ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απεργιακή απάντηση στη νέα επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας

Αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στις νέες αντεργατικές ανατροπές και το σχεδιασμό για νέο νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης

Αποφάσεις για αγωνιστική, απεργιακή απάντηση στη νέα αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας λαμβάνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα.

Ειδικότερα, μαζί με τις άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, παίρνουν αποφάσεις για 24ωρη απεργία όποτε η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει τον νέο νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης που ετοιμάζει μαζί με τη μεγαλοεργοδοσία, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν παζαρεύουν το δικαίωμά τους στους αγώνες για την υπεράσπιση της ζωής τους.

Στα καλέσματά τους για την απεργία, τα συνδικάτα που από την πρώτη στιγμή έδωσαν και δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, για την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για ασφαλή λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των σχολείων και των σχολών, για πραγματική στήριξη των ανέργων κ.ο.κ., καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά αντίθετα εντείνει και μέσα στην πανδημία την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση.

Απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις τους, επισημαίνουν τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με απολύσεις και ανεργία, άθλια επιδόματα αντί μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων και ΣΣΕ, γενίκευση της τηλεργασίας και άλλων μορφών «ευελιξίας», χτύπημα των διαδηλώσεων με νόμο και καταστολή, νέο Πτωχευτικό Κώδικα για να αρπάζονται ευκολότερα το σπίτι και το εισόδημα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, σχέδια για παραπέρα χτύπημα του 8ωρου με «απελευθέρωση» των υπερωριών...

Ενάντια σε όλη αυτήν την επίθεση και τις νέες αντεργατικές ανατροπές που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, με προμετωπίδα την ψήφιση νέου νόμου για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, τα συνδικάτα ετοιμάζουν απεργιακή απάντηση.

Ονειρεύονται εργαζόμενους με το στόμα ραμμένο - Δεν θα τους περάσει!

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας όταν η κυβέρνηση φέρει το τερατούργημα για τα συνδικάτα αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων, καλώντας ταυτόχρονα τα σωματεία της να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να προετοιμάσουν την επιτυχία της απεργίας.

«Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους εργαζόμενους, στο σύνολο των δικαιωμάτων και των αναγκών τους», επισημαίνει η Ομοσπονδία, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τη συνεχή ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου της εργοδοσίας για το χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, τα νέα αντιασφαλιστικά χτυπήματα, τις αντιλαϊκές συνέπειες του προωθούμενου νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Ειδικά για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο που «διαρρέει» η κυβέρνηση, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «είναι ακριβώς ό,τι χρόνια τώρα απαιτούν οι εργοδότες: "Να ξεμπερδεύουν με τις ενοχλητικές φωνές και τους ενοχλητικούς συνδικαλιστές". Είναι νόμος απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης. Είναι ακόμη χειρότερος και από το νόμο Λάσκαρη, που ψηφίστηκε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70. Τότε, με εκείνον το νόμο, τα αφεντικά απέλυσαν 15.000 συνδικαλιστές, νομίζοντας ότι έτσι θα ξεμπέρδευαν με την ταξική πάλη και τους αγώνες. Δεν τους πέρασε. Οι αγώνες ανέτρεψαν εκείνη την αθλιότητα. Σήμερα, κυβέρνηση και αφεντικά νομίζουν ότι θα πάρουν τη ρεβάνς και θα ξεμπερδέψουν με τους αγώνες. Ονειρεύονται εργαζόμενους με το στόμα τους ραμμένο, χωρίς φωνή, χωρίς οργάνωση, χωρίς αγώνα. Δεν θα τους περάσει για μια ακόμη φορά».

Να σημάνει συναγερμός στα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους!

Απάντηση με απεργία απέναντι στην προσπάθεια χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης αποφάσισε και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, απευθύνοντας σε όλα τα συνδικάτα κάλεσμα να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και με μαζικό, ταξικό αγώνα να αχρηστέψουν τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.

«Είναι ξεκάθαρο», τονίζει, «πως η κυβέρνηση ψάχνει την κατάλληλη στιγμή για να αιφνιδιάσει εργαζόμενους και συνδικάτα, γι' αυτό χρειάζεται να βρισκόμαστε όλοι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Μας θέλουν δεμένους χειροπόδαρα και τους χώρους δουλειάς γκέτο όπου θα βασιλεύει ο νόμος του εργοδότη! Να μην τους περάσει!».

Ανάλογη απεργιακή απόφαση πήρε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ). «Το εργατικό - λαϊκό κίνημα», τονίζει, «έχει μακρόχρονη πείρα, αποκτημένη μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες και συγκρούσεις, στάθηκε όρθιο και δυνατό απέναντι σε πολλές και διαχρονικές προσπάθειες καταστολής από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους. Θα ματαιώσει και τώρα, στην πράξη, κάθε προσπάθεια να φιμωθούν και να κλειστούν οι αγώνες του σε γυάλα». Απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου, η Ομοσπονδία σημειώνει: «Δυναμώνουμε τις συλλογικές διαδικασίες ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει ανενημέρωτος. Να σημάνει συναγερμός στα Συνδικάτα, συνολικά στην εργατική τάξη».

Απεργία ενάντια στο αντισυνδικαλιστικό τερατούργημα αποφάσισε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στους χώρους δουλειάς.

Προκήρυξη απεργίας όποτε η κυβέρνηση φέρει τα αντεργατικά μέτρα ενάντια στη συνδικαλιστική δράση και για το χτύπημα του 8ωρου αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου (ΕΚΚ), ύστερα από πρόταση της ΔΑΣ. Παράλληλα αποφασίστηκε να οργανωθούν περιοδείες στους χώρους δουλειάς της περιοχής, ενώ με ευθύνη του ΕΚΚ θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του.


ΚΑΒΑΛΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή

Παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Επιθεώρησης Εργασίας στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε χτες, κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης για την παράνομη απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας.

Μέλη του Σωματείου και άλλοι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την απόλυση στην εταιρεία «Δ. Ευστρατίου» και τη συνολικότερη προσπάθεια κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας να βάλουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, η εργοδοσία όχι μόνο δεν δέχτηκε να πάρει πίσω την παράνομη απόλυση, αλλά απείλησε το Σωματείο με δικαστικές διώξεις αν συνεχίσει να αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο δουλειάς (π.χ. απλήρωτες υπερωρίες), ενώ επίσης παρότρυνε την Επιθεώρηση Εργασίας να μην προβεί σε ελέγχους για τις καταγγελίες του Σωματείου. Προκλητικά μάλιστα τόνισε ότι η επικείμενη αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου από την κυβέρνηση θα... λύσει αυτά τα ζητήματα, για να γίνονται πιο εύκολα απολύσεις συνδικαλιστών.

Το Σωματείο θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες να αναδεικνύει με τη δράση του το ζήτημα στους εργαζόμενους της Καβάλας, ενώ σημειώνει πως αυτή η μάχη, με τη συμπαράσταση από δεκάδες σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις που έστειλαν ψηφίσματα, δίνει το μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι τα σχέδιά τους για επίθεση στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα περάσουν. «Ενωμένοι και με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη των αναγκών μας θα δώσουμε τις επόμενες μάχες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης

Στο μεταξύ, μεγαλώνει συνεχώς το κύμα καταδίκης της παράνομης απόλυσης. Στις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που απαιτούν άμεση ανάκληση της απόλυσης προστίθενται οι εξής: Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, τα Σωματεία Τύπου και Χάρτου, Εργαζομένων Βιομηχανίας Λιπασμάτων Ν. Καρβάλης Καβάλας, Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» Β. Ελλάδας (παράρτημα Καβάλας), Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Εργαζομένων Δήμου Περάματος, Υπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ξάνθης, Εργατοϋπάλληλων Βιομηχανίας «Ροδόπη - Ελληνικά Γαλακτοκομεία Ξάνθης», Εργαζομένων Δημοτικών και Κοινοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης Νομού Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ), η ΕΛΜΕ Καβάλας, η Παμμηχανική Ενωση Ξάνθης και ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Καβάλας.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εκδήλωση ενημέρωσης και αγωνιστικής προετοιμασίας στις 29 Οκτώβρη

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το νέο νόμο ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση την Πέμπτη 29/10 στις 6 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, με θέμα: «Νέος συνδικαλιστικός νόμος: Η συνδικαλιστική δράση, η οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας».

Στο κάλεσμά του στις διοικήσεις των σωματείων και τους συνδικαλιστές, το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Οι διαρροές που κάνει το υπουργείο Εργασίας για τον νέο νόμο, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως συνδικαλιστικό ιδιώνυμο, δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση της παρεμπόδισης στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην κατάργηση δικαιωμάτων, στη διεκδίκηση αιτημάτων, με το τσάκισμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Με τη νέα καπιταλιστική κρίση σε εξέλιξη, οι επιδιώξεις του ΣΕΒ, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι ξεκάθαρες: Να προχωρήσει ανεμπόδιστα το τσάκισμα των μισθών, των συντάξεων, του χρόνου εργασίας και της σταθερής δουλειάς. Να αποτραπούν ακόμα και οι ελάχιστες διεκδικήσεις, να περάσουν όλες οι αναγκαίες για την κερδοφορία του κεφαλαίου μεταρρυθμίσεις, με το εργατικό κίνημα δεμένο χειροπόδαρα.

Το χτύπημα στην απεργία, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, οι εκατοντάδες διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών, τα "αγροτοδικεία" και "μαθητοδικεία", οι καταδίκες συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος, ακόμα και για "ηθική αυτουργία", επειδή πρωτοστατούν σε κινητοποιήσεις των κλάδων τους, προετοίμασαν το έδαφος για τις σημερινές ανατροπές.

Η συμμετοχή των συνδικάτων στην εκδήλωση, οι ομιλίες και οι τοποθετήσεις θα βοηθήσουν στην προετοιμασία του αγώνα να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε όσα έχουμε με σκληρούς αγώνες κατακτήσει, δίνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία: Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα! Εξω το κράτος και οι μηχανισμοί του από τη λειτουργία και τη δράση των σωματείων. Δεν κάνουμε πίσω από το δικαίωμά μας να παλεύουμε οργανωμένα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ