τουρκίας στη σύγκρουση στον Καύκασο, ερωτηθείς επίσης αν έθεσε το ζήτημα στη Σύνοδο, επέλεξε για άλλη μια φορά να χαρακτηρίσει την Αγκυρα «πολύτιμο σύμμαχο». Αλλά και να της «ζεστάνει την πλάτη» σε μια ακόμη επέμβαση μετά τη Συρία και τη Λιβύη, ισχυριζόμενος ότι «το ΝΑΤΟ (σ.σ. άρα και η Τουρκία) δεν είναι κομμάτι της σύγκρουσης» εκεί, παραβλέποντας όλες τις καταγγελίες για συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων στο πλευρό των Αζέρων, αλλά και αναγνωρίζοντάς της και ρόλο ...εποικοδομητικό, καλώντας ανοιχτά την Τουρκία «να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να εξομαλυνθεί η κρίση». «Πολύτιμο σύμμαχο» χαρακτήρισε την Τουρκία και στη σύγκρουση στη Συρία, λέγοντας ότι «βοήθησε στην καταπολέμηση του ISIS».

Στα άλλα θέματα της χτεσινής μέρας, οι υπουργοί συμφώνησαν να ιδρύσουν ένα Διαστημικό Κέντρο του ΝΑΤΟ (NATO Space Centre) στη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας. Οπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, «θα βοηθήσει στον συντονισμό των διαστημικών δραστηριοτήτων της Συμμαχίας: Υποστήριξη αποστολών και επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ από το Διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών και των δορυφορικών εικόνων. Και προστασία συμμαχικών διαστημικών συστημάτων κοινοποιώντας πληροφορίες σχετικά με πιθανές απειλές». Κατηγόρησε, άλλωστε, Ρωσία και Κίνα ότι «αναπτύσσουν συστήματα που θα μπορούσαν να τυφλώσουν ή να καταστρέψουν δορυφόρους μας».

Αλλο ζήτημα της Συνόδου ήταν «το αυξανόμενο οπλοστάσιο πυρηνικών πυραύλων της Ρωσίας», όπως είπε, χαρακτηρίζοντας αυτήν την «πρόκληση» «σοβαρή και αυξανόμενη σε κλίμακα και πολυπλοκότητα». Θύμισε ότι οι «σύμμαχοι έχουν ήδη συμφωνήσει για ένα ολοκληρωμένο πακέτο πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων αντιμετώπισης. Σήμερα αξιολογήσαμε την πρόοδό μας», είπε, επιβεβαιώνοντας τη νέα κούρσα εξοπλισμών, όπως ότι «οι σύμμαχοι αποκτούν νέα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών "Patriot" και SAMP/T. Ενισχύουμε επίσης τις προηγμένες συμβατικές δυνατότητές μας. Οι Σύμμαχοι επενδύουν σε αυτές τις νέες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς. Προσαρμόζουμε τις πληροφορίες και τις ασκήσεις μας. Διατηρούμε επίσης την πυρηνική μας αποτροπή ασφαλή και αποτελεσματική, μέσω της ετήσιας άσκησής μας πυρηνικής αποτροπής», έδωσε όλο το φρικαλέο πακέτο.

Πιάνοντας και το θέμα της λεγόμενης «ανθεκτικότητας», είπε πως «η ύπαρξη ισχυρού στρατού είναι θεμελιώδης για την ασφάλειά μας. Αλλά οι ισχυροί στρατιωτικοί εξαρτώνται από ισχυρές κοινωνίες». Διευκρίνισε ότι και σε αυτόν τον τομέα «το ΝΑΤΟ παίζει σημαντικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού ελάχιστων προτύπων ανθεκτικότητας για τους Συμμάχους». Σε αυτήν τη βάση οι υπουργοί έλαβαν χτες «μια ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με την κατάσταση των κρίσιμων υποδομών μας. Περιλαμβάνονται λιμάνια και αεροδρόμια, προμήθειες καυσίμων, τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού, και τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G», όλα υποδομές που δεν θέλουν να πέσουν σε χέρια αντίπαλων κέντρων, ιδιαίτερα Κίνας και Ρωσίας.

Είπε, άλλωστε, ο Στόλτενμπεργκ: «Ενώ έχουμε σημειώσει πρόοδο, υπάρχουν ακόμη ευπάθειες. Για παράδειγμα, ο ξένος έλεγχος κρίσιμων υποδομών στις οποίες βασίζονται οι κοινωνίες μας και οι στρατιωτικοί μας. Χώρες όπως η Κίνα επενδύουν επιθετικά σε λιμάνια και αεροδρόμια, και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών μας παραμένουν ευάλωτα σε επιθέσεις από έξω και κινδύνους εκ των έσω. Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ανθεκτικότητά μας. Και συμφωνήσαμε ότι θα ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας περί ανθεκτικότητας όταν συναντηθούν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ το επόμενο έτος».

Τέλος, οι υπουργοί «αξιολόγησαν την πρόοδο προς μια δικαιότερη κατανομή βαρών σε ολόκληρη τη Συμμαχία». Οπως είπε, «το 2020 θα είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων αμυντικών δαπανών από τους Ευρωπαίους Συμμάχους και τον Καναδά. Με αύξηση φέτος 4,3% σε πραγματικούς όρους. Οι Σύμμαχοι επενδύουν επίσης σε νέες δυνατότητες. Η πλειοψηφία των εθνών μας επενδύει τώρα 20% ή περισσότερο των αμυντικών δαπανών σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι με βάση τους σχετικούς πίνακες, που αποδέσμευσε προχτές το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα καταλαμβάνει για μια ακόμα φορά τη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών που δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ τους, για τις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες, προσανατολισμένες, βέβαια, όπως είναι στα προτάγματα και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αναμένεται φέτος να δαπανήσει το 2,58% του ΑΕΠ της, ενώ τα ακριβή ποσά που ξόδεψε η ελληνική κυβέρνηση για δαπάνες για το ΝΑΤΟ, το 2018, ανέρχονται στα 4,560 δισ. ευρώ, το 2019 σε 4,326 δισ., και το 2020, εν μέσω της νέας επίθεσης στους εργαζόμενους, αναμένεται να ξοδέψει 4,398 δισ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ